Ushtari kroat hetohet për vrasjen e tre serbëve, ja çfarë ndodh në gjyq

Në gjyqin e ish-ushtarit kroat Rajko Krickoviç, i akuzuar për vrasjen e tre civilëve serbë pas Operacionit “Stuhia” të Ushtrisë Kroate në vitin 1995, një ish-shef i policisë lokale tha se vrasjet nuk ishin hetuar

Dëshmitari i mbrojtjes Ivica Rukavina tha në gjyqin e ish-ushtarit kroat Rajko Krickoviç në gjykatën e qarkut në qytetin bregdetar të Rijekës të hënën se vrasjet e civilëve serbë në gusht të vitit 1995, menjëherë pasi operacioni “Stuhia” i Ushtrisë Kroate rimori territorin e mbajtur nga serbët rebelë të Kroacisë, nuk janë hetuar kurrë nga policia. Ish-ushtari Krickoviç akuzohet se ka qëlluar 73-vjeçaren Mara Sovilj dhe djalin e saj Radomirin dhe ka vrarë motrën e tij Mirën duke e djegur të gjallë në shtëpinë e tyre në fshatin Kijani afër Gracacit në rajonin e Likës menjëherë pas operacionit. Duke qenë se Krickoviç ka lindur në të njëjtin fshat, mediat kanë spekuluar se ky ishte një akt hakmarrës, sepse ai arriti në Kijani për ta gjetur të gjithë fshatin të djegur përveç shtëpisë së familjes Sovilj, të cilën ai e konsideronte si dëshmi të bashkëpunimit të tyre me forcat serbe. Dëshmitari i mbrojtjes Rukavina, një ish-deputet në një zonë policore në qytetin Gracac gjatë dhe pas operacionit “Stuhia”, tha në gjykatë se në atë kohë ai ishte përgjegjës për t’u kujdesur për civilët e moshuar serbë që kishin mbetur në fshatrat e tyre pas operacionit , transportimin e ushqimit dhe furnizimeve të tjera për ta. Rukavina tha se oficerët e policisë u kujdesën për mbledhjen e trupave të civilëve të vrarë në atë kohë. “Nuk kishte asnjë të dhënë të saktë se kush dhe kur u gjetën ata, por policët i mblidhnin ata sapo i gjenin. Nuk e di saktësisht se kush po i sillte ato për t’i varrosur,” tha ai.

Ai shtoi se trupat e viktimave civile u varrosën në një varr të përbashkët në varrezat e qytetit Gracac. “Ata u varrosën siç duhet, dhe madje OSBE-ja dhe disa vëzhgues të tjerë të huaj po mbikëqyrnin procesin,” tha ai. Ai tha se nuk kishte “dëgjuar asnjëherë për vrasjet” në Kijani para se të dilte në pension në vitin 1999 dhe tha se policia në Gracac nuk e ka hetuar kurrë këtë çështje. Ai shtoi se policia nuk ngriti padi për ndonjë vrasje të kryer gjatë dhe pas Operacionit “Stuhia”, vetëm për vjedhje. Ai këmbënguli se “nuk pati vrasje pas operacionit”. Pavarësisht se tha se policët duhet t’i kishin mbajtur shënim ndonjë zbulim trupash të pajetë, dëshmitari nuk mund të shpjegonte pse askush nuk raportoi vrasjet në Kijani, si dhe vrasjen e familjes Sovilj. Sipas gjykatës, 16 civilë u vranë vetëm në Kijani gjatë dhe pas Operacionit “Stuhia” dhe familja Sovilj u varros në varrezat e qytetit Gracac më 10 shtator 1995. Jadranka Slavujeviç, motra e Krickoviçit, dëshmoi gjithashtu para gjykatës të hënën, duke thënë se ajo i qëndorn asaj që tha gjatë hetimit të çështjes, kur këmbënguli se vëllai i saj ishte i pafajshëm. Gjyqtari Ika Sariç lexoi deklaratën e tij të mëparshme, në të cilën ajo pretendonte se vëllai i saj i gjeti trupat e pajetë të familjes Sovilj ndërsa kontrollonte gjendjen e shtëpisë së familjes së tyre bashkë me babanë e tyre. Në deklaratë, Slavujeviç tha se nuk beson se Krickoviç do ta kishte vrarë familjen Sovilj në hakmarrje për djegien e shtëpisë së familjes së tij. Ajo tha se ai “do të ishte i pari që do të ishte i lumtur që shtëpia ishte djegur”, pasi familja ia kishte lënë asaj shtëpinë dhe se ajo dhe vëllai i saj “s’kanë marrëdhënie të mira”.

Aktakuza kundër Krickoviçit u paraqit në nëntor 2014 përpara gjykatës së Rijekës. Gjyqi filloi në janar 2017 dhe ai e deklaroi veten të pafajshëm. Gjatë Operacionit “Stuhia”, forcat kroate rimorën përsëri një pjesë të madhe të territorit të vendit që ishte nën kontrollin e serbëve rebelë të Kroacisë që nga viti 1991. Sipas Komitetit Kroat të Helsinkit, operacioni rezultoi me vrasjen e mbi 600 civilëve kryesisht të moshuar dhe dëbimin e më shumë se 200,000 serbëve. Gjyqësori kroat deri më tani ka dhënë vetëm një vendim përfundimtar për krimet e luftës të kryera gjatë dhe pas Operacionit “Stuhia”. Ish-ushtari kroat Bozo Baceliç u dënua në maj 2014 me shtatë vjet burg për vrasjen e dy civilëve dhe një të burgosuri lufte në Prokljan. Gjyqi i Krickoviçit do të vazhdojë më 29 maj. /BIRN/

 

 

 

 

 

 

Të tjera

Abissnet