Jovana Maroviç: Elita politike në Ballkan janë jo-demokratike

Në një intervistë për gazetën “Shekulli”, Drejtoresha e Think-Tank” ballkanik, “Rrjeti i Politikave të Ballkanit, me qendër në Podgoricë, shprehet dyshuese për integrimin e Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian. Korrupsioni, mungesa e qarkullimit të elitave, problemet me sundimin e ligjit dhe klientelizmi, sipas Jovana Maroviç, janë tepër problematike.

Intervista e plotë:

Cilat janë çështjet më problematike, të cilat duhet të përmirësohen më shumë në Ballkanin Perëndimor?

Megjithëse në fazat e ndryshme të procesit të integrimit evropian, vendet e Ballkanit Perëndimor po përballen me sfida të ngjashme, duke përfshirë korrupsionin e përhapur dhe vendosjen e fortë të partisë dhe administratës duke rezultuar në një qeverisje nëpërmjet klientelizmit. Kushtet e dobëta për zgjedhjet, institucionet e politizuara thellë dhe mjedisi i keq për median, po e dëmtojnë sundimin e ligjit. Ndërsa të gjitha vendet po përmirësojnë procedurat dhe institucionet reformuese, nuk ka progres në praktikë, pasi ligjet nuk po zbatohen në mënyrë të qëndrueshme. Në të njëjtën kohë mungon përgjegjësia dhe transparenca është e kufizuar. Masat shpesh janë të shkurtra, pasi ato kanë një hapësirë ​​të kufizuar ndërsa institucionet nuk i zbatojnë ato në mënyrë të paanshme.

Çfarë zgjidhjeje mund të ketë korrupsioni në vendet tona?

Frenimi i korrupsionit është një luftë afatgjatë dhe nuk ka asnjë shërim të vetëm universal për të. Skandalet e korrupsionit ndikojnë në gjendjen e demokracisë dhe në besimin e qytetarëve në institucione, kështu që çdo veprim vendimtar duhet të përfshijë hetimin e shkeljeve flagrante (të dokumentuara) të ligjit. Për më tepër, zbatimi i masave duhet të sigurohet përmes forcimit të mekanizmave të kontrollit dhe bashkëpunimit më të fortë institucional. Forcimi i shoqërisë civile dhe medias është gjithashtu një parakusht. Gjithçka, natyrisht, duhet të ndodhë në atmosferën e një konkurrence të drejtë dhe demokratike politike (zgjedhje). Meqenëse shoqëritë tona nuk kanë një kulturë të zhvilluar politike dhe të kuptuarit se korrupsioni është i dëmshëm, procesi i ngritjes së vetëdijes duhet të mbështetet nga aktivitete të shpeshta në kuadër të arsimit dhe formimit formal dhe jo-formal, për të gjithë punonjësit e administratës publike, por edhe për qytetarët. Një pjesë e rëndësishme e këtij misteri përbëhet nga elita politike (qeverisëse) të cilët, duke shtyrë reformat e dhimbshme dhe të vështira, mbajnë veten në pushtet me mbështetjen e praktikave jo demokratike. Prandaj, “faktori i motivimit” duhet të përfshijë gjithashtu një kombinim të presionit dhe stimujve nga niveli i BE-së.

A besoni se Shqipëria do ta fitoje statusin kandidat vitin që vjen?

Viti i ardhshëm nuk është një vit premtues për vendet e Ballkanit Perëndimor, pasi në Bashkimin Evropian do të kenë vend zgjedhjet dhe ndryshimet në oborrin e vet. Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë qenë në një “distancë të mirë” për shkak të gjendjes së reformave, por edhe për shkak të rezervave të shteteve anëtare individuale drejt zgjerimit. Prandaj, edhe nëse Shqipëria përmbush detyrat e saj për të filluar negociatat, pengimi është i mundur.

Cili është mendimi juaj për vendosjen e tarifës kundër Serbisë dhe Bosnjës?

Këto lëvizje sigurisht nuk janë të mira për bashkëpunimin rajonal apo për dialogun Kosovë-Serbi. Të dy palët në këtë dialog në muajt e fundit kanë insistuar në lëvizje dhe retorikë që çojnë në përshkallëzimin e mosmarrëveshjes sesa në gjetjen e një zgjidhjeje.

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet