Kujdes! Përdoruesit e iPhone dhe iPad: i kushtoni vëmendje pop-ups që vjedhin fjalëkalime

Një dritare që kërkon një fjalëkalim të ngjashëm me fjalëkalimin e sistemit: kështu që disa aplikacione në iOS përpiqen të vjedhin kredencialet. Kjo është alarmi që zhvilluesi Felix Krause  nisur nga faqet e tyre blog, duke treguar se si është e mundur të për mashtrim përdoruesit iPad dhe iPhone, duke krijuar një vertetimi pop-up identike me origjinalet, por krejtësisht fals. Në praktikë, “binjakët e keq” vjedhin fjalëkalimet tuaja në vend që të kenë qasje në portalin e kërkuar (iCloud, App Store ose iTunes). Kjo do të ndodhë me të gjithë përdoruesit e iPhone dhe iPad, ndonjëherë me masën e sigurisë, duke kërkuar të hyjnë në fjalëkalimin e tyre iCloud. Por disa aplikacione mashtruese përdorin një sistem të ngjashëm për të vjedhur kredencialet. Mbrojtja e vetes është e thjeshtë: shtypni butonin “shtëpi” për t’u kthyer në ekranin bazë. Nëse popup mbetet, është autentike. Nëse zhduket, është kurth.

Materiali për të bërë pop-up mashtruese është i disponueshëm në internet: këto janë bletët dhe bibliotekat e vëna në dispozicion nga Apple nëpërmjet kitit të zhvillimit iOS. Me pak fjalë, asgjë e komplikuar për një programues të mirë në shërbimin e aplikimit për përfundimet e lirshme. Në total, mund të krijohen dy lloje të ndryshme të dritareve: një që tregon edhe adresën e përdoruesit, tjetri që kërkon vetëm fjalëkalimin. Në modelin e parë, në veçanti, Krause u kërkon përdoruesve t’i kushtojnë vëmendje një pike (.) Që shfaqet në fund të postës. Nëse kutia e dialogut është e pranishme, ajo është e rreme.

Modeli i pop-up që e njeh postën e Apple dhe kërkon hyrjen me fjalëkalim

Modeli i pop-up që kërkon vetëm hyrjen me fjalëkalim

Edhe në qoftë se Apple është gjithmonë shumë i kujdesshëm në lidhje me aplikacionet që strehon në App Store, kërcënimi është gjithmonë rreth qosheve. Gjëja pozitive është se ekziston një zgjidhje.

Zgjidhja
Kur shfaqet një pop-up me kërkesën e fjalëkalimit, thjesht shtypni butonin Home. Nëse aplikacioni mbyllet dhe mesazhi mbetet në shikim të parë, kjo do të thotë që pop-up është legjitim. Në anën tjetër, nëse dritarja mbyllet me aplikacionin kjo do të thotë që pop-up nuk ishte i lidhur me sistemin dhe prandaj ishte një vepër e rreme. Një alternativë mund të jetë heqja e pop-up dhe hyrja e kredencialeve direkt nga Settings> iClou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet