Nevoja e Ballkanit për Kanabisin Mjekësor

Shqipëria është e rrethuar nga vende të cilat e kanë liberalizuar përdorimin e kanabisit mjekësor. E fundit ndër këto vende është Maqedonia e Veriut e cila po shikon frytet e para të kësaj industrie. Tashmë projekti kërkon vetëm një mbështetje politike në Shqipëri

Erjon Dervishi

Debati në Bashkimin Europian për legalizimin ose jo të Kanabisit mjekësor është ezauruar prej disa kohësh. Tashmë harta që ka përfshirë vendet të cilat e kanë liberalizuar kanabisin mjekësor po shtrihet edhe në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Greqia ka filluar që të ketë një bashkëpunim të suksesshëm me kompaninë e njohur ndërkombëtare “ICC International Cannabis Corp”, për përdorimin e kanabisit mjekësor, duke ndërtuar impiante gjigante dhe rafireni të kontrolluara nga organet shtetërore. Vendi i fundit i Ballkanit Perëndimor që ka legalizuar kanabisin është Maqedonia e Veriut. Vendi fqinj e legalizoi kultivimin e kanabisit në vitin 2016, duke iu bashkuar Greqisë dhe Kroacisë, ndërkohë që Shqipëria vazhdon me kultivimin e paligjshëm të lëndëve narkotike, i cili është shndërruar tanimë në një “industri” që ushqen krimin e organizuar. Kultivimi i kanabisit të ligjshëm në Maqedoninë e Veriut, ka bërë që ekspertët të ngrenë shqetësime se kanabisi i prodhuar në mënyrë të paligjshme në Maqedoni ose vendet fqinje të përfundojnë në tregun e ligjshëm dhe të niset për eksport. Që nga viti 2017, Maqedonia e Veriut ka lëshuar 28 licenca për rritjen dhe prodhimin e vajit të kanabisit dhe 15 ndërmarrje të tjera janë duke pritur për leje. Por deri më tani është prodhuar shumë pak dhe nuk është bërë asnjë eksport. Ivanovski, i cili investoi 10 milion euro në blerjen e tokës dhe teknologjisë, thotë se arritja e cilësisë së kërkuar është sfida kryesore. Ai synon një ditë të eksportojë në Gjermani dhe Poloni dhe do të duhet të përmbushë standardet ndërkombëtare. Investimet e për legalizimin e kanabisit medicinal në Maqedoninë e Veriut, mund të nisin një epokë të re për kanabisin në Ballkan. Industria e ligjshme e kanabisit ka filluar të shfaqet në Ballkan, edhe pse jo në Shqipëri, pasi kompania kanadeze “ICC International Cannabis Corp”, njoftoi në fillim të këtij viti një marrëveshje për blerjen e “Balkan Kanabis Corp”. Kjo shoqatë, e themeluar vetëm vitin e kaluar nga investitorët nga Mali i Zi, tashmë ka sipërfaqe të mëdha tokash që po përgatiten për kultivimin e kanabisit në Maqedoninë e Veriut. Por edhe pse ka pasur shumë përparim drejt normalizimit të kanabisit në Ballkan, kultivimi i tij mbetet përgjithësisht i paligjshëm dhe trafikimi i tij nga grupet kriminale, sipas “The Independent” vazhdon të injorohet nga elitat e korruptuara politike në rajon. Megjithatë, nën “modelin maqedonas”, rajoni mund të marrë një shembull për ta shndërruar kultivimin e kanabisit nga një mjet për pasurimin e grupeve kriminale, në një industri miliona-dollarësh.

Çfarë ka bërë Maqedonia e Veriut me Kanabisin Mjekësorë?

Në fakt, kjo strategji e ndjekur nga vendi fqinj, vjen pas shembujve të suksesshëm nga Greqia dhe Kroacia. Madje sipas një raporti, tregu global i kanabisit mjekësor mund të rritet me 44 miliardë dollarë deri në vitin 2024. Që nga viti 2017, Maqedonia e Veriut ka lëshuar 28 licenca për rritjen dhe prodhimin e vajit të kanabisit, ndërkohë që 15 ndërmarrje të tjera kanë nisur punën përgjatë dy muajve të fundit. “Ky është një biznes shumë fitimprurës, i cili nuk kërkon shumë punë dhe ka të ardhme,” thotë Ivanovski për “Reuters” duke qëndruar pranë një sere të madhe kanabisi. Ivanovski, i cili investoi 10 milion euro në blerjen e tokës dhe ngritjen e fabrikës, thotë se arritja e cilësisë së kërkuar të vajit të kanabisit është sfida kryesore. Ai synon një ditë të eksportojë në Gjermani dhe Poloni dhe do të duhet të përmbushë standardet ndërkombëtare.

Për përmbushjen e këtij qëllimi, Shkupi po ndryshon gjithashtu edhe ligjin për të lejuar eksportet e luleve të kanabisit.  Në vendin fqinj, duket sikur nuk ka rëndësi nëse je ish-polic, avokat apo i afërm i kryeministrit Zoran Zaev. Të gjithë duket se duan të jenë pjesë e kësaj industrie. “Ne presim që industria e kanabisit të gjeneronte sa një për qind e prodhimit kombëtar,” tha Venko Filipce, ministri maqedonas shëndetësisë për Reuters në tetor. Qeveria ka urdhëruar që një gardh me tela katër metra i lartë, i pajisur edhe me kamera, të rrethojë fushat dhe fabrikat e kultivimit të kanabisit, të cilat gjithashtu ruhen nga rojet e sigurisë. Kanabisi mund të kultivohet qoftë brenda ose sera ose në fusha të hapura. “Njerëzit menduan se rritja e kanabisit do të ishte e lehtë. Por më vonë ata kuptuan se teknologjia është e kushtueshme dhe se kërkohen certifikata të shtrenjta, “tha Konstantin Dukovski nga Shoqata e Prodhuesve Maqedonas. Por duke qenë se fitimet janë të majme, për t’i dhënë një shtysë kësaj industrie, Kryeministri Zoran Zaev u takua me një biznesmen amerikan Michael Straumietis.

Ky i fundit ka themeluar kompaninë “Advanced Nutrients”, e cila është e specializuar për kultivimin  e kanabisit. “Më lejoni t’ju them, ky vend ka një potencial të madh, dhe unë jam i lumtur të jem pjesë e kthimit të Maqedonisë në një nga superfuqitë e para të kanabisit të Evropës,” shkroi Straumietis në Instagram, duke zbuluar se qeveria maqedonase po mbështeste fuqishëm këtë industri. Një tjetër biznesmen maqedonas, Sasho Sefanoski, ka hapur së fundmi disa sera gjigante në një fabrike kimike jashtë Shkupit. Fillimisht ai pastroi tokën nga ndotja kimike dhe bleu teknologjinë e nevojshme falë subvencioneve nga qeveria. “Industria e kanabisit është shumë specifike, ka shumë sekrete,” thotë Sefanoski. “Por Maqedonia është një vend ku ia vlen të investosh sepse burimet nuk janë aq të shtrenjta sa në vendet e tjera dhe klima është e shkëlqyer. Në fakt, kjo strategji e ndjekur nga vendi fqinj, vjen pas shembujve të suksesshëm nga Greqia dhe Kroacia. Madje sipas një raporti, tregu global i kanabisit mjekësor mund të rritet me 44 miliardë dollarë deri në vitin 2024. Goran Andreski, një inxhinier maqedonas, ka blere po ashtu dhjetëra tokë dhe po përpiqet të arrijë standardet ndërkombëtare për prodhimin e vajit e kanabisit. Një nga kushërinjtë e kryeministrit, Trajce Zaev, ka ngritur një serë kultivimi 22,000 m2 afër qytetit të Sveti Nikollës. Fillimisht ajo u ngrit për kultivimin e domateve, por këtë verë, u pa rrethuar nga tela me gjemba dhe patrulluar nga katër roje sigurie, ndërkohë që dhjetëra punonjës duket se mbillnin bimët e para të marihuanës. Trajce Zaev nuk pranoi të diskutojë biznesin e tij kur u kontaktua nga “Reuters”, por ai raportohet të jetë vetëm një nga të afërmit e kryeministrit maqedonas që i është futur industrisë së kanabisit.

Greqi

Firmoset marrëveshja me gjigandin kanadez prodhimin e Kanabisit mjekësor

Kompanisë kryesore kanadeze të prodhimit dhe kultivimit të vajit të kanabisit mjekësor, International Cannabis ICC, i është dhënë një licencë për kultivimin e kanabisit mjekësor nga qeveria Greke, duke e shfuqizuar dhe shtuar licencën e saj ekzistuese të Kanë. Grandi i licencës është një paraakordim i kushtëzuar për kultivimin mjekësor të Kanabisit në prefekturën Greke të Imathia. ICC kontrollon një paketë tokësore prej 16 hektarësh të vendosur në veri të Greqisë, e cila do t’i kushtohet kultivimit të kanabisit të shkallës mjekësore, nxjerrjes, shpërndarjes, si dhe kërkimit dhe zhvillimit. Greqia është një vend anëtar i Bashkimit Europian dhe do të funksionojë si qendra e kultivimit dhe prodhimit e ICC-së në Europën Jugore. Bashkimi Europian ka një popullsi mbi 500 milion, duke i lejuar ICC një mundësi unike për t’i shërbyer këtij tregu me rritje të lartë.

Sektorët e shërbimeve dhe turizmit arrijnë në pjesën më të madhe të prodhimit ekonomik të Greqisë, duke kontribuar rreth 85 për qind të produktit të brendshëm bruto vjetor. Përafërsisht 16.5 milion turistë vizitojnë Greqinë çdo vit kalendarik. Kanabisi i Bashkimit Europian ka një mundësi për të marrë një interes 90 për qind të punës në licencat industriale të kërpit të mbajtura nga Cannatec Greece A.E. Cannatech e cila aktualisht mban tre licenca që mbulojnë gjithsej 16 hektarë të vendosura në prefekturën greke të Imathia. Këto licenca i janë dhënë Cannatec nga Ministria Greke e Ministrisë së Zhvillimit Bujqësor dhe Ushqimit, dhe i lejojnë Kanabisit të BE-së të kultivojë, prodhojë, shpërndajë dhe eksportojë kërp industriale dhe ekstrakte të tij të shumta nga kanabidiol (CBD).

Greqia krenohet me mbi 300 ditë diell të pandryshuar në vit, duke rezultuar në klimë tërheqëse për kultivimin e kërpit industrial në natyrë. Rregullimi i kanaleve të shpërndarjes ekzistuese të kompanisë, sistemi revolucionar me pakicë ADM, së bashku me aftësitë e fuqishme të ekstraktimit të kanabisit të BE-së do të ndihmojnë në qetësimin e një oreksi të zgjeruar për produktet funksionale të CBD brenda Bashkimit Evropian. Kanabisi i BE-së është në proces bashkëpunimi me qeverinë greke për të marrë një licencë për inaugurimin e kultivimit të kanabisit mjekësor. Kanabisi i BE-së ka marrë një letër mbështetëse paraprake për një licencë të kultivimit të kanabisit mjekësor nga Republika Greke e Greqisë.

Kjo letër mbështetëse para pranimi i jep lejen kompanisë për të filluar ndërtimin e objektit të planifikuar të tij për kultivimin e kanabisit mjekësor në Imathia, Greqi. Letra e lartpërmendur, e parablerjes është e krahasueshme me licencën e miratimit për ndërtim të lëshuar nga Ministria e Shëndetësisë në Kanada për prodhuesit e licencuar në fazën e vonë (LP) dhe kandidatët ACMPR (Qasja në kanabis për rregullat e qëllimeve mjekësore). Cannabis International vazhdon të punojë pa u lodhur për të përfunduar hapat e ardhshëm të procesit të licencimit në pritje të marrjes së një licence të plotë të kultivimit të kanabisit mjekësor. Industria e kanabisit në Greqi mbetet në fillimet e saj, dhe si rezultat, rregulloret, legjislacioni, dhe proceset e aplikimit dhe licencimit vazhdojnë të evoluojnë. Kompania mezi pret të vazhdojë dialogun e hapur me Republikën Greke të Greqisë në lidhje me marrjen e licencës mjekësore të kultivimit të kanabisit

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet