Skandali/ Von der Leyen do të hetohet nga Komisioni parlamentar

Presidentja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen po përballet me kritika të reja për fshirjen e një telefoni të dytë celular që mund të ishte përdorur si provë në hetimin parlamentar ndaj saj. Hetimi po shqyrton dhënien e paligjshme të kontratave të qeverisë gjermane, kur von der Leyen ishte ministre gjermane e mbrojtjes.

Ligjvënësit u njoftuan të hënën se të gjitha mesazhet ishin fshirë në telefonin që von der Leyen kishte përdorur deri vonë. Lajmet vijnë gati një muaj pasi ministria pranoi se telefoni i përdorur më parë nga von der Leyen gjithashtu ishte fshirë nga të gjitha të dhënat.

Deputeti i Partisë së Gjelbër Tobias Lindner ngriti një padi penale për fshirjen e parë të të dhënave. Ligjvënësit e opozitës janë të indinjuar sepse ata besojnë se të dy telefonat mund të kishin qenë prova thelbësore në një skandal mbi kontratat fitimprurëse të ministrisë së mbrojtjes që u ishin dhënë këshilltarëve të jashtëm pa një mbikëqyrje të duhur.

Komisioni parlamentar po heton nëse një rrjet i lidhjeve personale joformale i lehtësoi ato marrëveshje dhe nëse ishte përfshirë von der Leyen. “Sqarimi kërkohet urgjentisht,” tha Michael Theurer i Partisë Liberale të Lirë Demokratike. Ai shtoi se zbulimet e fundit e vendosën von der Leyen “përsëri në qendër të skandalit të kontraktimit dhe masivisht nën presion”.

Deputeti i Partisë së Gjelbër Lindner, tha se ngjarjet “kërkuan një shpjegim”. Von der Leyen është planifikuar të merret në pyetje nga komiteti hetimor në 13 shkurt. Po bëhen pyetje për rolin e Björn Seibert, ndihmës i ngushtë i von der Leyen në politikën gjermane dhe në Komision.

Seibert u përmend në 3 janar, pasi dolën fillimisht lajmet për fshirjen e telefonit të von der Leyen, që telefoni tjetër i saj mund të ekzaminohej, sipas një raporti të ministrisë së mbrojtjes, parë nga POLITICO dhe raportuar së pari nga gazeta gjermane Welt.

Sidoqoftë, për shkak se ai telefon i dytë ishte përdorur gjithashtu gjatë muajve të parë pas zgjedhjes së von der Leyen si Presidente e Komisionit, Seibert insistoi që “të dhënat në lidhje me Komisionin Europian” nuk duhet të jenë pjesë e hetimit. Prandaj, “të dhënat personale dhe pjesërisht konfidenciale” në telefon u fshinë përpara se të ktheheshin në ministrinë e mbrojtjes në fillim të nëntorit, tha Seibert, sipas raportit.

Ekzaminimi i telefonit tregoi se “as dosja” punët e biznesit “dhe as dosjet” mesazhe shkrimore “nuk përmbanin asnjë mesazh ose skedar,” thuhet në raport. Nuk përmendet nëse von der Leyen, Seibert apo dikush tjetër i ka fshirë mesazhet.

“Von der Leyen padyshim e ka rregulluar telefonin e saj si duhet, ose e kishte rregulluar”, tha ligjvënësi i FDP Alexander Müller. Një zëdhënës i von der Leyen tha “nuk kishte dhe nuk ka mesazhe në telefon” që mund të jenë të rëndësishme për hetimin parlamentar, duke shtuar: “Kjo gjithashtu është shpjeguar në fillim të komisionit të hetimit pas një shqyrtimi dhe për më të mirët e njohuritë tona”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet