Wouter Zweers: Parlamenti i Holandës është i rezervuar për Shqipërinë

Intervista/ Studiuesi Wouter Zweers komenton vendimin e Parlamentit të Holandës për bllokimin e negociatave të Shqipërisë. Zweers përmend faktin se korrupsioni dhe krimi i organizuar janë çështjet më të debatuara në Holandë

Erjon Dervishi

Para dy ditësh Parlamenti i Holandës me një shumicë votash kërkoi nga qeveria e Holandës që të mos hapë negociatat me Shqipërinë. Por nga ana tjetër ajo që po avancon në drejtim të Bashkimit Evropian është Maqedonia e Veriut. Mbyllja e marrëveshjes së Prespës, zhvillimi ekonomik dhe plotësimi me rigorozitet i prioriteteve kyçe të Bashkimit Evropian, ka bërë që qasja ndaj saj të jetë më pozitive se sa ajo ndaj Shqipërisë. Pikërisht kjo ndarje vihet re edhe tek Parlamenti Holandës. Në bazë të të dhënave të fundit dhe të votimit të para dy ditëve, rezulton një qasje më pozitive ndaj Maqedonisë së Veriut, se sa ndaj Shqipërisë. Theksojmë se nuk është vetëm Holanda ajo që është skeptike ndaj Shqipërisë. Mund të përmendim këtu, Francën, Danimarkën, Zvicrën dhe deri diku Gjermaninë. Gazeta “Shekulli”, zhvilloi një korrespondencë me studiuesin e njohur në Holandë, Wouter Zweers. Ai është pjesë e Institutit për Marrëdhënie Ndërkombëtarë në Holandë. Zweers na jep një tablo më të qartë dhe më në brendësi, se çfarë po ndodh në Holandë. Ku qëndron skepticizmi i saj dhe cilat janë dilemat kryesore të Holandës për Shqipërinë. Ndërsa për Maqedoninë e Veriut, Holanda mund të votojë pro hapjes së negociatave të pranimit.

Zweers, si e shikoni votimin e fundit në Parlamentin e Holandës për Shqipërinë?

Një shumicë prej dy të tretash në parlamentin holandez është kundër fillimit të negociatave të pranimit midis Bashkimit Evropian dhe Shqipërisë në këtë moment. Pothuajse të gjitha partitë politike pajtohen se çdo vend aspirues duhet të gjykohet në bazë të meritave të veta dhe kështu fillimi i negociatave për anëtarësim me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut janë dy çështje të ndara. Në përgjithësi, për Shqipërinë, parlamenti është më i rezervuar sesa për Maqedoninë e Veriut. Disa parti të rëndësishme të Bashkimit Evropian, si Forumi për Demokraci (FvD) dhe Partia e Lirisë (PVV), thjesht janë kundër pranimit të çdo shteti tjetër anëtar. Shumica e partive të tjera i shikojnë kriteret formale për aderim, siç u theksua vitin e kaluar në konkluzionet e Këshillit Evropian të qershorit 2018. Shumë parti, ndër të cilat pjesa më e madhe, Liberal-Konservatorët (VVD), shohin një problem në vlerësimin e Komisionit Evropian, i cili nga njëra anë është kritik, p.sh. kur është fjala për trajtimin e krimit të organizuar në Shqipëri por në të njëjtën kohë rekomandon të hapen negociatat e pranimit. Kështu raporti i Komisionit Evropian lë hapësirë ​​për diskutim kur është fjala për vlerësimin, nëse kushtet kanë janë plotësuar apo jo.

Cilat janë çështjet që janë debatuar më shumë në Parlamentin e Holandës, në lidhje me Shqipërinë?

Çështjet më të përmendura në debatet parlamentare holandeze për zgjerimin, të cilat u zhvilluan më 6 dhe 11 qershor, janë korrupsioni i nivelit të lartë dhe krimi i organizuar. Reformat serioze në sektorin shqiptar të drejtësisë në formë të procesit të verifikimit u mirëpritën në parlamentin e Holandës, por u theksua gjithashtu gjatë debatit se ky proces është ende në proces dhe ende nuk ka qenë në një sektor ku drejtësia është plotësisht funksionale. Në të njëjtën kohë, sipas një shumice në parlamentin holandez, ende nuk është provuar se historia në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar është ende e vështirë. Në fund, më 12 qershor, parlamenti holandez votoi mbi një mocion që u propozua nga deputeti Pieter Omtzigt (CDA, Kristian Demokratët). Ai i bëri thirrje qeverisë të votojë kundër hapjes së negociatave të pranimit me Shqipërinë. Mocioni i plotë thekson se: “duke vënë në dukje se, sipas qeverisë holandeze, Shqipëria nuk po arrin rezultate të prekshme në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar; duke vënë në dukje se në bazë të këtij raporti të progresit mund të vërtetohet se Shqipëria nuk i plotëson kushtet e vendosura; i bën thirrje qeverisë holandeze të mos pajtohet me propozimin e Komisionit për fillimin e negociatave për pranimin në Bashkimin Evropian”. Mocioni u miratua dhe u mbështet nga më shumë se dy të tretat e shumicës në parlament, duke përfshirë tre nga katër partitë e koalicionit: SP, PVDD, 50plus, VVD, SGP, CDA, Christian Union, PVV dhe FVD. Në të njëjtën kohë, një mocion i ngjashëm për Maqedoninë e Veriut nuk u miratua, që do të thotë se Holanda mund të votojë në favor të hapjes së negociatave të pranimit me atë vend. Qëkurse mocioni mbi Shqipërinë u miratua dhe Ministri i Punëve të Jashtme të Holandës, Stef Blok vuri në dukje paraprakisht se do të respektojë pozitën e Parlamentit, qeveria holandeze pothuajse me siguri do të votojë kundër hapjes së negociatave të pranimit me Shqipërinë, por në të njëjtën kohë inkurajoi Shqipërinë që të vazhdojë rrugën e reformës.

Biografia

Wouter Zweers është Asistent Hulumtues me njësinë kërkimore për Bashkimin Evropian në Clingendael. Puna e tij kryesisht ka të bëjë me dimensionin e jashtëm të politikëbërjes së Bashkimit Evropian, duke u fokusuar në dimensionin Lindor të Politikës Evropiane të Fqinjësisë, marrëdhëniet BE-Rusi dhe marrëdhëniet e Bashkimit Evropian me Ballkanin Perëndimor. Wouter gjithashtu shkruan rregullisht për politikat e migracionit të Bashkimit Evropian dhe çështjet e politikës brenda BE-së. Wouter Zweers është i motivuar në punën e tij nga një besim i fortë në fuqinë e krijimit të politikave të shëndosha për të transformuar shoqëritë dhe për t’i mundësuar ata që të përparojnë. Wouter ka një diplomë Bchelor në Studimet Evropiane nga Universiteti i Amsterdamit dhe një Master në Menaxhimin dhe Politikën Ndërkombëtare Publike nga Universiteti Erasmus Rotterdam. Para se të bëhej asistent i projektit në Clingendael, Wouter Zweers punoi si praktikant për institutin në fjalë. Dimensioni i Politikës së Jashtme të Holandës, është një drejtimet kryesore të analizës së Institutit Holandez për Marrëdhënie Ndërkombëtare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet