Policia e bllokon në Rinas, Shinasi Rama: Duan të më trembin

Një ngjarje e paprecedentë ka ndodhur në Aeroportin e Rinasit. Autoritetet policore në Rinas kanë bllokuar pa asnjë paralajmërim ish-dhjetoristin dhe themeluesin e Partisë Demokratike, Shinasi Rama. I sapo kthyer nga Nju Jorku përmes Turqisë ai ka kërkuar ndihmë nga Ambasada e SHBA-së në Tiranë

Erjon Dervishi

Policia e Aeroportit të Rinasit ka bllokuar Prof. Shinasi Ramën, ish-themelues i Partisë Demokratike, i njohur për qëndrimet e tij publike kundër qeverisë dhe lidershipit të opozitës. Ky veprim ka indinjuar pa masë Shinasi Ramën, i cili me anë të një letre shpjeguese kërkon ndërhyrjen e menjëhershme të Ambasadës së Shteteve të Bashkuara në Tiranë, sepse është shtetas i SHBA, ku jeton dhe punon qysh nga viti 1992. Këtë ndalim Z. Rama e lidh me protestën e opozitës, ditën e sotme. Por, ai sqaron se nuk do të marrë pjesë në këtë protestë. Arsyet e ndalimit nuk janë bërë të qarta dhe për këtë arsye Policia e Shtetit mban përgjegjësinë kryesore. Gazeta “Shekulli”, boton të plotë letrën e Prof. Shinasi Rama, i cili ka një kontribut të çmuar për ngritjen e demokracisë shqiptare:

Letra

Unë besoj se ky e-mail ju gjen mirë. Unë jam Shinasi Rama, një shtetas i natyralizuar i SHBA-së me origjinë shqiptare. Kam ardhur në SHBA si një refugjat politik, duke u arratisur pikërisht nga grupet kriminale që drejtojnë Shqipërinë. Unë jam profesor i marrëdhënieve ndërkombëtare në NYU. Unë studioj Shqipërinë dhe politikën shqiptare. Kam një shkallë të caktuar të dukshmërisë në debatet publike në politikën shqiptare. Me përmbysjen e armiqve personalë dhe ideologjikë dhe kushteve më relaksuese politike, fillova të vizitoj më shpesh Shqipërinë. Gjatë vizitës sime të tanishme në Shqipëri, sot, më 14 mars 2019, sapo aeroplani u ul, në orën 19:30 u arrestova nga Policia Shqiptare në Aeroportin “Nënë Tereza”. Ndonëse unë kam/mbaj vetëm pasaportën amerikane, dhe asnjë shtet shqiptar nuk më ka lëshuar letërnjoftim, policia shqiptare pohoi se unë, një qytetar amerikan, po dëbohesha nga Turqia në Shqipëri. Pse Turqia nuk do të më deportojë në SHBA, është një mister për mua? Isha në aeroportin e tyre dhe ata mund ta kishin bërë kaq lehtë. Pasi më thirrën publikisht emrin tim në autobusin e aeroportit, unë u mora nga policia shqiptare. Më treguan një listë të njerëzve fluturues me emrin tim, numrin tim të ndenjëses, ku rezultojë si i dëbuar. Jo rastësisht, dyshoj, me kërkesë për të ndryshuar vendet, më kishin caktuar vendin pranë daljes në rast urgjence. Personi i cili ishte dëbuar mori vendin tim të mëparshëm, që rezulton, sipas komunikimit verbal të përgjegjësit të Turkish Airlines, se përdoret për të gjithë të deportuarit. Shefi i sigurisë i Aeroportit, shefi i policisë dhe një oficer i paautorizuar po e trajtonin rastin tim. Unë për fat të mirë e kisha telefonin me vete dhe i kam telefonuar miqve të mi duke i udhëzuar ata që të kontaktojnë Ambasadën e SHBA-së për dhjetë minuta. Unë gjithashtu e informova policinë se si shtetas i SHBA-së, do të doja të thërrisja Ambasadën e SHBA-së dhe të përfitoja nga shërbimet konsullore të Qeverisë së SHBA-së. Konfuzioni fillestar po merrte një kthesë shumë të rrezikshme. Shefi i policisë tha se ata duhet të më merrnin në komisariatin e policisë, përveç nëse situata sqarohej nga linja ajrore turke. Këto janë stacionet e policisë ku njerëzit kanë përjetuar disa përvoja të habitshme. Ata sollën përfaqësuesin e Turkish Airlines, i cili pretendonte se ishte një gabim, sepse sot ishte vetëm një person për t’u dëbuar. Ata shkëmbyen fjalë të ashpra me njëri-tjetrin dhe arritën në përfundimin se e gjithë kjo ishte një gabim, gabim njerëzor. Kështu shefi i sigurisë së Turkish Airlines do të gjobitet me 6 milionë lekë. Pasi nuk tha përse emri im gjendet në listën e tyre të pasagjerëve.

Unë jam thellësisht i shqetësuar nga incidenti.

Ja pse. Ky nuk ishte një rast rutinë deportimi. Isha në Stamboll këtë ditë. Dola nga aeroporti (me një vizë të lëshuar nga Turqia) dhe fjeta në Hotelin e paguar nga Turkish Airlines. Kam pasur një vizë turke deri në rrugën time në aeroport, askush në shërbimet doganore dhe policore nuk më tha ndonjë gjë. Së dyti, e kuptoj se nëse jeni deportuar, ata ju çojnë në vendin tuaj të origjinës. Nëse Turqia do të më depërtonte mund të më kishte futur me lehtësi në aeroplanin për në Nju Jork, sepse unë tashmë e kisha paguar biletën e kthimit. Por gjëja e çuditshme ishte që përfaqësuesi i Turkish Airlines, një shqiptar, në Aeroportin Nënë Tereza, tha se këto gjëra ndodhin!!! Lutem që të mos pajtohem. Dikush e ka shkruar fjalën (depo për deportim) në listën e pasagjerëve. Nëse ka pasur gabime të tilla, pse nuk i rregulloni ato në kohë? Kjo nuk ishte vetëm një gabim. Së treti, unë dyshoj seriozisht se kjo ishte një taktikë e qëllimshme për të më kapur dhe kontrolluar mua të paktën për natën. Shqipëria është një vend që po kalon nëpër një krizë të thellë politike. Vizita ime në Shqipëri, e cila ishte planifikuar muaj më parë (mund të vij këtu për kërkime gjatë pushimeve akademike si pushimi i dimrit, pranverës ose verës) përkon me protesta masive të organizuara nga opozita ose të ashtuquajturat opozita. Ky konfrontim masiv pritet të ndodhë brenda dy ditësh dhe mund të ketë pasoja të rënda politike. Megjithëse nuk po planifikoja të shkoj në atë protestë, më lejoni të theksoj fuqishëm se nuk po planifikoja të shkoj dhe të bashkohem me këtë bandë tjetër, jam jashtëzakonisht i brengosur që vizita ime i bëri ata të shqetësoheshin në mënyrë që ata të përdorin një taktikë të tillë të frikësimit. Unë vij në Shqipëri shpesh dhe ky vend është gjithmonë një rrëmujë. Të gjitha vizitat e mia, që janë para planifikuara përkojnë me një ose më shumë kushte të tilla të rrezikshme. Megjithatë, ky incident ishte i tillë që unë të kem shumë frikë për jetën time, kur vij në Shqipëri. Është e lehtë të qëndrosh në Shtetet e Bashkuara dhe të gëzoj jetën e mirë që kam. Megjithatë, duke mos e bërë punën time, duke mos treguar të vërtetën dhe duke mos bërë më të mirën për shtetin dhe kombin tim, do të ishte një shenjë frike. Unë refuzoj të bëhem bashkëpunëtor duke mos bërë gjënë e duhur dhe duke mos ndihmuar njerëzit e mi me aq sa mundem. Prandaj, zoti …, po shkruaj t’ju informoj për këtë incident të rëndë, që nuk mund të jetë tjetër veçse një përpjekje e palodhur e qëllimshme për të më frikësuar. Ndihma juaj në sqarimin e situatës sime dhe cilat janë hapat e ardhshëm që ju rekomandoni vlerësohet shumë. Veçanërisht çfarë duhet të bëj për fluturimin e kthimit nga Turqia, ndërsa unë jam në Shqipëri dhe çdo rekomandim tjetër që mund të keni. Faleminderit paraprakisht për vëmendjen tuaj për këtë çështje. Unë pres që të marr rekomandimet tuaja”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet