×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Shembet ish-Garda, tender 2.6 miliardë lekë për rrugë të re

Pas Bulevardit Zogu i Parë, bashkia e Tiranës hap tenderin e dytë për rrugën me gjatësi 650 metra. Projekti do të kalojë në zonën e ish-Gardës deri te Liqeni Artificial. Plani pas VKM-së së korrikut 2018

Neritan Gjergo

Bashkia e Tiranës ka hapur tenderin për ndërtimin e një hapësire të re rrugore që do të krijojë një mundësi të re për qarkullimin midis sheshit Frederik Shopen dhe rrugës së Kosovarëve në zonën e Liqenit Artificial. Tenderi është hapur për operatorët e interesuar me fond limit 261 milionë lekë, ndërsa në programin buxhetor afatmesëm vlera e këtij projekti ishte llogaritur 40 milionë lekë më shumë. Afati për dorëzimin e dokumenteve është lënë data 18 prill, ndërsa projekti mendohet të realizohet në një periudhë 20-mujore që nga momenti i nënshkrimit të kontratës. Rruga e re do të kalojë në zonën e ish-Gardës dhe do të prekë një gjurmë, e re e cila shërben për lidhjen e rrugës “Sami Frashëri” me sheshin “Frederik Shopen”, që pritet të përmirësojë qarkullimin të mjeteve dhe njerëzve. Në total është  650 metra e gjatë dhe në radhën e 43 projekteve strategjike të bashkisë vjen pas hapjes së tenderit në bulevardin Zogu i Parë, një projekt ky me vlerë 3 fish më të lartë. Në raportin teknik të specifikuar, punimet për këtë segment parashikojnë ndërtimin e plotë të paketës së shtresave rrugore, trotuare, rrjeteve inxhinierike, sinjalistikë horizontale dhe vertikale, gjelbërim etj. Për të siguruar njëtrajtshmërinë e kësaj rruge me pjesët e tjera do të realizohet dhe rehabilitimi i segmentit nga rruga  “Sami Frashëri” deri te rruga e Kosovarëve.

Punimet

Punimet, që përfshihen në objektin e kontratës “Studim-Projektim Ndërtim Rruga Lidhëse midis Rr. Dëshmoret e 4 Shkurtit me Rr. Sami Frashëri, kalon në gjurmë tërësisht të re. Terreni ku segmenti në fjalë parashikohet të kalojë është shpati i kodrës, në krah të Parkut të Liqenit, i cili përfshihet brenda territorit të Ish-Gardës. Pra, nuk ka gjurmë ekzistuese rruge. Si rezultat i ndërtimit të kësaj gjurme, janë parashikuar te realizohen prishje të disa objekteve; si godina, kapanone, mure rrethues, rrethime të ndryshme si dhe të tuneleve të nëndheshme, brenda territorit të Gardës. Projekti merr në konsiderate gjendjen aktuale të zonës, pozicionet e objekteve që përfshihen në zonë dhe e konturojnë atë, si dhe kërkesat lidhur me përdoruesit e saj. Segmenti i parë, sipas projektit përfundimtar ka një gjatësi të përgjithshme 200 m, ndërsa segmenti i dytë 450 m. Segmenti i parë, fillon në kryqëzimin e rrugës së Kosovarëve dhe përfundon në kryqëzimin e rrugëve “Dora D’istria” me rrugën Sami Frashëri.

Segmenti i dytë fillon në kryqëzimin e rrugëve “Dora D’istria me rr. “Sami Frashëri” , ndjek gjurmën e re, në brendësi të territorit të Ish-Gardës (në krah të parkut të Liqenit) dhe përfundon në kryqëzimin e rrugëve “Adem Jashari” me rrugën “Dëshmorët e 4 Shkurtit”. Në projekt segmenti i parë është konceptuar si rrugë me 4 korsi kalimi, pasi fluksi i lëvizjes përfshin edhe flukset nga segmentet e tjerë, ndërsa segmenti i dytë si rrugë me dy korsi kalimi. Pika lidhëse e këtyre dy segmenteve me segmentet ekzistues është zgjidhur nëpërmjet një rrethrrotullimi, me diametër të unazës së jashtme 40 m, dhe diametër të unazës qëndrore 20 metra. Për secilën nga degët përkatëse të rrethrrotullimit (perjashtuar degen e rr.S.Frasheri), janë parashikuar të realizohen ishuj ndarës të mbingritur. Realizimi i këtyre ishujve do sigurojë: orientimin e duhur të lëvizjes së automjeteve, zvogëlimin gradual të shpejtësisë për përdoruesit, vendosjen e sinjalistikës vertikale, mbrojtjen e këmbësorëve gjatë kalimit në vijat e bardha, etj. Në projekt janë trajtuar edhe nyja e segmentit të parë me rrugën e Kosovarëve si kryqëzim i thjeshtë (në prespektive me semafor) dhe nyja e segmentit tëdytë me rrugën “Dëshmoret e 4 Shkurtit” si rrethrrotullim.

Rrjeti

Projekti parashikon ndërtimin e një rrjeti të ri ujësjellësi. Ai do ndërtohet në krahun e majtë të trotuarit (në krah te objekteve). Linja e ujësjellësit do te jetë me tubacion PE 160 PEHD për segmentin e parë (segmentin nën digë) dhe me tubacion PE 200 PEHD për segmentin e dytë (rrugën lidhëse). Në projekt janë parashikuar edhe lidhjet e linjës së re me objektet përreth. Linja e Ujësjellësit do të lidhet me rrjetin ekzistues në nyjën te Rr. Dëshmorët e 4 Shkurtit dhe me tubacionin ekzistues në rr.Sami Frashëri (duke krijuar një unazë të mbyllur). Në nyjën tjetër, atë të Kosovarëve, ndërtohet një pusetë dhe lihet për lidhje me pjesën tjetër në prespektivë. Projekti ka parashikuar ndërtimin e ndriçimit rrugor për të dy segmentet. Për segmentin e parë, linja e ndriçimit do të vendoset në brezin e mesit. Ndriçuesit do të jenë LED me fuqi 180W do vendosen në shtylla me lartësi 10.8 m, me krah dydegësh (0.8m të inkastruara) çdo 28-30 metra. Për segmentin e dytë, linja e ndriçimit do të vendoset në dy anët e trotuarit. Ndriçuesit do të jenë LED me fuqi 180W do vendosen në shtylla me lartësi 6.8 metra çdo 18-20m. Furnizimi me energji do të bëhet nga kabina ekzistuese që ndodhet në zonë.

Shpronësimet

Në bazë të planit topografik të hartuar nga matjet në terren dhe planimetrisë së rrugës sipas projektit, lind domosdoshmëria e realizimit të disa prishjeve, te cilat konsistojnë kryesisht në objekte, godina, kapanone, tunele nëntokësore, gardhe, mure rrethuese, etj. Në vizatimet e projektit, jepet planimetria e objekteve dhe trojeve që duhen prishur dhe shpronësuar. Përcaktimi i sakte i sipërfaqeve do të bëhet në fazën e zbatimit të punimeve, pas paraqitjes dhe verifikimit të dokumentacionit të pronësisë nga Bashkia Tiranë. Në muajin korrik 2018, përmes një VKM-je, 25 mijë m² tokë që i përkiste Gardës së Republikës i kaloi në pronësi Bashkisë së Tiranës. Në vendimin propozues ishin dy ministri, Ministria e Brendshme dhe ajo e Financave që ia kalojnë pronën Bashkisë, të cilat e kushtëzuan me mosndryshim të destinacionit të godinës me qëllim “realizimin e projektit “Për hyrjen e parkut”.

 

 

 

 

 

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Konsumi këtë vit/ Nga shkurti në maj shpenzime rekord për barna, rriten blerjet e veshjeve e këpucëve

Konsumi këtë vit/ Nga shkurti në maj shpenzime rekord për barna, rriten blerjet e veshjeve e këpucëve

Publikuar më 17.09.2021
Konsumi ka shfaqur shenja gjallërimi në gjysmën e parë të kë...

Konsumi ka shfaqur shenja gjallërimi në gjysmën e parë të këtij viti, pas tkurrjes së fortë të tij në të njëjtën periudhë të një viti më parë, për shkak të efekteve të karantinës që u ndërmor menjëherë për të frenuar pasojat e pandemisë. Sipas të dhënave të detajuara mujore të INSTAT, në mars dhe në […]

Lexo më shumë

Pano Soko: Segmenti i Unazës do kushtojë 20 milionë euro për 1 km rrugë, shumë marramendëse

Pano Soko: Segmenti i Unazës do kushtojë 20 milionë euro për 1 km rrugë, shumë marramendëse

Publikuar më 15.09.2021
Në emisionin “Këndi i Pano Sokos”, u diskutua për shumat mar...

Në emisionin “Këndi i Pano Sokos”, u diskutua për shumat marramendëse që harxhon qeveria për të ndërtuar një 1 kilometër rrugë në segmentin e Astirit. Pano Soko thekson se një kilometër rrugë në segmentin e Unazës do kushtojë plot 20 milionë euro, shumë kjo marramendëse. “Ka kushtuar 60 milionë euro Byppasi i Fierit, një super […]

Lexo më shumë

Shqipëria më pak e lidhura në rajon me Gjermaninë për tregtinë dhe investimet

Shqipëria më pak e lidhura në rajon me Gjermaninë për tregtinë dhe investimet

Publikuar më 14.09.2021
Ndonëse Gjermania është ekonomia më e madhe dhe më e fortë e...

Ndonëse Gjermania është ekonomia më e madhe dhe më e fortë e Europës, Shqipëria ka më pak lidhje me të në raport me vendet e rajonit, sidomos për tregtinë, por edhe investimet gjermane përgjithësisht mungojnë. Të dhënat e INSTAT bëjnë të ditur se Gjermania është partneri i katërt i Shqipërisë për eksportet në vitin 2019, […]

Lexo më shumë

Alitalia shpall zyrtarisht falimentimin, mbyllen të gjitha fluturimet pas datës 15 tetor. Çfarë do të ndodhë me biletat e rezervuara

Alitalia shpall zyrtarisht falimentimin, mbyllen të gjitha fluturimet pas datës 15 tetor. Çfarë do të ndodhë me biletat e rezervuara

Publikuar më 26.08.2021
Linja ajrore italiane Alitalia ka njoftuar se të gjitha flut...

Linja ajrore italiane Alitalia ka njoftuar se të gjitha fluturimet nga 15 tetori do të anulohen për shkak se linja ajrore do të mbyllet zyrtarisht. Pse po mbyllet Alitalia? Italia është përpjekur të gjejë investitorë për të shpëtuar kompaninë ajrore të falimentuar. Situata është përkeqësuar nga pandemia për shkak të së cilës u ndaluan fluturimet […]

Lexo më shumë

Si kanë ndryshuar çmimet e apartamenteve në njësitë e Tiranës, zonat më të lira dhe të shtrenjta

Si kanë ndryshuar çmimet e apartamenteve në njësitë e Tiranës, zonat më të lira dhe të shtrenjta

Publikuar më 13.08.2021
Nëse do të blesh sot një apartament, në çfarëdo zone të Tira...

Nëse do të blesh sot një apartament, në çfarëdo zone të Tiranës, duhet të mendohesh mirë. Çmimet janë shumë më të shtrenjta sesa një dekadë më parë dhe për më tepër, rritja ka vazhduar dhe në tremujorin e parë. Çmimi mesatar i një metri katror në kryeqytet në fund të 6-mujorit të parë 2021 arriti në […]

Lexo më shumë

DOKUMENTET/ ‘Një orë këngë sa një apartament’, preventivët e blerjeve të Veliajt (dhe televizori i Ndrenikës)

DOKUMENTET/ ‘Një orë këngë sa një apartament’, preventivët e blerjeve të Veliajt (dhe televizori i Ndrenikës)

Publikuar më 30.07.2021
Arben Rrozhani Robert Ndrenika, në një vend tjetër që vlerës...

Arben Rrozhani Robert Ndrenika, në një vend tjetër që vlerëson artistët siç e meritojnë, do të ishte sot një milioner, sepse mbi gjysëm shekulli ia kushtoi kinemasë dhe teatrit, duke krijuar një galeri fantastike personazhesh dhe karakteresh. Por jetoi dhe zhvilloi artin në Shqipëri dhe, pas viteve ’90, ishte një aktor i madh që jetonte […]

Lexo më shumë

Ekspertët: Po shtohet vjedhja e energjisë nga prodhimi i kriptovalutave, baza kryesore është Durrësi

Ekspertët: Po shtohet vjedhja e energjisë nga prodhimi i kriptovalutave, baza kryesore është Durrësi

Publikuar më 14.07.2021
Në fund të muajit qershor, Policia e Shtetit njoftoi se në n...

Në fund të muajit qershor, Policia e Shtetit njoftoi se në një operacion të zhvilluar në qarkun e Fierit procedoi disa shtetas që në bashkëpunim me njëri-tjetrin, dyshohen se kanë kryer veprime me qëllim ngritjen e një strukture për prodhimin e kriptovalutave, me akuzat për “Mashtrim kompjuterik”, “Fshehja e të ardhurave” dhe “Vjedhja e energjisë […]

Lexo më shumë

Paralajmërohet rritja e çmimit të ujit, nevojë për 5 mld $ investime, kosto edhe te faturat

Paralajmërohet rritja e çmimit të ujit, nevojë për 5 mld $ investime, kosto edhe te faturat

Publikuar më 13.07.2021
Sektori i ujësjellës-kanalizimeve për të shkuar drejt parame...

Sektori i ujësjellës-kanalizimeve për të shkuar drejt parametrave normalë të furnizimit pa ndërprerje dhe ofrimit të shërbimit në gjithë vendin ka nevojë për 5 miliardë dollarë deri në vitin 2040. Enti Rregullator i Ujit (ERRU) në raportin e performancës të publikuar këto ditë nënvizon se kjo do të ishte e barabartë me investimin sistematik të […]

Lexo më shumë