Mjeshtri i skenës shqiptare Robert Ndrenika mbush 76 vjeç

Në skenë duke luajtur role të ndryshme tashmë më shumë se gjysmë shekulli. Bëhet fjalë për artistin tonë të madh, “Artist i Popullit” dhe mjeshtrin e fjalës Robert Ndrenikën. Vlerësuar me titullin e lartë “Nderi i kombit” ai është tashmë një shkollë më vete për studentët dhe një eksperiencë e veçantë për kolegët. I madh në mjeshtërinë e tij, Ndrenika mbetet ikona e padiskutueshme e skenës shqiptare. Ndrenika ka një karrierë për t’u admiruar, që zgjerohet në dy epoka të mëdha, të lodhshme për shqiptarët, që ai i ka përcjellë në skenë me realizëm dhe magji të vërtetë.

Kush është Robert Ndrenika:

Robert Ndrenika (lindur më 10 janar në 1942) është një aktor shqiptar. Ai është emërua Artist i Popullit në vitin 1988. Ai ka studiuar në gjimnazin Qemal Stafa. Robert Ndrenika lindi në Tiranë, në 1942. Në vitet 1960-1964 ka studiuar për aktor ne Shkollën e Larte “Aleksander Moisiu”. Nga ky vit, deri më 1970, punon si aktor në Teatrin “Skampa” te Elbasanit. Në vitet 1970-1974 punon si aktor në Teatrin e Institutit të Lartë të Arteve (sot Akademia e Arteve), më pas në Teatrin Kombëtar, deri sa doli në pension. Sot punon si aktor i lirë.

Filmografia:

1966       Oshëtimë në bregdet – Gjergji

1968       Horizonte të hapura  – Azemi

1970       I teti në bronx – Xhemali

1972       Kapedani – I biri i Xha Sulos

1972       Odiseja e tifozave

1972       Kryengritje në pallat – Babai i fëmijëve

1974       Shtigje të luftës –  Shabani

1974       Rrugë të bardha – Ganiu

1974       Duke kërkuar 5-orëshin  –  Zeqo

1977       Shembja e idhujve  –   Kapteri

1978       Koncert në vitin 1936  – Fotaqi

1979       Në shtëpinë tonë  –   Stefi

1979       Mësonjtorja  – Kosta

1980       Një shoqe nga fshati  – Agush Kalemi

1982       Vëllezër dhe shokë – Sokrati

1982       Prefekti  Qazim Mulleti

1982       Nëntori i dytë – Karrrocieri i Ismail Qemalit

1982       Besa e kuqe  – Gjoni

1983       Kohë e largët  – Anastas Grigori

1984       Nxënësit e klasës sime  – Kristofori

1984       Shirat e vjeshtës   – Sotiri

1984       Shi në plazh  –   Come

1985       Tre njerëz me guna

1985       Gurët e shtëpisë sime

1986       Dhe vjen një ditë Zenuni, vëllai i Llano Bletës

1987       Përrallë nga e kaluara  –    Vangjeli

1987       Botë e padukshme  –    Iliazi

2001       Parullat  Lleshi

2002       Njerëz dhe fate  – Betimi, i ati i Florit

2004       Tifozët – Dyli

2009       Kronikë provinciale

/D.Xh/

 

 

 

Të tjera

Abissnet