Kush do të përfitonte vërtet nga ngrirja e zgjerimit të BE-së në Ballkan?

Aleks Eror, gazetar serb

Presidenti francez Emmanuel Macron e la samitin e fundit të liderëve të BE-së në Bruksel të frustruar, pasi kolegët e tij të shtetit nuk arritën të bien dakord se kush duhet të emërohet në postet më të larta në Komisionin Evropian. Pas bisedimeve të pasuksesshme gjatë gjithë natës, Macron mori një goditje nga kolegët e tij duke shprehur kundërshtimin e tij ndaj zgjerimit të mëtejshëm të Bashkimit Evropian. “Unë jam më shumë skeptik ndaj atyre që thonë se e ardhmja e Evropës qëndron në zgjerimin e mëtejshëm, kur nuk mund të gjejmë marrëveshje mes 28 shteteve”, u tha Macron gazetarëve. “Do të refuzoj të gjitha format e zgjerimit para reformës së thellë në mënyrën se si funksionojmë institucionalisht”. Zgjerimi i ardhshëm është kthyer në agjendë, pasi udhëheqësit e BE-së mendojnë nëse do të hapin negociatat e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, pasi Komisioni Evropian dha miratimin e tij vitin e kaluar.

Por Macron ka qenë një kritik konsistent i pranimit të anëtarëve të rinj. Në Samitin e BE-Ballkanit, në Bullgari në maj 2018, ai tha se zgjerimi ka “dobësuar Evropën çdo herë” që është ndërmarrë. Qëndrimi i Macron pasqyron një lodhje shumë më të gjerë në lidhje me zgjerimin në të gjithë kontinentin, i cili është një lajm i keq për gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor – Serbi, Mali i Zi, Maqedonia Veriore, Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina dhe Kosova – që mbajnë shpresat që një ditë të bashkohen me BE. Dy prej tyre, Serbia dhe Mali i Zi, tashmë janë të angazhuar në bisedimet e pranimit, të cilat filluan në 2014 dhe 2012, ndërkohë që Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria shpresojnë të përfitojnë nga privilegji më vonë këtë vit. Kjo lodhje është disi e kuptueshme, pasi BE ka shpenzuar shumë nga dekadat e kaluara nga kriza në krizë, dhe aktualisht është e ndarë me ndarjet e brendshme, mbi çdo gjë nga politika buxhetore deri në migracion.

Shtimi i më shumë anëtarëve, veçanërisht ato të prekura nga ekonomitë e zymta, korrupsioni i shfrenuar dhe sundimi i dobët i ligjit, siç është rasti për secilin nga gjashtë aspiruesit e BE në Ballkanin Perëndimor, është një recetë e mundshme për ndarje të mëtejshme dhe krizë. Megjithatë, refuzimi i hyrjes së shteteve të Ballkanit në Union, rrezikon t’i çojë ato në krahët e aktorëve të tjerë të fuqishëm, veçanërisht Rusisë, Kinës, Turqisë dhe shteteve të Gjirit Persik, të cilat janë aktive në rajon në mënyra të ndryshme. Kjo do të krijonte një seri problemesh për Brukselin. Në të vërtetë, sipas një raporti të kohëve të fundit të Fondacionit të Shoqërisë së Hapur, përpjekjet e ngadalësuara për t’i sjellë këto shtete në BE tashmë kanë një efekt të dëmshëm në Ballkan, me ç ‘është bërë “keqësimi i demokracisë” për shkak të interesit në rënie të vendeve anëtare të BE në zgjerim”, e cila ka çuar në më pak presion për reformën politike dhe ekonomike. Që nga fundi i luftërave jugosllave në vitet 1990, BE ka investuar një kapital të rëndësishëm financiar dhe politik në edukimin e qeverisjes demokratike në rajon dhe duke ndihmuar zhvillimin e saj ekonomik.

Por, meqenëse integrimi evropian është ngadalësuar në Ballkan, këto përpjekje rrezikojnë të zhbëhen. Rusia është sfiduesi kryesor i Evropës në Ballkan. Për Moskën, duke e mbytur zgjerimin e BE-së dhe NATO-s në një rajon ku gëzon lidhje afatgjata kulturore dhe diplomatike, është një përparësi kryesore. Për të arritur këtë qëllim, ai ka vepruar me sukses si një shkatërrues. Mbështetja e Rusisë për Serbinë në mosmarrëveshjen e vendit me krahinën e saj të shkëputur të Kosovës ka luajtur një rol vendimtar në parandalimin e pajtimit mes të dy palëve, që është objektivi primar i Brukselit në rajon. Lidhjet e Kremlinit me Serbinë janë një burim shqetësimi në Bruksel dhe në Uashington. Në vitin 2017, diplomati i atëhershëm i SHBA në Evropën Juglindore, Hoyt Brian Yee, shprehu pakënaqësinë e tij me politikën e jashtme pro-ruse të Beogradit kur i tha qeverisë serbe se “nuk mund të ulet në dy karrige në të njëjtën kohë, veçanërisht nëse janë me një vend që është larg”. Si pushteti dominues në rajon, Serbia është çelësi i ambicieve të Brukselit në Ballkan.

Moska është gjithashtu aktive në Bosnjën fqinje, ku gëzon lidhje të ngushta me Milorad Dodik, presidentin e shumicës serbe të Republikës Srpska. Në vitin 2016, Kremlini mbështeti një referendum të pavarësisë të propozuar nga Dodik që do të ndante Bosnjën përgjatë vijave kryesisht etnike dhe do të zbulonte Marrëveshjen e Dejtonit të 1995, që përfundoi luftën brutale civile të vendit. Edhe pse referendumi është bllokuar nga Gjykata Kushtetuese e Bosnjës, mbështetja e Moskës për Dodik ka mbjellë me sukses ndarjen dhe ka ngritur stabilitetin në pragun e Evropës. Qoftë për zyrtarët e BE-së apo të SH.BA-së, zgjedhja në Ballkan duket e qartë: mbajini këto gjashtë vende të afërta ose rrezikojnë të pranojnë terren ndaj Rusisë, e cila ka ndodhur më parë. Në një samit të NATO-s në Bukuresht të vitit 2008, Greqia bllokoi hyrjen e Maqedonisë në aleancë, gjë që shkaktoi një periudhë të regresionit demokratik në vend nën administrimin e Rusisë, të kryeministrit të atëhershëm të Maqedonisë, Nikola Gruevski.

Siç e shprehu Instituti i Studimeve të Sigurisë në Pragë në një raport të kohëve të fundit, Maqedonia në atë kohë “hyri në një fazë të autoritarizmit me një opozitë dhe media gjithnjë e më të heshtur si dhe me pakësimin e shoqërisë civile”. Megjithëse Gruevski tani është zëvendësuar nga Zoran Zaev , BE rrezikon të ushqejë pakënaqësi që mund të forcojë forcat jo liberale në vend, duke mohuar bisedimet e pranimit të Maqedonisë edhe pas pranimit të presionit ndërkombëtar dhe pasuar me një ndryshim të diskutueshëm të emrit nga Maqedonia në Maqedoninë e Veriut, duke i dhënë fund një mosmarrëveshje të gjatë me Greqinë. Ndryshe nga Rusia, angazhimi i Kinës në Ballkan është më ekonomik se sa politik. Nëpërmjet të ashtuquajturit kornizë 17 + 1, Kina ofron pesë shtete të Ballkanit – duke përjashtuar Kosovën – qasje në kredi të mëdha pa paralajmërimet e zakonshme të lidhura me investimet e BE-së, grandet dhe ndihmat e huaja. Prandaj, elitat e Ballkanit janë në gjendje të përdorin shuma të mëdha parash pa pasur nevojë të kalojnë nëpër reformat e dhimbshme politike aq shpesh të kërkuara nga Brukseli.

Oferta e Pekinit ka qenë veçanërisht tërheqëse në Malin e Zi, të cilën komisioneri i zgjerimit të BE, Johannes Hahn, e ka theksuar se, frika Kina mund të bëhet “kali i Trojës” në qoftë se hyn në Union. Kurt Bassuener paralajmëroi në një raport të majit për një qasje të orientuar drejt elitës dhe shtet-merkantilistë, ndaj investimeve që paraqesin një sfidë të thellë për vlerat liberale demokratike, sundimin e ligjit dhe llogaridhënien publike – të gjitha që tashmë janë të pakta në Ballkanin Perëndimor. Ndonëse “angazhimi rajonal i Kinës nuk është domosdoshmërish kundër qëllimit të anëtarësimit në BE,” ai shtoi se “modeli i saj i biznesit dhe ekonomia politike veprojnë në kundërshtim me normat demokratike të BE”. Por nëse ndikimi rus dhe kinez dëmtojnë qartësisht qeverisjen demokratike në Ballkan, çfarë duhet të bëjë BE-ja? Zgjerimi paraqet sfidat e veta dhe nuk është një plumb argjendi për problemet në rajon dhe në të vërtetë brenda BE. Megjithatë, armiqësia e plotë e Macron ndaj idesë, dërgon të gjitha sinjalet e gabuara. Nëse pranimi fillon të ndihet si një mirazh, BE-ja do të ketë pak të drejtë të kundërshtojë kur Serbia, Mali i Zi dhe të tjerët pranojnë më shumë oferta nga Moska dhe Pekini.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet