Tanja Fajon: Në Tiranë protestat janë të motivuara politikisht

Një krizë politike ka shpërthyer në Shqipëri e cila duket të jetë asgjë më pak se një rreth vicioz, sepse asnjëra palë nuk duket të jetë lëvizë. Opozita e Bashkuar po kërkon dorëheqjen e Kryeministrit Edi Rama, formimin e një qeverie të përkohshme dhe mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme, duke akuzuar qeverinë për përfshirje në çështjet kriminale. Për këtë, opozita mori vendimin për të dhënë dorëheqjen nga parlamenti, duke lënë qeverinë dhe parlamentin nën kontrollin e plotë të Partisë Socialiste. Nga ana tjetër, kreu i qeverisë dhe kreu i krahut të majtë, i cili mban një shumicë në parlament, thotë se nuk ka arsye për të që të japë dorëheqjen dhe se votuesit i kanë dhënë atij një mandat katërvjeçar në detyrë i cili përfundon në verë të vitit 2021. Rama thotë se Partia Socialiste në pushtet do të vazhdojë me përgatitjen e zgjedhjeve të qeverisë lokale të planifikuar në fund të qershorit.

Për këto zhvillime dhe më shumë, IBNA (International Balkan News Agency) vendosi të bëjë një intervistë me eurodeputeten e Parlamentit Evropian Tanja Fajon. Në këtë intervistë ajo gjithashtu komenton zhvillimet e fundit midis Kosovës dhe Serbisë.

IBNA: Cili është konkulizioni juaj për situatën e fundit politike në Shqipëri? Opozita ka mbajtur një seri protesta përpara këtij parlamenti, të cilin e konsideron si të paligjshme. Cila është pikëpamja juaj për këtë?

Jam e shqetësuar për situatën e paqëndrueshme politike në Shqipëri. Një gjë është zhvillimi i një tubim paqësor, i cili është pjesë e procesit demokratik dhe e drejta e qytetarëve është të marrin pjesë në protesta, por dhuna dhe sidomos inkurajimi i njerëzve për të qenë të dhunshëm është një tjetër gjë. Fatkeqësisht ne shohim mitingje masive në vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, por në Tiranë duket qartë se protestat janë shumë të motivuara politikisht.

A jeni dakord me dorëheqjen masive të deputetëve të opozitës?

Nëse shtojmë një bojkot të deputetëve të opozitës në punën e Parlamentit, një ide e lehtë bëhet se nuk po flasim për luftën për reforma shumë të nevojshme për të mirën e qytetarëve dhe në një klimë politike konstruktive, më tepër për kënaqjen e orekseve politike egoiste. Parlamenti është një forum për debatin dhe përballjen e pikëpamjeve kontradiktore, ndërsa dialogu – dhe me të tejkalimin e dallimeve politike – mbetet e vetmja mënyrë e mundshme për një zgjidhje afatgjatë.

A mendoni se situata politike do të ketë një ndikim në hapjen e bisedimeve të pranimit me BE në muajin qershor?

Pavarësisht nga paqëndrueshmëria, unë besoj se Shqipëria meriton të jepet një dritë e gjelbër për fillimin e negociatave të pranimit me BE në qershor të këtij viti. Shteti i sundimit të ligjit nuk është ideal, por Shqipëria ka bërë një progres të caktuar në fushën e gjyqësorit dhe procesin e verifikimit dhe jam e bindur se parlamenti dhe qeveria shqiptare do të vazhdojnë me rrugën e reformave. Unë dhe familja ime politike në PE, Socialistët dhe Demokratët, nuk shohin asnjë arsye për shtyrjen e mëtejshme të vendimit për hapjen e negociatave.

Sa i përket zhvillimeve në Kosovë, a jeni dakord me idenë e këmbimeve territoriale me Serbinë? Cila është ideja juaj për tarifat e importit të imponuara ndaj Serbisë?

Sa i përket tatimeve të paraqitura nga Kosova, qëndrimi im mbetet i njëjtë me atë të BE-së: Kosova duhet të heqë taksat sa më shpejt që kjo të jetë parakushti për Dialogun në mes të Beogradit dhe Prishtinës që të vazhdohet. Unë mendoj se ndryshimi i kufijve është gjithmonë një lojë e rrezikshme. Beogradi dhe Prishtina duhet të gjejnë një zgjidhje të qëndrueshme dhe afatgjatë e cila do të jetë e pranueshme për të dy palët në aspektin politik, por që do të jetë funksional dhe i dobishëm për të gjithë ata që jetojnë në Kosovë në radhë të parë. Asgjë tjetër nuk do të funksionojë në afat të gjatë “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet