×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Midis rregullit ndërkombëtar dhe realitetit

Më 28 Janar 2020, Presidenti i SHBA Donald Trump, zbuloi planin e tij të shumëpritur për krijimin e shtetit të Palestinës me kryeqytetin në lindje të Jeruzalemit (por jo në Jeruzalemin Lindor). Zhvillimi i planit kishte zgjatur tre vjet. Një vizion për të përmirësuar jetën e popullit palestinez dhe izraelit, i njohur zakonisht si plani i paqes Trump ose marrëveshja e shekullit, u zbulua zyrtarisht nga Donald Trump në një konferencë shtypi në Shtëpinë e Bardhë së bashku me kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu, në 28 janar 2020. Përfaqësuesit palestinezë nuk u ftuan në zbulimin e planit të paqes së Trump.

Plani u hartua nga një ekip i udhëhequr nga dhëndri i Trump dhe këshilltari i vjetër Jared Kushner, dhe Jason Greenblatt, këshilltar special i Presidentit të ShBA për negociatat ndërkombëtare. Të dy, Këshilli Yesha, me ndikim shumë të lartë, të banorëve të Bregut Perëndimor, i cili gëzon mbështetje të partive të krahut të djathtë në Knesset dhe udhëheqjes palestineze, hodhën poshtë planin menjëherë. E para sepse parashikonte një shtet palestinez në Judea dhe Samaria (term biblik për Bregun Perëndimor), dhe kjo e fundit duke argumentuar se është shumë e njëanshme në favor të Izraelit. Plani është i ndarë në dy pjesë, një pjesë ekonomike dhe një pjesë politike. Më 22 qershor 2019, administrata Trump lëshoi ​​pjesën ekonomike të planit, të titulluar “Paqja për prosperitetin”, në një konferencë të mbajtur në Manama, Bahrein. Pjesa politike u publikua në Uashington D.C më 28 Janar 2020.

Administrata e Presidentit amerikan Donald Trump pretendon se propozon një zgjidhje për konfliktin 73-vjeçar izraelit-palestinez. Edhe pse Trump vazhdon të kritikojë përpjekjet e dështuara të administratave të mëparshme, ekipi i tij në fakt mbështet në konceptet, parimet dhe madje edhe formulimet mbi të cilat ishin ndërtuar planet e mëparshme. Ndërmjetësit e mëparshëm amerikanë u përpoqën të krijojnë skenë për një marrëveshje duke zgjidhur çështje të ndryshme më të lehta dhe fillestare midis dy palëve, ndërsa duket se ekipi i Trump thjesht zgjodhi zgjidhjen e çështjeve të statusit përfundimtar dhe të vështirë – kufirin, sigurinë, statusin e Jeruzalemit, refugjatët, etj. njohja ndërkombëtare – madje edhe para fillimit të bisedimeve.

Sovraniteti i Jeruzalemit

Negociatorët e mëparshëm u përpoqën të pajtonin kërkesat kundërshtuese në lidhje me sovranitetin mbi Jeruzalemin, veçanërisht vendet e shenjta përfshirë qytetin e vjetër dhe vendet e shenjta të krishtera, islamike dhe hebraike të vendosura atje. Në të kaluarën, negociatorët u përpoqën të zgjidhnin çështjen e sovranitetit me administratën e përbashkët të Qytetit të Vjetër. Në kundërshtim me këtë, ekipi i Trump e zgjidhi këtë çështje duke i dhënë përgjithmonë sovranitetin mbi tërë Jeruzalemin Izraelit, përfshirë lagjet e krishtera dhe myslimane dhe kompleksin e xhamive Al-Aqsa. Më 6 dhjetor 2017, Trump njohu Jeruzalemin si kryeqytetin e pandarë të Izraelit.

Planet e paqes së Trump injorojnë formulat e tjera të negociatave të vështira në favor të këndvështrimeve të paqarta dhe të pa-balancuara. Administrata e Klinton, për shembull, i bazoi të gjitha propozimet e ShBA në idenë se lagjet arabe në Jeruzalemin Lindor duhet të vendosen nën sovranitetin Palestinez dhe, gjithashtu, hebrenjtë duhet të mbeten nën sovranitetin e Izraelit.

Plani i paqes i Trump vendos pothuajse të gjitha fqinjët arabe në Jeruzalemin Lindor nën sovranitetin e Izraelit, duke lënë palestinezët me fshatrat Kafr Aqab, Abu Dis dhe kampin e refugjatëve Shuafat. Këto lagje janë të vendosura në anën lindore të Murit të Izraelit, i cili ndan Izraelin nga Bregu Perëndimor i okupuar. Isshtë në këtë pjesë në lindje të Jeruzalemit (por jo në Jeruzalemin Lindor) që palestinezëve u është thënë që të ndërtojnë kryeqytetin e tyre për t’u quajtur Al-Kuds (emri arab për Jeruzalemin). Kryeqyteti i ri do të ndahej kështu nga xhamia Al-Aksa dhe nga 300,000 palestinezët që aktualisht jetojnë në Jeruzalemin Lindor.

Një kufi izraelito-palestinez 1400 km i gjatë?

Sa për vendbanimet izraelite në Bregun Perëndimor të okupuar, negociatorët izraelitë dhe palestinezë më parë konsideruan mundësinë e shtimit të vendbanimeve më të mëdha të vendosura përgjatë kufirit të 1967-ws midis Izraelit dhe Bregut Perëndimor në shtetin e Izraelit. Palestinezët do të merrnin një tokë ekuivalente nga Izraeli si një kompensim për ato vendbanime. Bazuar në këtë marrëveshje, 85% e kolonëve do të mbeten në 3 – 5% të territorit të Bregut Perëndimor, i cili do të aneksohej nga Izraeli. Vendbanimet më të vogla dhe të largëta në Bregun Perëndimor do të evakuoheshin.

Një nga faktorët e sigurisë është gjatësia e kufirit midis Izraelit dhe shtetit palestinez. Në vend të kufirit 311 kilometra të gjatë 1967, plani i paqes së Trump parashikon një kufi prej afro 1.400 kilometrash! Ekzistojnë pengesa serioze që lidhen me mbrojtjen e një kufiri që forcat e gjata dhe izraelite ndoshta do të kishin një punë të vështirë për të ekzekutuar këtë detyrë.

Komuniteti ndërkombëtar e konsideron politikën e ndërtimit të vendbanimeve në territoret e okupuara si të paligjshme. Vendbanimet izraelite në Jeruzalemin Lindor dhe Golan, zonat që aneksohen zyrtarisht nga Izraeli, gjithashtu konsiderohen të paligjshme. Kombet e Bashkuara (KB) në disa raste kanë deklaruar se ndërtimi i Izraelit i vendbanimeve hebraike në zonat palestineze përbëjnë një shkelje të Konventës së Gjenevës. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) gjithashtu i ka cilësuar vendbanimet jashtë Izraelit si të paligjshme. Ekipi i Trump përqafoi idenë e shkëmbimit të territorit, por vetë plani u jep palestinezëve një tokë shterpë në kufirin egjiptian në këmbim të integrimit të të gjitha vendbanimeve në Bregun Perëndimor me Izraelin, përfshirë vendbanimet e largëta. Rezultati do të ishte një shtet palestinez i izoluar dhe i shkëputur, i përbërë nga të paktën gjashtë enklava, pa mundësi kontakti të drejtpërdrejtë. Për të adresuar këtë, plani i paqes i Trump propozon komunikimin përmes tuneleve dhe urave të cilat do të ndërlidhnin enklavat nën sovranitetin Palestinez. Sidoqoftë, ato tunele dhe ura do të mbeten nën kontrollin e Izraelit.

Plani i paqes i Trump u prezantua si një vendim i fundit. Ekipi i Trump po dekurajon sikur gjithçka të jetë rregulluar midis Trump dhe kryeministrit të Izraelit Benjamin Netanyahu, dhe pjesa tjetër varet nga skuadra amerikane-izraelite (në vend se izraelito-palestineze) për të përcaktuar saktësisht kufijtë në hartat e paracaktuara të Trump.

Kjo me sa duket do të jetë detyrë e qeverisë së re izraelite pas zgjedhjeve të planifikuara për 2 Mars 2020. Izraeli është në rrugën e aneksimit të Luginës së Lumit Jordan dhe të gjitha vendbanimeve hebraike pavarësisht nga fillimi i bisedimeve izraelito-palestineze. Izraeli do të marrë gjithçka në këmbim të pranimit të thjeshtë të idesë së një shteti palestinez dhe heqjes dorë prej 30% të Bregut Perëndimor. Palestinezët, pra, mund të pyesin me të drejtë: Whatfarë ka mbetur edhe për të negociuar fare?

Bekimi i Trump për aneksimin?

Sidoqoftë, nuk ka asgjë që palestinezët mund të bëjnë për momentin. Refuzimi i tyre i planit të paqes së Trump, i cili duket i pashmangshëm duke pasur parasysh kushtet e propozuara, do të shërbejë si një justifikim që Netanyahu të ecë përpara me aneksimin, i cili tashmë ka marrë bekimin e Trump. Udhëheqja palestineze duhet të jetë e guximshme dhe të marrë një vendim për të pranuar planin e paqes së Trump dhe të deklarojnë gatishmërinë e tyre për negociata të drejtpërdrejta me qeverinë e re izraelite pas zgjedhjeve në 2 Mars 2020, dhe ata duhet ta bëjnë këtë në bazë të rezolutave të miratuara më parë të Këshilli i Sigurimit i KB, i cili parashikon një zgjidhje dy-shtetesh dhe shkëmbim të tokës për paqen. Negociatorët palestinezë mund t’i referohen të gjitha rezolutat e KB, si dhe Iniciativën e Lidhjes Arabe 2002, e cila përcakton fazën për normalizimin e marrëdhënieve midis 22 vendeve arabe dhe Izraelit pas një marrëveshje izraelito-palestineze. Kjo veprim mund të forcojë mbështetjen e brishtë arabe dhe të gjenerojë mbështetje në bashkësinë ndërkombëtare. Vendimi palestinez për të hyrë në bisedime të drejtpërdrejta me Trump dhe Izraelin mund të shtyjë Trump të braktisë planin e tij të njëanshëm të paqes dhe të përpiqet të gjejë një qasje më të ekuilibruar dhe realiste për zgjidhjen e këtij konflikti shekullor.

Midis ligjit ndërkombëtar dhe realitetit

Politika ndërkombëtare, veçanërisht në ditët e sotme, është e rrënjosur në realizmin politik të qeverisur nga interesat e fuqive të mëdha dhe ekuilibri i forcës, veçanërisht për superfuqitë të cilat nuk i përmbahen parimeve të së drejtës ndërkombëtare, legjitimitetit ndërkombëtar ose vlerave morale, përveç nëse ato u shërbejnë interesave të tyre, dhe në shumë raste realpolitika mbivendosen me politikën agresive. Nëse hedhim një vështrim në ngjarjet aktuale në botë, do të zbulojmë se realizmi politik ndërkombëtar ose gjuha dhe interesi i fuqisë mbizotërojnë në marrëdhëniet ndërkombëtare. Realpolitika, i cili qëndron në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare, legjitimitetin ndërkombëtar dhe moralin njerëzor, nuk është vështirë të jetë ekskluzive për Izraelin dhe vendet e Perëndimit. Wshtë e vërtetë që realizmi politik Presidenti amerikan Trump mbështet veprimet e tij në të cilat mbështetet në përpjekjen e tij për t’i dhënë fund konfliktit të gjatë në Lindjen e Mesme është në kundërshtim të tepërt me ligjin ndërkombëtar, legjitimitetin ndërkombëtar dhe të drejtat historike kombëtare të palestinezëve. Sidoqoftë, vendet e tjera praktikojnë realpolitik, dhe gjithashtu shkelin ligjin ndërkombëtar, edhe nëse në një mënyrë më pak provokuese. Kur Rusia, Turqia dhe Irani ndërhyjnë në punët e brendshme të vendeve të tjera, a tregojnë ata respekt për ligjin ndërkombëtar dhe ligjshmërinë? A është Arabia Saudite me ndërhyrjet e saj në Gjirin, Jemenin, Libinë dhe Sirinë në përputhje me ligjshmërinë dhe rezolutat ndërkombëtare?

Presidenti i parë i Izraelit, David Ben-Gurion, pranoi Planin e Ndarjes së Kombeve të Bashkuara për Palestinën e Detyrueshme bazuar në Rezolutën e KB 1947, e cila i dha atij një pjesë të Palestinës pa Jeruzalemin, e cila do të mbetej nën administrimin ndërkombëtar. Palestinezët dhe shtetet arabe kundërshtuan planin dhe, një ditë pas themelimit të Izraelit, më 15 maj 1948, forcat e armatosura të gjashtë shteteve arabe sulmuan shtetin e ri të Izraelit. Ben-Gurion e bëri historinë si një vizionar dhe një burrë të madh shtetëror; ai krijoi një të respektuar dhe një nga vendet më të zhvilluara në botë në 56% të territorit të Palestinës historike ose të detyrueshme. Sot palestinezët duhet të udhëhiqen nga e njëjta ide, të zënë të njëjtin pozicion dhe të përdorin negociatat për t’u përpjekur për të korrigjuar parimet e planit të paqes me të cilat nuk janë të kënaqur. Para se të mund ta bëjnë këtë, palestinezët duhet të mbajnë zgjedhjet e vonuara, të unifikojnë të dy qeveritë në Ramallah dhe Gaza dhe të përpiqen të ndërtojnë një lloj demokracie pro-perëndimore, përpjekje hap pas hapi të korrupsionit dhe të punojnë për të çarmatosur grupet militante.

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kjo klasë politike ka qenë dhe është kundër Diasporës!

Kjo klasë politike ka qenë dhe është kundër Diasporës!

Publikuar më 10.07.2020
Alban Daci Disa kanë iluzione se vota e Diasporës do të bëhe...

Alban Daci Disa kanë iluzione se vota e Diasporës do të bëhet e mundur e disa të tjerë kanë argumentet se klasa politike është e ndarë në dy kampe: – pro – kundër E vërteta është se kjo klasë politike është fillim e mbarim kundër Diasporës dhe përfshirjes së saj në politikën shqiptare, qoftë si […]

Lexo më shumë

Mos shpresoni tek elita e vjetër

Mos shpresoni tek elita e vjetër

Publikuar më 10.07.2020
Koço Kokëdhima Ambasadorja e SHBA-ve, Yuri Kim, mbrojti rota...

Koço Kokëdhima Ambasadorja e SHBA-ve, Yuri Kim, mbrojti rotacionin e pushtetit, si diçka të mirë në një demokraci, si qarkullimi i gjakut. Ndërrimi i pushtetit ndodh rëndom në shumë prej vendeve demokratike, me në krye SHBA-të, demokracinë më të madhe dhe më të konsoliduar në botë, ku republikanët dhe demokratët, prej gati dy shekujsh e […]

Lexo më shumë

Zgjidhja: PS-PD-LSI, bashkë për të ruajtur oligopolin mbi votën e shqiptarëve

Zgjidhja: PS-PD-LSI, bashkë për të ruajtur oligopolin mbi votën e shqiptarëve

Publikuar më 09.07.2020
Partia ‘Zgjidhja’ deklaroi sot se tri partitë pjesëmarrëse d...

Partia ‘Zgjidhja’ deklaroi sot se tri partitë pjesëmarrëse dhe firmosëse të draftit të reformës zgjedhore të miratuar me 5 qershor, do t’i bëjnë 84 votat e nevojshme për ta votuar në Kuvend. Vladimir Lulaj, nënkryetar i partisë ‘Zgjidhja’, deklaroi se largimi i ‘Opozitës së re’ nga punimet e Kuvendit, nuk do të ndryshojë asgjë në […]

Lexo më shumë

Shqiptarët e Maqedonisë së Veriut duhet të bashkohen

Shqiptarët e Maqedonisë së Veriut duhet të bashkohen

Publikuar më 08.07.2020
Koço Kokëdhima Deklarimet e kryetarit të Bashkimit Demokrati...

Koço Kokëdhima Deklarimet e kryetarit të Bashkimit Demokratik Shqipëri, Ali Ahmeti, se shqiptarët e Maqedonisë së Veriut vuajnë nga sindromat e principatave e fiseve dhe rreth 300 mijë votues ndahen në 5-6 parti, duke ulur ndjeshëm numrin e mandateve në parlament, tregon krizën e faktorit politik, që cenon përfaqësimin real dhe mbrojtjen e interesave të […]

Lexo më shumë

Shkëlqimi dhe rënia e një ëndërrimtari

Shkëlqimi dhe rënia e një ëndërrimtari

Publikuar më 07.07.2020
Silvana Begaj Kam frikë t’i tregoj ëndrrat e mia. Mi marrin,...

Silvana Begaj Kam frikë t’i tregoj ëndrrat e mia. Mi marrin, mi tjetërsojnë dhe më çojnë në bankën e të akuzuarve. Kam frikë mos flas në gjumë dhe më dëgjojnë. Ëndrrat janë e vetmja gjë që kam. Për gabimet e shumta të shtetit të ëndrrave duhen fajtorë. Nuk dua të fajësohem une vetëm sepse ëndërroj […]

Lexo më shumë

Ditar nga Epoka Covidiane

Ditar nga Epoka Covidiane

Publikuar më 07.07.2020
Nga Gentian Stroni Janar 2020, i gjithë rruzulli u ndesh me ...

Nga Gentian Stroni Janar 2020, i gjithë rruzulli u ndesh me lajmet që vinin nga Kina në lidhje me atë që do bëhej shumë shpejt një nga problemet por së pari shëndetsore të gjithë popullatës botërore nëpërmjet Pandemisë covidiane. Megjithatë lajmi në Europë dukej i largët sikurse edhe largësia prej Lindjes së largët. Rastet e […]

Lexo më shumë

Zgjedhjet pa studentë japin struktura drejtuese pa legjitimitet

Zgjedhjet pa studentë japin struktura drejtuese pa legjitimitet

Publikuar më 07.07.2020
Julian Nura Tentativa për kapjen e plotë të institucioneve n...

Julian Nura Tentativa për kapjen e plotë të institucioneve në vend nuk ka lënë të qeta as institucionet e Arsimit të Lartë. Pas anulimit të zgjedhjeve për strukturat drejtuese të universiteteve të shpallura më parë nga Ministria e Arsimit, Rinisë dhe Sportit për t’u mbajtur në datën 12 qershor kur pandemia mbante të izoluar e […]

Lexo më shumë

Kosova dhe Rama!

Kosova dhe Rama!

Publikuar më 06.07.2020
Alban Daci Jemi një popull, që kemi ditur të luftojmë si ask...

Alban Daci Jemi një popull, që kemi ditur të luftojmë si askush për Atdhe, të vdesim për Atdhe, por nuk kemi ditur kurrë të negociojmë për pushtet dhe për marrëveshje ndërkombëtare. Të gjithë ish republikat jugosllave, disa edhe me shumicë sllave, sot janë të pavarura e formalisht kanë edhe marrëdhënie diplomatike me Serbinë. Kosova, territori […]

Lexo më shumë