Kur BBC shkruan për fenomenin e gjakmarrjes në Shqipëri

Thuhet se hakmarrja është një pjatë që shijon më shumë nëse shërbehet  ftohtë, por në Shqipëri mund të thuhet se shërbehet vërtete shumë  e ftohtë. Mosmarrëveshjet e njohura ndryshe si gjakmarrje mund të prekin gjenerata të tëra, duke përfshirë pasardhësit që nuk kanë të bëjnë me fyerjen ose vrasjen origjinale.

Edhe pse ka një histori të gjatë, fenomeni i gjakmarrjes në Shqipëri mbetet i fuqishme edhe sot, janë 68 familje në rajonin e Shkodrës, në Shqipërinë e veriut, aktualisht të paaftë për të dalë nga shtëpitë e tyre për shkak të këtij fenomeni.

Ne vizituam Nikon, një djalë 13-vjeçar, në fshatin e tij të vogël në Shqipërinë e Veriut. Niko thuhet ndryshe se është “në gjak”, nën kërcënimin e vdekjes për një “krim” të supozuara, të kryer përpara se të lindte.

Niko jeton me gjyshërit e tij të moshuar dhe është në rrezik sa herë që ai largohet nga shtëpia e tij. Dhjetëra familje të tjera në rajonin verior të Shkodrës të Shqipërisë gjithashtu jetojnë me “arrestim shtëpiak” të vetë-imponuar, pasi kanë  frikë për jetët e tyre.

Për të vizituar Nikon ne bëmë ecëm në rrugë tokësore dhe më pas me varkë, atje në çoi mësuesja e tij, Liljana Luani. Znj. Luani është e specializuar të  mësoj ” fëmijët e gjakut” në shtëpitë e tyre. Gjakmarrje do të thotë se ata nuk mund të largohen nga shtëpitë e tyre, madje as të shkojnë në shkollë.

Rregullat që rregullojnë gjakmarrjen janë kodifikuar në një libër ligjesh, të quajtur Kanuni, që daton në shekullin e 15-të. Kanuni ndihmoi të sjellë rendin në jetën e fiseve në Shqipërinë e veriut, veçanërisht gjatë përfshirjes së saj në Perandorinë Osmane.

Zonja Luani na shpjegon se kanuni shpesh ishte përdoruru jo në mënyrën e duhur nga ata që përfshiheshin në gjakmarrje.

“Nëse ata do të ndiqnin rregullat e Kanunit … ata nuk do të vrisnin fëmijë dhe femra, por sot as kanunin e as ligjet e shtetit nuk po ndjekin,” shpjegoi ajo. “Ka ndodhur që ka pasur gra të vrara dhe fëmijë të vrarë. Mendoj se autoritetet shtetërore të zbatimit të ligjit duhet të bëjnë më shumë dhe se nuk po punojnë siç duhet.”

Gjakmarrja që përfshin familjen e Nikos filloi menjëherë pas krizës së thellë ekonomike në Shqipëri, shkaktuar nga rrëzimi i të ashtuquajturave skemave piramidale. Kaosi çoi në një kolaps të besimit në institucionet shtetërore dhe në sistemin gjyqësor.

Familja u ngatërrua në një mosmarrëveshje për tokën me një familje në një fshat aty pranë. Një anëtar i familjes vrau një nga fqinjët. Kjo çoi në grindje dhe mosmarrëveshje të tjera.
Më pas, asnjë prej prindërve të Niko-s nuk jeton në shtëpinë e familjes, duke e lënë atë të rritet nga gjyshërit e tij pranë shtëpive të familjeve të tjera të përfshira në grindje.

Zonja Luani na tha se Niko di shumë pak për grindjen. “Ai dëgjon njerëzit e tjerë të flasin për të gjitha çështjet që lidhen me grindjen, dhe gjithçka që ai bën është të qëndrojë atje i heshtur, por ai është shumë i zemëruar dhe e di se është” në gjak “. Jeta e tij është në rrezik dhe ai duhet të jetë shumë i kujdesshëm “.

Kolonel Gjovalin Loka, shefi i policisë për rajonin e Shkodrës, tha se ishte duke bërë gjithçka që mundej për të parandaluar dhe hetuar gjakmarrjet.

“Ne kemi hetuar intensivisht raste të vrasjeve të mundshme si rezultat i gjakmarrjes,” tha ai. “Dhe ne kemi ndërhyrë me marrjen e informatave se po bëheshin përgatitjet për shkeljen e ligjit”.

Kolonel Loka u ankua gjithashtu se njerëzit po keqpërdornin kanunin, duke shtuar: “Njerëz të ndryshëm po e interpretojnë atë në mënyra që u përshtaten atyre. Nuk po zbatohet siç duhet.

“Përveç kësaj, në ditët tona kemi ligjet e shtetit modern shqiptar, që janë në përputhje me ligjin evropian – koha e Kanunit tashmë ka ikur, vendi i të cilit tani është vetëm në arkivat”.

Ekziston një konsensus se reforma e vazhdueshme e institucioneve shtetërore dhe gjyqësore do të ishte e suksesshme nëse do të zhdukte përgjithmonë gjakmarrjen.
Dr Olsi Lelaj, një studiues në Institutin e Antropologjisë dhe Studimeve Artistike në Tiranë, kryeqytetin e Shqipërisë, tha: “Nuk është çështje e një institucioni të fortë shtetëror, por të ketë një institucion të drejtë shtetëror. dhe një drejtësi që është e ndarë bashkërisht “.

Ndërkohë, znj. Luani vazhdon të shqetësohet për të ardhmen e Niko-s. “Unë mendoj se ky është një problem që mund të zgjidhet nga të gjithë ne. Gjithashtu punoj shumë me prindërit, sidomos me nënat e këtyre fëmijëve, sepse nënat janë ato që japin mësim dhe ua kalojnë fëmijëve tolerancën, faljen dhe si për të falur dhe për të lënë dhe për të mos vazhduar me ciklin e dhunës “.

Përshtati: Bleona Metushi

 

Të tjera

Tërmeti në Bavari

Rosalia Romaniec Partia Kristiansociale, CSU pësoi goditje të fortë në zgjedhjet e landit bavarez. Përgjegjësinë kryesore për këtë e ka…

Abissnet