Suedi, nis testimi i rrugëve që ngarkojnë automjetet elektrike ndërsa ecin

Rruga e parë e elektrizuar në Suedi është e para në botë për të ngarkuar automjetet ndërsa vozisin së bashku, mund të ndihmojë në uljen e kostos së lartë të makinave elektrike, thanë mbështetësit e projektit Vattenfall dhe Elways për Reuters.

Projekti i financuar nga shteti, i quajtur eRoadArlanda dhe që kushton rreth 5.82 milion dollarë, përdor një kamion të modifikuar elektrik që lëviz ngarkesën nga aeroporti i Arlanda i Stokholmit në qendrën logjistike pranë Postnord për të testuar teknologjinëm raporton “Scan”.

Një hekurudhë e elektrizuar e montuar në pistën e rrugës prej 2 km ngarkon kamionin në mënyrë automatike ndërsa udhëton mbi të.

Një krah i lëvizshëm i bashkangjitur në kamion zbulon vendndodhjen e hekurudhës në rrugë dhe ngarkimi ndalon kur automjeti është duke kaluar ose duke u ndalur.

Sistemi llogarit edhe konsumin e energjisë të automjetit, i cili mundëson që të ngarkohen shpenzimet e energjisë elektrike për automjet dhe përdorues.

Kryeshefi ekzekutiv Gunnar Asplund tha se ngarkimi gjatë ngasjes do të thotë se makinat elektrike nuk kanë më nevojë për bateri të mëdha, të cilat mund të jenë gjysma e kostos së një makine elektrike, për të siguruar që të kenë fuqi të mjaftueshme për të udhëtuar në një distancë të dobishme.

“Rrugë të tilla do të lejojnë që automjetet elektrike të lëvizin distanca të gjata pa bateritë e mëdha, të kushtueshme dhe të rënda”, tha Markus Fischer, një zëdhënës i Vattenfall, duke shtuar se instalimi i krahut në makina të reja do të ishte më i lirë se modelet aktuale.

Ai gjithashtu tha se rrugët e elektrizuara mund të reduktojnë emisionet e dioksidit të karbonit nga kamionët, të cilat përbëjnë rreth 25 për qind të totalit të emetimeve të trafikut rrugor.

Testimi në eRoadArlanda filloi në prill dhe do të zgjasë të paktën 12 muaj në mënyrë që kamioni elektrik të mund ta përdorë atë nën kushte të ndryshme atmosferike.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet