×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Përfitimi i pensionit të parakohshëm për ushtarakët, gati projektligji i Ministrisë të Mbrojtjes

Synimi i ndryshimeve të propozuara në projektligjin nga Ministria e Mbrojtjes, është që ushtarakët të jenë përfitues të pensionit të përkohshëm, sipas dispozitave ligjore, pasi penalizoheshin për shkak të mosplotësimit të kriterit të kohëzgjatjes së shërbimit të paktën 15 vjet.

Koha maksimale e qëndrimit në shërbimin ushtarak do të rritet me 3 vjet për ushtarakët që shërbejnë me gradat toger, nëntoger, lejtënant apo nënlejtënant në forcat tokësore, ajrore dhe detare.

Këto ndryshime gjithashtu ulin kohën e qëndrimit në gradë dhe gjithashtu, ndryshim do të ketë edhe mosha minimale e konkurrimit për marrjen e gradës.

Sakaq, në shërbimin tokësor, ajror dhe detar të forcave të armatosura, mosha minimale për konkurrim për marrjen e gradave të larta dhe gradës “Kundëradmiral” do të jetë nga 34 vjeç deri në 50 vjeç.

Sipas draftit të Ministrisë të Mbrojtjes të paraqitur për konsultim është ulur edhe pragu i arsimit për t’u titulluar ushtar aktiv nga parauniversitar në arsimin 9-vjeçar, kjo për arsye të rritjes së numrit të rekrutimeve në Forcat e Armatosura.

Ndryshimet e ligjit

Neni 3

Neni 3 përcakton se në nenin 13 të ligjit do të ndryshohet shkronja “ç”, duke e ulur kohën e qëndrimit në gradë për gradën “ushtar IV”, me qëllim shkurtimin e kohës për të marrë gradën e radhës. Gjithashtu, është shfuqizuar pika 2, sepse kufizonte kohën e shërbimit, duke përcaktuar dalje në lirim për ushtarakët që nuk merrnin gradën “tetar” dhe “toger” dhe që kishin 14 vjet shërbim. Kjo dispozitë mohonte të drejtën për pension të parakohshëm, sipas nenit 13, të ligjit nr. 10 142, datë 15.5.2009 “Për sigurimin shoqëror suplementar të ushtarakëve të Forcave të Armatosura, të punonjësve të Policisë së Shtetit, të Gardës së Republikës, të Shërbimit Informativ të Shtetit, të Policisë së Burgjeve, të Policisë së Mbrojtjes nga Zjarri dhe të Shpëtimit e të punonjësve të Shërbimit të Kontrollit të Brendshëm në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar e cila për ushtarakët meshkuj përcakton kriterin e 15 viteve shërbim për të përfituar pensionin e parakohshëm.

Neni 4

Në nenin 4, ndryshon shkronjat “g” dhe “gj”, të nenit 14, duke ndryshuar kohën maksimale të qëndrimit në shërbimit aktiv për gradat “nëntoger/nënlejtënant” dhe “toger/lejtënant”, duke e shtuar me 3 vjet. Ky ndryshim është çmuar i arsyeshëm, sepse me rregullimet e deritanishme, në rast se një ushtarak e mbyllte karrierën me këtë gradë nuk përfitonte nga dispozitat për përfitimin e pensionit të parakohshëm, sipas ligjit 10 142, datë 15.5.2009 “Për sigurimin shoqëror suplementar të ushtarakëve të Forcave të Armatosura, të punonjësve të Policisë së Shtetit, të Gardës së Republikës, të Shërbimit Informativ të Shtetit, të Policisë së Burgjeve, të Policisë së Mbrojtjes nga Zjarri dhe të Shpëtimit e të punonjësve të Shërbimit të Kontrollit të Brendshëm në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, për shkak të mosplotësimit të kriterit të kohëzgjatjes së shërbimit të paktën 15 vjet.

Neni 5

Neni 5 i projektligjit shton 2 pika pas nenit 14, duke detajuar kohën maksimale të qëndrimit në gradë për ata ushtarakë që kanë një specialitet të veçantë. Në pikën e dytë paraqitet një risi tjetër, duke parashikuar një minimum moshe për të konkurruar për gradat e larta dhe gradën “gjeneral brigade/kundëradmiral”. Kjo shtesë është parashikuar me qëllim që drejtuesit e ardhshëm të Forcave të Armatosura të kenë kriter moshe dhe eksperiencë minimale të caktuar.

Neni 6

Në nenin 6 të projektligjit është parashikuar një ndryshim i nenit 15 të ligjit aktual. Me qëllim rritjen e numrit të rekrutimeve dhe për të rritur aksesin e sa më shumë personave në Forcat e Armatosura është ulur edhe pragu i arsimit për t’u titulluar ushtar/detar aktiv nga parauniversitar në arsimin 9-vjeçar.

Neni 7

Neni 7 përcakton një ndryshim të nenit 16 të ligjit, duke shtuar fjalët minimalisht arsimin parauniversitar brenda ose jashtë vendit.

Neni 8

Neni 8 i projektligjit unifikon numrin maksimal të aplikimeve për marrjen e gradës së radhës. Në ligjin ekzistues për kalimin nga “toger” në “kapiten” dhe nga “nëntetar” në “tetar” mund të konkurrohet vetëm dy herë, ndërkohë që gjithë të tjerët aplikojnë 3 herë. Me këtë ndryshim aplikimi do të jetë 3 herë për të gjithë ushtarakët, për të bërë të realizuar bazarazinë në mundësi për secilën gradë (përjashtimisht, oficerët me grada madhore do të vijojnë të aplikojnë vetëm 1 herë).

Neni 9

Neni 9 i projektligjit rregullon arsimin dhe kualifikim për përparimin në gradë, duke ndryshuar nenin 20 të ligjit aktual në tërësinë e tij. Arsimi i detyrueshëm për marrjen e gradës së radhës për t’u përditësuar sipas nevojave të Forcave të Armatosura, të cilat po ndryshojnë me ritme të shtuara, është propozuar të mos përfshihen më në tekstin e një ligji, por në një dokument strategjik të arsimit të miratuar nga ministri i Mbrojtjes me propozim të shefit të Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura.

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Degëzime të shumta që janë kthyer në rrugë pa krye, bypass-i i Fierit me mangësi në sinjalistikë

Degëzime të shumta që janë kthyer në rrugë pa krye, bypass-i i Fierit me mangësi në sinjalistikë

Publikuar më 12.07.2020
Bypass-i i Fierit u inaugurua 3 javë më parë pasi kaloi nëpë...

Bypass-i i Fierit u inaugurua 3 javë më parë pasi kaloi nëpër një sage 7 vjeçare me nisje dhe ndalesa punimesh. Për përfundimin e rrugës u kërkua rifinancim duke dyfishuar vlerën e parashikuar në fillim, ç’ka e çoi shumën e investimit në 76 milionë euro. Por, rrethrrotullimet dhe degëzimet e shumta duke qenë në mungesë […]

Lexo më shumë

Pandemia çorientoi botën, por si ndikoi marketingu dixhital në këtë periudhë krize te bizneset

Pandemia çorientoi botën, por si ndikoi marketingu dixhital në këtë periudhë krize te bizneset

Publikuar më 12.07.2020
Pandemia COVID ka ndikuar negativisht në të gjitha fushat, p...

Pandemia COVID ka ndikuar negativisht në të gjitha fushat, por mund të bëjmë një përjashtim. Si e ka përjetuar këtë periudhë krize marketingu dixhital? Flet për “Shekulli”-n eksperti IT-së, Tomi Kallanxhi dhe tregon për reagimin e bizneseve ndaj rëndësisë së tij gjatë kohës së mbylljes e më tej Briselda Hoxha Marketingu po zhvendoset nga kanalet […]

Lexo më shumë

Një verë ndryshe! Ulje e çmimeve dhe rënia e ndjeshme e punës: Nga 80 dhoma, 4 rezervime në fundjavë

Një verë ndryshe! Ulje e çmimeve dhe rënia e ndjeshme e punës: Nga 80 dhoma, 4 rezervime në fundjavë

Publikuar më 10.07.2020
Sezon shumë i varfër turistik! Kryetari i Unionit Turistik S...

Sezon shumë i varfër turistik! Kryetari i Unionit Turistik Shqiptar, Rrahaman Kasa, flet për “Shekulli”-n lidhur me situatën aktuale të kësaj vere. Turistë të pakët, ulje të çmimeve të hoteleve dhe rënie e ndjeshme e punës gjatë kësaj periudhe Briselda Hoxha  Sezoni turistik, krahasur me një vit më parë, është shumë i varfër. Situata e […]

Lexo më shumë

Frontet e hapura të investimeve të qeverisë kërkojnë edhe 930 mln euro financime, shumica për PPP-të

Frontet e hapura të investimeve të qeverisë kërkojnë edhe 930 mln euro financime, shumica për PPP-të

Publikuar më 10.07.2020
Financimi i 680 projekteve që janë kryesisht investime publi...

Financimi i 680 projekteve që janë kryesisht investime publike në infrastrukturë që kërkojnë mbështetje financiare shumëvjeçare, po vijon nga qeveria shqiptare. Këto projekte kanë një kosto totale prej 507 miliardë lekësh dhe rreth 4 miliardë euro, sipas të dhënave zyrtare nga Ministria e Financave që i referohen azhurnimeve të fundit, qershor 2020. Sakaq, deri më […]

Lexo më shumë

Banka e Shqipërisë pezullon deri në fund të vitit shpërndarjen e fitimeve nga bankat

Banka e Shqipërisë pezullon deri në fund të vitit shpërndarjen e fitimeve nga bankat

Publikuar më 10.07.2020
Banka e Shqipërisë njoftoi se në mbledhjen e fundit të datës...

Banka e Shqipërisë njoftoi se në mbledhjen e fundit të datës 1 korrik ka miratuar vendimin “Për pezullimin e shpërndarjes së fitimit nga bankat”. Në bazë të këtij vendimi pezullohet, deri në fund të vitit 2020, shpërndarja nga ana e bankave, të fitimit të mbartur nga periudhat e mëparshme, dhe të fitimit që do të […]

Lexo më shumë

Sondazhi/ 59% e shqiptarëve nuk do bëjnë pushime këtë vit, më shumë arsye ekonomike dhe jo frikë

Sondazhi/ 59% e shqiptarëve nuk do bëjnë pushime këtë vit, më shumë arsye ekonomike dhe jo frikë

Publikuar më 10.07.2020
Sipas një sondazhi të IDRApoll.com, komunitieti online i ank...

Sipas një sondazhi të IDRApoll.com, komunitieti online i anketimeve nga IDRA Research & Consulting,, gati 59% e shqiptarëve shprehen se nuk do të bëjnë pushime sivjet. Vetëm 8% e atyre që nuk do të shkojnë me pushime ndalohen nga frika e COVID-19 e cila lidhet ngushtë me shëndetin. Pjesa më e madhe e tyre që […]

Lexo më shumë

“Nuk e rrisim ne biletën, atë e rrit shteti!” Transporti: Na premtuan heqje taksash dhe na sollën zarfin, masa për 10 ditë

“Nuk e rrisim ne biletën, atë e rrit shteti!” Transporti: Na premtuan heqje taksash dhe na sollën zarfin, masa për 10 ditë

Publikuar më 09.07.2020
Shoqata e Transportit Ndërqytetas i kërkon Bashkisë së Tiran...

Shoqata e Transportit Ndërqytetas i kërkon Bashkisë së Tiranës të heqë taksën për këtë sektor, paralajmëron se do të marrë masa pas 10 ditësh nëse nuk do të ketë një përgjigje për kërkesat. Flet për “Shekulli”-n kreu i Shoqatës Kujtim Mema Briselda Hoxha Shoqata e Transportit Ndërqytetas ka shprehur shqetësimet dhe kërkesat e tyre ndaj […]

Lexo më shumë

Gjoba në zonat turistike për këdo që nuk zbaton protokollet e COVID-19, do të dënohen shkeljet

Gjoba në zonat turistike për këdo që nuk zbaton protokollet e COVID-19, do të dënohen shkeljet

Publikuar më 09.07.2020
Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekë ...

Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekë dhe në rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar të mbrohet shëndeti i turistëve në zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2. Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu deklaroi gjatë fjalës në Kuvend se, përmes ndryshimeve në aktin normative, do të forcohen penalitetet […]

Lexo më shumë