Thellë

Koço Kokëdhima: Projekti 200-vjeçar grek për aneksimin e Himarës

Koço Kokëdhima u rikthehet rrënjëve të të parëve. Jo rastësisht. Jo pa qëllim. Bën pemën gjenealogjike, kthehet shekuj prapa, te historia e të parëve të gjakut të vet që erdhën në të shkuarën e largët nga Tërbaçi i Vlorës për tu ngulur në Qeparo. Një ikje e detyruar, nën dhunën e pushtuesit osman, për të mos dorëzuar fenë e krishterë. Për të hedhur rrënjë të reja atje lart në Qeparo, buzë Jonit, mes shkëmbinjve, ullinjve, vendasve që i pranuan për tu bërë pjesë e tyrja. Djali i Qeparoit, kthehet tu japë përgjigje atyre pyetjeve të famshme, që po një tjetër djalë himarjot, Petro Marko i famshëm bënte dekada më parë: Pra ç’jemi ne? Shqiptarë! Po pse e humbëm gjuhën? Ashtu edhe Kokëdhima që sot ka përgjigjet e veta. Ka bërë dhe bën biznesmenin, botuesin dhe kësaj radhe provokon duke bërë studiuesin: sjell ritet, zakonet, doket, lojrat, mërgimin dhe mërgimtarët, luftërat dhe luftëtarët, vende dhe ngjarje për të ngulur në mendje të të gjithëve: Himara ka qenë, është dhe do të mbetet thjesht një tokë shqiptare. Në këtë intervistë për "Shekullin" Kokëdhima prek disa tema të nxehta të të shkuarës dhe të aktualitetit, rolin e arvanitasve, të kishës Ortodokse, të Hirësisë Janullatos dhe marrëdhënieve mes dy popujve fqinj, origjinën e diskutuar të Xhorxh Tenetit etj.


Si e di ti historinë e fshatit tënd?


Unë jam nga Qeparoi i Himarës. Në shkollë ne nuk mësonim shumë për krahinën, por prindërit na ushqyen me dashuri e përkushtim për atdheun dhe për fshatin tonë. Pavarësisht sa të lexuar ishin, ata na edukuan me respektin dhe besnikërinë më të lartë për gjakun, historinë dhe veprat e të parëve tanë. Vendi më domethënës në Qeparo është Qafa, atje ku 250-300 vjet më parë Spiro Mëhill Kokëdhima mbolli një rrap. Në Qafë, në të shkuarën e afërt, luhej bixhoz çdo ditë me kohë të mirë, por sidomos të dielave. Burrat luanin Qamo, Prefa, Xëng, Xhol, Kocinë, Adisabeba, Ram, Poker e Tridhjetenjësh. Atje luhej edhe Pllakatoi, Tavlla, Dominoja, Gjyli, Shahu, Treci, Dama e Partaola. Por mbretëresha e lojërave dhe e Qafës për më shumë se një shekull mbeti Bollota. Bollota është një lojë me tridhjetë e dy letra, që u soll në fshat nga emigrantët e Qeparoit në Francë në shekullin e 19-të. Bollota luhet edhe në Kudhës e Himarë, por jo me rregullat dhe nderimin që ajo ka në Qafën e Rrapit! Kush zotëron më shumë Atu, ka edhe më shumë shanse ta fitojë dorën. Jorgo Dhrami ka shkruar e botuar edhe një rregullore të plotë të Bollotës së Qeparoit. Në përgjithësi, burrat e mirë të fshatit e luanin me karar lojën. Ka patur e ka edhe nga ata që u “tretën” në Bollotë, e sipër shishes së rakisë. Nën hijen e rrapit është mbajtur gjallë kujtesa dhe historia e krahinës dhe e fshatit përmes tregimeve të përditshme të pleqve të mirë e të ndritur të Qeparoit. Pleqtë e Qeparoit kanë kujtesë mahnitëse dhe janë të drejtë e të ndershëm. I kam të gjallë në kujtesën time: xha Bashon (Taso Rusha), Sollo Kolën, Kiço Todhrin, Janko Palin, Petro Xhuvelin, Sofo Kokën, Niko Lekën, Nane Savin, Polo Cakun, Vangjel e Niko Gjikondin, Petro Qesarin, Dhose Polon, Polo Kapetanin, Kleo Lanin, Miço Savën, Koço Lamin etj. Kur qe ftohtë në Qafë, pleqtë uleshin në diell nën Lekaj. Vetëm një “plak” mbaj mend me moshë të re, Petro Aleksin që humbi të dy sytë në ushtri dhe u bë pjesë e përhershme e “kuvendit” të pleqve. Këta burra të moçëm kishin një kod moral të shenjtë dhe parime të larta etike. Kur dikush i kërkonte të devijonte historinë, plaku i urtë Irakli Mërtiri përgjigjej, duke u drejtuar nga Rrapi: “O rrap i moçëm, ç’ke parë e dëgjuar për këtë çështje?!” 


Unë kam qenë qysh fëmijë i pasionuar për shkollën dhe për historitë e fshatit dhe krahinës së Himarës. Më duket se s’kam qenë kurrë fëmijë, kaq shumë i shoqëruar isha me pleqtë e ditur që tregonin të shkuarën. Kështu e di historinë e fshatit dhe të parëve të mi, nga gojëdhënat dhe dokumentet. Nëse në ato që ju tregoj do të gjeni ndonjë pasaktësi, ju lutem, të më falni dhe të më përcillni me besim se pasaktësitë e tregimeve të mia nuk e cenojnë aspak të vërtetën që po ju rrëfej.


 Cila është origjina dhe kombësia e bashkëfshatarëve tuaj?


Qeparoi në fund të shekullit të 15-të banohej nga një popullsi autoktone që fliste gjuhën shqipe. Kjo popullsi autoktone u zhvillua deri në ditët tona si mëhalla e Pecolatëve. Në mëhallën e Pecolatëve hyjnë: Martajt, Curajt, Gjokondajt, Recajt dhe Dhimëgjokajt. Në shekullin XVI në Qeparo u vendosën edhe ardhës të tjerë nga fshatra të tjera të Himarës apo krahinat e Shqipërisë për arsye nga më të ndryshmet, por që kryesisht lidheshin me faktin se Himara nuk kontrollohej nga Turqia dhe shërbente si strehë e atyre që përndiqeshin nga turqit, ose e atyre që donin të ruanin besimin e krishterë. Nëse një i ri ose e re nga Qeparoi do të dijë se ç’është gjaku i/e tij, të studiojë origjinën e mëhallës së tij. Përveç Pecolatëve në Qeparo janë edhe këto mëhalla: Mërtokaj, Rushatas, Gjikëbitaj, Ndregjinaj, Bogdanaj, Ballëguras, Bragjinas dhe Dhimëgjonas. Mëhalla e Mërtokajve përfshin Palajt, Malajt, Bramajt, Cakajt dhe Savajt. I pari i mëhallës së Mërtokajve ishte shqipfolës nga Progonati. Në Rushataj hyjnë Pecajt (janë shuar), Kocajt, Bocajt, Rushajt, Gjonajt dhe Katiajt. I pari i Rushatasve ishte një shqipfolës nga Zhulati dhe erdhi në Qeparo në shekullin XVI. Gjikëbitajt përfshijnë: Vjerajt, Markajt, Savajt, Kushtajt, Mërtirajt, Dushajt dhe Qirjaqajt. I pari i kësaj mëhalle ishte Bite Gjini. Bite Gjini, Ndre Gjini dhe Xharo Gjini qenë tre vëllezër nga Velça. Xharo Gjini u vendos në Borsh dhe prej tij nisi mëhalla e Xharogjinëve të Borshit, ndërsa Bite dhe Ndre Gjini u vendosën në Qeparo. Nga Ndreja rrodhi mëhalla e Ndregjineve ku përfshihen: Lekajt, Apostolajt (Kacajt), Dhimuçajt, Lanajt, Nikajt. I pari i Bogdanajve vjen nga Zhulati. Ai ishte shqipfolësi Nikë Zhulati. Në mëhallën e Bogdanajve bëjnë pjesë Palajt, Panajt, Shulajt (Zahajt) dhe Kostajt. Dhe tani të shpjegojmë Ballgurasit. I pari i tyre qe shqipfolës nga Ballguri i Korçës. Mëhalla e Ballgurasit fillon në shekullin e 16-të dhe përfshin Ballgurasit e sipërm, që janë: Karmenajt, Zhupajt, Dedajt, Vlashajt, Gjokajt dhe Ballgurasit e poshtëm që janë Canajt, Kulumbajt, Todhrajt dhe Janjajt.


Po familja jote nga e ka origjinën?


Ne jemi Bragjinas. Në Bragjinas bëjnë pjesë Bragjinasit e sipërm ku hyjnë Aleksajt, Kokëdhimajt, Thanasajt, Zenajt dhe Nakajt; Bragjinasit e poshtëm ku hyjnë Spirogjikajt, Konomajt, Kapetanajt dhe Qeskajt; Bragjinasit e mesëm ose Papagjikajt ku hyjnë Lanajt, Kostëcalajt, Nacajt, Vramajt dhe Gjinajt. Mëhallën tonë e krijoi Papa Nika nga Tërbaçi. Papa Nika qe prift dhe nën presionin e islamizimit e la Tërbaçin dhe u vendos për disa vite në Kallarat. Më pas erdhi në Qeparo dhe shumë shpejt u mor vesh me burrat e tjerë të rëndësishëm dhe u vu në krye të fshatit. Ja si thotë një këngë e vjetër: Papa Nikë o mjekër Cjapi/ Do të të merretë fshati,/ Sa të kem Nikë Zhulanë,/ Kurrë s’ma mirrni dot fshatnë. Në mes të shekullit XIX drejtuesit e vilajetit kishin urdhëruar që mëhallët e zonës të shkruanin pemët gjenealogjike për të dokumentuar rrënjët e prejardhjes së tyre. Historinë e Bragjinasve dhe të fshatit të Qeparoit e shkroi Nikollaq Polimeri. Ai e plotësoi edhe pemën gjenealogjike të Bragjinasve. Nikollaq Polimeri jetoi në shekullin e 19-të. Në shekullin e 20-të pemën e Bragjinasve e plotësoi Minella Spirogjika. Ai vdiq para dy-tre vjetësh në Athinë, por e sollën dhe e varrosën në Qeparo. Spirogjika do të mbahet mend për kujtesën e tij të pashpjegueshme, pasi mund të riprodhonte e përshkruante ngjarje të ndodhura para 40 vjetësh me detaje e hollësi që të linte pa gojë! Dy vëllezër Bragjinas bënë dy fise, fisin e Kokëdhimajve dhe fisin e Kapajve. Dy vëllezërit i ndërtuan shtëpitë në një mur e themel të përbashkët, shtëpinë që ka sot Spiro Kokëdhima dhe shtëpinë që ka sot Dhimë Caku në qendër të fshatit. Kapajt nuk u shtuan. Kapajt e fundit qenë vëllezërit Kosta e Taso Kapaj që vdiqën më 1950 dhe 1954. Me vdekjen e tyre ky fis u shua. Unë kam emrin e Kostë Kapos ndërsa vëllai im i vogël, Anastasi, ka emrin e Taso Kapos, që ishte avokat me famë dhe që jetoi e punoi në Selanik. Vëllai im i mesëm, Aristidhi ka emrin e gjyshit nga babai. Babai im ishte një burrë i urtë e i ndershëm. Ai ishte i shquar për shpirtin e tij të madh e bujar, por edhe për rakinë dhe këngën polifonike, përmes së cilës ne mësuam e kënduam qindra histori të rëndësishme. Kur ishim të vegjël, me vëllezërit dhe motrën time mblidheshim shumë shpesh dhe këndonim rreth vatrës së zjarrit këngët që i këndonte im atë. Nëna ime është nga Markajt e Kudhësit. Ky i fundit është një fshat shqiptar sa mbahet mend e tregohet historia. Pavarësisht nga ky fakt, të dy vëllezërit e saj dhe dajot e mi i nënshkruan letrat e pensionit grek. Më vjen një ditë dajo Miço, një patriot e enverist i zjarrtë dhe një burrë aq i dashur e i shtrenjtë për mua, i cili më thotë se dua një mendje: “A t’i nënshkruaj letrat e grekut për pension se vetëm unë kam mbetur pa i nënshkruar në Kudhës?!” Më tha se do të nënshkruanin sikur ishin me kombësi greke, por nga kjo, me gjithë gruan do të përfitonin rreth 800 euro në muaj pension. I thashë të dëgjonte atë që kish nevojë: “Ti nuk i bën punë Kudhësit si i vetmi banor me kombësi shqiptare. Nënshkruaj kartërat e grekut se ty të bëjnë punë ato 800 euro! Motra jote e mëma ime nuk do t’i nënshkruajë sa të jetë jeta ato kartëra, kështu që kombësia jote si shqiptar do të ruhet në pasaportën e saj si vajza e Vangjelit dhe Lefterisë që të kanë pjellë edhe ty.” 


 Pra, sipas jush të gjitha mëhallat e Qeparoit janë me gjak shqiptar?


Nuk kemi shpjeguar akoma vetëm historinë e mëhallës së Dhimëgjonajve. Kjo u krijua nga Dhimë Gjoni. Ky ishte nga Kërshavëza e Korfuzit. Ai ishte peshkatar dhe vrau një person e ra në hasmëri në vendin e tij. Erdhi vetëm në Qeparo dhe u vendos në një shpellë buzë detit në Skalomë. Qysh në shekullin e 16-të, kur ka ndodhur kjo histori, edhe sot, shpella në fjalë quhet Shpella e Frëngut (shpella e të huajit). Dhimë Gjoni, me kalimin e kohës, u njoh me fshatin dhe fshati e pranoi dhe i dha nuse një vajze vendi, me te cilën bëri Gjon Dhimën. Dhe kështu nisi Mëhalla e Dhimëgjonasve me Gumajt, Qesarajt, Kokajt, Kondajt, Merxhanajt, Mëhillajt, Stamatajt. Nga Kokajt e kësaj mëhalle është edhe Xhorxh Teneti (Koka). Vetëm kjo mëhallë vjen nga martesa e një të huaji emigrant nga Korfuzi me një shqiptare. Të gjitha fiset dhe familjet e tjera të fshatit tonë janë shqiptare të pastër prej vendi, prej gjuhe e prej gjaku. Ish-gazetarja e “Shekulli”-t, Lindita Çela, në muajin gusht të vitit 2012 intervistoi Koço Kokën, por nuk i kuptoi mirë dhe i shkroi gabim shpjegimet dhe fjalët e tij për historinë e familjes së Xhorxh Tenetit. Koço Koka e shpjegoi historinë kështu siç është e vërteta. Historia dhe pema gjenealogjike e Dhimëgjonajve u shkrua nga Nine Guma, në fillim të shekullit të 20-të. Ai u vra në luftën italo-greke. Gjatë bombardimeve italiane ra një predhë në shtëpinë e tij dhe e vrau. Pas tij, pemën gjenealogjike të Dhimëgjonajve e ka plotësuar dhe vazhdon ta mirëmbajë edhe sot nipi i Nines, miku dhe bashkëfshatari im Vasil Guma. Nine Guma përmendet edhe sot për bletët e tij. Ai, në vitet ’30 kishte 200 koshere, që i mbante në Harcale.


 Po Himara e Dhërmiu a kanë banorë me origjinë greke?  


Para disa vitesh në një shkrim gazete, një djalë i Markaj nga Dhërmiu deklaronte pak a shumë se kishte gjak grek. Petro Marko, në librin “Retë dhe gurët” e ka shpjeguar me fakte të pakundërshtueshme origjinën shqiptare të fiseve të fshatit të tij. Në Himarë njerëzit që kanë udhëhequr idenë se “jemi grekë”, i përkasin fisit të Spiro Milos. Në bregdet e di i madh e i vogël se i pari i familjes së Spiro Milos erdhi nga Progonati dhe u vendos në Himarë rreth vitit 1640. Unë kam jetuar një vit në Progonat e Lekdush dhe e di mirë se ajo krahinë nuk ka folur kurrë një gjuhë tjetër veç shqipes. Edhe Bollano thotë se jemi grekë, por ai nuk e ka shpjeguar ndonjëherë se si janë gjendur grekët në Progonat, prej nga ka ardhur në Himarë familja e tij. E pyeta një herë një plak të fshatit tim se si e shpjegojnë “grekët e Progonatit” se pse është “zhdukur” gjuha dhe çdo gjurmë e kulturës greke atje?! Ai më tha se, “ata” (!) thonë se nën presionin turk u zhduk greqishtja dhe u zëvendësua nga shqipja!! Edhe në Qeparo, ku presioni turk ka qenë shumë më i dobët, është folur gjuha esperanto, por asnjëherë gjuha greke, edhe pse kishte shkolla e meshë në greqisht dhe shumë njerëz e dinin gjuhën greke. Në fshatrat e Himarës nuk jetojnë grekë. Atje jetojnë prej shekujsh shqiptarët që kanë shkuar dhe shkojnë në harmoni e miqësi me grekët. 


Këto ditë lexova ditarin e Edurd Lir-it, i cili udhëtoi në Shqipëri në vitin 1848. Nga ato që kish dëgjuar në Greqi, ai mendonte se në Himarë të gjithë duhej të ishin grekë. Kur ai erdhi në Himarë, u habit se nuk kishte asnjë grek. Në Himarë, sipas tij, jetonin vetëm shqiptarë. Midis Himarës dhe Qeparoit shtrihet Gjiri i Porto-Palermos (Panorama e Lashtë), ku sipas gojëdhënës u strehua Odisea, i cili kaloi shumë peripeci në shpellën e Spilesë ku banonte ciklopi Polifem. Në zonën tonë shumë njerëz mund të rrëfejnë këtë gojëdhënë që kërkon një nivel të mirë kulturor, por kurrë s’mund të dëgjosh prej tyre përrallën se Himara është Greqi. Të gjithë këtu e dinë se të thuash “jam grek” është një lloj pune. Edhe ata që thonë se janë grekë, e dinë mirë se nga vijnë e çfarë janë. Të thuash “jemi grekë” paguhet që prej kohës që u krijua shteti grek, gati 200 vjet më parë. Projekti grek për grekëzimin dhe aneksimin e Himarës na ka krijuar historikisht shumë telashe.


 A di ndonjë histori nga Qeparoi që ia vlen të tregohet rreth këtyre telasheve? 


 Do t’ju tregoj diçka për luftën e Lëkurësit që u zhvillua në mes të shekullit të 19-të për të zgjeruar kufijtë e Greqisë me territore të Himarës. Ushtria që luftonte për ne nën flamurin e Greqisë udhëhiqej nga komandant Jorgji Stefani. Jorgji Stefani ishte nga Qeparoi, bragjinas si dhe unë, por nga Papagjikajt. Ai fillimisht donte që të zbarkonte në Qeparo, por nuk e lejoi kapedan Sokrat Leka. Jorgji Stefani dhe ushtria e tij ishin mercenarë të paguar nga grekët. Paratë që pagoi Greqia për këtë luftë i ndanë Anastas Qëndro nga Piqerasi, Foto Gjika nga Qeparoi dhe Muslim Gjoleka nga Kuçi. Këta i ndanë florinjtë me gavetë, ishin shumë para. Sokrat Leka ishte patriot dhe burrë me autoritet. Ai ka bërë edhe kryetarin e vilajetit të shtatë fshatrave të Himarës, edhe anëtarin e Lidhjes së Prizrenit për Kazanë e Gusmarit. Në fund të bisedës, ku Jorgji Stefani i kërkoi Sokrat Lekës leje për të zbarkuar në Qeparo, ky i fundit i tha: “Mallkuar qoftë kjo bisedë që bëmë. Eja të shkundëm shollët që të dalim pa u gjynatartur” dhe hoqi shollat e i shkundi. Luftuan shqiptarët kundër njëri-tjetrit në Lëkurës dhe shtatë djem nga Qeparoi u vranë nën flamurin grek. Luftën e humbi Greqia. Jorgji vdiq në Athinë me gradën kolonel xhandarmërie. Greqia fitoi pavarësinë gati 100 vjet para Shqipërisë dhe programoi helenizimin dhe aneksimin e jugut të Shqipërisë, përfshi Himarën. Nën këtë strategji është punuar për të përhapur gjuhën e ndikimin grek në Himarë dhe gjithmonë janë financuar mercenarë të Megali Idhea-s. Mercenarët e Megali Idhea-s e përdornin si argument kryesor arsyetimin se, derisa Kurveleshi e Labërisa u bënë turke (përqafuan fenë islame), pse të mos bëhemi edhe ne me Greqinë që e lufton Turqinë ashtu si edhe ne? Këta mercenarë kanë shkaktuar shumë incidente, që janë paguar me gjak e sakrifica nga banoret e fshatrave tona nëpër vite.


Mund të na përshkruani ndonjë incident të tillë nga e shkuara?


Çdo fshat ka historitë e tij. Ishte koha e luftës italo-greke kur ndodhi kjo ngjarje që tregohet edhe sot në Qeparo. Fronti i luftës ishte në Gjivlash e në Policë, prona të fshatit tonë. Ushtria italiane u thye. Kur italianët po iknin, Babë Hoxha nga Qeparoi qëlloi nga pas shpine një ushtar dhe e vrau. Babë Hoxha qe njeri shumë i vrazhdë, kish marrë pjesë në çetat e Spiro Milos dhe ishte kontingjent i Megali Idhesë, që kryente ndonjë paudhësi sa herë hunda e tij ndiente se mund të nxirrte ndonjë përfitim. Për këtë vrasje gjithë fshati e dënoi. Fshatarët tanë e varrosën ushtarin nën Karmenaj. Babë Hoxha shkoi dhe iu mburr komandantit grek Petropulli. Edhe Petropulli e përbuzi dhe i tha: “Më vjen keq të harxhoj një plumb për një njeri pa vlerë si ti, sepse është poshtërsi të qëllosh pas shpine një ushtar që po ikën”. Komandanti italian, i cili donte të justifikonte humbjen, raportoi në mënyrë të gënjeshtërt se ishte ndodhur midis dy zjarresh; përpara me ushtrinë greke dhe prapa me popullin e fshatit tonë. Për këtë Qeparoi u bë shënjestër e bombardimeve italiane me artileri nga deti. U vranë shumë njerëz dhe u shkatërruan e dogjën shumë shtëpi. Fshati jetoi 5 muaj nëpër shpella. Edhe shtëpia e Kokëdhimajve u prish dhe Kokëdhimajt jetuan në Shpellë të Luces. Babë Hoxha u fsheh në një bodrum në Athinë. Kur do nisej nga Athina për t’u kthyer në fshat, Thoma Vogli takoi Babë Hoxhën. Ky i fundit iu lut që ta merrte në fshat dhe i kërkoi që t’i priste kokën e t’ia varroste në Qeparo nëse do të vdiste rrugës! Askush nuk pranoi ta sillte Babë Hoxhën as të gjallë, as të vdekur. Ai mbeti përjetë në dhe të huaj.


Kohët e fundit marrëdhëniet shqiptaro-greke janë tensionuar shpesh nga përfshirja e politikanëve dhe klerikëve në deklarata nacionaliste! Kush është komenti juaj?   


Fillimisht dua të them diçka për klerikët e Kishës Ortodokse. Kam një respekt e vlerësim të veçantë për Hirësinë e tij, burrin e ndritur Janullatos. Kam patur nderin dhe kënaqësinë ta pres edhe në shtëpinë time, para 20 vjetësh. Ai bëri shumë dhe ndofta sa askush tjetër për ringritjen e Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë, në këto vite pas rënies së komunizmit. Por çdo shqiptar ka dy ndjeshmëri të forta në lidhje me fenë ortodokse! Së pari, shqiptarët duan të jenë të sigurt qartësisht se në Kishën Ortodokse të Shqipërisë kanë marrë zgjidhje qëllimet që çuan në themelimin e kishës autoqefale shqiptare, që në këtë kishë shërbesat bëhen në gjuhën shqipe dhe karrierat e hierarkive me kombësi shqiptare zhvillohen në mirëbesim të plotë. Kisha autoqefale e Shqipërisë duhet të rrisë një komunitet priftërinjsh me kombësi shqiptare dhe duhet t’i përkasë këtij komuniteti. Së dyti, qytetarët tanë duhet të besojnë plotësisht se kjo kishë nuk do t’u bjerë ndesh në asnjë rast aspiratave kombëtare e popullore të shqiptarëve për liri, mirëqeverisje, drejtësi e prosperitet. Është një surprizë e madhe dhe e pakëndshme që të dalë një hierark i lartë i kishës, siç lexova në shtyp përpara pak muajve për mitropolitin e Gjirokastrës, e të deklarojë se Himara është greke! Biem dakord që zoti nuk e ka thënë këtë gjë dhe në ungjill nuk është shkruar kështu! Nuk është e lejuar që klerikët e fesë të përzihen me sektet nacionaliste e shoviniste greke a shqiptare qofshin, që nuk i ndihmojnë popujt tanë të zgjidhin hallet e tyre të mëdha. Pavarësisht se këto çështje duhet të rregullohen me kushtetutë, unë dua të shpreh besimin tim se një burrë i lartë si Janullatosi e kupton se është sfida e tij të fitojë e ruajë dashurinë dhe besimin e shqiptarëve që e duan Kishën Autoqefale të Shqipërisë dhe respektojnë aspiratat e atyre që e themeluan këtë kishë. Madhështia e veprës së Janullatosit do të varet pikërisht nga fakti se sa shqiptare do të jetë, do të ndihet e besohet kisha që ai do të lërë pas. 


Është naive të besohet se mund të kenë të ardhme planet për aneksimin dhe grekëzimin e jugut të Shqipërisë apo copave të saj qoftë në tokë, qoftë në det. Shqipëria tani i ka kaluar ditët e saj më të këqija. Ajo ka miq e aleatë të mëdhenj, si Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Shtetet e Bashkuara të Europës, është anëtare e NATO-s dhe ka një popull të qartë që i njeh mirë miqtë e armiqtë, të mirat dhe të këqijat. Politikanët e të dy vendeve në qeveri apo në opozitë që u drejtohen ndjeshmërive shoviniste, nacionaliste e fashiste në të dy anët e kufirit shqiptaro-grek, për të fituar vota apo çdo kapital tjetër politik, bëjnë gabime shumë të rënda dhe të pafalshme! Sjelljet gjoja nacionaliste të një qeverie që ka bërë shumë lëshime të panevojshme në dëm të interesave shqiptare dhe që dështoi t’i dhuronte një copë deti Greqisë, o Zot sa qesharake janë! Drejtuesit e Qeverisë tonë sillen si anëtarë të “Agimit të Artë shqiptar” me deklarata e aludime, medemek për pretendime ndaj Greqisë. Qeveria jonë është në të drejtën dhe përgjegjësinë e saj, të shfrytëzojë çdo mundësi për të shfuqizuar ligjin e luftës me Shqipërinë, që Greqia e mban akoma në fuqi! Ne jemi në të drejtën e Zotit të kushtëzojmë çdo zhvillim sinjifikativ të mëtejshëm të marrëdhënieve me Greqinë me abrogimin e ligjit të luftës prej saj. Kjo do t’i lejonte çamët të kërkojnë e të marrin në rrugë ligjore shtëpitë dhe pasuritë e tyre të mohuara padrejtësisht nga shteti grek. 


Greqia u çlirua nga Turqia me gjakun dhe sakrificat e përbashkëta të grekëve e shqiptarëve arvanitas dhe normalisht do të ishte një shtet për grekët dhe arvanitasit. Kjo është një e vërtetë historike dhe s’ka asnjë problem ta themi sa herë të na pëlqejë e të jetë rasti. Qeveria greke e ka tradhtuar jo pak herë respektin që duhej të kishte për Shqipërinë dhe shqiptarët. Ajo ka financuar programe nacional-shoviniste, siç ishte edhe programi për pensionet e shqiptareve të Epirit që u zhvillua këta 20 vjet. Unë e falënderoj shumë Qeverinë Greke që i dha këto pensione të çmuara për kohët e vështira që kaloi populli ynë, por nuk e nderoj aspak për qëllimet nga është frymëzuar dhe synon të arrijë me këtë program. Këto nuk i kanë penguar dy popujt tanë të jetojnë në dashuri e në paqe, të marrin e japin mes tyre, të lidhen në miqësi e në martesa dhe të punojnë së bashku. Ne kemi një komunitet të madh arvanitas historikë e shqiptarë të ditëve tona, që jetojnë e punojnë në Greqi në miqësi e harmoni me popullin grek, siç kemi në Shqipëri vëllezërit tanë minoritarë që jetojnë e punojnë bashkë me ne si një popull i vetëm e i bashkuar për të ndërtuar një Shqipëri e një jetë më të mirë për vete e për fëmijët tanë. Politikanët grekë e shqiptarë që kërkojnë të bëjnë pasuri duke prishur këtë atmosferë, bëjnë një krim të madh. Ata është mirë të ndjekin shembujt e mirë të burrave të shquar që nuk kanë munguar në të dy kombet tanë e që kanë punuar për ta përmirësuar lidhjen dhe miqësinë historike mes shqiptarëve e grekëve. Ne jemi dy popujt më të vjetër të Ballkanit dhe kemi jetuar si vëllezër e nuk kemi luftuar kurrë kundër njëri-tjetrit. Kështu do të jetë edhe në të ardhmen. 


Historia


“Të moshuarit flasin greqisht, por qajnë dhe këndojnë shqip”


Ka qenë politika për greqizimin e Himarës ajo që e ka bërë këtë pjesë të Shqipërisë që ende sot të përflitet si tokë greke. Duke përfituar nga fakti se ajo ishte zonë e izoluar, sillogjet greke e shfrytëzuan për ta paraqitur si fortesë të Greqisë, thotë Koço Kokëdhima.


Zoti Kokëdhima, si shpjegohet që Dhërmiu, Himara dhe Palasa flasin gjuhën greke?


Në Qeparo nuk është folur kurrë greqisht, por tani, pas një emigracioni të gjatë shumica e të rinjve të sotëm nuk dinë më shqip! Sigurisht që kjo nuk mjafton për të thënë se këta janë grekë. Dhërmiu e Himara kanë gra të moshuara e plaka që nuk dinë shqip, por të vdekurit i qajnë në shqip dhe dasmat i këndojnë po ashtu në shqip, fjalët e urta i dinë e i tregojnë në shqip. Pas vdekjes së Skënderbeut, Himara jetoi për shekuj me radhë si krahinë autonome. Ajo, Himara e madhe, kishte 38 fshatra dhe ishte strehë për gjithë shqiptarët që kërkonin shpëtim nga Turqia. Por ai vend i varfër e shkëmbor nuk mund të mbante qindra mijë njerëz, prandaj dhe u bë eksodi i madh në Kalabri. Himara dërgoi mijëra burra të armatosur që sistemuan në Kalabri ata mijëra e mijëra të ikur me mjete të sajuara, të cilët i shpëtuan Kanalit të Otrantos dhe urisë e mungesës së strehës. Djali i Skënderbeut, Gjon Kastrioti e konsideroi Himarën si mbretëri të vetën, por ai nuk pati sukses. Kur ky i fundit u largua, garda e Skënderbeut ku bënin pjesë djemtë e zgjedhur të Himarës së madhe nuk u shpërnda, por u vendos në Gjilekë të Dhërmiut. Nga vdekja e Skënderbeut për tre shekuj me radhë në Himarë shërbyen misionarët bazilianë të dërguar nga papa e që punonin për t’i bërë ortodoksët e Himarës unitë, d.m.th. ortodoksë të papës dhe jo të patrikut të Stambollit. Në 1630-n misionarët bazilianë hapën shkollën e parë shqipe në Dhërmi për të trajnuar priftërinjtë. Me kohë e nën presionin turk, Himara e brendshme ku bënin pjesë Labëria, Kurveleshi, Lumi i Vlorës e Dukati u bë myslimane dhe u nda nga Himara e bregdetit, që mbeti e krishterë. Pas kësaj, sa herë Turqia ndërmerrte fushata ushtarake për ndëshkimin e himarjotëve, Himara e Dhërmiu nuk i çonin më fëmijët dhe pleqtë e plakat në thellësitë e Kurveleshit por në Gjirit e në Korfuz ku banonin grekë e sundonin venecianët e ku qëndronin me muaj e me vite. Prandaj himarjotët flasin greqisht si gjiritlinjtë e dhërminjasit si korfiotët. Himara dhe Suli ishin dy krahina autonome që luftuan gjithë jetën me Turqinë dhe nuk e njihnin as Greqinë e as Shqipërinë e humbur. Himara që nuk i paguante taksa Turqisë dhe nuk dërgonte nizamë jetoi e izoluar dhe në distancë nga pjesa tjetër e Shqipërisë. Këtë distancë e shfrytëzoi Greqia si të përshtatshme të punonte për ta aneksuar Himarën, ndërkohë që Sulin e greqizoi gradualisht. Shkollat në fshatrat ortodokse gjatë shekullit të 19-të u financuan nga fondet e Zhabës dhe shumë bamirës të tjerë që bënë para dhe i lanë pasuritë e tyre në bankat greke. Në këto shkolla mësohej greqisht. Qeveritë greke financuan sillogun vorio-epirot që merrej “me çlirimin” e Vorio-Epirit. Ato mbollën shumë strategji e ide për ta larguar Himarën nga Shqipëria e për ta bashkuar me Greqinë: një strategji ishte të bënte vend ideja ndër himarjotë se s’jemi as grekë e as shqiptarë; një tjetër e paraqiste Himarën si “krahinën më të lavdishme e më heroike greke” dhe shërbente si bazë për të përligjur privilegjimin e himarjotëve në përgjithësi dhe sidomos të njerëzve që kanë punuar për politikën e grekëzimit dhe aneksimit të Himarës në veçanti. Minoritarët grekë që jetojnë në Shqipëri nuk kanë gëzuar privilegje të veçanta në Greqi, siç kanë gëzuar himarjotët, të cilët nga ana tjetër kanë jetuar të lënë mënjanë e pa kujdes nga qeveritë e Shqipërisë në shumë periudha. Në këto rrethana politike e historike u përdor greqishtja nga shqiptarët e dy-tri fshatrave të Himarës bregdetare.


Jehona e intervistës së Kokëdhimës, jo vetëm në mediat vendase, por edhe në ato të trevave shqiptare në Maqedoni dhe Kosovë. Ja disa nga mediat që kanë publikuar intervistën  


http://www.balkanweb.com/kryesore/1/koco-kokedhima-projekti-200-vjecar-grek-per-aneksimin-e-himares-123621.html


http://www.shqiptarja.com/home/1/projekti-200-vjecar-grek-per-aneksimin-e-himares-146975.html


http://www.vizionplus.tv/index.php?option=com_content&view=article&id=17244:koco-kokedhima-per-himaren-dhe-greqine&catid=43:kulture&Itemid=108


http://respublica.al/artikuj/2013/03/10/koco-kokedhima-i-intervistuar-nga-shekulli-shpjegon-pse-flitet-greqisht-ne-himare


http://noa.al/news/artikull.php?id=288926


http://ina-online.net/shqiperia/28305.html


http://www.telegrafi.com/lajme/kokedhima-projekti-200-vjecar-grek-per-aneksimin-e-himares-78-9303.htmlPaul Tedeschini - Itali
Pse nuk na flet o zoti Kokdhima per "Projektin 600-vjeçar turk për aneksimin e Shqiperise" ?
Drini
Zoti Kokedhima,

E bukur dhe terheqese ideja juaj per te treguar ato qe ju dini, keni degjuar e mesuar per vatanin tuaj, por nese keto rrefime te bukura e interesante, do ti lini pa i botuar ne gazete, ne qe jetojme jashte shqiperie, nuk mundet timesojme dot....

Ju lutem bejeni botimin e plote edhe ne gazeten tuaj online....

Ju faleminderit per mirekuptimin...


Moderatori: Shkrimi i plotë botohet pas orës 12:00. Faleminderit
brace
Faleminderit Z koco Kokedhima,per kyte shkrim kaqe interesant,gojte e liga i kam degjuar shpeshe,te flasin ndryshe per ty e Himaren,je i nderuar dhe qenke nji SHqiptare i vetete.
Besian Tare
Vepra me e mire qe ka bere deri tani zoti Koço kokëdhima. Per kete mund te futet ne histori, po qe kembengules.
PATRIOTI
Z.Kokedhima, kulturen Epirote dhe Fene Ortodokse nuk ariti ta asimiloj ne Himare as Turqia as komunizmi dha jo me demokracia. Historia dhe kultura Helene eshte "mitra" asaj Shqipetare dhe e shume popujve te tjere te Ballkanit, te cilet (Ballkanas) e kane ruajtur identitetin e tyre me shume se ne Shqipetaret. C'fare lidhje kane Shqipetaret e sotem, me Shqiperine e Skenderbeut te "Princit te Epirit", te "atletit" te Krishterizmit, te tmerit te Osmanellinjeve, ky eshte problemi serioz i Shqiperise. Jemi bere me Islamik dhe me Arab nga Turqit, jemi i vetmi popull ne Ballkan qe kemi shkeputur lidhjet me lashtesine, prandaje jemi "delja e zeze e Ballkanit" dhe nje jete bejme viktimen dhe "qahemi".
vlonjati
kam nostalgji per qeparoin dhe qeparotasit u dashurova me kete vend me dy vitet e ushtris ky fshat quet fshati kapedanve respek per keta njerez te mir
Korcari
Z.Paul ka te drejte,por jo se Z.Kokedhima e mohon synimin turk.Me tej Kadare e tha qarte:Ndikimi i turqise s'matet per nga tragjedia groteske,tragjike,burokratike,totalitare,me keqe se komunizmi.

Pikerisht eshte pozicioni yne gjeofizik qe kemi qene,jemi e do te jemi si nje molle e bukur qe na kane zili here turqia here fqinjet.
Kujtimi
O paula tedeschiniPo jemi shqiptare moer ta haje dreqi car keni qe permendni greqine e turqine aneksim etj etj. Pse ju ka ngel llogjika e historia ne turq e grek. Ca iku shkoi ne nje ne shek 21 kemi evoluar??? Sigurisht jo me ty e me Patriotin

Ne nuk jemi aq te fuqishem sa te jemi zot te fateve tona por le te behemi te pakten te zgjuar te kuptojme se si te kerkojme te drejtat tona dhe mos na cani koken me turq e grek me fene etj etj

Edhe ve na i nofke shqiptare kur shkru se Paul tedeschini le per te deshiru...

Kujtim e kam emrin sa per informacion.

Shqiptar through and through(ta perkthej po deshe) por je talion i jashtem ti e di mire gjerat.....
mergimtari
Zoti Kokedhima jo po thoni nje te vertete historike per rrenjet e gjakut tend qe jeni 100 perqind shqiptar ashtu si te gjithe himariotet. Per mua tendenca per te quajtur veten grek nga ana e himarioteve tregon ate se ata jane shqiptar.Vetem ne shqiptare kerkojme te nderrojme edhe etnine, te quhemi turq, grek,serb, italian, amerikan. Kete asnje grek, serb, italian, turk apo ndonje tjeter nuk e ben.Per fat te keq nuk jane vetem himariotet jemi te gjithe shqiptaret. Per 50 vite shqiptaret ne ish yugosllavi edhe pse pak pre tyre dhe mysliman filluan tu shtonin mbiemrave te tyre prapashtesen sllave vic qe te ngjanin si sllavmysliman.Njoh nje ketu ku jetoj qe me sqroj se e patem bere mbiemrin nga ibrahimi ne ibrahimovic. Kjo vjen per fatin e keq te shqiptareve qe kurre nuk kemi patur shtet demokratik qe te mendoje per popullin por vetem hajdute qe kane menduar per pasurmin e tyre dhe populli per ta ka qene nje tufe delesh.
Vlonjati
Te lumte z.Kokedhima.Kjo eshte e mirepritur nga ju,nga patriotet e rralle te jugut te Arberise,ne kohen kur cakejte celbesira kane hapur gojen e bishes ndaje Perles se jugut shqiptare.
eleftheriskepsi
Respekte zoti Koço!

Shqiperi ka qene e Shqiperi do mbetet.Greket le te vene te kerkojne tokat e tyre ne Turqi po ja u mbajti e jo te pergojojne gjithe diten turkun ketu si gore.

Le te vene te kerkojne Kostandinopojen,Zmirnen,Qipron etj
Agimi
Koco, ne se je vertet shqiptar, nxiri kto qe po te jap.

Akro,??poli = a ,?? kre ,?? poli = a kre i polit, kreu i qytetit; -me greq. e sotme do qe ,??,??ine ,?? kefalo ,?? poli,??,??, perputhia eshte vetem me shqipen.

Presvi'a(= ambasa'da, trup diplomati'k) = pres(pris, prijs) - ve - a;'? -me greq. e sotme do qe: ''dhiefthinti's, proe,??dhros - va'lo - i'ne'', asnji përputhie, përputhia është vetëm me shqipen.
Euro'pi(= Euro'pa, -qe shqip e shkruin gabim ''Evro'pa'', -kur gjithe bota e shkrun ''Europe'') = E - ur - opi(pamia) = eshte - hyr - pamia = perëndimi(e kundërta e ''orienti = ori(Dielli; pamia) ,?? en - it''; -dhe ''Asi = a - si(shikim) - i(hy)'') = lindia.
Me greq. e sotme do qe: ''ine - bi ,?? opi'', përputhia asht vetëm me shqipen.
Kali'ma(= mbule'së; kali,??dhe) = ka - l - i(hy) - ma = qe - l - hy - ba = hyn, mbulon; mbules, kalidhe. Me greq. e sotme: ''pu - afini - bi - kani'', përputhia esht vetëm me shkipen.

?poka'lips = ap, hap + kali'ps(mbulesen) = zbuloi; zbulim;'? -ku: ''kalips = ka - l - i(hy) - b - is(ish) = qe - l - hy - b - ish = hyn, mbulon; mbulese''.

Dramatopi'os = drama - to - pi(be) - os = drama - te - b - ish = ai qe ben drama per teater. Me greq. e sotme do qe: ''drama - na - kani - ine'', asni perputhie, perputhia eshte vetem me shkipen. etj etj
liberty peter
Zoti ti shtofet vitet pa numrim; o Kapedan i rraces fisnike Epiriote.Isha shume i merzitun sot ne mengjez,ketu ne Berlinin e ftohet multi rracial(antipatik),dhe ja vetun ti me dhurove diellin e ngrohet te Qeparoit dhe te bemat e kapedaneve-homerik.-Te perqafoj me malle te shumet Peter
toni
ju si media opozitare shani shpesh Greqine,duke menduar se fitoni pike.Himara eshte pjese e Vorio-Ipirio.Enveri largoi minoritaret nga keto krahina te Shqiperise se Jugut,i shperndahu me pune ,ne pjese te ndryshme te Shqiperise,per te ulur nr.e minoritareve nga kjo ane.Te deklaroje se ishe grek ne kohen e Enverit,do ndiqeshe nga Sigurimi i Shtetit.Jane me mijera grek te vrare apo te perndjekur vetem se deklaroje se ishe grek,duke e quajtur agjitacion e propagante kunder interesit te shtetit Shqiptar.
bravo koco
Kjo interviste ngjan shume me ate historine e trojes....eshte shume e veshtire qe te gjesh ate kalin e trojes.........
Zef Kallami
Te lexova me kureshtje te di mbi krahinen e jugut te Shqiperise e konkrtist per fshatin Himare.

Bukur,drjet dhe me argmente solle gjenezen e rrenjeve te asaj toke.Per keto fakte meriton lavdrime.

Po c'deshe e pive raki rruges dhe e turbullove fare me Janullatosin.

Madhështia e veprës së Janullatosit do të varet pikërisht nga fakti se sa shqiptare do të jetë, do të ndihet e besohet kisha që ai do të lërë pas.Është naive të besohet se mund të kenë të ardhme planet për aneksimin dhe grekëzimin e jugut të Shqipërisë apo copave të saj qoftë në tokë, qoftë në det.
Agimi
Koco, u lutem nxire te plot tekstin qe te dergova me zberthim te disa fialve, mos e nxir cyryke. Se s'ks grek, greqishtia eshte bashkim i fialve shqipe(= ilire) qe u be ne kohen e lindies se shkrimit ne greqin e lashte.

Moderatori: Ka një numër të kufizuar karakteresh dhe s'mund të botohet i gjithi. Faleminderit
FANE MIRDITE
BRAVO KOKEDHIMA KETO MENDIME I DUHEN SHQIPTAREVE .TE PERSHENDES AGIMI DHE AGIM TU BAFTE JETA .
spartaku
Pergezime zoti Koço Kokedhima per artikullin e shkelqyer qe ke bere.Une jame nga shqiperia e mesme dhe nuk i perkas krahines tende shume te bukur,pa nenvleftesura krahinen time.E lexova me shume vemendje dhe me la pershtypje shume te mira per permbajtjen interesante dhe shume patriotike.Me erdhi mire kur thoshe se burrat e qeparoit(ne pergjithesi)kishin nje kod besnikerie e patriotizmi.Vertet te paret tane kane qene pa shkolle por te mahnisnin me tregimet dhe bisedat e tyre qe kishe qejf ti degjoje dhe ngelesh me goje hapur.Me pelqeu qe mbron krahinen tende,pavaresine e saj nga greku dhe se himara eshte shqipetare,eshte e shqiperise se atje jotojne shqipetar.Por ske ci bene udheheqjes tone tradhetare qe kerkon te shese shqiperine te huajve.Ata nuk do ta bejne kurre kete se nuk e bejne dote dhe nuk e lene shqipetaret.Jemi shume ketej ne emigracion dhe te them te drejten ne lexojme vetem gazeten shekulli nepermjet internetit.Urime.
mergimtari
kur bera nje koment me siper nuk ishte shkrimi i plote, por pasi e lexova te plote nuk munda te rri pa e pershendetur nga zemra zotin Kokedhima per te verten historike te zones dhe popullsise se himares. Greqise duhet ti tregohet vendi nga qeveria shqiptare, por per fat te keq ne Tirane qeverite jane po me ato dobesi te atyre qe spjegon zoti Kokedhima ne artikull. Zoti Kokedhima te uroj shendet dhe sukse ne punen tuaj!
vlonjati
Kur ishim ne gjimnazin “Ali Demi” kemi luajtur teater me Koçon dhe morem çmim te pare , Koçua kishte ze kumbues dhe e loste mire rolin. Tani qe e shoh ne foto them me vete ,paske ndryshuar shume o Koço megjithate te uroj shendet e jete me ate gjallerine qe ke pasur ne shpirt. Urime per shkrimin dhe ti edi mire qe dardha bie nen dardhe.
Agimi
Te bindeni per te verteten qe s'ka grek, greket jan popullsia e qyteteve ilire te atershme ku mesohej gjua e re e formulu me bashkime te fialeve te shqipes ku u shtun dhe disa mbaresa.

E-lin(= grek) = i-lir, por eshte ne dialektin e shqipes se veriut.

Nekros(= i vdekur) = nek - ro - os = nuk - rro - eshte.

Gigeni' - [gi + geni = Toke(=Dhe) + lind = lind ne kte Dhe, vendas, autokton; -qe vertetoet edhe ni here nga greket e lashte se shqiptaret e veriut jan autokton ne kto troie(ne kundershtim me theniet e ''grekve'' te sotem] - gigeni(gegeni, gegeri), i lindur ne kte toke, vendas, autokton.

Epir - [ep - ir(hyr) = ep(=ap, ip, hip = lart) + hyr = lart - hyr = vend i larte, vend malor; -a s'themi ne ''Shqiperia e Eperme(= siperme)''; -ku: ''eper = epir'' se diet qe ''ë'' nuk ka ekzistuar ne lashtesi] - Epiri, zona e Epirit(nga Durrsi deri ne Preveze te ''greqis'').

Bal(l)kan - [ball - k - an(= jan; hyn) = balli qe jan, ne ball qe hyn = balli(te paret) jan; -se dikur iliret ishin te paret (ishin balli i te gjithve)]- Ballkani, gadishulli i Ballkanit.

Leksikos(= fial-or) = leksi(=fial) - i(hy) - k - os = fial - hy - q - ehte, etj, etj.
CIMI
Z.Koco keni bere nje pune shume te mire qe keni treguar prejardhjen Shqiptare te krahines tuaj .Kete duhet ta bejne dhe shume historiane per ti treguar botes se pretendimet e Greqise per Himaren jane absurde.Nuk me pelqeu si ju trajtuat marrjen e pensioneve Greke nga populli i zones ne fjale.Nuk mund te pranohet marrja e pensionit nga nje shtet tjeter kur nuk keni kontribuar ne ate shtet(punuar dhe jetuar).Miratimi i ketij pensioni me hir apo pa hir eshte thike me dy presa per popullsine e zones qe po i kendohet kenga nga qarqet shoviniste qe kane pretendime teritoresh ne Shqiperi.
preng sherri
respekt z.Koco.kisha kohe qe skisha lexuar ne shtypin shqiptar dicka qe te ngroh dhe te jep besim si ky artikull.Njerez si ti i duhen Shqiperise.
ylion
shkrimi me pelqeu.eshte nje krijimtari jo vetem me karakter studimor por edhe atdhetare
ANTEU
E thotë vetë Koçoja:

"...Bën pemën gjenealogjike, kthehet shekuj prapa, te historia e të parëve të gjakut të vet që erdhën në të shkuarën e largët nga Tërbaçi i Vlorës për tu ngulur në Qeparo..."E qartë si drita e diellit!

Vajtën nga Tërbaçi i Vlorës për t'u ngulur në Qeparo!!!

Pra ata nuk janë vendas. Vendasit e Himarës janë GREKË! Ata që nuk janë grekë, janë të vajtur.
tosi
Per Tonin i cili shkruan:Te deklaroje se ishe grek ne kohen e Enverit,do ndiqeshe nga Sigurimi i Shtetit.Toni une personalisht kam patur shume shoke ne kohen e Dulles qe ne leternjoftimin e tyre e kishin :Kombesia greke dhe shtetesia shqipetare,pra ishin minoritare greke te njohur nga shteti dhe prinderit e tyre ishin me poste ne udheheqjen e asaj kohe.


Urime zoti Kokedhima,Je patriot i vertete
Agimi
Bravo Koco, i nxore disa nga fialet e lashta te zberthyera nga Margarit K. Nilo. Por besoi se ka edhe komente rreth tyre, eshte mir te dalin edhe ato.
tosi
Te jesh orthodox nuk do te thote se je grek. Ne Shqiperi vetem fshatrat e Dropullit dhe krahina e Livadhjase jane minoritet grek.Kurse disa nga Himara jane greek wannabe vetem per perfitim te 300 eurove.Keta shqipetare nga Himara qe deklarohen se jane greke jane njesoj si shqipetaret e kthyer ne myslymane per perfitime nga perandoria turke,pra llumi i shqipetareve
alfie
kur do vi ajo dite qe te ulen ne tavoline tre burra shqiptare dhe tre grek ta sqaronim njehere e mire ne debat teliviziv?
P.s nuk shkruajta tre burra grek me qellim per arsye te etikes.
(nuk ka burra grek) vetem gra dhe ...
Dashnor
Te lumte Koco Kokdhima.Mos u ndal e vazhdo ne kete linje.Je nji shqiptar i mire dhe djem e burra si ti i duhen ketij vendi.Respekt.
sali krimi
Per ty ANTEU, sic duke ose nuk di te lexosh shqip ,ose di por i lexon me sens grek ,Kokedhima ta shpiegon fare qarte se cjane himariotet,megjihtate ne qofte se argumentat e tij nuk ju bindin ai ju permend dhe te madhin PETRO MARKO nuk e di a ja kini degjuer emrin,ne qofte se nuk e njihni mundohuni e zgjeroni njohurite tuaja duke e lexuar,pra me pake fjale ju kerkoni te vtquheni grek ,serb bullgar cfare te tuash mund ta quash vehten,kurese kombin shqiptar nuk mund ta vetquash se perbehet nga 6 milion shqipfoles ,keshtu qe 6 milion po ti tjeshtosh me 1 qe je zotrote ne matematike na jep nje numer qe nuk besoj se do te interasoje.Ja kto kisha per te te thene more Anteu i greqizuar
Eri
Te vlefshme keto qe thoni zoti Kokedhima. Por qe te mbeten keto fakte ne histori duhen shkruajtur libra nga studjues serioze, qe do kerkojne edhe te dhenat historike dhe gjenealogjike te krahines qe permendni. Artikujt i merr era dhe i lexojne vetem shqiptaret. Librat mbeten vetem.
Pa Emër
eshte e ditur ne lashtesi se kur shpengulej nje fis, merrte me vete dhe emrin e nje topnimi te meparshem. po te ishte keshtu sic thote kocua, te gjitha ato fisa qe erdhen nga zhulati dhe terbaci, nuk do kishin sjelle dhe ndonje topnim te tyre, qe te na kujtonte prejardhjen e tyre. QEPARO= kipos sto ORO q.d thote, nje kopesht ne mal. spiegohet vetem nga greqishtja.
Pa Emër
titullin e studimitte kocos, ua dergova me sqarimin tim nga poshte. shikoni ketu vellzer te nje gjaku. me prerjen qe u bete ndihmave te prinderve tane, qe ndiqnin gjithe jeten fshehurazi ERT 1, ua bete qejfin shqiptareve, qe deri ne 2000 rronin me miell te ndihmave tuaja. dhe per 4 vjet u bene milionere. ata nuk e duan ate pension, se i e ben zot ne vend te vet. te forte e te pableshem. perfundimet tuaja. disa mu pergjigjen se eshte bere nje nxitim. do rishikohet se shpejti rilidhja e ndihmes.
faqezinj
himariotet e mencur dhe trima te mesuar me pavaresi dhe asnje te gjunjezuar nuk kishin rruge tjeter po te mesonin greqisht si shpjegohet me siper, se turqia otomane e perkrahur nga shqiptaret e shitur ja mohoji jo vetem himares por gjithe shqiperise te mesuarit shkrim e kendim te gjuhes me te lashte ne ballkan dhe kjo konsiderohet ndihme nga shqipfolesit turq qe i japin kredi turqise se gjoja na shpetuan si komb , na shpetuan po na mbajten ne erresire shume shekullore qe sot e kesaj dite po e vuajme se na lane si afganistani talibanistan.disa emra tipike shqiptare te kohes:Bite, Ndre,Xharo, Mico,Nike,Foto...nuk e di qe keto te shpjegohen ne greqisht, apo jo?
Amant
Nje intelektuale si ju, zoti Kokedhima, mund qe te fliste e te shkruante per Himaren e kapedaneve, me aq realizem e pergjegjesi historike. Pas Petro Markos, intelektualizmi juaj shkelqen fisnikerisht per te vertetat qe thua. Shume himariote sot broccedil;kullisin lart e poshte per Eladhen. Te pafytyre e te paburre, bejne e tregojne, ligesine e shpirtit te tyre lakuriq. Ka nga ata qe mbajne edhe tituj sot. Me ka rene rasti para ca vitesh qe te lexoj librin per Himaren si dhe te njihem

edhe me listen e taksapaguesit himariot ne periudhen turke, e marre kjo nga arkivat turke, ku nuk figuron asnje grek. Kombi sot nuk zgjidhet. Eshte si prindi, apo vellai, motra, kushurinjte, te afermit, sepse ai te bie per pjese. I mire apo i keq qe te jete. Por qe te jesh shqiptar me rrenje e dege dhe te thuash qe jam....grek, italian, francez, eshte jashte cdo norme dhe llogjike. Disa sharlatane ne Himare bejne kete gje. Kam lexuar se gjyshi i atij Gumes qe greket e bene sot flamur te greqizimit, ka dale me flamur shqiptar kunder greqizimit. per te qare dhe per te qeshur.
noke
lajmi i fundit eshte se qeveria greke vendosi qe vorio epiriotet do te kene te drejte voten dhe nenshtetesie greke automatikisth nga java qe vjen, Prandaj Aristidhi i Kocos e e perfiton kete pasaporte se eshte me karte, Kocua mesa duket JOOOOOOOOOOOO. lajmi eshte ne nje sit ne gjuhen angleze me adrese..www.smarkos.blogspot.com
Pa Emër
Nje shkrim i mrekullueshem nga nje person i mrekullueshem dhe vizionar. Mendoj se per njerez te tille ka nevoje ky vend. Te falenderoj per kenaqesine qe me dhe mbasi lexova kete shkrim.
Pa Emër
Inicjativa te tilla ne gjykimin tim ofrojne diskutime konstruktive dhe besoj kjo eshte ajo çfare i nevojitet ketij vendi.
Pa Emër
Z.Kokedhima ju pergezoj per kete interviste. Fakte dhe te dhenat qe ju tegoni jane nje deshmi e fuqishme e egzistences mijevjecare te shqiptareve ne Himare dhe ne jugun tone te dashur.
Pa Emër
Me ne fund nje artikull qe i jep pergjigje shume pyetjeve e mbyll shume debate.... Nje artikuj me detaje historike te pakundershtueshme ...nga bir i asaj zone!!!
SEMAN
-Mu mbushen syte me lote nga gezimi,kur lexova shkrimin tuaj. PETRO MARKO,KOCO KOKEDHIMA,ALEKSANDER CIPA,Jeni krenaria e Himares.Jeni krenaria e SHQIPERIS ETNIKE.
Pa Emër
Urime zotit Kokedhima per kete artikull, i cili i shton karrieres se tij te suksesshme si biznesmen,edhe nje drejtim tjeter, ate te nje studiuesi te mirefillte. I kujton dhe i vlereson historia te paret tane qe kane lene pas(ne nje cope leter te vjeter) qofte edhe nje cope te historise se prejardhjes tone, me te cilen ne sot krenohemi. Te njejten vlere shpresoj te kete edhe ky shkrim per te sotmen, dhe per brezat e ardhshem.
denisa sala
Ju pergezoj !
Do te ishte mire qe shkrimin origjinale tja dhuronit birit nga Progonati , i huazuar ne Himare , Bollanos dhe sillogut "Vorjo Epiriot" ne Athine.
denisa sala
Ju pergezoj !
Do te ishte mire qe shkrimin origjinale tja dhuronit birit nga Progonati , i huazuar ne Himare , Bollanos dhe sillogut "Vorjo Epiriot" ne Athine.
Pa Emër
Kam disa vjet qe shkruaj e komentoj te Shekulli . Kohet e fundit , eshte shfaqur nje tjeter komentues qe shkruan me emrin tim -Dashnor- . Sigurisht qe kjo eshte e drejta e tij dhe une nuk jam e nuk mund te jem posejduesi e pronari i vetem i ketij emri , veçse desha te sqaronja qe pikpamjet dhe botekuptimi i ketij Dashnori te ri , ndryshojne kryekeput nga te mijat . Dashnori .
himarioti
publikim i sakte,i vertete,konciz.Nuk egzistojne, se nuk ka argumenta historike dhe te verteta per ta hedhur poshte informacionin e ketij shkrimi.Jam i bindur se Kocos i eshte dashur kohe e gjate per seleksionimin e te dhenave.Kjo permbledhje me kenaq sidomos per faktin e egzistences se tradites,te njohesh mire te kaluaren tende eshte vlere e madhe.Jam i bindur me aq pak info qe kam se ne shqiperi ka shume vise,troje,fise te cileve po tu hiqet pluhuri i harreses do na mahnisin me vlerat e tyre.shkrimi me pelqeu shume.nje falenderim per Kocon.
denisa sala
Ju pergezoj !
Do te ishte mire qe shkrimin origjinale tja dhuronit birit nga Progonati , i huazuar ne Himare , Bollanos dhe sillogut "Vorjo Epiriot" ne Athine.
Pa Emër
Kurrë nuk kemi të drejtë të quhemi komb i qytetëruar, sado që të mësojmë gjuhë të huaja e ngjarjet e medha historike te popujve te medhenj, sepse kombi nuk qytetërohet vetëm me mësimin e gjuhëve të huaja, por me mësimin e gjuhës së vet.

Falenderime qe hodhet drite mbi nje ceshtje, qe shume persona, por mbi te gjithe te rinjte qe kalojne ne ato ane pothuaj cdo fundjave ne stinen e veres, e qe me nje vetedije te keqformuar, dyshojne apo me sakten pranojne se bregdetasit e Himares apo me gjere jane greke.

Aktualisht, ku debatet publike jane mbytur nga temat vulgare politike, cekja e temave te tilla perben nje nevoje ekzigjente.
Jeta
Kurrë nuk kemi të drejtë të quhemi komb i qytetëruar, sado që të mësojmë gjuhë të huaja e ngjarjet e medha historike te popujve te medhenj, sepse kombi nuk qytetërohet vetëm me mësimin e gjuhëve të huaja, por me mësimin e gjuhës dhe historisë vet.

Falenderime qe hodhet drite mbi nje ceshtje, qe shume persona, por mbi te gjithe te rinjte qe kalojne ne ato ane pothuaj cdo fundjave ne stinen e veres, e qe me nje vetedije te keqformuar, dyshojne apo me sakten pranojne se bregdetasit e Himares apo me gjere jane greke.

Aktualisht, ku debatet publike jane mbytur nga temat vulgare politike, cekja e temave te tilla perben nje nevoje ekzigjente.
Rosela
Nje shkrim i mrekullueshem! Koco Kokedhima bravo te qofte e u lartesofte emri yt me keto informacione jetike qe dhate per kauzen e Himares! Faleminderit
Jeta
Kurrë nuk kemi të drejtë të quhemi komb i qytetëruar, sado që të mësojmë gjuhë të huaja e ngjarjet e medha historike te popujve te medhenj, sepse kombi nuk qytetërohet vetëm me mësimin e gjuhëve të huaja, por me mësimin e gjuhës dhe historisë vet.
Falenderime qe hodhet drite mbi nje ceshtje, qe shume persona, por mbi te gjithe te rinjte qe kalojne ne ato ane pothuaj cdo fundjave ne stinen e veres, e qe me nje vetedije te keqformuar, dyshojne apo me sakten pranojne se bregdetasit e Himares apo me gjere jane greke.
Aktualisht, ku debatet publike jane mbytur nga temat vulgare politike, cekja e temave te tilla perben nje nevoje ekzigjente.
prizrenasi
Per ne shqipetaret e kosoves qe i kemi patur te panjohur popullsine dhe zonat per te cilat flet z.Kokedhima dhe vazhdojme dhe i kemi paragjykuar si popullsi greke, ky eshte nje informacion shum i cmuar dhe nje kendveshtrim i ri per ne.

I njejti problem po ndodhe dhe ne qytetin e Prizrenit me nje pseudominoritet turk.

Ka ardhur koha qe shqiptaret mos te kene me kompleksin e inferioritetit dhe te clirohen nga keto metastaza negative te shoqeris tone.
aida m
shkrim qe shpalos me detaje dhe ne menyre te hollesishme prejardhjen e himarioteve pa lene fije dyshimi. jemi popull me histori dhe asnjehere nuk jemi mare seriozisht per ta treguar ate me saktesi. ne duhen botime te tilla dhe uroj te mos jete i vetmi. pergezime
fab
I nderuar z. Koco,Urime per shkrimin, ke hedhur drite mbi origjinen autoktone Shqiptare te Himares, ke mbyllur gojen kusarve. Faktet shume domethense do te kishim pas deshire ti ndanit ne nje emision TV, pasi ka audience me te gjere

Suksese.....
Pa Emër
shume analize fantastike, eshte mese e vertet qe greqia ka marr pavarsine 100 vjet para dhe qe ate dite ajo ka planifikuar aneksimin e jugut tone. Ku ne kete proces jane gjith instancat e shtetit grek. te njejten gje ka realizuar dhe serbia, madje te dyja bashk kane beshkpunuar dhe ne mos bashkpunojne epr te realizuar palnet e tyre kunder Shqiperise.

E thene nga nje qepariotas, eshte shume e goditur dhe te marrin vesh te gjith qe jugu i shqiperise eshte shqiptar, dhe shum bukur e ka shprehur te thaush grek ne ato ane eshte pune.

Te shohim tani qe ja u prene pensionet(me aq njohuri modeste sa kam)

Urime per analizen e shkelqyer qe keni bere!
Kadri Hykaj
Komplimente zoti Kokedhima! Shkrim shume interesant, i cili prek nje teme aktuale shume te nxehte. Pajtohem teresisht me idene tuaj!
Keli
Me vjen mire qe njerez te medhenj qe rrjedhin nga krahina apo vende te vogla, por me tradita qe ne kohet e lashta, rikthejne vemendjen dhe japin kontributin e tyre per te nxjerre ne pah historine dhe traditat e vendit te tyre, ndaj ju pergezoj per kete inisiative.

Shpresoj qe ta thelloni me tej studimin tuaj dhe ta botoni sepse ne nje vend me histori te varfer, si ky i joni ka shume nevoje per studime te tilla.
xhevdet
Zoti Koco eshte nje shkrim i radhes plot atdhetari, krativitet, logjike, argumenta dhe ne, kuciotet qe jemi jo larg Qeparoit na ben krenar, per Qeparoin Shqiptar, qe ju na e sillni ne menyre shume dimensionale!Ju, asnjehere nuk keni harruar venlindjen, memedheun dhe ky shkrim vjen ne nje moment kur nacionalizmi trumbetohet per vota, kurse ju Nacionalizmin e keni ne gjak!Qeparoi, Himari e bregdeti jane troje shqiptare, dhe ashtu do ngelen, driteshkurtrit do ngelen ne tynelin anti shqiptar, por asnjehere nuk do na i cenojne trojet, vlerat, atdheun, patripotizmin,humanizmin,bujarine, solidaritetin etj...
Fred.Dibrani.Hamburg
Eshte detyrim dhe nder i çdo njeriu per te treguar te verteten.

Faleminderit Zoti Kokedhima per kete shkrim dinjitoz.

Ju i beni keshtu nje homazh baballarve tuaj dhe nje sherbim brezave qe do te vijne.

Grekrit dhe shqiptaret jetojne prej mijra vjetesh bashke dhe duhet punuar per te gjetur ato gjera qe na bashkojne dhe jo ato gjera qe na fusin ne konflikte.

Ju keni dhene shembullin e nje shqiptari bujar.

ju pergezoj

A.V Gjermani
Albani
përshëndetje shekulli,une e lexova disa here shkrimin sot ne gazete, me teper se nje interviste eshte nje studim qe duhet te lexohet me vemendje dhe te merren mesazhet e duhura qe zoti kokëdhima kërkon të percjelle tek publiku, besoj se nuk eshte vetem histori.... por shume me tepër duke pasur parasush keto kohe plot me tradhetare e "atdhetare"
Arta
Jashtezakonisht i vyer ky shkrim per argumentet e pakundershtueshme qe sjell. Keto gjera duhet t'i publikonin historianet por te pakten i ben dikush si ju Koco Kokedhima jeni nje burre i madh. I duheni ketij kombi!
P.D
z.Koco nje shkrim me shume vlere qe e lexova deri ne funde-Ky shkrim tregon se jeni njohes i mirefillte i historise se krahines tuaj dhe shkallen e larte te inteligjences tuaj qe i mbani mente ngjarjet dhe emerat e shume personave qe nuk jetojne sot-z.Koco kam 2 vjet qe deshiroj te kontaktoj me ju por e pa munduni kam ardhur tre here tek Redaksia e prape e pa mundur-Brenda mundesive me dergo adresene E-mailit tuaj. Faleminderit
balo-qeni
Ju pershendes Koco per shkrimin tuaj patriotik.
Genta Jaku
Ju përgëzoj për intervistën Z. Kokëdhima.Si gjithmonë vini me të reja dhe gjithmonë duke menduar për popullin shqipëtar, se si ai të jetë i mirëinformuar se informacion pa baza mund ta japin shumë.

Sukese të mëtejshme!
Pa Emër
Mbas rrenies se kalase se Rozafes me 1978 ,luftetaret e Skenderbeut u vendosen ne Himare per ti shpetuar shfarrosjes tragjike nga urrejtja 25 vjecare e hordhive Otomane dhe prej ketej ata u shperngulen ne Kala-bri ku njihen si Ar-beres,,,arbereshe.Edhe rrenja e fjales Himarre eshte e prekshme nga shqipja Hi...i mare me vehte ose tjetra Hi.. i hedhur ne mare (d.m.th ne detin e marre.Edhe Faraonet po te ngriheshin do te pohonin se Himarra eshte ..fara-jone.
drejtoresha
Nje rrefim i permallshem per vendlindjen dhe njerezit e saj. Shkrimi te imponohet e te ben per vete jo vetem per lenden e begate dhe trajtimin serioz por edhe per formen me shije te shkruarit qe flet per vlerat e vecanta te autorit. Pergezime zoti Koco. Presim shkrime te tjera.
Pa Emër
Pergezimet me te sinqerta z.Kokedhima per artikullin tuaj! Shpresoj qe te kemi mundesine dhe fatin te lexojme me shpesh artikuj te shkruar nga ju, pasi jane burim frymezimi dhe krenarie
palla librazhd
Edhe une e pershendes Koke Dhimin per rrefimin e tije kaq te bukur. Shpresojme per nje rilindje. urime.
Pa Emër
Pergezime te sinqerta z.Kokedhima! Artikulli i juaj eshte frymezues per brezat e ri qe nuk njohin historine e trojeve ku u linden. Uroj te lexojme serish shkrime te tjera tuaja!
Pa Emër
Eshte nje artikull brilant i Z. Koco Kokdhima, qe mbeshtet ne te dhena burimore mbi 500 vjecare te kesaj krahine dhe argumenton ne menyre te plote e origjinale origjinen e banoreve te kesaj zone, duke ju kundervene me fakte politikave shoveniste per t'ju nderruar identitetin ketyre banoreve.

Dekadat e fundit kjo politike e grekeve ka qene me e suksesheme, sepse eshte perdorur faktori ekonomik, si instrument per te dale nga varferia. Ne kete drejtim, kane ndihmuar edhe fondet e Parlamentit Evropjan, te cilat kane nderruar drejtim, nga donacion per emrigantet ne Greqi ne kompromentim per njerzit e varfer ne Shqiperi per te nderruar kombesine.

Do rekomandoja qe ky punim, si sinteze e njohurive dhe studimeve shume vjecare te Z.Kokdhima, te botohen ne nje liber te vecante ne gjuhen angleze dhe ti shperndahet gjithe ambasadave ne Shqiperi dhe ti dergohet dhe Departamentit te Shtetit, SHBA dhe Parlamentit Evropjan. Veprat me madhore te njerzimit, bile kushtetuta qe u kane qendruar 100 vjeteve, nuk kane me shume se 10 15 faqe.

Per kete, Gazeta Shekulli duhet te hape nje numur llogarie dhe njerzit sipas mundesive, te paguajne deri sa te arrihet nje tirazh i domosdoshem.

Emri i Z.Koco Kokdhima duhet ti jepet rrugeve kryesore ne Himare, Vlore, Tirane. Vepra e tij eshte e barazvlefshme me ate te rilindesve me te medhenj shqiptar, por e sjelle ne ditet e socme, te kundervenjes me madheshti dhe heroizem politikave shoviniste greke, eshte nje monument kombetar me nje vlere te pa llogaritshme.

Ketu ne SHBA ne pasaporte per kombesine thuhet vetem SHBA, asgje tjeter, ndersa shteti grek, sic del nga artikulli i sapo botuar do jape nenshtesi per "shtetin vorioepiriote me 600 000 banore grek"?!

Artikulli, qysh diten e neserme para ores se pare te mesimit te lexohet me ze ne te gjitha nivelet e shkollave te Shqiperise deri ne Universite., Akademia e Shkencave te planifikoje nje seion shkencor, ku te eferoje Z. Kico Kokdhima me pjesmarrje te personaliteve me ne ze. Shteti shqiptar dhe Presidenti i Shqiperise ta vleresojne ne maksimum kontributin e Z. Koco Kokdhima.

Bregdetasi

Masacusets, SHBA
drejtoresha
Nje rrefim i permallshem per vendlindjen dhe njerezit e saj. Shkrimi te imponohet e te ben per vete jo vetem per lenden e begate dhe trajtimin serioz por edhe per formen me shije te shkruarit qe flet per vlerat e vecanta te autorit. Pergezime zoti Koco. Presim shkrime te tjera.
kacaku
te lumt dora koco kokdhima jam fierak dhe kam nderin si fierak qe jam te krenohem me nje njeri si ty urime te metejshme...

Dhe na shkruaj sa me shume...
Nikolin
Urime z.Kokedhima!

Ashtu si Ju qe keni nxjerre kete shkrim shum domethenes per krahinen tuaj, do te doja qe te kishte studiues te tjere per fshatin e Polenes ne Korce (qe eshte 100% autokton) qe gazeta Juaj t'i intervistoje dhe te japin te verteta dhe fakte mbi prejardhjen e tyre. Dhe mos fshihen pas 800 Euro-shit per familje cdo Polenak.

Respekte
Arnoud Korca
Nese himarjotet do te ishin ne pozita dhe te mos ia kishin nevojen grekut per ato pensionet e qelbura, te gjithe do te flisnin si Z.Koco Kokedhima. respekt
kapua
Zt.Koco te falenderoj per shkrimin qe ke bere. Midis fiseve qe ke permendur me siper eshte edhe i imi. Ke shkruajtur nje te vertete ne kohen e duhur dhe ne vendin e duhur themine ketu ne U.S.A. Te uroi suksese ne biznesin tend.
Pa Emër
Zt.Koco te falenderoj per shkrimin qe ke bere. Midis fiseve qe ke permendur me siper eshte edhe i imi. Ke shkruajtur nje te vertete ne kohen e duhur dhe ne vendin e duhur themine ketu ne U.S.A. Te uroi suksese ne biznesin tend.
tefta
I nderuar qofsh perjete me gjithe familje Z .KOKEDHIMA
Tani
Pergezime Z. Kokdhima! e lexova me shume interes artikullin tuaj, gjithashtu dhe komentet e mesiperme! Ju falenderoj qe na keni dhene gjithe keto fakte interesante per historine e vendit tone! Jam krenar qe ekzistone ende njerez te tille mendje ndritur dhe qe mund te tregojne plote detaje per historine shume shekullore te Himares. Shqiperia shquhet per burrat e beses po ashtu sic shquhet dhe per gjakprishurit qe kane ekzistuar ne cdo kohe te historise se saj! Por keta driteshkurter nuk e kane te gjate! Sepse NUK KA vend greku ne tokat tona!!!
tiku philadelphia
eshte hera e pare qe lexoj historine e himares me kaq hollesira edhe pse jam lindur e ritur ne al deri vone.sic duket historianet po merren me politike dhe me logje kafenesh ne vend qe te bejne punen e tyre fisnike. ti hapin syte njeresve se jo per ndonje gje por shume here edhe mua me shkonte ne mendje pyetja:prejardhja e himarioteve?nqs ata ishin me origjine greke...pune e madhe. je i nderuar zoti Koco god bless u and your family
E.GJ
E mallengjyer dhe e perlotur...Dhe pse nuk jam nga himara apo Qeparoi por jam Shqipetare e flas e shkruaj SHQIP!
Per njerez si ju Z.Koco Kokdhima ka nevoje ky vend.Paska ende shprese...
Ndaj me ju admririmin tim per kete artikull historik.Ky eshte nje ushqim per rinine shqiptare,qe zgjon dhe prek thelle ndjenjat nacionaliste.Do uroja me shpirt qe ky artikull te botohet ne nje liber te vecante,per ta percjell fjalen tuaj ne cdo shqiptare ne mbare boten.Faleminderit per kete kryeveper!
Pa Emër
Himara ishte eshte dhe do te jete GREKE dhe thoni ju qe nga mengjezi deri ne darke me gjoja provat e gjoja istorikut qe nuk e njeh as nena e vet!!! Dhe qe te mesoni asnje prove ose dokument nuk ka qe te lidh shqipetaret me iliret.Kto I keni nzjere ju shqiptaret se nuk keni istori , tradita , gjuhe.Jeni te ardhur nga Kafkasi.Kto nuk I them une por gjihe istorianet serioze ne bote
Klevisi
Pergezime dhe rrespekte pa fund per shkrimin! Ishte super i bukur!
Nikolin
Shume shkrim i arrire ky i zotit Kokedhima. Doja ta pyesja si Mirditor qe jam por que jetoj vite ne NY a ka patur mirditore te shperngulur ne Himare pas largimit e Gjon Kasteriotit drej Raguzes, pasi disa mbiemra kane lidhje me ato te perdorura ne krahinen e mirdites me te vetmin ndryshim se jane mbiemra katolike.

Pershendetje per Zotin Kokedhima.
Nikanora
Zoti Koco, sikur ne Progonat delet te pillnin njerez, prape nuk do mjaftonin per te mbushur tere ato vende. Nga Progonati jane banoret e Lazaratit, nga Progonati sipas teje jane banoret e nje mehalle te fshatit tend, nga Progonati thua se jane Bollanot dhe Milot(pothuajse gjithe Himara), dhe kushedi ku tjeterkund ka nga Progonati. Mesa di, Progonati eshte nje fshat i vogel, i humbur, i Tepelenes qe i ka a si ka 100 shtepi.

U perpoqe te shpjegoje se pse flasin greqisht Himariotet, po ne fakt nuk the gje.

Erdhi nje grek i perndjekur nga Korfuzi ne Qeparo, i dhate nuse, u formua nje mehalle e tere pas tij(dhe me shume mbiemra!) dhe per pak ju greqizoj tere fshatin! Po si nuk arritet ta asimiloni dot ate grekun fillikat?

U fute dhe ne fushen e etimologjise, por tjeter gje eshte Panormo dhe tjeter gje Panorama.

Po ashtu ne interpretimin e ngjarjeve te Lekursit je ne nje vije me nacionalistet dallkauk shqiptare. Na rrefen historine e fshatit tend por peshtyn mbi Qeparotasit e rrene ne Lekures dhe qe shkruan histori atje. Ata Qeparotas ne Lekurs perfaqesonin tere Qeparoin. Jo zoti Koco, nuk vajten e lane lekuren ne Lekurs per para. Luftonin per liri kunder pushtuesve osmane, ne vitin e larget 1878.
ReD
Kush me mire se nje banor i atyre aneve mund te konfirmoje faktet dhe provat, duke na dhene deshmi personale, qe vertetojne se ato troje jane autoktone shqiptare...Pjesa qe me pelqeu me shume:

>

Pergezime per shkrimin!
Da Moja
Vite me pare kam botuar shkrimin tim "kusherinjte" duke treguar lidhjet me nje familje qe per interesa "shqipetareske" ne kohen e osmanizmit u myslymanizuan si gjithe ai fshat dhe te paret e mi levizen drejt majave te maleve.Pyes gjithe komentusit perse pala e kthyer nuk pranon ende te rikthehet 365grade per te qene njesh? Perse valle Ja...Ka...... nga fakulteti i mjekesise te Prishtines 1996 ne Kapshtice kur me pyeti per te mesuar emrin tim u terhoq duke me thene: "Ti qenke grek!!Te gjithe te krishteret ne juge jane greke!". Ju pyes ju komentuse te dashur:- Kush e kish edukuar keshtu kete njeri te mjekesise te mos njohe se cilet jane ata qe nuk pranuan te tjetersohen ne kulturen fetare te otomanizmit perandorak?Ce keqe do ti vije kombit tone nese te kthyerit do te riktheheshin per tju bashkuar pa as nje dallim asaj qe na meson Kocoja dhe sic na i ka lene amanet Kryeprijsi arberor:Qendroni nje e te bashkuar!
Pa Emër
e mor koco, e shikon ku dole. bere te ditur edhe njehere se e gjithe shqiperia, ha buken e vet, e qan hallet e himares.Rron me merakun se cfare eshte himara. Thuaju se eshte ajo qe ishte para luftes se dyte boterore, po me ato bindje, po me ate krenari. Thuaju gjithashtu se iu nxi Himariteve se cfare duan te quhen shqiptaret, maqedonas, malazes, rome, vlleh,turq, a ku ta di se cfare.
Agimi
Greket e lashte(iliret = Doret dhe Jonet) dolen qe ne 1100 para krishtit ne lindien e mesme, Jonet kishin dal dhe ne 1700 para krishtit nga ku vaiten edhe ne Egjipt. Thua nuk kishin vaitur edhe ne Kaspik e ne Georgi ???!!!, prandai kur vaiten romaket 1000 viet me pas gjeten atie Albani dhe Georgi, por ata kishin shku qe ktei atie 1000 viet para romakve.
Fieri
Bravo z.Koco. Tani qe greku i preu pensionet te shohim sa grek do qendrojne himarjotet.Dhe ne greqisht malit i thon vuno jo oro-kjo per ate grekun me lart.
zhitia llap KOSOVA
Greqia si serrbia ,kshtu serrbia binte kolon serrb edhe u mundojke me asimiluar shqiptarin ,pagujke hoxh me perqafu gjuhen sllave edhe me perhap neper popull,na thonin hoxhet ma i mir sllavi se shqiptari katolik,,,POR SHKOLLA JA DHA GRUSHTIN E FORT POLITIKES SE FLLIQT SERRBE E GREKE
Holta
Fale vizionit Tuaj te gjere e njohjes se thelle e te gjithanshme, keni mundur te pasqyroni realitetin historik te Himares. Pergezimet e mia te sinqerta!
ANTEU
DASHNORIT
Miku im, te paskan vene "zhurmuesin"!
shperthimi
respekte,
artikull shume informativ, ja vlejti koha e leximit 100% !
gjergji
respekt zoti kokedhima kur tjeteri nuk mohon gjuhen gjakun e te pareve ,nuk me interesojne bindjet politike respekt
ANTEU
SALI KRIMIT,

Petro Markos jo vetem qe ia kam lexuar librat, por edhe e kam pasur mik!

Ti, a i ke lexuar ndonjë faqe librave te tij? - kjo eshte pyetja.

Sa per ato qe ka shkruar Petroja, ato i ka shkruar ne kohen e Komunizmit dhe ti nese ke sado pak fantazi, e mer me mend c'mund te ndodhte sikur te shkruante ndryshe.

Nese je sadopak i moshuar, a kishe ti guximin te thoshe ne ate kohe me ze te larte per shembull: Ka Zot? Dmth. dicka kunder vijes? Ndoshta edhe mund ta thoshe, por te nesermen kur te gdhihej, nuk do te te gjendej as gjurma.
Pa Emër
keto qe u thote Kocoja jane vetem 3% e etyre qe dine pleqte e qeparoit. Nuk thote kocoja e kur erdhi ai petropuli ne fshat qe kercenoi babe hoxhen, fshataret e priten me petulla dhe sheqer. si clirimtar. nejse kocoja di ca, ne dime te tjera. Pensioi do rilidhet se shpejti.
Eva
Ju pershendes,nga Fieri,,me pelqeu shume intervista dhe informacioni interesant qe lexova.Tregime historike te tilla jane shume interesante,per breza te ndryshem,per te pasur nje njohje dhe kulture te gjere per paraardhesit e tyre.Eshte nje material,i shkruar nga nje njeri me bote dhe me ndjenje.
Pa Emër
Z.Kokedhima Urime per shkrimin tuaj,Mendoj qe kjo interviste te sherbeje si nje hap i rendesishem ne botimin e nje libri, i cili te sherbeje si nje fryemezim per te gjithe brezat pasardhes qe duhet ta ushqejne gjithmone e me teper dashurine per vendlindjen e tyre dhe pse jo ta transmetojne edhe tek te tjeret me menyrat e tyre.
Eva
Ju pershendes,nga Fieri,,me pelqeu shume intervista dhe informacioni interesant qe lexova.Tregime historike te tilla jane shume interesante,per breza te ndryshem,per te pasur nje njohje dhe kulture te gjere per paraardhesit e tyre.Eshte nje material,i shkruar nga nje njeri me bote dhe me ndjenje.
Anonim
Pershendetje Z. Kokedhima. Urime per shkrimin dhe kontributin e tij ne nivel historik dhe kulturor. Jeni nje njeri i kompletuar, i pajisur me vlera dhe njohuri te gjithaneshme. Nje model per politken shqipare te ciles i mungojne aktore si ju. Tregoni nje patritoizem jo ne funksion te politikes por te shqiperise dhe shqipetareve.
irma
Urime Z.Kokedhima

Ishte nje interviste shume domethense qe duhet lexuar,eshte nje shkrim qe tregon se Himara dhe rrethinat e saj nuk jane Greqi por eshte territor i Shteti Shqiptar dhe do te mbetet i tille pavarsisht spekullimeve qe nxjerr shetei yne fqinj.
Adelina
Nje shkrim shume mbreslenes, i shkruar me shume dashuri, me shume vertetesi, me shume patritotizem.

Ate qe duhet ta benin historianet prej kohesh, e ben ky burre i quajtur Koco qe me bagazhin e tij, me intelektualizmin e tij, me ndjenje e thelle te dashurise per kombasit dhe kombin, sjell prane lexuesve kete panorame te prejardhjes se banoreve te krahines se vet. Ndihemi krenare qe kombit tone nuk i kane munguar burra te medhenj, patriote, te mencur, qe aq bukur pershkruhen ne kete shkrim.

Kemi nevoje shume per informacione te tilla, vecanerisht te rinjte. Jetojme ne kohen qe sikunder 100 vjet me pare, kush e kush perpiqej te shqyente nga nje cope nga kombi yne i vuajtur. I kemi treguar dhe i tregojme botes se ketu i thone Shqiperi e nuk ka vend per grek e gjithfare te huajsh. Himara dhe himariotet jane shqiptare dhe jo greke. Sherbimi me i madh qe i beni kombit, eshte ky i juaj z.Koco. Te tille burra i duhen Shqiperise.

Do isha e mendimit qe shkrime te tilla te kishim me shume, intervista te tilla te behen dhe vizive dhe me nje audience me te gjere. Mos t'i harrojme kurre rrenjet e gjakut, rrenjet e kombit, sepse vetem keshtu nuk do te vdesim kurre.

Pergezime te sinqerta dhe ne pritje per shkrime te tilla!
Keda
E kush me mire se Z.Kokedhima mund ta pasqyroje kete histore te vertete dhe ne nje pershkrim kaq te sakte dhe te perkryer qe sejcili nga ne do donte ta bente nje gje te tille...Aftesia,intelekti dhe inteligjenca e Z.Kokedhima tregohet shume qarte edhe ne tregimein me perpikmeri te ketij artikulli qe tregon vetem nje te vertet....Ju pergezoj shume
ZHITIA LLAP ZEMER SHQIPTARE
BRAVO KOCO KOKDHIMA;RRNOFT ARISTIDH KOLA ARVANITAS ZOTI E DERGOFT NE XHENT - PARAJS ME LULA
ermaldi
Nje pershkrim i detajuar dhe shume mbreslenes, sidomos per te rinjte qe duhet te dine historine e trojeve shqiptare.
irma
Urime Z.Kokedhima

Nje interviste e realizuar dhe mjaft interesante

Fatos th
Shkrimi eshte mbreslenes.Eshte disa planesh.Do vecoja pjesen e pare qe ka te beje me femijerine e autorit te shkrimit,kohe ne te cilen eshte kultivuar ndjenja e dashurise per vendin e vet dhe njohurite e marra mbi origjinen shqiptare te himarjotve dhe gjenezen e fiseve te Qeparoit.Kjo e ben te kuptueshme te sotmen e te nesermen e Himares.
Pa e njohur mire se nga vjen, askush nuk e di se ku shkon. Eshte i qarte ne ate cfare ndodh sot ne Himare dhe pse ndodh.

emigranti
Gatishmeria e shqiptareve ,ne gjithe historine e tyre,te behen tjeter gje nga ajo qe jane,nuk fajeson asnje tjeter sa fajeson vete shqiptaret.
Ne se pranon rolin e viktimes,tregon se kurre s'ke jetuar por vetem ke mbijetuar.
Fatkeqesisht kjo vazhdon te ndodhe edhe sot ne realitet,pavaresisht nga shkrime te tilla spontane.
Qe te jesh 'autoktone' me shume se te tjeret,duhet te pakten qe fjala 'autoktone',te ishte nje fjale ne gjuhen shqipe.
Qe te vertetosh ekzistencen ne histori,nuk eshte e thene qe te tregosh se je 'njeshi',se ke deshire,sepse deshiren e kane te gjithe...me kujton pak ate autobusin e Kucit qe e vetmja zgjidhje ishte te ecte gjerazi...
emigranti
Gatishmeria e shqiptareve ,ne gjithe historine e tyre,te behen tjeter gje nga ajo qe jane,nuk fajeson asnje tjeter sa fajeson vete shqiptaret.
Ne se pranon rolin e viktimes,tregon se kurre s'ke jetuar por vetem ke mbijetuar.
Fatkeqesisht kjo vazhdon te ndodhe edhe sot ne realitet,pavaresisht nga shkrime te tilla spontane.
Qe te jesh 'autoktone' me shume se te tjeret,duhet te pakten qe fjala 'autoktone',te ishte nje fjale ne gjuhen shqipe.
Qe te vertetosh ekzistencen ne histori,nuk eshte e thene qe te tregosh se je 'njeshi',se ke deshire,sepse deshiren e kane te gjithe...me kujton pak ate autobusin e Kucit qe e vetmja zgjidhje ishte te ecte gjerazi...
Pensionisti
Levizjen e njerzimit drejt globalizmit nuk e ndalon dot askush.Edhe greket me shqiptaret gjate gjithe historise s'kane pasur kure kufij te prere si me spaten e dardharit.Keta popuj vecan ne kufijte e tyre krejt te pa pecaktuar,jane ndethurur midis tyre,per shkaqe nga me te ndryshmet.Ndaj ne greqi ka gjithe ata shqiptare dhe ne Shqiperi ka greke.Njerzimi ka nje kahje globalizmin e tij.Doni s'doni kete s'e ndaloni dot.
Pensionisti
KA SHUME VELLIME.
###########################
Z.Paul,Z.Kokedhima eshte duke e shkrojtur projektin e aneksimit te Shqiperise prej turqise ,por ajo ka shume vellime ngaqe vazhdon edhe sot ky synim.
Keshtu ngelet Shqiperianje molle qe s'di kush ta kafshoje me pare,nderkohe plitikanet tane vijne e shkojne qe edhe pasurohen.
Arvanite Legacy
Historia e nje kombi matet ne 500 vjet histori dhe mbreti yne ishte Gjergj Kastrioti.
Ne kuroren e tij shkruhej: IM*PE* RA* TO* RE* BT
Qe do te thote: Jhezus Nazarenus* Principi Emathiae* Regi Albaniae* Terrori Osmanorum* Benedictat Te (Jezuj i Nazaretit të bekon ty Skenderbe, Princ i Matit, Mbret i Shqipërisë, Tmerri i Osmanllinjëve, Mbret i Epirit).

Te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen te marrin per baze kete kurore te lavdishme te heroti tone qe e mbyll me "MBRET I EPIRIT"
Qe do te thote ky hero i ladsishem bashkoi trojet tona ne nje te vetem te Quajtur SHQIPERI.
Kur vete kurora thote mbret i Epirit do te thote qe per kete komb ceshtja e Himares nuk ekziston, por ky komb vajton per EPIRIN E JUGUT.

AMIN
ab
Vete greket e dine shume mire qe ne himare nuk ka asgje greke.Veç te tjerash,duke u marre me Himaren ata kerkojne te zhvendosin vemendjen nga trojet e aneksuara si Çameria e me tutje.Z.Kokedhima e te tjere me prejardhje nga ato ane e kane per detyre te flasin e te perpiqen per te nxjerre te verteten ne shesh,sepse behet fjale per vendlindjen e tyre,dhe vendlindja eshte gjeja me e shtrenje per kedo ne jete.Është më e pakta qe mund te bejne per vendin ku linden e u rriten.
cukali
pershendetje zoti kokedhima meritoni pershendetjet tono si nje njeri qe shkruan,por kryesoarja eshte se dine cka shkruan,ka do kohe qe i mungonte ky shkrim himares,perfundimishte nje njeri del dhe thote te verteten,qe edhe shume historian e politikan ne shume intervista nuk kane ditur ta thone kaq qaarte sa ti ,shkrimi jote do te ngelet ne analet e historis dhe do te jete nje fillim per ato historuca e poliderrkuca qe kur te shkruajne per himaren me pare te lexojne artikullin tenede e mandej te shkruajne edhe nje here pershendetje ,
I,HAXHIRAJ. FIER
E lexova me kureshtje intervisten dhe me pelqeu menyra dhe stili i perdorur per nje ceshtje kaq te diskutueshme. Keto rrefenja dhe keto te verteta,duhet te jene nje apel per historianet dhe klasen politike shqipetare,te cilet duhet te jene me te kujdesshem,e te pergjegjshem,qe tu tregojne brezave historine evertete te trojeve te tyre.Te gjithe ne duhet te dime,prejardhjen tone,duke promovuar dhe mbrojtur vlerat dhe traditat e kombit tone,nje komb gjithmone evidentohet nga vlerat qe ai perfaqeson.Me vjen mire qe ky artikull,eshte shkruar nga nje intelektual,i cili eshte patriot per vendin e tij.
Dinos 7
I vure gjithe punet ne vije z koco ,dhe tani meresh me historine e Himares (autonome).Mire qe nuk te ngjajne kalamajte.
Pa Emër
Urime z. Kokedhima
NikVlora
"PSE U Be PUJe KASTRIA"Pse u be puje Kastria

Sepiro Milo jan mavria

me shimene vija vija

ja be shosh djaleria,

me dufek kur e qelloi

more Spiro arqigoi,

s'duron turpe Qeparoi.pse valle tu ndez kufari

per nje feste shqipetari?

dhe doje feste andari?Ate ta vere Greqia,

s'ben kabulle Shqiperia!

Spiro Milo mendjelehte

s'ke faj ti e kemi vete,

kur s'te vume bataret,

te lame zbrite i qete

se tuxharet me dhaskale,

na genjyen e na thane;>Duan te na vene zjarre,

vlora me Eqerem Surjane

Te gjitha i pate ne fjale

ti s'keshje pllan me Qemale

te thien qafen turqia

dhe te behej ShqiperiaPo ti dolle i pabese

qenke kulish i Morese

Ne jemi per Shqiperi

ti per jete faqezi.Thanas Beni QEPARO:
Marseli
Urime per artikullin interesant z. Kokedhima! Mendoj se, sic e theksoni dhe ju, duhet vene ne pah me me force palacolleku i qeverise qe bertet per nacionalizem pasi tentoi t'i falte det (e nafte) Greqise.
NikVlora
Vertet oo Koço vellai na lidh fqinjesia dhe historia me Greqin,por a mund te harrojm genocidin kunder vellezerve çam,apo vrasjen dhe eleminimin e prifterinjeve shqiptar nga ana e monarko fashisteve ne kolaboracion edhe me tradhetaret shqiptar,dhe çfar vendosem ne krye te kishes ortodokse,janullatosin?,provokimet e 1913/14 es te 49 es?Edit Durham"Mbreteresha e pakurorezuar e shqiptareve"qe pati rastin te behesh deshmitare e shkaterrimeve dhe masakrave te grekeve.Ajo kujton tmerrin e femijeve qe zbrisnin nga Kurveleshi drejt vlores te ndjekur nga greket dhe tradhetari Spiro Milo ,dhe shkruan."Kur kujtoj kete koh,me duket sikur jam ne ndonje ender te tmerrshme,Greket,edhe sikur te bejne nje shekull pendes,s?kane si t'i lajne krimet e urryera te atyre javeve"Flm Koço,,,,, Itali
Agimi
Ju qe pretendoni se jini 'grek', emer qe e vun romaket. A nuk shikoni se cdo fial e greqishtes se lashte zbertheet vetem me shqipen. Me gjeni sikur ni fial te vetme te greq. se lashte qe te zbertheet me greqishten e sotme. Greket s'jan gje tieter vec se ajo pies e popullsise ilire qe jetonte ne qytete ku mesoei gjuha e re qe u formulua me bashkime te fialve te shqipes(= ilirishtes) me rastin e shkrimit te glues(rreth 800 viet para krishtit), psh:

Nekros(= i vdekur) = nek - ro - os = nuk-rro-eshte; -me greq. e sotme do qe ''dhen - zi - ine''.

Dramatopios = drama - to - pi - os = drama - te - be - eshte (dihet se ne lashtesi nuk kish ''ë'') = ai qe bente drama per teater. Me greqishten e sotme do qe ''drama - na - kani - ine'', perputhia eshte vetem me shqipen.

Keshtu dhe vetem me shqipen zberthehen gjith fialet e greqishtes se lashte.

Shikoni dhe dicka tieter, a se kini ven re se kudo qe ka shqiptar ka edhe ''grek'' ?. Georgi ne Kaspik dhe Albani po ne Kaspik. Shqiptar ne perendim te Turqis, po keshtu edhe ''grek'' ne perendim te Turqis, po kio perzierie eshte edhe ne Greqi, edhe ne Shqiperi, edhe ne Italin e jugut e kudo. Se jan dy fiset Ilire(Doret=geget, e zbritur nga veriu dhe Jonet e jugut), bashkim qe u be ne shek. e 12-9 para krishtit sipas Irodotit e Thukidhidhit(historia greke e vitit par Likio, botim i 2007-2008, faqe 77-78). Dhe se 'greket' jan popullsia e qyteteve te atershme, ku mesohei kio glu e formulu me bashkime te fialve te shqipes(= ilirishtes). Dhe emri 'Elin = i-lin = i-lir' u vu nga nga fisi gegenisi(= i Doreve) te zbritur ne peloponez.
Prof. USA
Ju lumte pena, vazhoni keshtu dhe populli do tju jete mironjohes.

Pershendetje form USA
NikVlora
Munde te kujtojm luftrat e pergjakshme te 1913/14 es qe populli i ka perjetuar ne vargje krimet e grekeve dhe tradhetarit Spiro Milo .Bolena ne zall te bardhe

Greku seç te vuri zjarr,

Me Evenoz dhe andare

Komandat kishin çullan

Spiro Milo tradhetar.Bolen-Vlore
pa emer
urime , serish e lexova dhe serisht mesova ..........
Atdheu
E pra Vlla Koco Kokedhima.

Nuk di c'far te te jap do te doja te jap nji ore dore si kujtim nga New Yorku dhe dua te JU bind se Shqiptar ishim Jemi dhe do ngelim sa do qe vuajtjet dhe skamjet na detyruan te ikim large.

Keni shkruar mjaft shkronja por jo aq sa syri Ime lotoi gjer ne perfundim te shenimit te Juaj domethenes.

Me qe nuk ka shperblim adekuat per kete BIBLE Kombtare, do ti Lutem ZOTIT per JU dhe te gjithe Ata qe keni prane, Ju duan dhe i doni...Te keni shendet, fat dhe lumturi ne Jete.

Njiherit Ju falemnderoj per Gazeten Ton me te bukur ne Bote Shekulli-n.

Shendet dhe te gjitha te mirat qe ka ZOTI qofshin per JU.
TORI
PATRIOTIZMI ITHEKSUAR =FASHIZEM
Gjon
Ju lumte Z. Kokedhima! Ke nderuar te paret e tu duke publikuar te verteten, ate qe shume te tjereve nuk u leverdis ta thone per shkak te pensioneve. Keto te dhena historike vleresohen edhe me shume kur dalin nga nje person i kalibrit tuaj.

Aleancat kane ndryshuar ne kohe te ndryshme, dhe gjithmone ka pasur shqiptare qe u ndikuan nga idete greke, turke, orthodhokse apo myslimane dhe qe luftuan e dhane jeten per keto ide, sic ndodhi me keta djem nga Qeparoi. Ajo qe nuk mohohet dot eshte se keta ishin shqiptare, ky eshte fakti historik!

Te gjithe ne qe kemi njerez ne ato zona e dijme qe Shqiperia ka shume pak minoritare greke. Per fat te keq varferia ka bere te veten. Ashtu si Z.Kokedhima, edhe une kam te aferm qe kane firmosur letrat greke, dhe nuk mund t'u them dot qe mos e marrin ate 400 Euro se u nevojitet. Shpresoj qe te paret tane nga varri t'ua falin keto qe po bejne dhe shpresoj qe edhe keta qe marrin pensione t'ua kalojne femijve te tyre gjuhen dhe traditat shqiptare.
Gjyshua
Tori = te hyri.
y
Koco Te lumte mendja dhe kuitesa,eshte nje sherbim imadhe qe iben ti kombit shqioar,tani ne kohet e erreta te sundimit te sales.

Ballonua duhet te shkoi ete gjeiBab Hoxhen ne greqi.

Nje Popull qe ruan ne kuitesen e tij,Kenget e zakonet e te pareve,perallta etregimet gojore, e qe itarshegon ato bres pas brezi,duke i rikujtuare e imanifestuare,ato nuk vdes kurre..Pergezime koco.
Jani Himara
Te dashur shqipetare,
mos i vini bese dikujt qe mban te dya duart ne xhepa. Nga fizionomia z. Koço duket latin nga floket, grek dhe shqipetar nga koka, shqipetar nga vetullat...Gjynaf qe nuk dime ngjyren e syve te tij, shpresoj qe të te mos i kete te zeza...
Pse ta fsheh ai anen greke dhe latine te Himarioteve ?
Saimir Bregu
Koco, je fantastik!
Urime dhe shpresojme te na shkruash perseri shkrime te tilla kaq interesante, historike per vendin tone.
PATRIOTI
Per projektin 600-vjecar te Turqizimit te Shqiperise kush do te flasi. Ministri i jashtem i Turqise A.Davutoglu ne librin e tije "Politika e jashme e Turqise" flete hapur per "Otomanizimin e Ballkanit", nuk shikoni qe ekspert Turq mbykqyrin shkrimin e historise se Shqiperise ne shkolla, biznese strategjike si: Metalurgjiku, Hidrocentrale, Telekomunikacioni, Universitete, Porte, Shoqata,...u Turqizuan.

Ky eshte reziku i Sqiperise dhe jo populli vella Grek. Kultura dhe miqesia qe kemi marre ne shekuj nga Greqia na nderon. Boll me "helm" tek kjo miqesi.
zhitia llap
@GJONI ket tradhti nuk ju falet as nga te vdekurit e tyre as nga pasardhesit ,as nga atdheu,pse na Kosova nuk patem kso pagesa nga serrbia,po kishim por buk e kryp e shqiptar me zemer,asht ne Maqedonin shqiptaret ne varfri te madhe vdesin ne mbeturin duke kerkuar shishe plastike,por shqiptar e bir shqiptari,mos e ndegjoni ,,janatullosin pis,,po afrohi te NIKOLL MARKU prift i vertet shqiptar,gjithmon ka ken veshtir me ken SHQIPTAR,nga barbaret e armiqit ,KOKODHIMA LAVDI TE QOFT
PATRIOTI
Per projektin 600-vjecar te Turqizimit te Shqiperise kush do te flasi. Ministri i jashtem i Turqise A.Davutoglu ne librin e tije "Politika e jashme e Turqise" flete hapur per "Otomanizimin e Ballkanit", nuk shikoni qe ekspert Turq mbykqyrin shkrimin e historise se Shqiperise ne shkolla, biznese strategjike si: Metalurgjiku, Hidrocentrale, Telekomunikacioni, Universitete, Porte, Shoqata,...u Turqizuan.

Ky eshte reziku i Sqiperise dhe jo populli vella Grek. Kultura dhe miqesia qe kemi marre ne shekuj nga Greqia na nderon. Boll me "helm" tek kjo miqesi.
Ona
Eshte nje shkrim qe hedh drite mbi rrenjet e vendit tone. Per shkrime te tilla jemi te gjithe te etur, jo per transformime te shemtuara historike ne baze te karriges qe mbajne njerez te caktuar.
Gjyshua
Shikoni komentusin 'Agimi' qe te kuptoni se greket e lashte te vertete jan shqipetaret.
Iliri i rremë
PATRIOTIT
Greqia siç e ka thënë edhe Koçoja, e ka pasur (dhe ndoshta e ka) PROJEKT! Pasi nga historia nuk dimë ndonjë periudhë pushtimi nga grekët.
Ndërsa këtë PROJEKT, turqit e kanë vënë në jetë dhe e kanë realizuar që 6 shekuj më parë dhe gjatë 6 gjashtë shekujve.
Dhe kur këtë nuk e thotë Koçoja apo "koçot" e tjerë, turkoshakët shqiptarë nuk kanë për ta thënë kurrë!
Prandaj i shkruajnë edhe kaq lavde Koços turkoshakët. Që shigjetat e helmuara t'i drejtojë nga fqinjët tanë grekët dhe jo nga BABA Dovleti që na bëri bërsi.
'kodoshi'
z. kokedhima ..ne keto 20 vitet e fundit ishim mesuar vetem me 'tradhetite' dhe deklaratat antikombetare qe beheshin rreth himares dhe zonave perreth mbi prejardhjen e saj helene prej personave te ndryshem (himariot 300 eurosh)pra te shiturish...
kjo interviste e juaja hedh drite dhe fakte te pamohueshme mbi prejardhjen e himarioteve dhe mbi biografine e tyre..une e di qe shteti grek nepermjet segmenteve te fuqishme qe kane pasur per qellim helenizimin e jugut te shqiperise ka hedhur shume para per te fuqizuar 'pozitat greke' ne himare,kujtojme ketu pensionet 300 apo investimet ne biznese e ne ndertimin e objekteve nga persona qe deklarohen 'greke'...
..ne nje pike une nuk bashkohem me mendimin tuaj dhe po ta shpreh lirshem dhe pa rezerva...ju thoni qe 'burri i ndritur'janullato ka bere shume per rimekembjen e kishes autoqefale shqiptare...ndersa une mendoj qe ky 'burr i ndritur' ka bere shume POR...per helenizimin e kishes shqiptare dhe per helenizimin e jugut shqiptar dhe ju kete fakt nuk mund ta mohoni dot..ju e dini shume mire qe kleriket e kishes sone dalin me deklarata te tilla dhe pa piken e frikes apo te turpit deklarojne qe :himara eshte greke...kosova eshte jeruzalemi i serbise etj etj te faktuar keto apo jo?? ku e gjeten guximin keta klerike dhe kush ua dha te drejten qe te shprehen kaq lirshem??me pelqeu deri diku intervista juaj por kur pashe qe ju vleresoni janullaton si rimekembes se kishes sone autoqefale u zhgenjeva fare megjithate ky eshte mendimi juaj,une di nga historia qe kleriket greke kane qene armiqte kryesore qe nuk kane dashur as gjuhen shqipe dhe as autoqefaline e kishes sone...perpara pak kohesh vete janullato do te deklaronte se nuk mund te kuptonte thenien e pashko vases:'feja e shqiptarit eshte shqiptaria'..pra kete ide qe ne na ka mbajtur gjalle si komb ky klerik kerkon te na e shuaj...z.koco une nuk mund te kuptoj ne kete mes patriotizmin tuaj dhe lavdet qe ju i thurni janullatos sepse keto jane dy gjera me kahe te kunderta...kisha nga ku janullato u formua si klerik pretendon qe cdo ortodoks shqiptar eshte i kombesise greke...ju a jeni dakort me kete?? do te me pelqente te prononcoheshit dhe te shikoja pak me gjere mendimin tuaj ne kete ceshtje pasi edhe une e dua atdheun tim shqiperine ashtu si edhe ju, dua edhe kishen time ortodokse por nuk dua janullato percaresin dhe 'banden e tij greke' te instaluar me aq mjeshteri ne kishen tone autoqefale te fan nolit...ky kapitulli mbi janullaton ne kete interviste per mendimin tim eshte komplet 'kundravajtje'dhe ja ul vlerat fakteve te pamohueshme qe permendet me siper,nuk e kuptoj se ne cfare rrethanash ju i thurni lavde nje antishqiptari si janullato(ngaqe ai eshte shume i fuqishem dhe e keni frike i thurni lajka??apo eshte dicka tjeter...)
tori
GJyshua po te rrish ne gjunje edi ku te arin goja//////////
petriti
Re 'iliri i rrem = coban', pse cdo patriot shqiptar ti ne gjith shkrimet e tua e quan 'turkoshag' dhe jo shqiptar vendas. Sa je paguar qe ben gjithmon kte propogand antishqiptare ?
Pa Emër
http://www.sfeva.gr/17365118.el.aspx
Pa Emër
http://www.sfeva.gr/17365118.el.aspx
Bislim
Perralla me mbret keto qe thote Koco,nuk ka dhe nuk dote kete me ne Europe ndryshime kufijsh,se po te ndodhte kjo do te hapej kutia me te fituarit dote ishim ne Shqiptaret qe kami krahina dhe troje ne 5 shtetet e Ballkanit prandaj i bej thirrje komentuesve te mos shqetesohen sepse jemi edhe anetaRE TE NATOS dhe kemi kontribuar per paqen dhe stabilitetin ne rajon dhe me tej e jo te mos mbrojme vendin tone.
Tg
BISHA po fillon te zgjohet. Dhe kur kesaj bishe ti dale gjumi ska vale qe do ta permbaje dhe ska GREK e CIMKE ballkanike qe ti rezistoje. Ndergjegjesimi eshte proces dhe kjo po vjen, pra vetem prisni me durim. Sic perenduan shume perandori ashtu po i vjen fundi edhe perbuzjes shqiptare ne BALLKAN. Respekti do vije se jane mijera te rinj e te reja qe e kerkojne kte respekt dhe orteku i tyre do ti "SHTYPE" si "CIMKA" kedo qe i del perpara. vetem "DURIM" dhe mencuri.
Kjo vlen edhe per Turqit e te gjithe te tjeret. Pra me flaje te tjera SHQIPTARIZMI do te triumfoje.

Edhe nje paragraf te vogel sa per tu moskeqkuptuar. Sjam pro dhunes dhe sdua te ndjell urrejte por dua ate qe me takon RESPEKTIN, dhe nje MUNDESI e cila po vjen(ndergjegjesimi)

Tani edhe pak per Belulin :):) Kam 15vjet qe punoj e jetoj ne Europe. Kam punuar me shume njerez me kombesi te ndryshme( me greke e me turq) etj etj, por mendoj personalisht se me kembengules dhe me shpirt Entrepreneur-i( term anglisht) se shqiptaret S'KAM rastisur.(Per tju referuar zoterise qe shkruan artikullin, nje qe me vjen ne mendje)

SHEKULLI!! botojeni komentin ju lutem se s'eshte hera e pare qe se beni.!


Tg
BISHA po fillon te zgjohet. Dhe kur kesaj bishe ti dale gjumi ska vale qe do ta permbaje dhe ska GREK e CIMKE ballkanike qe ti rezistoje. Ndergjegjesimi eshte proces dhe kjo po vjen, pra vetem prisni me durim. Sic perenduan shume perandori ashtu po i vjen fundi edhe perbuzjes shqiptare ne BALLKAN. Respekti do vije se jane mijera te rinj e te reja qe e kerkojne kte respekt dhe orteku i tyre do ti "SHTYPE" si "CIMKA" kedo qe i del perpara. vetem "DURIM" dhe mencuri.
Kjo vlen edhe per Turqit e te gjithe te tjeret. Pra me flaje te tjera SHQIPTARIZMI do te triumfoje.

Edhe nje paragraf te vogel sa per tu moskeqkuptuar. Sjam pro dhunes dhe sdua te ndjell urrejte por dua ate qe me takon RESPEKTIN, dhe nje MUNDESI e cila po vjen(ndergjegjesimi)

Tani edhe pak per Belulin :):) Kam 15vjet qe punoj e jetoj ne Europe. Kam punuar me shume njerez me kombesi te ndryshme( me greke e me turq) etj etj, por mendoj personalisht se me kembengules dhe me shpirt Entrepreneur-i( term anglisht) se shqiptaret S'KAM rastisur.(Per tju referuar zoterise qe shkruan artikullin, nje qe me vjen ne mendje)

SHEKULLI!! botojeni komentin ju lutem se s'eshte hera e pare qe se beni.!


S
gjuha shqipe ka origjinen nga zonat e detit kaspik dhe e sollen kosovaret,na te folur jo te shkruar.pastaj duke zbritur me poshte ne zonat ilire,martoheshin me ta dhe keshtu zona ilire qe ka qene nje fis grek filloi te mesonte shqip vetem ne te folur ,se gjuha e tyre ka qene gjuha greke.kete e tregojne dhe germimet arkeologjike,si dhe minoriteti grek ne shqiperi qe nuk ka mesuar shqip me perjashtimte te njerezve qe kane vajtur ne shkolle ne vitet e diktatures.STALINI i kishte then Enverit:"ne qoftese doni te dini prejardhjen e gjuhes suaj,mjafton te beni nje udhetim ne brigjet e detit KASPIK"!??? ??????? ? ?????????? ??????? ??? ? ????????? ???????
Pa Emër
Deshiroi qe kete shkrim te z.Kokedhima te mos e hiqni nga faqosja ne Shekullin deri te pakten me 23 qershor 2013.

Ti injektohet ne gjak cdo shqiptarit antishqiptar qe te mos i shkoje mendja per tradheti kombetare ne sherbim te agjenturave te huaja.

Greket e lasht jan me afer me gjak me shqiptaret e sodit se keto greket e sodit me greket e vjeter.

Greqishtja u lindi si gjuhe nga Gegnishtja e vjeter.Ndersa Latinishtja lindi nga Toskerishtja e vjeter.

E vetmja kritike ne adrese te Z.Kokdhima nga ana ime ishte sepse nuk me pelqej ligjerata e favorshme ne adrese te Janollatosit.Ky asht shovinist i thekur grek megjithese mban ne qaf kryqin e zotit.Ku njerezia para Zotit jane te gjithe te barabarte.
Zef Kallami
Deshiroi qe kete shkrim te z.Kokedhima te mos e hiqni nga faqosja ne Shekullin deri te pakten me 23 qershor 2013.
Ti injektohet ne gjak cdo shqiptarit antishqiptar qe te mos i shkoje mendja per tradheti kombetare ne sherbim te agjenturave te huaja.
Greket e lasht jan me afer me gjak me shqiptaret e sodit se keto greket e sodit me greket e vjeter.
Greqishtja u lindi si gjuhe nga Gegnishtja e vjeter.Ndersa Latinishtja lindi nga Toskerishtja e vjeter.
E vetmja kritike ne adrese te Z.Kokdhima nga ana ime ishte sepse nuk me pelqej ligjerata e favorshme ne adrese te Janollatosit.Ky asht shovinist i thekur grek megjithese mban ne qaf kryqin e zotit.Ku njerezia para Zotit jane te gjithe te barabarte.
Zef Kallami
Te kenaqet syri me kete pamje te thjesht por plot krenari shqipatre.
Ardian
Gjithe Epiri ka qene Shqiptar . Mbas vitit 1200 erdhen nga Konstandinopoli dhe Anatolia shume Greke te cilet u vendosen ne keto troje. Nuk duhet harruar as periudha e shkembimit te popullsise midis turqise dhe greqise ne vitin 1925.
Shkelqimi
Koco ke then vetem Iluzione,Fantazira,Thash e theme ose Tregime sepse ti as ke lindur dhe as ke jetuar para 500 vjete ose 200 vjete qe te pershkruash orgjinal realitetin ose ADN e kesaj krahine qe po flet.

Ti nuk i paraqet publikut asnje dokument zyrtar shteteror te para 500 vjeteve apo te 200 vjeteve qe te pakten zyrtarisht te vertetojne keto qe thua,por paraqet te thena e te theme,iluzione,mellefe, qejfmbetje,prapagande-politike por asnje fakt dokumentar zyrtar sepse faktet zyrtare e bejne te pakten 59% te besueshem keto qe tregoni ju.Ndersa prapaganda-politika,gazetat,romanet nuk i afrohen asnje perqind realitetit .
Kacaki Junior
A thue e ka lexue ajo rraspihja, po mendoj ne Leo*idhken e Spartes, kete histori brilliante te ztn. Kokedhimes?
Pa Emër
ZEF KALLAMIT
Para disa kohesh nje komentues te thoshte qe fjalen "kallami" ta shkrush me shkronje te vogel.
Ka pasur plotesisht te drejte. Je jo vetem kallam, por edhe bosh brenda.
Shkelqimi
Harrova pa te then e ca gjera.Ti ishte mire te thoshje qe popull Helen dhe vend Helladha nuk ka egzistuar por eshte sajuar duke ja rrembyer Shqiptarit
Nikua
Zotit 'S' me ????????. Nuk dim cka then Stalini Enverit, Stalini qe politikan. Por ty pse te interesoka Stalini ne kte rast dhe nuk te intereson fakti qe cdo fial e greqishtes se lashte zberthehet vetem me shqipen dhe apak me greqishten e sotme, shif komentet mbi gjuhen te komentusit 'Agimi'. Por populli shqiptar ka qen dhe eshte nji popull shume shpirt gjere, qe ka pranuar te pa stre ne gjirin e vete, pa e ditur se kta krimba nji dit do i ngriheshin kundera.
kodoshi ke plotesisht te drejte..
kodosho nuk te luaj asnje presje...z.kokedhima ka bere nje shkrim te bukur por kjo nuk do te thote qe te mos arsyetoje se perse janullatos eshte nje burre i ndritur kur ne kemi fakte te pamohueshme qe flasin per aktivitetin e tij antishqiptar..z kokedhima ju me shkrimin tuaj terhoqet pas vetes te gjithe atdhedashesit shqiptare dhe me te drejte pasi nuk kish dal asnje himariot qe te pranoje se eshte shqiptar pasi te gjithe e kane shitur b.. per euro ndersa ju jeni nga te paktet atdhedashes te lindur e rritur ne kete zone qe pranoni shqiperine si atdheun tuaj te vetem,pra jam shume dakort me biografine qe i beni zones suaj te lindjes por nuk jam aspak dakort qe quani janullaton 'burr i ndritur' sepse te quash antishqiptarin me te urryer burre i ndritur eshte dicka absurde dhe le te kuptosh shume dyshime prandaj mire do te benit te prononcoheshit dhe te kthjelloni pozicionin tuaj..
arian
me vjen keq qe shumica derrmuese vrapojne per te falenderuar z.kokedhima pa e peshuar mire intervisten e tij. z.kokedhima nuk tha ndonje gje te vecante pervec realitetit te himares dhe kete gje e dime mjaft mire nga historia e shqiperise por ajo qe nuk me pelqeu aspak ishte sepse zkokedhima na quan agjenturen janullato si nje burre te ndritur...ketu ne shqiperi janullato eshte personi me i urryer dhe qendron ne fron fale mbeshtejes se asfalias greke ne bashkpunim te ngushte me qeverrite shqiptare,pra si mund te jeshe edhe atdhedashes edhe te perkrahesh janullaton?? kete gje duhet te na e sqaroi pak me mire z kokedhima...
Zef Kallami
Faleminderit per konsideraten.

Po ashtu permbrenda ndijej kenaqesi se marre konsiderata nga te plotet.

Dhe une me konsiderat ndaj jush.

Kallami.
emigranti
NGA EKSPERIENCE E JETES KAM VERTETUAR SE:
FENOMENI I KERKIMIT TE ORIGJINES ESHTE SHUME I ZHVLILLUAR TEK
TE GJITHE ATA QE JANE RRITUR PA DITUR ORIGJINEN E TYRE DHE QE DUAN NE NJE OSE NJE TJETER MENYRE,T'I PERKASIN NJE ORIGJINE MJAFT QE KJO TE DUKET E VERTETE.
'0'(origjina) ne boshtet karteziane eshte pika ku priten dy drejteza perpendikulare.Ne se ato nuk jane perpendikulare pika e prerjes nuk quhet 'O'(origjine).
Ata qe kane origjine te lashte,keto drejteza i vizuan ne toke,pa laps e leter,keshtu vertetuan origjinen ne token e tyre.
emigranti
NGA EKSPERIENCE E JETES KAM VERTETUAR SE:

FENOMENI I KERKIMIT TE ORIGJINES ESHTE SHUME I ZHVLILLUAR TEK TE GJITHE ATA QE JANE RRITUR PA DITUR ORIGJINEN E TYRE DHE QE DUAN NE NJE OSE NJE TJETER MENYRE,T'I PERKASIN NJE ORIGJINE MJAFT QE KJO TE DUKET E VERTETE.

'0'(origjina) ne boshtet karteziane eshte pika ku priten dy drejteza perpendikulare.Ne se ato nuk jane perpendikulare pika e prerjes nuk quhet 'O'(origjine).

Ata qe kane origjine te lashte,keto drejteza i vizuan ne toke,pa laps e leter,keshtu vertetuan origjinen ne token e tyre.
ZHITIA LLAP KOSOVA
@ S@@ dhe iliri i rrem,ju dy mundeni vetem veten me rrejt,kurse ti S kopili i sllavit ,ti shko ne kaspik me familje,kurse ti iliri i rrem nese gjyshen tende e ka mbarsue turku mos kujto qe krejt shqiptaret i mbarsoi ne i mbarsuam turqit e sot kta e kan surratin apo ftyren ton,600 vjet asker turku jemi ken o iliri i rrem nuk jan pak deri ne JEMEN,tan kur u kthenim ne stamboll gra boll,rrnoft pasuli apo grosha e shqiptaris rrnofshin grat e turqis edhe sot KOSOVA e perdor ket thanje veq per gjyshen tane nuk paskemi ndegju.
Pa Emër
Artikullin monumental te Z.Koco Kokdhima ja dergova shume te aferme dhe miqve te mi ketu ne SHBA.
Njeri nga keta, profesor, me origjine nga nje fshat i bregdetit, me dergoi nje vjershe per masakrat e Spiro Milos ne fshatin e tij dhe artikullin:
Sali Butka dhe andartet greko - vllehe
MARRËDHËNIET SHQIPTARO-GREKE NE FILLIM TE KËTIJ SHEKULLI
(XX)
Nga Sherif Delvina
Botuar ne: "Rilindja", 20 maj 1994
Shqiptarët të mos i harrojnë mësimet e historisë për te kaluaren.

Ne esence, artikulli ben fjale per masakrat e tmerrmeshme te andarteve greke ne zonat e Gjrokastres, Korces, Kolonjes dhe me gjere, te kryera
nga andartet greke me mbeshtetje te plote, te dokumentuar te klerikeve te kishes orthodokse greke ne Shqiperi dhe Greqi.

Sic ka thene dikush ,??Kush e harron te kaluaren eshte i denuar ta perserise ate,??.

I thashe mikut tim: cdo kapitull te artikullit Z. Kokdhima, mund ta ktheje ne nje liber te madh, por, ai megjithse i permend dhe i denon masakrat, ka patur per qellim qe te thote te verteten e madhe per te gjithe shqiptaret dhe vecanerisht per qeverritaret dhe grekerit e thjeshte, qe fatkeqesisht, jetojne me mite, dhe te jape mesazhe miqsore me fqinjin qe na lidhin shume gjera dhe histori te parbashketa.

Greqine, nga borxhi rreth 800 miliarde Euro (te krijuar me parrullen ,??Do hame, do pime, do kendojme dhe do kercejme, nga darka deri vone ne mengjes dhe do paguajne gjermanet ) nuk do ta shpetoje propaganda
per ,??marrjen e Vorio Epirit,??, apo shtyrja e kufirit detar drejt Shqiperise.

Qeveritaret Greke dhe ata qe jane profesioniste, e dine mire se Greket ne det, presin te zbulojne ato vendburime nafte qe jane zbuluar dhe shfrytezuar ne Shqiperi (perfshire dhe vendburimin e Patos-Marinzes, vendburimi i naftes me i madh ne kontinentin Evropjan) dhe qe vazhdojne drejt jugelindjes duke kaluar nga Qeparoi e me rradhe. Shanset drejt Korfuzit jane me te paketa, prandajne ata duan ta shtyjne kufirin detar ne lindje, drejt Shqiperise.
Z.Koco Kokdhima eshte perfaqsues i sukseshem bisnesit, sic i thone ketu ,??Venture Capitalist,??, pra mesazhi i tij, nenshtresa e artikullit, eshte qe njerzit ketu me keto resurse njerzore dhe natyrore te jashtzakonshme, nuk kane nevoje te marrin 300-400 Euro ne kembim/shitje te kombesise, por me pune te mencme dhe me qeverrisje te zgjuar te marrin 1000 e me shume Euro ne muaj ne vendin e tyre.
Sa per rolin e kishes orthodokse greke ne mbeshtetjen e andarteve jo Z. Koco Kokdhima por Z. Janullatos duhet te kerkoi falje publike.

Bregdetasi

Masacusets, SHBA
Pa Emër
Artikullin monumental te Z.Koco Kokdhima ja dergova shume te aferme dhe miqve te mi ketu ne SHBA.

Njeri nga keta, profesor, me origjine nga nje fshat i bregdetit, me dergoi nje vjershe per masakrat e Spiro Milos ne fshatin e tij dhe artikullin:

Sali Butka dhe andartet greko - vllehe

MARRËDHËNIET SHQIPTARO-GREKE NE FILLIM TE KËTIJ SHEKULLI

(XX)

Nga Sherif Delvina

Botuar ne: "Rilindja", 20 maj 1994

Shqiptarët të mos i harrojnë mësimet e historisë për te kaluaren.Ne esence, artikulli ben fjale per masakrat e tmerrmeshme te andarteve greke ne zonat e Gjrokastres, Korces, Kolonjes dhe me gjere, te kryera

nga andartet greke me mbeshtetje te plote, te dokumentuar te klerikeve te kishes orthodokse greke ne Shqiperi dhe Greqi.Sic ka thene dikush ,??Kush e harron te kaluaren eshte i denuar ta perserise ate,??.I thashe mikut tim: cdo kapitull te artikullit Z. Kokdhima, mund ta ktheje ne nje liber te madh, por, ai megjithse i permend dhe i denon masakrat, ka patur per qellim qe te thote te verteten e madhe per te gjithe shqiptaret dhe vecanerisht per qeverritaret dhe grekerit e thjeshte, qe fatkeqesisht, jetojne me mite, dhe te jape mesazhe miqsore me fqinjin qe na lidhin shume gjera dhe histori te parbashketa.Greqine, nga borxhi rreth 800 miliarde Euro (te krijuar me parrullen ,??Do hame, do pime, do kendojme dhe do kercejme, nga darka deri vone ne mengjes dhe do paguajne gjermanet ) nuk do ta shpetoje propaganda

per ,??marrjen e Vorio Epirit,??, apo shtyrja e kufirit detar drejt Shqiperise.Qeveritaret Greke dhe ata qe jane profesioniste, e dine mire se Greket ne det, presin te zbulojne ato vendburime nafte qe jane zbuluar dhe shfrytezuar ne Shqiperi (perfshire dhe vendburimin e Patos-Marinzes, vendburimi i naftes me i madh ne kontinentin Evropjan) dhe qe vazhdojne drejt jugelindjes duke kaluar nga Qeparoi e me rradhe. Shanset drejt Korfuzit jane me te paketa, prandajne ata duan ta shtyjne kufirin detar ne lindje, drejt Shqiperise.

Z.Koco Kokdhima eshte perfaqsues i sukseshem bisnesit, sic i thone ketu ,??Venture Capitalist,??, pra mesazhi i tij, nenshtresa e artikullit, eshte qe njerzit ketu me keto resurse njerzore dhe natyrore te jashtzakonshme, nuk kane nevoje te marrin 300-400 Euro ne kembim/shitje te kombesise, por me pune te mencme dhe me qeverrisje te zgjuar te marrin 1000 e me shume Euro ne muaj ne vendin e tyre.

Sa per rolin e kishes orthodokse greke ne mbeshtetjen e andarteve jo Z. Koco Kokdhima por Z. Janullatos duhet te kerkoi falje publike.BregdetasiMasacusets, SHBA
Kacaki Junior
Deshiroi qe kete shkrim te z.Kokedhima te mos e hiqni nga faqosja ne Shekullin deri te pakten me 23 qershor 2013.Ti injektohet ne gjak cdo shqiptarit antishqiptar qe te mos i shkoje mendja per tradheti kombetare ne sherbim te agjenturave te huaja.Greket e lasht jan me afer me gjak me shqiptaret e sodit se keto greket e sodit me greket e vjeter.Greqishtja u lindi si gjuhe nga Gegnishtja e vjeter.Ndersa Latinishtja lindi nga Toskerishtja e vjeter.E vetmja kritike ne adrese te Z.Kokdhima nga ana ime ishte sepse nuk me pelqej ligjerata e favorshme ne adrese te Janollatosit.Ky asht shovinist i thekur grek megjithese mban ne qaf kryqin e zotit.Ku njerezia para Zotit jane te gjithe te barabarte.
Agimi
Perse beni debate kot, jo: ''gjith Epiri ka ken shqiptar'' etj, etj. Gjith greqia ka ken shqiptare(= ilire), kte e tregon greqishtia e lashte qe zberthehet vetem me shqipen. Greket jan ajo pjes e popullsis ilire qe u ndoth ne qytetet e atershme ku u mesua gjuha qe u formulua me rastin e dalies shkrimit(800 viet para krishtit), gjuhe qe qe me bashkim te fialve te shqipes ku u shtun dhe disa mbaresa. Gjej komentusin 'Agimi' ne shkrimet e tiera dhe do ta kuptosh kte.
Gjon
@ arian - Deklarata e Z. Kokedhima eshte me shume vlere dhe peshe sepse ai eshte nje nga personat me te njohur nga bregdeti dhe nje nga biznesmenet me te sukseshem ne Shqiperi. Sa per Janullatosin, duhet te informohesh me mire sepse ai qendron aty sepse krypeshkopet nderrohen vetem kur vdesin. Gabimi u be qe ne 1992 kur Berisha i dha pashaporten shqiptare dhe e la te behej kryepeshkop.

Ne fund te fundit, Janullatosi eshte shtetas shqiptar dhe ben mesha ne shqip, kurse sot edhe neper rruge shef shqiptare qe pershendeten ne arabisht me "alejkum selam" e qe falen ne xhami ne arabisht.@ Tg - bravo te qofte. Jemi nga popujt me te vjeter te Evropes, kemi nje nga gjuhet me te vjetra e me te vecanta. Jemi popull 7 milion ne Ballkan dhe me ca durim e me shume pune do ta fitojme rrespektin qe na takon.@ PATRIOTI - Ta injoruam komentin se s'ja vlen te te pergjigjesh, po qenke shume kokeforte si k..v e keqe dhe e paske shkruajtur nja 5 here po te njejtin koment te pakuptimte. Pastaj me siguri je pergjigjur vete me emrin "Iliri i rremë".

Kur te kete shqiptare qe flasin turqisht dhe deklarohen turq, kur Turqia te filloje te kerkoje gjysmen e Shqiperise, atehere do flasim PATJETER per projektin e turqizimit te Shqiperise.Miqesite ndac me Greqine ndac me Turqine na sherbejne. Kemi histori te perbashket dhe s'ka pse mos jemi miq me ta. Ama duhet ta dijne te gjithe se kemi qene dhe do jemi gjithmone shqiptare. Kushti minimal per miqesi eshte respekti reciprok! Respekti nga greku tani per tani na mungon, po do ndryshoje se shpejti sic tha "Tg".@ zhitia llap - jam dakord po nuk kam ca te them. Nuk eshte lehte t'i thuash njeriut tend te vdese per buke. Gjithmone do jemi ne rrezik per shuarje perderisa kemi varferi dhe injorance. Forca fizike dhe aftesite e luftetarit na kane mbajtur si komb, por ne thjesht kemi mbijetuar, nuk kemi lulezuar. Historikisht kombet me forta kane qene ato qe kane krijuar kushte per zhvillimin e njerezve nga ana mendore. Shiko, Angline, Francen, Gjermanine, Japonine, Kinen, etj. etj. Nga kjo ane, per fat te keq jemi mbrapa fqinjeve, por edhe kjo do ndryshoje. Pak durim, me pak fjale, dhe SHUME PUNE!
arian
ore zoteri gjon une bera pyetjen teper te paster dhe te drejteperdrejte.....KU BAZOHET Z. KOKEDHIMA QE NA E QUAN JANULLATON 'BURRE I NDRITUR' QE I KA DHENE KISHES SONE AUTOQEFALE SHQIPTARE??..une nuk pyeta kush e solli ne fron apo kush e lejon akoma te qendroje....faktet qe janullato punon kundra interesave te kombit shqiptar jane te shumta dhe te pamohueshme dhe kete gje e dine edhe qente e rruges qe kalojne jashte kishes ku sherben janullato,kryepeshkopi janullato ka ardhur ne shqiperi me misionin e vetem per helenizimin e kishes autoqefale shqiptare dhe per helenizimin e jugut te shqiperise,ai eshte personi me i urryer ne te gjithe shqiperine dhe kete e dime te gjithe dhe po te pyesesh drejtperdrejt keta personat ketu ne forum qe i shprehin mirenjohjen z kokedhima per intervisten e tij une jam shum i sigurte qe nuk pajtohen me thenien:janullato 'burre i ndritur' sepse jemi vete ne qe e kemi demaskuar hera heres sa here qe janullato del dhe jep intervista,pra edhe njehere une do te deshiroja qe z. kokedhima te na e sqaronte me mire kete punen e 'burrit te ndritur'...
eleftheroskopeftis n°1 one shot one kill
Kam par nji koment te Zef Kallamit i cili shprehte deshiren qe te mos hiqet nga siti shekullit ky artikull deri me 23
Ashtu ju lumt shekulli!!! Jeni me te vertete patriota!!!!!!
Gjon
@ Agimi - Nuk e di cfare kualifikimesh ke ti, po ato fare "analizash" me shkronja e me rrokje mund t'i besh kollaj me cdo lloj gjuhe. Keto vleresime mund te behen nga linguiste te kualifikuar qe njohin mire shqipen, greqishten, ndoshta edhe latinishten, dhe prape duhet te kete fakte shume te forta qe te kundershtojne mbi 2000 vjet histori, qe gjithe bota e njeh si greke (jo shqiptare). I vetmi studim qe di une qe thote kete eshte i Aristidh Koles, te cilin nuk e gjej dot as ne anglisht dhe mesa duket s'ka perkrahje nga studiues nderkombetare, dhe as nga albanologet pro-shqiptare. Ndoshta duhet bere me teper pune ne kete drejtim, por llafet pa fakte na nxjerrin me teper injorante.

Mua do me behej qejfi po te ishin te verteta keto qe thua, po deri sa nuk ka studim serioz qe e mbeshtet kete, nuk fitojme gje me keto ide. Nuk kemi pse te ulim apo pervetesojme historine e te tjereve, por vetem duhet te ngrejme historine tone.
Gjon
Po urdhero more zoti arian, pyetjes tende i jepet pergjigje shume shpejt vetem me nje copy/paste nga wikipedia:"Ringriti nga gërmadhat Kishën Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë: u themelua Akademia Theologjike ,??Ngjallja e Krishtit,?? në Durrës (1992) dhe dy Lice kishtarë; shkolloi dhe dorëzoi 150 klerikë. Ai themeloi 50 qendra rinore në qytete të ndryshme. U ndërtuan 145 kisha të reja, u restauruan 70 të tjera dhe u riparuan më tepër se 160 kisha ekzistuese, si dhe 70 qendra kishtare (Ndërtesat e Kryepiskopatës dhe të mitropolive, shkolla, qendra mjekësore, shtëpi pritjeje, kampe rinore etj). Vepra totale ndërtuese arrin në 425 ndërtesa. Ai ka zhvilluar vepra bamirësie, duke shpërndarë qindra tonë ushqime, veshmbathje dhe ilaçe.

Themeloi Qendrën Mjekësore Diagnostike me 24 specialitete në Tiranë dhe 4 qendra mjekësore në qytete të tjera; gjithashtu dy Institute të Formimit Profesional; një lice profesional; dy shkolla fillore; një shkollë me konvikt për vajza dhe 17 kopshte fëmijësh në qytete të ndryshme. Ai u përkujdes për ndërtimin e rrugëve, ujësjellësve, urave, riparimin e shkollave publike etj). Gjatë periudhës kritike të Kosovës (1999), organizoi një program të gjerë humanitar, që ndihmoi rreth 33.000 refugjatë në vende të ndryshme të Shqipërisë."A nuk te duket ty se i ka dhene ca (sado pak) kishes autoqefale shqiptare? Nuk e di sa do te arrinim une apo ti, po te ishim ne ate post... Une jam shume dakord qe ne krye te kishes duhet te jete nje shqiptar, po s'jam aq radikal qe t'ja heq vlerat fare ketij. Janullatosi duhet falenderuar per punen qe ka bere dhe te largohet me nder nga ajo detyre per t'i lene vendin nje shqiptari, Ate Nikolla Markut.
Agimi
Zotit 'Gjon'. Nuk na duhet sa kisha ka ngritur Janullatosi ne Shqiperi, por se a eshte apo jo antishqiptar. Cna duhen kishat kur ai i ngre per interes te shtetit 'grek'. A s'qe ai qe nuk tha asni fial kunder luftes se serbve ne Kosov?, a s'qe ai qe tha se Natua po i bie me qaf Serbis, ne ni kohe kur serbi vriste e priste e bente genocid antishqiptar ne Kosov?

Edhe dicka tieter, thua se 'Agimi' ben loi fialesh me zberthimin e greqishtes, dhe se kio loi fialesh mund te behet me cdo lloi gjuhe. Provoje beje ti kte loj me cobanishten tende apo me vet greqishten dhe te shikoim se sa do i zberthesh ti ato fial te greq. se lashte.
Motrajote
Replik per Gjon.

Nuk jam i sigurt se ju Gjon prezantoni figuren e ndonje viktime te ashtuquajtur grek per ato te flamosura 300 eur sepse jeni dokumentuar mir me kompjuter mbi gjith keto te mira te grekut.

Ju mendoni se nje prift shqiptar nuk do te ishte ne gjendje te krijonte dhe ndertonte shkolla dhe kopshte?

Personalisht ju besoj me shum librave ne drejtim me dokumentacionin tuaj,dhe çfar na rrefejn populli dhe historia,gjithmon greku na i ka patur me gisht nga mbas.


Meqense flitet per janullaton ,deshiroj t'iu kujtoj metropolitin ne gjirokaster ne 1913/14 ,drejtonte trupat monarko fashiste greke ne çdo shtepi shqiptari ,vrasje dhe krime nen emrin e kryqit,mos te kalojm ne eleminin e prifterinjeve shqiptar ne Korçe etj etj Varrezat e ushtareve grek ne Korçe se fundi ,duke shkaterrruar vorrezat e shqiptareve.

Mundet qe dhe te pergjigjeni si funksionon historia e vllehve ne Korçe qe konsulli grek dhe Kisha greke me janullaton i deshirojn grek.

Janullato a ka kerkuar ndonjeher falje publike per krimet qe kryheshin ne shqiperi edhe me anen e Kishes greke?

Per shkollat qe shkruani ju zoteri sa per dijeni kane hapur shkolla greke edhe ku nuk ekziston asnje minoritar grek,kete loj e filluan ne Himare edhe 200 vjet me pare sepse me anen e gjuhes dhe kultures njeriu fillon dhe identifikohet se bashku me fene(Kishen greke)qe luan politiken e jashtme te greqise,dhe kete qe them nuk e luan as topi.
Suljoti
Eshte shume interesante, megjithe librat e historise te vet autoreve greke, prape ka te goditur qe vazhdojne te besojne qe greqia ka qene ketej nga ne.

A nuk e thote babai i historise Herodoti qe mbreti Leonidha u nis te mbronte kufijte e Greqise ne Termopile.
arian
janullato vertete e ringriti kishen tone por i ka dhene ngjyra te theksuara greke,sinodi i shenjte dominohet prej grekeve dhe shumica e prifterinjve shqiptare jane klone greke si puna e atij mitropolitit te korces papa janit keshtu qe gjithe diten te mundohesh ti te me mbushesh mendjen per 'bamiresite' e janullatos nuk ma mbush dot sepse janullato nepermjet mitropoliteve te tij e 'ben punen' ashtu sikurse duhet ne dem te kombit tone,a nuk ishte ignatio i beratit ai qe do te thoshte me paturpesine me te madhe se :kosova eshte jerusalemi i serbise?? a nuk ishte mitropoliti i gjirokastres ai qe do te deklaronte se himara eshte greke?? a nuk ishte mitropoliti i korces ai qe donte te bente skandal ne teatrin e korces?a nuk ishte prifti i kosines ai qe eshtrat e fshatareve te thjeshte u varte medalionin e luftetareve te rene greke ne vitet40?? a nuk ishte vete janullato ai qe do te deklaronte perpara disa kohesh ne gazeten me te madhe greke 'kathimerini'qe nuk mund ta kuptoj idene e thenies se shqiptareve se :'feja e shqiptarit eshte shqiptaria'nje ide kjo qe na ka mbajtur te bashkuar nder shekuj dhe nuk na la te shkaterrohej ky komb pra janullato ne keta 20 vjet e ka futur frymen e tij te poshter antishqiptare me cdo veprim te tij te kujdesshem,gjon ti e di shume mire sesa i urryer eshte aty ne shqiperi janullato dhe cdo reklame qe ju kelyshet e tij i beni bie ne vesh te shurdher sepse populli yne eshte zgjuar dhe historia po punon ne favor te kombit shqiptar,mendoj qe nuk ka force te ndaloje lokomotiven e kombit shqiptar ne destinacionin e saj final ne bashkimin e shqiptareve ne nje shtet te vetem,kete gje e pame dhe e kuptuam te gjithe ne shqiptaret

ne festimin e 100v te pavaresise,se sa i pavdekshem do te jete janullato ne ate fron do ta tregoje koha,mendoj qe numerimi i mbrapte ka filluar per janullaton..tikkkkk-takkkkk-tikkkk-takkkkkk.....rrofte kombi shqiptar!!!!!!!!!!
Pa Emër
GJONIT

Pergezime qe sollet ne blog kontributin teper te cmuar te Kryepeshkopit Janullatos!!!

Por nuk besoj se do ta kesh kenaqur Arianin me ate.

Arianet dhe arixhinjte turko-shqiptare me siguri do t'i kishe kenaqur sikur te sillje ndonje zbulim se Janullatosi eshte kapiten, major, kolonel apo gjeneral i Asfalias greke. Atehere, po. Do te te pergezonin.
Akilis
O zoti Kostandin nga Qeparoi.

Mire e ke ty por kur fillon ky emer i flamosur Shqiperi apo Albania.

Te gjitha toponimet ne Shqiperi jane Greke,kisha Autoqefale per dymije vjet ka qene Greke se ajo gjuhe flitej.

Si tja bejme qe nuk na lene xhonturqit te mbeshtetur nga Amerika,Anglia,Italia e Turqia?

Ata nuk kane interes qe ne te kemi marredhenie te mira apo te bashkohemi sic ishim me perpara.
arian
besoj se e more mesimin e duhur prej bashkatdhetareve te mi...duke te treguar ty dhe te gjitheve atyre qe mendojne si ty se kush eshte janullato dhe kush eshte detyra dhe misioni i tij ne shqiperi besoj se arrini ta kuptoni akoma edhe njehere tjeter qe populli shqiptar e urren janullaton dhe mos u mundoni aspak ta zbukuroni kete 'burr te ndritur' sepse gjynahet e tij nuk kane te lare as ne kete bote dhe as ne boten tjeter, tikkk-takkk-tikkkk takkkk tikkk!!....
shqiptar
Faleminderit z.Kokedhima, jam i sigurte se nuk e dine te gjithe shqiptaret historine e qeparoit dhe himares.Nese do ti bashkonim te gjitha keto histori te fshatrave e trevave shqiptare, jam i sigurte se Historia e Shqiperise qe mesohet nga femijet shiptare neper shkolla dhe sot,do ishte me e sakte. Pra keto copeza te treguara ndoshta dhe nga njerez te thjeshte,nga studiuesit e Historise se Shqiperise,duhet te merren e te studiohen me hollesi qe te verteten ta mesojne dhe femijet e ta dije e gjithe bota: Shqiptaret jane autoktone ne keto troje. Ceshtja e ligjit te luftes per mua e shume te tjere eshte shume e drejte,pra politika qe sot shprehet me tone nacionaliste per shkak fushate s'duhet harroje por ta kete si prioritet e ta ngreje si problem te mos anashkaloje sepse politika greke e ka me histori dredhine e pabesine.Pra, sduhet te ngeli vetem ne kete interviste. Dhe njehere, faleminderit per ato qe treguat.Sikur dhe 5 perqind te kesaj ndjenje atdhetarizmi te tregonin me fakte gjithmone politikanet tone qe ulen ne kuvend sot e ne cdo kohe jam i sigurte se nuk do kishte nevoje te flitej me ato tone nacionaliste.Shqiptaret sjane me te humbur e te terrorizuar si dikur tani shohin e kuptojne gjithcka qe bejne ata(poltikanet)por rrethanat ekonomike ku eshte Shqiperia i ben te urte. Nga ana tjeter jemi mesuar me buke e kripe dhe kur vjen puna nuk durojme te perfundojme nen hyqmin e te huajve. Me respekt nga nje shiptar i thjeshte. Ketyre komentuseve poshte u them dicka sduhet te debatojne sepse thelbesorja eshte brenda vijave te temes pra,Himara eshte shqiptare me fakte. Harrojeni Janullatosin se nuk ja vlen te merreni e te humbni kohe me nje njeri si ai. Po su morret me ate e keni debuar nga kjo histori harresa eshte arma e vetme per ata njerez.
Agimi
Akilit. E kuptoi qe te jan errur syt nga emri Shqiperi dhe Albani dhe nga emri shqipetar, por e ke nga padituria o shqiptar i bastarduar qe nuk di kush je ne te vertete. Toponimet e vendeve ne Shqiperi kan kuptim vetem shqip, qoft edhe vet emri ''e-lin = i-lin = i lir'' dhe ''epir = ep(= ap, ip, hip = lart) + ir(hyr) = vend i ngritur, vend i larte. Nuk ka grek o shqiptar i bastarduar, gjith greqia eshte Ilire.
Kosovare
Te gjithe si mbiemra te Mirdites pom doken, Ndoshta jam gabim.
arian
'shqiptar'... nuk jam i sigurte nese moderatori do ta paraqesi te plote repliken time por une po e marr mundimin te shkruaj akoma edhe njehere...janullato dhe klika e tij nuk duhen anashkaluar ne asnje menyre por u duhet treguar vendi sepse eshte ky janullato qe na ka vene ne keto pozita kaq te veshtira sa nuk marrim dot guximin te ngreme nje flamur kuq e zi ne mes te himares ose te flasim dhe te bertasim lirshem gjuhen tone sepse 300 evroshet na shikojne shtrember...une personalisht si arian nuk jam kaq shume entuziast sa disa prej jush qe u'mallengjyet' nga historia e z kokedhima,mendoj qe tregimi i tij mbi prejardhjen e familjes se tij dhe te zonave perreth ishte shume pozitiv dhe kaq,tregime keto qe i kemi degjuar edhe prej shume pleqeve te mocem,megjithate i jam shume mirnjohes z kokedhima ne kete aspekt...

aty ku une e kundershtoj fuqishem z kokedhima eshte ajo fjala per janullaton si 'burre i ndritur'...nuk jam aspak dakord dhe skam per te qene kurren e kurres sepse jemi te gjithe deshmitare ne keto vite te poshtersive dhe perpjekjeve antikombetare te janullatos(sa per argumenta shikoni ne replikat e mia te meposhtme),nuk mund te kuptoj se nga cpozita z kokedhima i thur lavde nje antishqiptari te perbetuar dhe nga ana tjeter flet me nje patriotizem dhe me nota prekese per vendlindjen e tij dhe traditat e pasterta shqiptare te kesaj zone..shpresoj te mos me keqkuptoni per dyshimet e mia,e riperseris qe nje prononcim me i plote rreth kesaj ceshtjeje(burr i ndritur) nga ana e z kokedhima do te na ndihmonte me teper per te pasur nje mendim me te plote...
Agimi
'Tg', te peshendes. Ate kerkoim dhe aio se s'ben do te behet deri sa te ket gjak shqipetari.
Gjoksi...
Z.Koco, a ka pase ballista ne Himare?

Si spjegohet se ka shume mbiemra gege nga Himara?

Greket qe erdhen nga Greqia, Korfuzi, gjeten vendas edhe gege, qe flisnin greqisht? Thartis qemja fura..., apotheise!
Pa Emër
AGIMIT
nuk eshte gje e mire te jesh injorant, por eshte gje shume e keqe kur injorancen e paraqet per dituri.
Thua se te gjitha toponimet jane shqiptare???
Mos more!
Le te marim vetem emrat e qyteteve te medha: Saranda, Vlora, Gjirokastra, Berati, Durresi, Tirana, Korca, Elbasani, Rrogozhina, Librazhdi, Pogradeci, Erseka, Tepelena, Leskoviku, Kelcyra, Delvina, Golemi, Lezha, Shkodra, Tropoja, Corovoda etj.
ASNJE prej tyre nuk ka kuptim shqip!!!
Ah, po: Perrenjasi eshte shqip!
Per te mos shkuar tek toponimet e vendeve me te vogla: Butrint, Ksamil, Vuno, Qeparo, Potam, Bozhigrad, Pilur, Golloberde, Zemblak, Kuc, Selenice, Novosele, Voskop, Voskopoje etj. etj. etj.
Keto shiko ti, jo mer nga nje rrokje dhe mundohesh te gjesh ndonje kuptim. Nese mer nje rrokje, psh. "ri" apo "de" apo "ku", etj. keto mund t'i gjesh ne perberje te fjaleve te te gjitha gjuheve te botes.
emigranti
PER ATA QE THONE SE GJUHA HELENE DHE LATINE LINDEN NGA SHQIPJA:

1-LERENI TE TJERAT NGA LINDEN E NA THONI SHQIPJA NGA LINDI?

2-ME DUKET SE S'KA LINDUR AKOMA POR ESHTE SHTATZENE.
Agimi
E di se kush je o 'iliri i rrem', e di qe je edhe coban, e di edhe ku banon dhe qe je i paguar te besh nji politik antishqiptare. Eshte me se e vertete qe 'pogradec, corovod, bozhigrad, novosel' jan emra sllav, por ti e di se para Pogradecit ka ken emri ilir ENKELANA dhe se emrat sllav jan vene von (pas shek. 6), ti i di mir kur u ben pushtimet sllave
te Bullgareve dhe te Serbeve dhe sa te eger kan ken ata ne ckombtarizim dhe ne ndryshimin e cdo emertimi, ti e shikon se c'ndodhi sot ne mes te Europes se qyteteruar me Serbin, ti shiko se pas luftes se dyt botrore sa kan ndryshu emetimet ne Maqedoni e Mal te Zi e Serbi, duke shku edhe deri ne ndryshimin e gjuhes (sikurse eshte be edhe ne ''greqi'', pavarsisht se Saliu ''yne'' ben te kunderten, do qe te ndryshoi sot emrat shqipe dhe ti kthei ne sllave), apo si di kto e do qe tu hedhesh hi ner sy njerezve. Emrat e tier qe i perkasin greqishtes se lashte, zberthehen vetem me shqipen, dhe vet emri ''elin'' edhe ''epir'', ne se do me fto ne ni televizion e te debatoim boterisht.
emigranti
Per Suljotin:Historia e Greqise se lashte eshte mesuar ne mbare planetin dhe nuk lejohet te mos e dish,vecse ne se nuk je nxene ne shkolle.Leonida ishte mbreti i Spartes dhe u nis ne Termopile(qe nuk jane ne Sparte po diku tjeter ne Greqi) per te luftuar me perset e Kserksit,mire e thote Herodoti,ti e kupton si te pelqen...
Zhitia llap
@GJONI ,falmnderit per komentin,por mik i nderuar,me KOMB e ATDHE nuk bahet pazar,nese ki koh apo te intereson mund te i shohesh si vuj disa familje shqiptare ne Medvegj,por nuk pranoin as me te voglin sherbim pran serrbve ashtu ne Maqedoni,po ne te vujtur jemi ,ishim,por nuk do vuajm ktu e kendej se ZOTI KOMBIN SHQIPTAR DO E SHPERBLEJ DO I DERGOI BEGATI,flm KOMENTUESI GJONI
gjergji
Ju qe komentoni kunder z-kokedhima eshte me e keqja se nuk jeni greker por shqiptare te asimiluar apo me sakte te vetedeklaruar si puna e atij agimit te arte edhe kjo te dhembe shume se ta ben gropen vellai jote -edhe me keto kolonite greke jeni gabim -se edhe ne kemi koloni ne athine e gjetke ..edhe ne vatikan dokumente te hershme jane shkruar ne greqishten antike por as vatikani as ajo koloni arvanite afer athines nuk jane as greke e as shqiptare kolonite kane qene biznes apo emigracion per arsye te ndryshme me jepe te jape ok por toka ka qene shqiptare e do ngeli shqiptare se kuptoj pse kaq fobi nga shqipja e komi ilir se kuptoj nuk jeni vetem ju ne juge por edhe veri lindje edhe ne mal te zi shumica te gjithe shqiptare,se jane dinastia e gjon gjurashit por prape sduan shqipen kaqe urrejtje pse..
PIRRUA I EPIRIT
? Agim te jesh injorant nuk eshte turp (se kaq te te jep i madhi Zot), po te jesh fodull dhe hundeperpjet kjo eshte per tu kritikuar. Gjuha Helene si me e lashta qe njihet Boterishte me gramatike dhe sindakte te mire organizuar qe nga lashtesia ka disa etapa zhvillimi qe jane te lidhura me njera tjetren, "Arxea", "katharevusa", "NeoEliniki", C'do etape ka pasuruar gjuhen greke me fjale dhe kuptime te reja ose fjale me ndryshime te vogela ne shqipetim. Do te sillja nje numur te madhe fjalesh ose dhjetra mijera fjale qe te Greqishtes ose rrenjen e Greqishtes qe jane ne te gjitha gjuhet e Botes (lexo per c'do fjale ne wikipedia, e internet). Fjala Epir (o injorat) eshte ????????? ne "arxea" dhe ??????? ne "katharevusa" dhe "neoeliniki". Fjala Elina eshte Hellas Hel-(helios-djelli) dhe (las-laspi-toka) d.m.th Toka e Djellit.

Piro ?????? (????=zjar, ??????= i zjarte).

Qe te kuptosh emrin e ati qe te shkruan.

"Rrofte" Shqiptarishtja e lashte, mitra e te gjitha gjuheve te Botes
PIRRUA I EPIRIT
? Agim te jesh injorant nuk eshte turp (se kaq te te jep i madhi Zot), po te jesh fodull dhe hundeperpjet kjo eshte per tu kritikuar. Gjuha Helene si me e lashta qe njihet Boterishte me gramatike dhe sindakte te mire organizuar qe nga lashtesia ka disa etapa zhvillimi qe jane te lidhura me njera tjetren, "Arxea", "katharevusa", "NeoEliniki", C'do etape ka pasuruar gjuhen greke me fjale dhe kuptime te reja ose fjale me ndryshime te vogela ne shqipetim. Do te sillja nje numur te madhe fjalesh ose dhjetra mijera fjale qe te Greqishtes ose rrenjen e Greqishtes qe jane ne te gjitha gjuhet e Botes (lexo per c'do fjale ne wikipedia, e internet). Fjala Epir (o injorat) eshte ????????? ne "arxea" dhe ??????? ne "katharevusa" dhe "neoeliniki". Fjala Elina eshte Hellas Hel-(helios-djelli) dhe (las-laspi-toka) d.m.th Toka e Djellit.

Piro ?????? (????=zjar, ??????= i zjarte).

Qe te kuptosh emrin e ati qe te shkruan.

"Rrofte" Shqiptarishtja e lashte, mitra e te gjitha gjuheve te Botes
islami
I ARDHURI NE HIMARE,FLET PER HIMAREN!?
...Flet per "plane' dhe haron ngulimet,flet per pasterti dhe haron qe gjithe Ballkani eshte perbere nga sllave,greke,vllehe,cifute,turq te vjeter dhe te rrinj nga perzierjet e gjakut..Nje gje eshte e qarte,Kocua e di si biznesmen qe nacionalizmi tani per tani kushton dhe fiton..Me vone,Kocua si Dje,e dredhe dhe mund ta shohim "profesor historie" qe kerkon rrenjet e vazhdimesise: iliro-albano-arbro- shqiptare!Ne Shqiperi mund te kete eskimeze,vetem greke nuk ka,sipas Kocos..As Apolloni,Durakium,Buthrot,Lissus, e tje..Ne Himare.. dhe kudo sic ka turq te shqiptarizuar,ka edhe greke te shqiptarizuar..Flet mbiemri tend nga vendi "progoneve-gr" Koke-Dhima!!Nje Bombe Atomike ka zhdukur gjithe ngulimet greke..shpetuan vetem ato te Napolit,Marsejes e tje..po italjanet,francezet e kane per nder qe ishin ngulime,,tek ne eshte Turp..Kocua,e fsheh me kujdes origjinen ,pasi me te do te fitoje.(kurse patriotet e tij luajne me dy porta)..Jazek!!!
Gjon
Agimi dhe Ariani - Nuk desha te mbroj Janullatin, por une kam vite emigrant dhe si vezhgues nga larg, shof ate qe Janullatosi eshte kryepeshkopi i "gjithe Shqiperise" dhe qe qeveria juaj shqiptare i ka dhene "Urdhrin e Skenderbeut". Kujt t'i besoj une, juve qe shkruani ne internet apo Urdherit te Skenderbeut dhe vleresimit qe i bejne atij qeveritaret dhe biznesmenet shqiptare?

Nejse, sic tha "shqiptar" harroje ate muhabet dhe t'i permbahemi temes. Pra, jau tha edhe Kokedhima qe Himara s'ka greke, ashtu sic ma kane thene edhe mua gjysherit. Keta tipat "akilis" ose "pa emer" jane 2-3 vete qe shkruajne nga 10 here me emra te ndryshem. Keta nuk e kane problem ta zgjedhin kombesine sipas modes, dhe tani qe eshte Greqia ne krize nuk eshte cudi po te na e nxjerrin Himaren edhe MINORITET GJERMAN!

Keta tipa duan ne rradhe te pare mireqenie dhe nje fare rregulli e qetesie qe Shqiperia s'ua ofron. Shqiptaret duhet te punojne ne rradhe te pare per mireqenien, t'ja kalojne grekeve nga ekonomia, arsimi, sistemi gjygjesor, etj. etj. Me behet qejfi qe Z. Kokedhima beri kete deklarate. Tani kemi pune me te medha sesa "minoritetin grek", qe shumica s'jane fare greke.

Mos u merr me analizen e rrokjeve Z. Agim se eshte humbje kohe. Shumica e gjuheve evropiane kane marre nga greqishtja dhe latinishtja e vjeter. Ky eshte fakt qe e pranojne edhe kombe me te medha se ne, Anglia, Gjermania etj. dhe s'ka pse mos e pranojme edhe ne. Koloni greke ka pasur deri ne Marseje te Frances, jo vetem ne Shqiperi. Keto nuk na dobesojne fare se ne kemi historine tone. Sa here qe lexoj deklarata te babaza te tipit "Greqia e lashte fliste shqip" neper forume ne aglisht aq me shume e ulin veten shqiptaret ne sy te botes, aq me shume demtohen kauza dhe lobimi shqiptar neper bote per te drejtat e shqiptareve ne Greqi, per Kosoven, per Shqiperine ne BE, etj. Te thashe do me behet qejfi po te behet ndonje studim serioz qe t'i trajtoje keto tema. Deri atehere mos merremi me llafe kot se behemi gazi i botes.
111
viti 2013 dhe kta thone greqia greqi.Po greqia eshte delja e zeze ne europe,jane llumi i BE asnje si perfill.Jane njerezit me dinake qe ekzistojne ne planet.....imagjino ne bregdetin e izraelit dhe egjiptit jane kapur arkeologe greke duke hedhur monedha te vjetra greke per te treguar me demek se dikur kane jetuar koloni greke ne ato brigje.....tani kta kalkidhat thone sna len amerika te bashkohemi.po si te bashkohem un me greqine kur skam asnje lidhje,smar as pencion,as nuk me qin prifti sa here ti doje kari dhe sdi asnje fjale greke.shkoni o kara nga keni ardh se e keni hy kot ksaj pune.Do marrim shum shpejt dhe Camerine,sic dhe ju dha pavaresia Kosoves qe para 30 vitesh smendohej ashtu do bashkohet kombi shqipeter se dejtesia nje dite do veje ne vend....kujdes nga turku se do tju bej synet te gjithve si grke qe jeni
spartan
Asnje fjale, per perzierjet turke ne Shqiperi,per hordhite e mbetura dhe trashegimtaret e tyre? Ata jane bere "shqiptare" tashme, po ngjajne me kaukazjane!Ata,jane shperndare kudo dhe nuk sjellin me rrezik..Por ne fakt o te mjere,tokat jane,lumenjte,detet..popull autokton jane valle?Perse keni "hasmeri", vetem me greket..Ua them une:po te miret vesh orgjina juaj, duhet te shkoni ne Mongoli dhe arvanitasit te kthehen ne Shqiperi! Edhe ndjekes te arberesheve dhe arvanitasve..edhe "zoter te rinje" me mbiemra islamike..?!.Kostandini(Kocua),keto nuk i thote,,por i bie fyellit tashme njezet vjete per rrezikun grek,kur qindra mijra punuan,bene hotele,biznese dhe trokasin Evropen..Tani,ngrene amanene e "aneksimit te Himares"..Mjeti justifikon qellimin,dhe kete, per fat te keq,pak e kuptojne..Greqia me sa duket e ka kuptuar dhe luan dipllomatikisht,kurse gazeta e Kocos,i bie daulles se shekullit te kaluar..Kush fiton,nga kthimi mbrapa? Te pasurit,politikanet dhe "botuesit", qe duan staus-kuone dhe mos hyrjen ne Evrope.
Agimi
Ke ndryshu emrin tani ne ''Piro te Epirit'', por je i njeiti ''iliri i rrem''. Nuk i vien as te thembra Piros se Math te Epirit se ti vet je njeri pa atdhe, dhe njerzit pa atdhe shiten let per para.
Epiri e kish kete emer edhe para Piros, dhe eshte tieter Epir dhe tieter ''pir = ziarr'', dhe mos u hiq se je shum i ditur, e sho qe kur ngatrron ''pir'' me ''Epir''.
Karamahmud Pashe-Bushati
Kosovare thote:

"Te gjithe si mbiemra te Mirdites pom doken, Ndoshta jam gabim."

____________________________________________________________

Jo vetem si te Mirdites, por jane identik ma ata te Malsise se Madhe dhe Rrafshit te Dukagjinit si p.sh: Lanajt, Nikajt, Bogdanaj, Polaj, Panaj, Shulaj, Zahaj, Kostaj etj.
Karamahmud Pashe-Bushati
Nuk eshte cudi qe ztr. Kokedhimes i shkojne punet mbare, ky me kete artikull brilliant e hulumtoj interesimin e lezuesve, jame ma se i bindun, qe nese e publikon (boton) nji liber mbi kete teme, ka per te qene "Bestseller", jo vetem ne Shqiperi, por edhe ne Kosove, Maqedoni, dhe Mal te Zi.

Per hajre ztr. Kokedhima.
Agimi
Z. ''gjon'', thua se nga greqishtia kan mar gjith gjuhet e botes, e vertete, por kush jan greket e lashte kte e tregon zberthimi i gjuhes lashte greke qe behet vetem me shqipen dhe aspak me greqishten e sotme. Por ty me sa sho nuk te intereson zbulimi i te vertetes, dhe thua se po behemi gazi i botes. Thua se duhet te kete studime ''serioze'', por a ka me serioze se sa vete gjuha ? Mos quan serioze ato me ''ai ka than keshtu e ''y'' ka than ashtu''. Apo duhet te gjeim ndoni gjurm kpuce ilire qe te themi se tani po ''eshte serioze''. Ke quan me seioze ti zoti ''gjon'' se sa vete gjuhen qe eshte i vetmi dokument qe na transmetohet nga lashtesia????
Karamahmud Pashe-Bushati
Nuk eshte cudi qe ztr. Kokedhimes i shkojne punet mbare, ky me kete artikull brilliant e hulumtoj interesimin e lezuesve, jame ma se i bindun, qe nese e publikon (boton) nji liber mbi kete teme, ka per te qene "Bestseller", jo vetem ne Shqiperi, por edhe ne Kosove, Maqedoni, dhe Mal te Zi.

Per hajre ztr. Kokedhima.
Kacaki Junior
Agimi:

Ke ndryshu emrin tani ne ''Piro te Epirit'', por je i njeiti ''iliri i rrem''.

______________________________________

Jo, ky shqipfolesi i bastardizuar ka edhe ma shume emra, si psh: Leop*dhka e Spartes, Anteu, Dashnor, Viva, Tedeschini etj.
Iliri i rremë
Agimit.

Sapo hapa tani blogun dhe në replikën në krye më zuri syri nickun tim.

Kjo më nxiti të shkruaj këto dy rreshta.

Piroja i Epirit nuk jam unë. Me këtë rast e ftoj replikuesin me këtë nick të prononcohet.

Për të tjerat, do të të këshilloja ty, Agim, të MËSOSH MË MIRË DREJTSHKRIMIN E SHQIPES. Pasi kështu si shkruan ti ke dy mundësi: ose nuk e ke gjuhën e nënës shqipen dhe e ke të mësuar, ose nuk do t'i kesh më shumë se gjashtë klasë shkollë.

Sa për ato "shpjegimet" që bën mbi prejardhjen e fjalëve, në rastin më të pafajshëm për ty, të bëjnë të buzëqeshësh me naivitetin e tyre.

Përsa i përket atdheut, e di shumë mirë atdheun tim. Pa shiko ti, ku e ke!
Gjon
"spartan" - Edhe sikur te gjithe te kishim ardhur ketu para 100 vjetesh, prape shqiptare jemi, s'jemi grek. S'e kuptoj kete tendencen e debatit mbi historine para 2000 vjetesh.Pasardhesit e Greqise se lashte sot kerkojne lemoshe nga pasardhesit e fiseve "barbare" gjermane, kurse ju katundaret e Himares mburreni akoma me Greqine e lashte. A e sheh ku jane katandisur sot pasardhesit e Babilonise apo Egjiptit antik? Po Greqia?

Te gjitha ato gjera per te cilat njihej Greqia e lashte para 2000 vjetesh (dituria, begatia, emancipimi) sot grekut po ja mesojne "barbaret" gjermane, nordike e vikinge se greku ka 2000 vjet qe i ka harruar. Nordiket (ketu fus edhe Amerikanet) punojne qe te te sjellin ty internetin e kompjuterin, kurse ty o njeri i lashte Ballkanik te ka mbet ora te shpatat spartane.Nuk na duhet fare orientimi nga Greqia, se s'kemi per te mesuar gje te mire prej tyre. Na duhet perendimi. Kurse Greqia ben mire te mesoje nga perendimi e te rrespektoje te drejtat e shqiptareve se ndryshe do marrin edhe ata nje pergjigje alla-Ballkance sic mori Jugosllavia.
Pa Emër
spartan me qe do disa te dhena per perzierje turke te keshilloj te lexoshNe kapitullin e VI ,??Familjet shkodrane me prejardhje te huej,?? ( faqe 283-312 ) te volumit te dyte studjuesi i njohtun shkodran Hamdi Bushati shkruen si ma poshte vijon:,?? Sic dihet historikisht, kur Sulltan Mehmeti II e pushtoi Shkodren, shume familje kristjane e lane vendin dhe u larguan nga qyteti. Shtepite qe lane kristjant ua dhane myslimanve. Nga kjo kuptohet mire se ata mysliman, te cilve iu dorezuan shtepite e kristjanve te ikur nuk ishin te gjithe shqiptar te konvertuar ne islam, nder ato vitet e okupacionit, ata ishin turq ose me kombesi te tjera jo shqiptare. Instalime myslimansh me prejardhje te huaj kan vazhduar te vertetohen deri ne kohet e fundit te pushtimit osman te Shkodres. Krahas myslimanve erdhen edhe kristjan.

Nga pikpamja etnografike dhe historike duhet ditur prejardhja e familjeve te shqiptarizuara si myslimane ashtu kristjane. Me gjithe gjurmimet tona mbi keto familje qe ekzistojne sot ne Shkoder, duhet te kene mbetur pa u permendur edhe te tjera, por shpresojme t,??i zbulojme me vone. Njikohesisht kjo eshte nje ceshtje politiko-komplekse, qe meriton per t,??u studjuar. Krahas interesit historik ky proces paraqet edhe vlere shoqerore, sepse evidenton psikologjine e shkodranit, bujarine e tolerancen e tij ndaj ,??jabanxhinjve,??. Duhet dijtur se ne Shkoder ka edhe familje te shuara, sidomos ne periudhen e smundjeve epidemike, sikurse murtaja, kolera, etj. te shekujve 18, 19. Me rast edhe keto familje do te mundohemi t,??i zbulojme deri ku mundemi.

Per prejardhjen e familjeve qe jemi duke i pershkruar nuk kemi dokumente konkrete, pervec te dhenave tradicionale te vete pjestarve te atyre familjeve, te cilet kane degjuar nga pleqt e tyre.1) Te ardhur nga Turqia, Egjypti, Arabia, Dardanelet, Maroku, Tunizia, Algjeria, Siria, Dagistani, Sudani etj:

Familjet e ardhura nga keto vende perbejne numrin me te madh te familjeve te ardhura ne Shkoder. Ne kete studim nuk permenden te gjitha familjet e ardhuna nga keto vende, por vetem ato familje qe jane ma te njohtunat si familja Raxhimi (imam nga Egjypti), familja Djepaxhija (tregtar nga Konje e Anadollit), familja Berdicaj (te ardhun nga Anadolli qyshe ne fillim te invazionit osman dhe te vendosun ne fshatin Berdice), familja Derguti (nga Vilajeti i Ajdinit ne Anadoll te vendosun ne lagjen Dergut), ?ukejt (artilier nga Turqia), Cakejt (personalitet zyrtar nga ?anak-Kalaja-Dardanele), Kashejt (nga Spanja mbas zhgatrrimit te dinastise islame), Sheh Muhamet Magribi (imam nga Maroku), Dilaverit (ushtarak nga Turkia), Bilanet (pregatites ila?esh nga krahina Bilan e Anadollit), Kalajajt (oficer jeni?ersh te ardhun qe ne kohet e para te invazionit osman), Abdurrahmanet (oficer turk nga Egjipti), Rust (nepunes), familja Kalact, familja Shehi (shehler me origjine arabe), familja e Nelit te Molla Dautit (origjine egjiptjane), familja Dizdart (dizdar ne kal? i ardhun nga Izniku i Bruzes se Anadollit), fisi i Sheh Qazim Hoxhes (ushtarak nga qyteti i Kastamonit te Anadollit), familja Axhemi (ushtarak nga Trabzuni i Azise se Vogal), familja Boksejt (ushtarak nga Anadolli), familja Muhamet Shehu (hoxhe nga viset e Azise se Vogel), familja Jenishehri (nga qyteti i vilajetit Hudaveqindar te sanxhakut Ortugal), familja Hysejt (oficer nga Izmiri i Anadollit), familja Xhemil Tulejmani (tekstilist nga qyteti Humus i Sirise), familja Mexhidi (me prejardhje nga Degistani), familja Behrej (ushtarake qe nga fillimi i pushtimit osman), familja Allajbegve (kolonel me origjine turke), familja Hadrejt (mytevli-administrator kujdestar), familja Sala-Isuft (grek i bame musliman).

- Zezaket e shqiptarizuar (te mbiquejtunit ,?? Harapet ,??) ne Shkoder, qe formojne nji numer te vogel, jane pergjithesisht me origjine nga Sudani egjiptian hamdi bushatin vetem per shkodren
Ok
Koco ju jeni bisesmen.Dihet qe bisesmenet jane nje lloje si politikanet dhe shkojne per momentin nga te fryje era e interesit.Per kete moment ne prag zgjedhjesh interesat tuaja jane qe te fitoje miku juaj Edvin Rama.Ju duk e pershtateshme qe te ngrini nacionalizmin ne nje zone te jugut per ti dhene ca vota mikut tuaj.Ok ne politike lejohet cdo gje e pavertete si mashtrimi,spekullimi,fallciteti,prapaganda e plote poshtersira te tjera.E tille eshte politika qe nuk mban pergjegjesi per ato qe thote. Kur vihet para fakteve reale e jusitifikon duke then qe i kam then per politike. Dihet qe politika eshte e papergjegjeshme dhe nuk mban pergjegjesi per ato fjale qe ka thene.Kjo metode nuk eshte vetem ne Shqiperi por kudo ne vendet demokratike."Mashtrim per te fituar"
Mendi
Them qe me mire dhe me reale do ishte qe gazeta shekulli komentusit dhe mendimet rreth shkrimit te Koco Kokedhimes te shkonte ti merrete dhe degjonte ne Himare nga Himarjotet dhe te shihte cfar thone Himarjotet dhe Cfar thote Kocua.A ka nonje gje te perbashket midis tyre apo jane kret te kundert.Sepse Pa pyetur a marre mendimin e njerezve qe jetojne atje shkrimi i Kocos ngelet vetem nje prrale.Sepse fakte me dokumenta shtetror ligjor te periudhes qe i referohet Kocua nuk paraqet vetem gojdhana te thena e te theme pra keto quhen prralla.
kaso
Nga intervista e z.Kokëdhima kuptojmë që banorët e Himarës nuk janë autohton por të vendosur atje në shekullin e XVI dhe më pas, biles Koçua jep edhe vendet nga kanë ardhur këta banorë. Z.Koço më lind e drejta të të pyes:po para shekullit të XVI kush i popullonte këto territore? Pra vetë ke pranuar që një pjesë e banorëve të Himarës nuk janë autohton.
pilo lala
Koco,
Je politikan, Historian dhe filozof i shquar!!
Kete shkrim do e vleresoja si nje nga shkrimet e rralla, ku faktet mbizoterojne dhe jane te sakta. Fjalite nuk mbyllen me pyetje si puna e Fevziut apo Robert Papes, por me fakte.
Analiza dhe faktet qe jep , jane te pakundershtueshme.
I ke vene vulen e patriotizmit me pjesen me Janullatosin. I jep nje goditje qe e cmobilizon ate dhe gjithe ata qe e pasojne. Ketu je treguar tamam nga Bregu i trimave, dhe mencurise.
Pse Kisha Katolike vendosi nje Shqiptar ne krye ne Shqiperi?
Pse nuk e solli nga Italia, Kroacia, Franca, Spanja?
Kaq shume i ditur duhet te jete Kryepeshkopi Ortodox, qe Shqiperia pas 25 vjetesh nuk nxjerr dot nje te tille????
Femijet tane i kane lene ne bisht Greket neper shkollat e tyre. Cfare dreq librash qenkan keto te fese, qe nuk i mesokan dot Shqiptaret???
ali demsi
Zoti Kokedhima ju keni te drejte per te gjitha ato qe jeni pergjigjur ne interviste mirpo ka nje problem politikamet llapaqen greke qarqet shoviniste greke kisha e degjeneruar greke si dhe shume shqiptare injorante e tarallake qe i shkojn mbrapa qerres greke e janulles matufe nuk duan tja dine per te tilla te verteta ato jane thjeshte si puna e debilave qe truri nuk ju funksionon ne ate lloj menyre qe duhet tju fuksiononte prandaj e pare ne kete aspekt eshte e kote te thohet gjithmon nje dicka qe tashme dihet shqiptarizmi i Himares shqiptaret duhet te tregohen me te vendosur e me nacionalista kundrejt jevgjve te Egjeut eshte e vetmja rruge qe mund te coje drejt nje marrdhenie reciproke me rracat orjentale ose e thene me mire eshte e vetmja gjuhe qe kuptojn fqinjet tone te ndyre jugore
edmond
na mbyten turqit....
Agimi
Zotnis ''Pa emer'' qe thot se ka ba studimin ne Shkoder (por emrin s'e tregon) dhe se shkodranet shumica jan te ardhur nga vendet arabe. Dhe ne duhet te besoim ty per studimin tend. Dil e mblidhe ne ni miting popullin e Shkodres dhe u thui se nuk ini shqiptar por te ardhur, dhe do shikoim se ke per te len lesh ne vrim nga shkodranet. Pranoi qe shqiptaret i mernin jenicer (qe te vegjel) nga 10 viet ne ushtrin turke, dhe kta qe ktheheshin prap ne atdhe nga vendet e largeta nga kta kishin sherbyer, zotrote i quan arab ?. Dihet se shume oficer e gjeneral te ushtris turke qe sherbenin kudo ne Europ e ne Lindien e Mesme dhe Afriken e Veriut qen shqiptar. Dhe kur kta ktheheshin prei andei pas shum vitesh ne atdhe(sigurisht kishin mesu edhe turqishten edhe arabishten), ti i quan arab ?. Edhe ne qe na coi halli ne 'greqi' e ne Europ dhe mesuam gjuhe te ndryshme, tani s'jemi me shqiptar sipas teie ?
ENVER HOXHA
Akoma citatet e mia do shkruani dhe lexoni.
NE JEMI ME TE VJETRIT ME TE ZGJUARIT QE JU JAPIM DRITE ,QE NA
KANE HALE NE SY.
THIRINI MENDJES REEEEEEEEEEE
Motrajote
Replik per Mendi,Kaso,Ok, shqipfoles 300 euri.Motrajote nga vlora ju keshillon te ulni syt dhe te punoni,mos perserisni tradhetin e legeneva Spiro Milo dhe Bollano ,ne te kundert do te paguani njeher e pergjithmon gjith krimet qe u keni ber laberis dhe bashkfshaterve tuaj.

Te fala , Motrajote.
Sinan Pashe Topojani
Agimi thote:

"Dihet se shume oficer e gjeneral te ushtris turke qe sherbenin kudo ne Europ e ne Lindien e Mesme dhe Afriken e Veriut qen shqiptar."

______________________________________________________________

O Agim, na dergon kendej ne Kaqanik kete kermen greqe te "Pa

Emer" mandej do i kallxojme ne, se cfar shqiptaresh jemi.
ANTEU
KACAKUT JUNIOR
Shume nicke me ke vene o Kar-caku fundor!
Domethene FUNDERINE!
Ik o derr maloku islamist! Prej teje dhe prej te tjereve si ti, bota mendon se shqiptaret jane islamiste!
Iiri
Mire e ke Koco por ke ber nje gabim qe thua Himara eshte toke Shqiptare.
Duhet te thoshje te verteten qe e Gjithe Greqia eshte toke Shqiptare.Sepse cfar eshte Himara? Nje pike uji nje fshat i vogel.C'na hyn ne pune nje fshat para gjithe teritoriit Grek qe eshte toke Shqiptare.Nejse per prapaganden e momentit ne prag te zgjedhjeve per te fituar nonje vote miku jot Rama mire e ke fole fole se mbase mbetet dicka.
Pastaj po ndryshuan ngjarjet nuk e ke problem ti Koco ndryshon 180 grade e behesh fillo Grek.Shqiperia sa votus ka aq dhe politikan ka te gjithe Shqiptaret jane Politikan,Prapagandist,Gazetare,Shkrimtare,Lumsi kjo Shqiperia jone qindra milionshe krijusja e kesaj bote.
Iiri
Mire e ke Koco por ke ber nje gabim qe thua Himara eshte toke Shqiptare.
Duhet te thoshje te verteten qe e Gjithe Greqia eshte toke Shqiptare.Sepse cfar eshte Himara? Nje pike uji nje fshat i vogel.C'na hyn ne pune nje fshat para gjithe teritoriit Grek qe eshte toke Shqiptare.Nejse per prapaganden e momentit ne prag te zgjedhjeve per te fituar nonje vote miku jot Rama mire e ke fole fole se mbase mbetet dicka.
Pastaj po ndryshuan ngjarjet nuk e ke problem ti Koco ndryshon 180 grade e behesh fillo Grek.Shqiperia sa votus ka aq dhe politikan ka te gjithe Shqiptaret jane Politikan,Prapagandist,Gazetare,Shkrimtare,Lumsi kjo Shqiperia jone qindra milionshe krijusja e kesaj bote.
Agimi i Artë
@111 nga te treja, do marrsh ate ma te gjatin!
Agimi i Artë
Sinan Pash Topojani po thot
O Agim, na dergon kendej ne Kaqanik kete kermen greqe te "Pa

Emer" mandej do i kallxojme ne, se cfar shqiptaresh jemi.
=======
O Agim, na dergo gruan, nënën, motren dhe gocat e Sinanit tja futim qe posht dhe tja nxjerim nga goja.
hehehe
Arvanite Legacy
O idjoter (gerrqisht)
O shejtaner-budallenj (terqisht)

Mos beni lojen e ketyre gjak prishurve qe shiten per 300-400 euro ne anen tjeter te fisit.

Degjoni dhe lexoni:
Mbreti jone ishte Gjergj Kastrioti dhe ne kuroren e tij shkruhej:
IM*PE* RA* TO* RE* BT

Qe do te thote: Jhezus Nazarenus * Principi Emathie * Regi Albaniae * Terrori Osmanorum * Regi Epirotarum * Benedictat Te(Jezuj i Nazaretit të bekon ty Skenderbe, Princ i Matit, Mbret i Shqipërisë, Tmerri i Osmanllinjëve, Mbret i Epirit).


Te gjithe shqiptaret kudo qe ndodhen te marrin per baze kete kurore te lavdishme te heroit tone qe e mbyll me "MBRET I EPIRIT"

Qe do te thote ky hero i lavdsishem bashkoi trojet tona ne nje te vetem te quajtur SHQIPERI.

Kur vete kurora thote mbret i Epirit do te thote qe per kete komb ceshtja e Himares nuk ekziston, por ky komb vajton per EPIRIN E JUGUT.

O idjoter dhe o shejtoner-budallenj thurni vargje dhe kendoni per EPIRIN E JUGUT qe po e harroni dhe ulni vehten duke rene ne gracken e te shiturve per 300-400 eurove

AMIN
emigranti
AI QE DI EDHE SADO PAK GREQISHT E KUPTON QE EMRI I FSHATIT
'P R O G O N A T'
ESHTE ME GREK SE GJITHE TE TJERET.
Sinan Pashe Topojani
O Agim, nese e takon Leo*idhken e Spartes, kallxoj qe nena, motrat, qikat dhe i gjith farefisi i saje kane ardhe per te u strehua ne HAREMIN tim ketu ne Kaqanik dhe se mire punojne,

po u sherbejne jo vetem mua, por edhe tjere Vezireve te medheje, i knaqem duke ua futur, tani na mungon vetem kjo karakurva profesionale - Leo*idhka, hehehe.

Selame, S. P. Topojani
Pa Emër
Z, Agim studimin nuk e kam bere une, me duket se nuk di dhe shqip mire.Lexoje me kujdes shkrimin tim.Kete studim e ka bere nje shqiptar dhe bile me emer ne shkoder, bile shqiptar i paster dhe me tradita myslyman bile ky eshte Hamdi Bushati po e perseris Hamdi Bushati , une vetem sa e kam lexuar se cfare shkruan ai.Do tjua sygjeroja dhe juve ta lexoni.
Por gjithashtu lexoni dhe shqiptarin tjeter zKaplan Resuli dhe pastaj flisni.
Kete liber ja sygjeroj dhe sinan pashe topojani ta lexoj dhe pastaj te flase ,te edukohet te flase dhe pastaj te meret me te tjeret.po para se te meresh me mua (megjithese shkrimi nuk eshte i imi po e perseris eshet liber i hamdi bushatit)me pare te sygjeroj te ishe mare me kaplan resulin , se ai eshte shqiptar si ty.
Pa Emër
Skrimi i z Koco nuk ka te beje fare me te verteten,.
Por c te bejme qe ja shqiptareve u pelqejne nacionalizmat dhe po lexohet me te madhe.pak rendesi ka e verteta se nuk meren te gjithe me histori.

po ja qe sipas kasem bicokut himariotet jane vllehe te greqizuar. a duhet ta besojme kete?
Leonidha i Spartës
SINAN PUSHT TOPOJANIT
Në Kaqanik do të të dërgoj gomarin tim. Me ia fut nanës tande, grues tande, motrës tande, çikave të tua dhe NUK DISKUTOHET EDHE TY!!! Me jua fut ka pak!
Veçse kujdes, Sinan Pushti!
Gomarin për fat të keq e kam me Sida!
Me origjine nga Lekursi
Nuk komentoj ato qe ka thene Kocua. Por neqoftese ato qe thote per Lekursin i ka si te verteta, me lind dyshimi se edhe te tjerat kane doze fryrjeje. Une sot flas vetem shqip, por gjyshi im me thoshte se ne jemi nga Lekursi, i cili banohej nga albanovllehet, qe flisnin gjuhen vllahe dhe shqipe. Pas prishjes te plote te Lekursit ne shekullin e 19, disa prej tyre shkuan ne zonen e Permetit, kurse nje pjese ne ishullin e Korfuzit. Keta te korfuzit e ruajten gjuhen vllahe edhe me vone. keta qe u vendosen ne Permet, e humben shume shpejt gjuhen. Sot ne jemi shqiptare, por historia duhet thene sic eshte.
TONI VLORE
RESPEKTE PER Z.KOCO I THOT FIKS SIC JAN.UN JAM VLONJAT POR ORIGJINEN E STER GJYSHVE SHUM BREZA PARA E KAM NGA QEPAROJ NDERSA ORIGJINA ME VJETER NGA VELCA,DHE FIKS SIC E SHKRUAN DHE Z.KOCO MA KA TREGUAR DHE GJYSHI.DHE DUA TE THEKSOJ DICKA NGA KOMENTUSET QE STRESOHEN KOT DHE SHAIN PA PIK RESPEKTI LEXOJE JEP MENDIMIN TEND DHE PO DESHE BESO NUK NA DETYROJN AS GAZETARET AS Z.KOCO.DHE NE HIMARE SKA GREK EDHE GJUHA GREKE PER PUN INTERESI ESHT RUAJTUR.......
arber
ku djali pa emer qenka grek i zbutur me qe dergove nje link po te dergoj edhe un nje link http://www.kombetare.al/piramida-e-zbuluar-ne-bosnje-eshte-ndertuar-nga-iliret/.ketu do ta besosh se kush esht me i vjeteri ne planet po qe ta besosh nga mendjate tjera po te dergoj nje link tjeterhttp://www.bosnianpyramid.com/archive_files/Illyrians.html . dhe heres tjeter shkruaj emrin tend edhe veri nje s ne fund qe te kuptojm qe je pederast grek qe nuk lat gje per te vjedhur historine e shqiperise do vije nje dite qe do ta kene zili identitetin tone se jemi rraca e pare ne planet o klysh kurve .
arber

Ku djali pa emer qenka grek i zbutur me qe dergove nje link po te dergoj edhe un nje link http://www.kombetare.al/piramida-e-zbuluar-ne-bosnje-eshte-ndertuar-nga-iliret/.ketu do ta besosh se kush esht me i vjeteri ne planet po qe ta besosh nga mendjate tjera po te dergoj nje link tjeterhttp://www.bosnianpyramid.com/archive_files/Illyrians.html . dhe heres tjeter shkruaj emrin tend edhe veri nje s ne fund qe te kuptojm qe je pederast grek qe nuk lat gje per te vjedhur historine e shqiperise do vije nje dite qe do ta kene zili identitetin tone se jemi rraca e pare ne planet

Fadil
Shkrimi i Koço Kokëdhimës, i këtij atdhetari dhe politikani të madh nacionalsit dhe internacionalist-njëkohësisht,-më la përshtypje të thella, për ngjyrimet e larmishme të gjenezës himariote, të traditave, zakoneve, gjuhës, artit dhe kulturës së asaj krahine të lashtë kryengritëse shqiptare, gjatë shekujve, kundër okupatorëve të ndryshëm...
Më pëlqeu në veçanti koloriti i fjalive plot figura të bukura nga floriri i fjalëve të moçme popullore; gjuha e pastër me mrekuli sinqeritetin,- fort e kuptueshme prej rrëfimtari të zhdërvjelltë dhe mendje kthjelltë prej analisti dhe veprimtari politik të denjë për të zgjidhur "nyjen gordiane", të mospajtimeve midis populjve më të alshtë në Gadishullin Ilirik( ballklanik, siç e quajnë sot, -padrejtësisht Europa dhe m'e tej, bota...).
-Pra, " Të hiqet ligji i luftës me Greqinë, që, pastaj çamët të kenë të drejtën të shkojnë në vendin e të parëve të tyre dhe të marrin pronat e tyre" /Shkruan autori/ ato prona, të grabitura padrejtësisht.
-Mendoj:
Është koha e funndit që politikanët shqiptarë, të mos bëjnë politikë zhurmash me llafe, si në kafene..,-ashtu krejt të kota, por të veprojnë reciprokisht me fqinjët, të veprojnë me ato ligje të drejta që sot , po vepron bota demokratike; pra në favore të ecjes përpara të proceseve dhe fitoreve të reja historike!
Përpara Shqipëri!Shto komentin tuaj

1 + 5 =
Gazeta 'Shekulli' iu kërkon gjithë lexuesve të saj, që mundësisht të mos përdorin sharje, fyerje denigruese ndaj dinjitetit njerëzor nëpër komente. Në vend të tyre, faktet dhe argumentet tuaja logjike mund të jenë shumë më të fuqishme pa to. Me respekt dhe falemnderit për pjesëmarrjen tuaj, mjaft të vlefshme në punën tonë!

Ftojmë lexuesit, që nëse kanë opinione mbi shkrimet e botuara te 'Shekulli' apo mbi tema të tjera të lira, mund të na kontaktojnë në adresën: komente@shekulli.com.al


KM