×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Kapësit e fotografisë, shtetit dhe një Hasan Hyseyini

Veton Surroi

Fundi i një trileri: kush e dha urdhrin politik për të rrëmbyer qytetarët turq në Kosovë?

1.

Mund të jetë barsoletë, skenar teatri absurdi apo një film “comedy of errors” (komedi e gabimeve), por nuk është. Është pjesë e një dokumenti zyrtar që përshkruan rastin e qytetarit H.

Një ditë privohet nga liria nga Policia e Kosovës. Arsyeja për privim nga liria (më vonë do ta quajnë me termin asnjanës “shoqërim”, që hyn në kategorinë e mjegullt mes arrestimit dhe të drejtës për të qenë i lirë) është se fytyra e tij duket si ajo e fotografisë që e kanë në duar. Fotografinë ua dhanë policëve agjentët e shërbimit sekret. Fotografia ishte e një njeriu me emër e mbiemër, datë e vend të lindjes. Qytetari H. tha se ishte gabim arrestimi i tij; se ai nuk ishte njeriu me emër e mbiemër, datë e vend të lindjes që kërkohej.

Po, tha: jam Hasan Huseyin, por nuk jam ai Hasan Huseyin, jam tjetër. Por, ti je njeriu i kësaj fotografie? Jam. Atëherë nuk është kurrfarë gabimi. Fotografia është e vërtetë, të tjerat – emri e mbiemri, data e lindjes – nuk janë me relevancë.

2.

Ka gati një vit që qytetari H. u arrestua së bashku me pesë qytetarë të tjerë – që të gjithë shtetas të Turqisë – dhe u dëbuan për në Turqi. Në fakt termet “arrestuan” dhe “dëbuan” nënkuptojnë një proces të duhur ligjor, por ajo çka ndodhi në mars të vitit 2018 ishte rrëmbim i qytetarëve nga ana e zyrtarëve shtetërorë të Kosovës dhe dorëzim të të rrëmbyerve zyrtarëve shtetërorë të qytetarëve të Turqisë. Këtë, pas një pune gjashtëmuajshe, është përpjekur ta konfirmojë Komisioni hetimor parlamentar i Kuvendit të Kosovës. Pas një pune të vështirë dhe të penguar, duke filluar nga presidenti i vendit, Hashim Thaçi, Komisioni hetimor ka përgatitur një raport, i cili evidenton 31 shkelje ligjore apo procedurale.

Arrestimi i qytetarit H. shërben si metaforë e mirë e të gjitha atyre shkeljeve ligjore a procedurale, sepse qe me rëndësi të rrëmbehej një Hasan Hyseyin, cilido Hasan Hyseyin, mundësisht një që duket si ai i fotografisë. Rrjedhimisht, qe me rëndësi të rrëmbehen gjashtë qytetarë turq, pa marrë parasysh se me çfarë arsyetimi dhe me shpjegimin se po u merret e drejta e qëndrimit në Kosovë, t’u dorëzohen autoriteteve turke në një avion të ardhur nergut për ta. Dhe arrestimi i qytetarit H. së bashku me raportin e Komisionit hetimor parlamentar tashmë përbëjnë një test shtetëror. Të hënën Ambasada amerikane në Prishtinë lëshoi një komunikatë lidhur me rrëmbimin e gjashtë qytetarëve turq dhe punën e Komisionit parlamentar. Në të rrëmbimi u vu në kontekst të përshkrimit se “presioni politik në sektorin e sigurisë për të thyer ligjin e Kosovës është një shkelje skandaloze e vlerave demokratike”. Njëkohësisht u vu në kontekst të një mësimi nga gabimet fondamentale të bëra në këtë rast: “Ne nxisim për transparencë të plotë në sektorin e sigurisë dhe në drejtimin e punëve të jashtme, për të parandaluar ndërhyrjet e pavenda nga politikanët kosovarë në të ardhmen”.

Kështu, në parametrat e vlerësimit të shtetësisë së Kosovës, arrestimi i qytetarit H. i afrohet definicionit shkollor të kapjes së shtetit. Në këtë definicion, sektori i sigurisë i Kosovës shndërrohet në instrument të kapësve politikë të shtetit. I tërë raporti i Komisionit parlamentar tregon se si AKI-ja, Policia e Kosovës dhe Prokuroria janë vënë në dispozicion të urdhrit politik.

Atë që nuk e bën Komisioni parlamentar, sikur në një triler të papërfunduar, është të zbulojë se kush është urdhërdhënësi politik. Përfundimin e këtij trileri e kërkon edhe komunikata e Ambasadës amerikane: “Ne u bëjmë thirrje institucioneve të Kosovës që të sigurojnë përgjegjësi të plotë për këdo që shkel ligjin, dhe rikujtojmë liderët e Kosovës që institucionet e sigurisë duhet të veprojnë vetëm brenda autoritetit kushtetues, në varësi të sundimit të ligjit”.

4.

Trileri ka mundësi të zgjerohet e thellohet edhe më. Para një viti u pata shkruar deputetëve të Kuvendit të Kosovës një letër të hapur. Aty përshkrova rrëmbimin dhe dorëzimin e gjashtë qytetarëve turq si shkelje të Kushtetutës së Kosovës. “Në nenin 3 të kësaj kushtetute thuhet se vendi qeveriset “me respektim të plotë të sundimit të ligjit, përmes institucioneve të veta legjislative, ekzekutive dhe gjyqësore”, dhe se “ushtrimi i autoritetit publik në Republikën e Kosovës bazohet në parimet e barazisë para ligjit të të gjithë individëve dhe në respektimin e plotë të të drejtave dhe lirive themelore të njeriut, të pranuara ndërkombëtarisht”. Siç u pa, autoritetet që rrëmbyen gjashtë qytetarët turq nuk respektuan ligjet dhe barazinë e tyre para ligjit.

Neni 22 i Kushtetutës së vendit e bën pjesë të legjislacionit vendor Konventën Evropiane për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive Themelore të Njeriut dhe Protokollet e saj, e në nenin 5 të kësaj konvente thuhet shprehimisht se çdokush, pra edhe gjashtë qytetarët turq kanë të drejtën “për liri dhe siguri personale” dhe “se askush nuk do të privohet nga kjo liri” pos nëse dënohet me ligj, gjegjësisht privohet nga ajo ligjërisht. Gjashtë qytetarët turq u privuan nga liria pa një proces ligjor.

Neni 24 i Kushtetutës thotë se “të gjithë janë të barabartë para ligjit. Çdokush gëzon të drejtën e mbrojtjes së barabartë ligjore, pa diskriminim”, por kjo nuk ishte e vërtetë për gjashtë qytetarët turq. Fakti se ata qenë pjesë e një kërkese politike të një shteti tjetër, e jo një procedure gjyqësore-juridike, i bënte të përjashtuar nga barazia para ligjit. Rrjedhimisht, më e fortë qe kërkesa politike e shtetit tjetër se parimi i barazisë i Kushtetutës së Kosovës.

Neni 29 i Kushtetutës së Kosovës, pra ai që rrjedh drejtpërdrejt nga Konventa Evropiane e të Drejtave të Njeriut duhej t’u siguronte gjashtë qytetarëve turq që si “Çdokush që privohet nga liria pa urdhër të gjykatës, brenda dyzet e tetë (48) orësh duhet të dërgohet përpara gjyqtarit, i cili vendos për paraburgimin ose lirimin e tij/saj, jo më vonë se dyzet e tetë (48) orë nga momenti kur personi i privuar është sjellë para gjykatës. Çdokush që arrestohet, ka të drejtën që të nxirret në gjykim brenda një periudhe të arsyeshme, ose të lirohet në pritje të gjykimit, me përjashtim kur gjyqtari konstaton se personi përbën rrezik për komunitetin ose ka rrezik për ikjen e saj/tij para gjykimit”.

Me këtë nen të Kushtetutës, gjashtë qytetarët turq duhet të gëzonin këtë mbrojtje: “Çdokujt që i hiqet liria me arrest ose ndalim, gëzon të drejtën që të përdorë mjete juridike për të sfiduar ligjshmërinë e arrestit ose të ndalimit. Rasti do të vendoset nga gjykata brenda një afati sa më të shkurtër dhe nëse arresti ose ndalimi është i paligjshëm, do të urdhërohet lirimi i personit”.

Me nenin 32 të Kushtetutës ata kishin të drejtën që t’i përdornin” mjetet juridike kundër vendimeve gjyqësore dhe administrative, të cilat cenojnë të drejtat ose interesat e saj/tij në mënyrën e përcaktuar me ligj”, pra kishin të drejtën të kontestonin jo vetëm heqjen e së drejtës së qëndrimit, por aq më shumë, dorëzimin e një autoriteti të një shteti tjetër. Por AKI-ja dhe Policia e Kosovës nuk e lejuan.

Dhe duke mos lejuar, u shndërruan në kategori mbikushtetuese, sepse sipas nenit 55 të Kushtetutës së Kosovës “Të drejtat dhe liritë themelore të garantuara me këtë Kushtetutë, mund të kufizohen vetëm me ligj”. Trileri do të çojë drejt një situate që ngado të ketë ardhur urdhri politik për policët e agjentët, për drejtorët e prokurorët, të vlerësohet se ka qenë shkelje e ligjeve po e po, por edhe e Kushtetutës së vendit. Kësi urdhri nuk mund të japë një shef a një drejtor; mund të japë vetëm ai që ka kompetenca aq të mëdha sa të prekë edhe Kushtetutën. Dhe, kjo mund të jetë arsyeja pse Kuvendi i Kosovës, me insistim të partive në pushtet, nuk e miratoi Raportin e Komisionit si Raport Kuvendi. Dhe kjo duhet të jetë arsyeja pse nga ky raport dhe pasojat juridike të këtij raporti mund të varet se a ka ndërmend Kosova të përcaktohet kundër kapjes së shtetit apo jo.

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Besoni se qeveria shqiptare do të arrijë ta sigurojë së shpejti vaksinën anti-COVID për të gjithë popullsinë?

Loading ... Loading ...

Vajza nga Ibri, Vjosa Osmani përtej politikës

Vajza nga Ibri, Vjosa Osmani përtej politikës

Publikuar më 24.02.2021
Nga Linda Karadaku Vjosa Osmani, e cila në zgjedhjet e 14 sh...

Nga Linda Karadaku Vjosa Osmani, e cila në zgjedhjet e 14 shkurtit, garoi nën siglën e Lëvizjes Vetëvendosje, me sa duket e ka tejkaluar në vota edhe kreun e kësaj partie, Albin Kurti, në rezultatin e tij të vitit 2019. Kurti kishte marrë atëherë më shumë se 180 mijë vota dhe Osmani, këtë herë duket […]

Lexo më shumë

DITARI I 25 PRILLIT (-63)/ Me Ramën kryeministër vaksinohen 10 % e shqiptarëve për 15.6 vite

DITARI I 25 PRILLIT (-63)/ Me Ramën kryeministër vaksinohen 10 % e shqiptarëve për 15.6 vite

Publikuar më 20.02.2021
Arben Rrozhani Gjatë një interviste për një televizion vendo...

Arben Rrozhani Gjatë një interviste për një televizion vendor në Vlorë, dy netë më parë, kryeministri Rama përmendi atë historinë popullore me “sikur” të hallës dhe të xhaxhait, për të thënë se është dhe do të jetë në krye të vendit për shumë kohë. Dhe me “sikur”, llogaritë me Ramën kryeministër janë blozë. Po i […]

Lexo më shumë

Shqipërisë i duhet një model i ri ekonomik dhe një plan strategjik për rritjen e investimeve të huaja

Shqipërisë i duhet një model i ri ekonomik dhe një plan strategjik për rritjen e investimeve të huaja

Publikuar më 19.02.2021
Arlind Puka Pabarazia ekonomike është shpërndarja e pabaraba...

Arlind Puka Pabarazia ekonomike është shpërndarja e pabarabartë e të ardhurave dhe mundësive ndërmjet grupeve të ndryshme në shoqëri. Eshtë një shqetësim në pothuajse të gjitha vendet e botës dhe shpesh njerëzit në varfëri kane me pak shanse për të ngjitur shkallët shoqërore. Por, të lindësh në varfëri nuk do të thotë automatikisht të qëndrosh […]

Lexo më shumë

Petrit Myftiu, Komandanti me vlera të rralla!

Petrit Myftiu, Komandanti me vlera të rralla!

Publikuar më 15.02.2021
Nga Jak Gjergji (Mandrea) Ishte janar 1950. Mirdita jetonte ...

Nga Jak Gjergji (Mandrea) Ishte janar 1950. Mirdita jetonte vitet me te veshtira te historise se saj. Lufte, vrasje, varferi dhe dimer te eger! E ne 10 perfaqesues te “Lulit -vocer” te Migjenit te Madh,ishim mbledhur ne qendren e Rreshenit,te strukur ne ndonje skut ku era nuk na kapte,duke pritur makinen qe do ten a […]

Lexo më shumë

“Edvin Prifti, shefi i fundit që largohet nga QSUT, meritat e tij të shkruhen në pllaka ari”

“Edvin Prifti, shefi i fundit që largohet nga QSUT, meritat e tij të shkruhen në pllaka ari”

Publikuar më 15.02.2021
Nga: Maksim Basho, shefi i imazherisë në urgjencën e QSUT Sa...

Nga: Maksim Basho, shefi i imazherisë në urgjencën e QSUT Sa më pak dinë , aq më shumë dyshojnë ! Ua servirën lajmin dhe çfarë të shikosh ?! Profesionistët  e facebook-ut , provuan të “shëronin” edhe një herë zemrat e tyre të vogla duke bërë atë që dinë më mirë, të rrisin sedrën dhe krenarinë […]

Lexo më shumë

Andi Bushati: Orët e mia të bllokimit në superstradën e veriut dhe pse më sulmuan Rama dhe Balluku

Andi Bushati: Orët e mia të bllokimit në superstradën e veriut dhe pse më sulmuan Rama dhe Balluku

Publikuar më 14.02.2021
Nga Andi Bushati Për shkak të lodhjes dhe kalvarit të stërgj...

Nga Andi Bushati Për shkak të lodhjes dhe kalvarit të stërgjatur, si një prej mijëra të bllokuarve në rrugën Lezhë Tiranë sot e hapa me vonesë telefonin. Por që në momentin e parë, sapo hyri sinjali i Vodafon, tringëllima e mesazheve nuk rreshtte. Thelbi i tyre: “Edi Rama dhe Belinda Balluku janë marrë me ty”. […]

Lexo më shumë

Shqipëria e bukur dhe më e Mira!

Shqipëria e bukur dhe më e Mira!

Publikuar më 11.02.2021
Marsela Lekli Do ta bëjmë Shqipërinë, ajo është e bukur e fo...

Marsela Lekli Do ta bëjmë Shqipërinë, ajo është e bukur e fortë, ikja e shqiptarëve është një dramë e viteve të fundit. Ikje ka pasur por ka pasur edhe kthim..!! Kjo është ikje pa kthim, ikje e detyruar nga një regjim antishqiptar… Shqipëria e bukur dhe më e Mira! Qeveria udhëheqësia e keqe. Nëse sot […]

Lexo më shumë

Kërkojnë dhe vota pale!

Kërkojnë dhe vota pale!

Publikuar më 09.02.2021
Silvana Begaj Nuk më pëlqejnë mallkimet, por sot ju them me ...

Silvana Begaj Nuk më pëlqejnë mallkimet, por sot ju them me shpirt:-U shoftë emri juaj! Kërkoni dhe vota, pale! U shoftë emri juaj se kur të shuheni ju ndoshta shpëton vendi im, vendi i njerëzve të mi, vendi i ëndrrave të mia. Më vodhët ëndrrat! Kërkoni dhe vota pale, pa pikë turpi! Po si kërkoni […]

Lexo më shumë