Koha për ndryshimin e politikës së emigracionit në Ballkanin Perëndimor

Nuk është sekret që Ballkani Perëndimor po përjeton një emigrim masiv. Vetëm vitin e kaluar, 230,000 njerëz u larguan nga rajoni, me numrin më të madh që vijnë nga Kosova dhe Bosnja-Hercegovina, sipas Eurostat. Shumë nga këta ishin shumë të aftë. Sektori i shëndetësisë në rajon ilustron më së miri se sa kritike është të kuptosh efektet e emigracionit masivisht. Mijëra punonjës të shëndetit, përfshirë mjekë, infermierë, staf teknik dhe kujdestarë mjekësorë largohen çdo vit. Këshilli Kombëtar i Mjekësisë së Serbisë lëshon çdo vit rreth 800 certifikata të nevojshme nga mjekët kur aplikojnë për punë jashtë vendit. Në Kosovë dhe Bosnje, shoqatat e punëtorëve mjekësorë kombëtarë raportojnë se qindra mjekë të kualifikuar largohen çdo vit. Në shtator, spitali kantonal, Zenica në Bosnjën qendrore lëshoi ​​një deklaratë duke thënë se qyteti me mbi 100,000 banorë nuk kishte më në dispozicion mjekësor neuro-pediatrik.

Shumë persona me emërime i vonuan provimet e tyre deri në njoftimin e mëtejshëm. Largimi i mjekëve në Perëndim vitet e fundit është dokumentuar në çdo vend të mëparshëm socialist nga Europa Juglindore dhe Ballkani. Arsyet kryesore që përmenden zakonisht janë mungesa e profesionalizmit në vendin e punës, kushtet e dobëta të punës dhe paga të pakta. Pagat tipike për mjekët janë vetëm rreth 600 euro në muaj ndërsa infermierët bëjnë rreth 400 euro. Pasojat e eksodit janë të qarta për tu parë në terren. Emigrimi i punonjësve shëndetësorë çon në pa zhvillim të sektorit në tërësi, veçanërisht në rajone të largëta dhe kur bëhet fjalë për kujdesin shëndetësor për të moshuarit, fëmijët dhe gratë. Emigracioni shtrihet ne sistemet shëndetësore deri në pikën e kolapsit dhe rezulton në humbjen e shërbimeve jetësore. Siguron një rënie të cilësisë së ofrimit të kujdesit shëndetësor. Në Rumani, 10 për qind e popullsisë tani jetojnë pa kujdes shëndetësor, sipas Politico.eu.

Në të njëjtën kohë, BE përfiton nga ky emigrim. Gjermania, ekonomia më e pasur në bllok është ndër përfituesit më të mirë. Vlerësohet se për çdo gjashtë mjekë në Bosnje, një punon tani në Gjermani. Ndërkohë, nevoja e Gjermanisë për punëtorë shëndetësorë parashikohet të rritet nga 2.86 milion në 4.5 milion deri në vitin 2060. Më shumë se 80 milion europianë jetojnë jashtë vendit. Nëse i bashkoni të gjithë dhe formoni një vend, do të ishte shteti i dytë më i madh në BE pas Gjermanisë. Realiteti i ri është se emigracioni është shumë më pak i përhershëm sesa në dekadat e mëparshme. Mërgimtarët e përkohshëm në vendet e zhvilluara tejkalojnë emigrantët e përhershëm tre deri në një, dhe midis 20 dhe 50 për qind të emigrantëve largohen nga vendet e tyre pritëse brenda tre deri në pesë vjet. Në Ballkanin Perëndimor, migracioni rrethor është një proces i pa strukturuar i iniciuar dhe mbajtur nga vetë emigrantët. Mërgimtarët mbajnë lidhje si me vendet e tyre të origjinës ashtu edhe në vendet ku kalojnë. Ata përfitojnë nga këto rrjete në mënyrë të pavarur nga çdo marrëdhënie ose lidhje me qeveritë e vendeve të tyre të origjinës. Qeveritë mund të ndryshojnë në një farë mase dinamikën e punës dhe emigracionit – duke lejuar transportueshmërinë e përfitimeve përtej kufijve, së bashku me trajnime dhe specializime shtesë, por gjithashtu duke siguruar që aftësitë e fituara jashtë vendit të njihen dhe vlerësohen në shtëpi.

Të lëvizësh dhe të punosh në vende të ndryshme nuk ka qenë kurrë më e lehtë, veçanërisht në disa sektorë si IT. Kjo është edhe më e rëndësishme për vendet më të vogla me shkallë më të lartë të emigrimit të aftë dhe më pak mundësi për të zëvendësuar shpejt punëtorët e aftë. Premisa themelore që emigrantët duhet të kenë të drejtën – dhe kushtet e nevojshme – për të lëvizur midis vendeve pritëse dhe kthimit në shtëpi në çdo pikë duhet të jetë minimale. Marrëveshjet e tilla duhet të përfshijnë zbulimin në kohë dhe të plotë të informacionit në lidhje me të drejtat e punës dhe pensioneve, mundësinë e shtetësisë së dyfishtë, lejet e qëndrimit të përhershëm etj. Një rrugë tjetër sfiduese – dhe kontestuese – do të ishte një zhvendosje drejt rishikimit të politikave të imigracionit. Shumë industri vuajnë sepse fuqia punëtore vendase nuk mund të sigurojë furnizimin e nevojshëm të punës me çmime të drejta (ose aspak), ndërsa stoku i tanishëm i të huajve në rajon përbën një përqindje relativisht të vogël të popullsisë. Që nga viti 2015, si rezultat i krizës së refugjatëve, rajoni i Ballkanit Perëndimor ka parë mijëra të mbërritur, kryesisht në Bosnjë dhe Serbi. Numrat u rritën ndjeshëm në 2018/2019, kur përafërsisht 400 emigrantë po arrinin çdo ditë. Shumica e emigrantëve, të strehuar tani në Bosnje, janë afganë – janë etnikë nga provincat e Kabulit, Parvanit dhe Kunduzit – si dhe sirianët dhe të tjerët, shumë në grupe familjare me fëmijë. Edhe pse shumë janë thjesht në tranzit, me pak dëshirë për të qëndruar në rajon, ata që do të konsiderojnë qëndrimin nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë.

Në vitin 2018, në të gjithë Ballkanin Perëndimor, kishte 10.315 kërkesa për azil. Në të njëjtin vit, 101 personave iu dha statusi i mbrojtjes plotësuese dhe 13 u morën statusin e refugjatit. Bazuar në përvojën dhe politikat e imigracionit të vendeve të tjera që përballen me një numër të madh refugjatësh, duhet të jetë e mundur që shtetet e Ballkanit Perëndimor ta bëjnë atë të ligjshëm që azilkërkuesit të qëndrojnë duke dhënë të drejta të caktuara – jo më pak të drejtën e qëndrimit. Kjo do t’i lejonte ata të punojnë dhe të hyjnë në tregun e punës, por gjithashtu të sigurojnë një menaxhim më efektiv të migracionit në kombinim me nismat e tjera të politikës. Përballë këtyre realiteteve, pyetja e vërtetë është se sa më gjatë rajoni mund të injorojë problemin e vazhdueshëm të niveleve të larta të emigracionit dhe rënies demografike.

*Alida Vraçiç është pjesë e programit të Ardhmërisë Europiane të Institutit të Shkencave Humane dhe Fondacionit ERSTE në Vjenë, bashkëpunëtore vizitues në Këshillin Europian për Marrëdhëniet e Jashtme në Berlin dhe drejtor i Think-Tank me qendër në Sarajevë.

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet