×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Tenderët, 130 ankesa për dy muaj, nuk marrin  përgjigje 

Tenderët vijojnë të jepen në formë abuzive. Në  dy muajt e parë të vitit ankesa për shërbime dhe ndërtim rrugësh  dhe blerje pajisesh. Komisioni i Prokurimeve jep vlerësim vetëm për 1/4 e ankesave

Neritan Gjergo

Vetëm për periudhën janar-shkurt, në adresë të Komisionit të Prokurimeve Publike kanë mbërritur 128 ankesa, nga të cilat Komisioni ka dhënë vendim për më pak se 1/4 e tyre. Në fakt, ky është një problem i mbartur në vite, për të cilin KPP ka ngritur edhe shqetësimin për numrin e lartë të ankesave në raport me stafin që i trajton ato, por numri në rritje për vendimmarrje të gabuara në tender (të paktën sipas ankuesve që nuk fitojnë garën) është një fenomen shqetësues, që nënkupton gjurmë të mëdha abuzimi në procedurat konkurruese. Pjesa dërrmuese e ankesave, janë prokurime që lidhin me shërbimin e rojeve private, por nuk mungojnë as ankesat për tenderë në infrastrukturë.

Shifrat

Edhe pse raporti vjetor i vitit 2018 ende nuk është dërguar në parlament nga komisioni i Prokurimit Publik, precedenti i ankesave ka qenë i lartë, ku listohen 1200 të tilla, dhe vlen të theksohet se për to Komisioni ka dhënë përgjigje për 99.9 për qind të tyre. Por, edhe pse shtimi i stafit në KPP ka shërbyer për të përshpejtuar shqyrtimet e ankesave të subjekteve, numri në rritje i ankimeve, krahasuar edhe me vitet paraardhëse është një problem serioz që cenon integritetin e komisioneve që vlerësojnë dhe shpallin fituesit në garat që zhvillohen, si për prokurimet me vlerë të vogël, ashtu edhe për ato që kapin vlera miliona apo miliarda leke. Në vitin 2017, ankesat ishin ekzaktësisht 1099, nga të cilat 4 për procedurat konkurruese koncesione/PPP, 7 ankesa për procedura e ankandit publik dhe 5 ankesa për procedurat konkurruese leje minerare. Përveç 1099 ankesave të regjistruara gjatë vitit 2017, u mbartën edhe 19 ankesa të depozituara në vitin 2016.

Gjatë vitit 2017 është vënë re një ulje e numrit të ankimeve administrative të paraqitura pranë Komisionit të Prokurimit Publik, krahasuar kjo me vitin paraardhës në raportim. Konkretisht, në vitin 2016 pranë Komisionit të Prokurimit Publik janë dorëzuar 1393 ankesa. Gjatë vitit 2017 Komisioni i Prokurimit Publik ka vendosur mospranimin e 56 ankesave për shkak se janë dorëzuar jashtë afateve pranë KPP-së dhe/ose pranë autoriteteve kontraktore. Edhe gjatë vitit 2017 është konstatuar se numrin më të madh të ankesave e zënë ankesat në lidhje me procedurat e prokurimit për ofrimin e shërbimit privat të sigurisë fizike dhe shoqërim të vlerave monetare me 519 ankesa nga 1039 në total ose 50 % duke shënuar një rënie të vogël krahasuar me 60.5 % që ka qenë pesha e këtyre ankesave në vitin 2016. Gjatë vitit 2017 është përmirësuar ndjeshëm treguesi i lidhur me shpejtësinë e shqyrtimit të ankesave nga KPP, me 45.3 % të ankesave shqyrtuar brenda afatit, krahasuar me 28 % për vitin 2016. Komisioni i Prokurimit Publik është institucioni shtetëror që merret me ankesat që kanë kompanitë private kundrejt vendimeve për tenderët apo koncesionet. Në 2017 Komisioni i Prokurimit Publik kaloi nga varësia e kryeministrisë në atë të Kuvendit, i cili zgjedh edhe anëtarët.

Shqyrtimi

Kur nga shqyrtimi në themel i ankesës para lidhjes së kontratës, KPP gjykon se një vendim apo veprim i autoritetit kontraktor ka shkelur ndonjë nga dispozitat e ligjit “Për prokurimin publik”, i ndryshuar, ka të drejtë të disponojë duke vendosur: a) të nxjerrë një interpretim për rregullat ose parimet ligjore, që duhet të zbatohen për objektin e ankesës; b) të anulojë, plotësisht ose pjesërisht, një veprim ose vendim të autoritetit kontraktor, të nxjerrë në kundërshtim me ligjin. Kjo përfshin edhe të drejtën për të hequr të gjitha ato specifikime teknike ose llojet e tjera të specifikimeve që bien ndesh me ligjin “Për prokurimin publik” c) të udhëzojë autoritetin kontraktor të korrigjojë shkeljet dhe më pas të vazhdojë me procedurën e prokurimit të kontratës; ç) të urdhërojë anulimin e procedurave për shpalljen e kontratës fituese. Pas lidhjes së kontratës, kur Komisioni i Prokurimit Publik gjykon se një vendim apo veprim i autoritetit kontraktor është në kundërshtim me ndonjë nga dispozitat e ligjit “Për prokurimin publik”, i ndryshuar, ka të drejtë: a) të nxjerrë një interpretim në lidhje me rregullat ose parimet ligjore që duhet të zbatohen për objektin e ankesës; b) të marrë një vendim deklarativ, në bazë të të cilit pushteti gjyqësor mund të dëmshpërblejë ankuesin, që ka pësuar humbje ose dëme, si rezultat i shkeljes së ligjit.

Stafi

Në mbledhjen e fundit, teksa prezantoi raportin vjetor të vitin të kaluar, kryetarja e KPP-së, Evis Shurdha kërkoi shtim të stafit në institucionin që drejton, por edhe me miratimin e strukturës së re organizative. Në faqen zyrtare të KPP-së, duket se vendimmarrja për ankesat ka ecur me hapin e breshkës. Madje, në rekomandimet që u dhanë për institucionin, në krye të tyre ishte pikërisht kërkesa për të shqyrtuar ankesat brenda afateve ligjore. Në ankesat e depozituara gjatë vitit të kaluar, vihet re se një numër i madh i tyre i takojnë sigurisë publike, por nuk mungojnë as ato që operatorët kanë depozituar në drejtim të mirëmbajtjes së rrugëve apo edhe shërbime publike e blerje materialesh.

 

 

 

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Qeveria Rama kërkon të marrë edhe 700 mln euro borxh të ri

Qeveria Rama kërkon të marrë edhe 700 mln euro borxh të ri

Publikuar më 13.10.2021
Shqipëria po bëhet gati të dalë në tregje ndërkombëtare për ...

Shqipëria po bëhet gati të dalë në tregje ndërkombëtare për një Eurobond të ri deri në vlerë 700 milion euro. Ministrja e Financave tha se borxhi i huaj do të merret për të mbuluar nevojat e buxhetit. Pas mbledhjes me ministrat, u bë me dije se qeveria ka përgatitur edhe një memorandum që do t’i […]

Lexo më shumë

“Rritja e çmimit të energjisë prek të varfrit”/ Heqja e TVSH-së për produktet e shportës, FMN del kundër

“Rritja e çmimit të energjisë prek të varfrit”/ Heqja e TVSH-së për produktet e shportës, FMN del kundër

Publikuar më 12.10.2021
Shefja e misionit të FMN-së për Shqipërinë, Yan Sun, është s...

Shefja e misionit të FMN-së për Shqipërinë, Yan Sun, është shprehur kundër propozimeve të opozitës në vendin tonë, për heqjen e TVSH-së për produktet e shportës. Sipas Yan Sun, kjo nuk përkthehet domosdoshmërisht në ulje të çmimeve, ndërkohë që theksoi se fokusi i qeverisë duhet të jenë shtresat në nevojë. Yan Sun u shpreh se:  […]

Lexo më shumë

Aplikohet për rritjen e çmimit të energjisë, OST kërkon tarifa më të larta, vendimi “në dorë” të Entit Rregullator të Energjisë

Aplikohet për rritjen e çmimit të energjisë, OST kërkon tarifa më të larta, vendimi “në dorë” të Entit Rregullator të Energjisë

Publikuar më 07.10.2021
Operatori i Sistemit të Shpërndarjes dhe Operatori i Sistemi...

Operatori i Sistemit të Shpërndarjes dhe Operatori i Sistemit të Transmetimit kanë aplikuar pranë Entit Rregullator të Energjisë për rritjen e tarifave të shpërndarjes dhe transmetimit të energjisë. Burime të sigurta i konfirmuan TV SCAN se niveli i kërkuar i rritjes së tarifave është i ngjashëm me aplikmet e viteve të kaluar, ndërkohë që do […]

Lexo më shumë

Guvernatori i BSH: Nëse rritja e çmimeve provohet më e fortë, rishikojmë politikën monetare

Guvernatori i BSH: Nëse rritja e çmimeve provohet më e fortë, rishikojmë politikën monetare

Publikuar më 06.10.2021
Guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko deklaroi sot s...

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko deklaroi sot se ekonomia shqiptare do të vazhdojë të rritet, ndërsa inflacioni pritet të kthehet në objektiv vitin e ardhshëm. Sejko bëri një panoramë të situatës ekonomike në vend, teksa theksoi se nëse rritja e çmimeve e paralajmëruar do të jetë më e fortë, Këshilli Mbikëqyrës do të […]

Lexo më shumë

Kostoja e energjisë është “galopante”/ Çmimi i gazit europian shënon një rekord të ri të lartë

Kostoja e energjisë është “galopante”/ Çmimi i gazit europian shënon një rekord të ri të lartë

Publikuar më 06.10.2021
Kontratat e gazit arritën nivele të reja në Europë sot, me ç...

Kontratat e gazit arritën nivele të reja në Europë sot, me çmimet galopante që krijuan kosto mbytëse të energjisë në prag të dimrit. Çmimi i referencës europiane, TTF holandeze (Transfer Facility), regjistroi një rritje prej 16.36% në 135.00 euro për megavat orë (MWh). Çmimi i gazit britanik, me shpërndarjen muajin tjetër, regjistroi një kërcim prej […]

Lexo më shumë

Samiti i BE-Ballkanin Perëndimor/ Presidenti i BEI-së, Werner Hoyer, nënvizon mbështetjen për transformimin e gjelbër dhe digjital

Samiti i BE-Ballkanin Perëndimor/ Presidenti i BEI-së, Werner Hoyer, nënvizon mbështetjen për transformimin e gjelbër dhe digjital

Publikuar më 06.10.2021
Në Samitin e BE-së për Ballkanin Perëndimor të mbajtur në Br...

Në Samitin e BE-së për Ballkanin Perëndimor të mbajtur në Brdo-pri-Kranju, Slloveni, Presidenti i Bankës Evropiane të Investimeve (BEI), Werner Hoyer, i shoqëruar nga zëvendëspresidentja e BEI-t, Lilyana Pavlova, përsëriti mbështetjen e bankës së BE-së për integrimin e rajonit në BE, rimëkëmbjen e qëndrueshme nga pandemia e COVID-19 dhe digjitalizimin e tregut rajonal. Këto qëllime […]

Lexo më shumë

Rrjedhja masive e të dhënave ekspozon pasuritë e fshehura të liderëve globalë

Rrjedhja masive e të dhënave ekspozon pasuritë e fshehura të liderëve globalë

Publikuar më 04.10.2021
Raportet nga mediat përshkruajnë sesi të pasurit përdorin pa...

Raportet nga mediat përshkruajnë sesi të pasurit përdorin parajsat tatimore për të lëvizur dhe ruajtur paratë Një nga rrjedhjet më të mëdha të informacionit financiar ka ekspozuar pasuritë e fshehura të qindra njerëzve të pasur dhe të fuqishëm në të gjithë botën, shkruan Financial Times. Transaksionet financiare të dhjetëra liderëve botërorë, nga Mbreti Abdullah i […]

Lexo më shumë

Konsumi këtë vit/ Nga shkurti në maj shpenzime rekord për barna, rriten blerjet e veshjeve e këpucëve

Konsumi këtë vit/ Nga shkurti në maj shpenzime rekord për barna, rriten blerjet e veshjeve e këpucëve

Publikuar më 17.09.2021
Konsumi ka shfaqur shenja gjallërimi në gjysmën e parë të kë...

Konsumi ka shfaqur shenja gjallërimi në gjysmën e parë të këtij viti, pas tkurrjes së fortë të tij në të njëjtën periudhë të një viti më parë, për shkak të efekteve të karantinës që u ndërmor menjëherë për të frenuar pasojat e pandemisë. Sipas të dhënave të detajuara mujore të INSTAT, në mars dhe në […]

Lexo më shumë