Kosova

Vetëvendosje, letër ambasadores amerikane në Kosovë

  • 11 Dhjetor 2012, 17:10
  • Përditësuar 17:11

Lëvizja Vetëvendosje! i dërgon një letër shpjeguese ambasadores së SHBA-ve, Tracey Ann Jacobson, mbi deklaratat e saj mbi dhunën që ushtron Lëvizja Vetëvendosje! dhe që e ka promovuar si mjet politik. Apo mbi akuzat se Vetëvendosje! ka kërcënuar ish-Sekretaren amerikane të Shtetit, znj. Madeleine Albright, përmes një letre të dërguar nga kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti. Letra vijon si më poshtë:


E nderuara Ambasadore e SHBA-ve, znj Tracey Ann Jacobson,Deklaratat tuaja të fundit për Lëvizjen Vetëvendosje! na kanë befasuar. Jo për shkak të kritikës ndaj qasjes sonë politike për shkak se një kritikë e tillë, pavarësisht qëllimit, është e mirëseardhur. Për dallim prej aktorëve tjerë në skenën politike të Kosovës, ne e bazojmë konceptin tonë në parime politike, që mund t’i gjeni gjithandej nëpër botë. Dhe, sikur gjithandej nëpër botë, edhe te ne do të ketë njerëz që nuk do të pajtohen me këtë konceptim të organizimit shoqëror, ekonomik e politik të vendit dhe qytetarëve që jetojnë në atë vend. Dhe kjo është normale.Deklaratat tuaja kanë qenë shqetësuese për shkak se ato bazohen në keqinformim. Tërë kundërshtimin ndaj Lëvizjes Vetëvendosje! e bazoni në dhunën e supozuar nga ju, që po e ushtroka Lëvizja Vetëvendosje! dhe të cilën e paskemi promovuar si mjet politik. Më tej, për ta ilustruar këtë argument tuajin të paqenë, ju na akuzoni se e paskemi kërcënuar ish-Sekretaren amerikane të Shtetit, znj. Madeleine Albright, përmes një letre të cilën sipas jush ia paska dërguar kryetari i Lëvizjes Albin Kurti znj. Albright. Këto asnjëra nuk qëndrojnë.Ia kemi përsëritur disa herë edhe pararendësve tuaj, veçanërisht z. Christopher Dell, se Lëvizja Vetëvendosje! është lëvizje politike, e cila është e organizuar sipas parimeve të aktivizmit qytetar dhe përfshirjes së qytetarëve në vendimmarrjen politike. Ne u mbetemi besnikë parimeve bazë të demokracisë, sipas të cilave sovraniteti institucional shtetëror buron nga populli dhe i takon vetëm atij; secili popull duhet ta gëzojë të drejtën e lirisë dhe pavarësisë, dhe të barazisë me popujt tjerë; qytetarët duhet të jenë të barabartë me të tjerët, dhe të lirë nga arbitrariteti i pushtetit; secili popull duhet të jetë i lirë t’i gëzojë të mirat e veta materiale, pasuritë e veta, kapacitetet e veta ekonomike e prodhuese për rritjen e mirëqenies. Në këtë pikë besoj që pajtohemi. Angazhimi ynë politik, meqenëse bazohet në aktivizëm, natyrisht se përfshin aksione protestuese, protesta e demonstrata aktive të qytetarëve kundër nëpërkëmbjes së të drejtave tona dhe kundër shpërdorimit të pasurisë sonë. Por këto manifestime tona të pakënaqësisë asnjëherë nuk kanë marrë kahje dhune të ushtruar nga ne. Dhuna është ushtruar ndaj nesh. Më 10 Shkurt 2007 policia e UNMIK-ut me ndihmën e krerëve politik të UNMIK-ut dhe të Institucioneve të atëhershme të Përkohshme të Vetëqeverisjes në Kosovë, kishin vrarë 2 demonstrues dhe plagosur 80 të tjerë. Në shumë raste në protestat tona policia dhunshëm kanë arrestuar dhe rrahur, e keqtrajtuar protestuesit paqësorë. Për këtë kemi edhe reagime të shumta të organizatave ndërkombëtare për të drejtat e njeriut si Amnesty International, të cilat e kanë dënuar dhunën e policisë. Pra prej nga i cilësuat ju aktivitetet tona si të dhunshme? Se analizë empirike përgjatë kohës sa ekzistojmë ne nuk na duket se keni mundur të bëni.Ne nuk jemi Lëvizja e vetme politike në botë që aplikon metoda të tilla të angazhimit politik. Aksionet e tilla të aktivizmit qytetar shohim gjithandej nëpër botë sot. Dhe kemi parë gjithandej nëpër botë edhe në të kaluarën. Edhe në vendin prej nga vini ju, pra në ShBA, ka pasur dhe ka lëvizje të tilla. Madje këto edhe kanë lënë një gjurmë të theksuar pozitive në ndërtimin e demokracisë amerikane. Demokracia amerikane nuk do të kishte qenë e njëjtë pa Lëvizjen për të Drejtat Civile për Afrikano-Amerikanët. Diskriminimi nuk do të zhdukej pa ngritjen në këmbë dhe përpjekjet e të diskriminuarve kundër këtij diskriminimi. Sot, në kohën kur tërë globin e ka kapluar kriza ekonomike e financiare, jemi dëshmitarë të ngritjes së qytetarëve gjithandej nëpër botë kundër shkurtimeve buxhetore që shkojnë në dëm të publikes e mirëqenies së qytetarëve. Por jemi edhe dëshmitarë të kthimit të pushteteve demokratike kah qytetarët. Vetë Presidenti i ShBA-së Barack Obama doli në përkrahje të kërkesave dhe protestave të Lëvizjes Occupy Ëall Street. Letra së cilës i referoheni ju nuk i është dërguar znj. Albright. Ajo ka qenë një letër publike të cilën Lëvizja Vetëvendosje! ka kërkuar nga të gjithë qytetarët ta dërgojnë në adresat e kompanive të interesuara për blerjen e PTK-së. Dhe këtë e kanë dërguar shumë qytetarë të Kosovës, krahas aktivistëve të Vetëvendosje!-s. Qëllimi i kësaj letre nuk ka qenë kërcënimi por informimi i këtyre të interesuarve për kundërshtimin që këtij procesi të privatizimit ia bëjnë qytetarët e shtetit. Përmes letrës ne u kemi treguar kompanive të interesuara se qeveria e Thaçit nuk e gëzon as legjitimitetin më të vogël demokratik, politik e as etik për të marrë një vendim të tillë të rëndësishëm dhe me pasoja afatgjate për Kosovën. Prandaj u kemi sugjeruar ta rishikojnë interesimin e tyre për privatizimin e kësaj ndërmarrjeje publike të qytetarëve të Kosovës, të cilën nuk janë të interesuar ta privatizojnë atë. Dhe u kemi thënë po ashtu se privatizimi i kësaj ndërmarrjeje dhe ndërmarrjeve tjera publike në këtë mënyrë dhe nga kjo qeveri do të përballet me protesta të qytetarëve dhe me procese tjera ligjore që mund të rrjedhin pas çlirimit të gjyqësorit nga ndikimi i kësaj politike ditore të Hashim Thaçit. Ne nuk e kemi kërcënuar askënd, e aq më pak, siç thoni ju, znj. Albright që të mos vijë në Kosovë. Pas kësaj letre të dërguar më 1 shtator, znj. Albright ka qenë në vizitë në Kosovë në nëntor të këtij viti. Dhe nuk ka pasur kurrfarë kundërshtimi nga Lëvizja Vetëvendosje! Madje në këtë vizitë ajo edhe i ka takuar disa deputete të Lëvizjes Vetëvendosje!Është e vërtetë se ne kemi qasje tjetër ndaj politikës, krahasuar me subjektet tjera politike në vend. Ne mendojmë ndryshe nga ata. Ne jemi kundër dialogut jo parimor dhe pa kushte me Serbinë dhe jemi kundër koncesioneve të vazhdueshme ndaj Serbisë në kurriz të Kosovës. Ne e shohim Kosovën të ndarë nga Serbia dhe duke e pasur parasysh pozicionin armiqësor të Serbisë ndaj nesh, e sidomos krimet e Serbisë të kryera përgjatë viteve kundër shqiptarëve të Kosovës si një realitet i pakalueshëm i cili kërkon pendesë politike, vendosje të drejtësisë në vend dhe shpagim për dëmet materiale para se Serbia ta fitojë denjësinë që të ulet në tavolinë bisedash me ne. Ne angazhohemi që shteti ta ketë një rol më aktiv në ekonomi, e jo të shërbejë si spektator karshi rritjes së varfërisë së qytetarëve e degradimit të kapacitetit prodhues të vendit. Ne insistojmë në një Kosovë me qytetarë të lirë e të barabartë, me solidaritet të institucionalizuar shoqëror, me gjyqësor të lirë e të pavarur, me barazi para ligjit e me institucione të lira nga korrupsioni. Ne nuk e pranojmë legjitimimin e Tomislav Nikoliqit, zëdhënësit te Vojislav Sheshelit, e Ivica Daçiçit, zëdhënësit të Slobodan Milosheviçit, si vendimmarrës në Kosovë, gjë që po ndodh përmes këtij dialogu. Ne nuk do ta pranojmë shitjen e aseteve tona strategjike si Rrjeti i Distribucionit dhe Furnzizimit të Energjisë Elektrike, dhe atë për vetëm 26 milionë euro. Ne nuk do ta pranojmë këtë shpronësim të popullit të Kosovës për xhepat e pushtetit. Ne nuk mund ta pranojmë një qeveri e cila punët i kryen në biseda telefonike mes miqsh, ku rehatojnë dajë e miq në institucionet e Kosovës. Këtë politikë nuk mund ta pranojmë sepse kjo politikë po na e shkatërron jo vetëm të tashmen por dhe mundësinë për të ardhmen. Kosova nuk ndihmohet as sa i përket demokracisë dhe as shtetndërtimit përderisa protestat opozitare konsiderohen problem shumë më i madh sesa korrupsioni multimilionësh qeveritar.Me nderime,Lëvizja Vetëvendosje!Prishtinë, 11 dhjetor 2012


vlora
ambasadorja e SHBA, Tracey Ann Jacobson duhet te punon punen e saj si ambasadore, dhe te koncentrohet ne punen e saj, e jo te miret me punet e flliqta e te qeverise se Thacit e Jahjages. Eshte nji gabim dhe dobesi e ambasadores si popitike dhe miqsore te miret me thash e te thanuna. me kete e ka tregua veten se sa eshte e pregaditun te kruen punen dhe detyren si ambasadore, jo shume simbas mendimit tim
Astrit Binaku
Ambasadorja flet me gojene Hashim Thaqit ..krimi edhe korrupsioni ne kosove nuk luftohet duke i perkra kriminelat dhe njerzit e zhytur ne korrupsion..
fadil/ferizaj
Ambasadores i duhet nje perkthyes i denjet dhe jo i koruptuar!.

Shto komentin tuaj

9 + 7 =
Gazeta 'Shekulli' iu kërkon gjithë lexuesve të saj, që mundësisht të mos përdorin sharje, fyerje denigruese ndaj dinjitetit njerëzor nëpër komente. Në vend të tyre, faktet dhe argumentet tuaja logjike mund të jenë shumë më të fuqishme pa to. Me respekt dhe falemnderit për pjesëmarrjen tuaj, mjaft të vlefshme në punën tonë!

Ftojmë lexuesit, që nëse kanë opinione mbi shkrimet e botuara te 'Shekulli' apo mbi tema të tjera të lira, mund të na kontaktojnë në adresën: komente@shekulli.com.al


KM