Studimi/ Zbulim i ri në lidhje me sëmundjen e kancerit të gjirit

Një studim i botuar në revistën “New England Journal of Medicine” ka arritur në rezultatet se kanceri i gjirit mund të rishfaqet pasi ka qëndruar në “gjumë” për 15 vjet pas trajtimit të suksesshëm.

Rreth 40% e grave me tumore të mëdha dhe kancer që u përhapën në nyjet limfatike kishin rrezikun më të lartë që sëmundja të kthehej.

Hulumtuesit që shkruajnë në revistën Neë England Journal of Medicine thanë se zgjatja e trajtimit me terapi hormonale mund të zvogëlojë rrezikun e përsëritjes.

Shkencëtarët analizuan përparimin e 63,000 grave për 20 vjet.

Të gjithë kishin formën më të zakonshme të kancerit të gjirit, që është një lloj i ushqyer nga estrogjeni i hormoneve që mund të stimulojnë qelizat e kancerit të rriten dhe të ndahen. Çdo pacient mori trajtime të tilla si tamoxifen ose frenuesit aromatas që bllokojnë efektet e estrogjenit ose mbyllin furnizimin e hormoneve.

Megjithëse pas pesë vitesh trajtimi kanceret e tyre ishin kuruar, pra ishin larguar, gjatë 15 viteve të ardhshme një numër i konsiderueshëm i grave zbuluan se kanceri ishte duke u përhapur në të gjithë trupin e tyre,  disa prej tyre e kuptonin edhe pas 20 vjeëve.

Sipas studimit gratë që fillimisht kishin tumore të mëdha dhe kancer të përhapur në katër ose më shumë nyje limfatike, ishin më të rrezikuara që kanceri të kthehej në 15 vitet e ardhshme.

Gratë me kancer të vogël, dhe që ishte përhapur në gradë më të vogël dhe në më pak linfa ishin të rrezikuara më pak, deri në 10%, që kanceri të rikthehej.

Çfarë është vënë re në studim

Hulumtuesi udhëheqës i studimit, Dr Hongchao Pan nga Universiteti i Oksfordit tha: “Është vënë re që kanceri i gjirit mund të mbetet i “fjetur” për kaq gjatë dhe më pas të përhapet shumë vite më vonë, me rrezikikun që të mbetet i njëjti vit pas viti dhe ende i lidhur ngushtë me madhësinë e kancerit origjinal dhe nëse ai ishte përhapur në nyjet (limfatike) “.

Mjekët më herët, kanë qenë të njohur me faktin se trajtimi më shumë se pesë vjet me “tamoxifen” zvogëlon rrezikun e përsëritjes me rreth një të tretën në pesë vjet pas ndalimit të trajtimit.

Hulumtimet e fundit kanë zbuluar se shtrirja e terapisë së hormoneve deri në 10 vjet mund të jetë më efektive në parandalimin e përsëritjes së kancerit të gjirit dhe vdekjes.

Terapitë hormonale që funksionojnë vetëm për gratë pas menopauzës, besohet të jenë edhe më efektive. Por një gjë e tillë ka efekte anësore, trajtimet hormonale mund të ndikojnë në cilësinë e jetës së pacientit dhe të shkaktojnë që ata të ndalojnë marrjen e pilulave.

Këto përfshijnë simptoma të menopauzës, osteporozën, dhimbjen e përbashkët dhe sindromën e tunelit të kyçit të dorës.

Profesor Arnie Purushotham, këshilltar i lartë klinike në Cancer Research UK, që  financoi studimin, tha se që nga fillimi i hulumtimit, droga të reja ishin përdorur për të trajtuar kancerin e gjirit dhe ata  punonin në mënyra të ndryshme ndaj tamoxifenit.

Ai tha: “Është jetësore që puna të vazhdojë, dhe të parashikohet më mirë se cilat kancere mund të kthehen.” “Ne gjithashtu duhet të dimë se çfarë ndryshimi mund të ndodh te gratë, nëse do të marrin trajtimin me  terapi hormonale për 10 vjet në vend të pesë, efektet anësore dhe si kjo ndikon në cilësinë e jetës së pacientëve”.

 

Të tjera

Abissnet