Janning: Cilësia e qeverisjes në Shqipëri është e dobët

Flet eksperti i KE-së, Josef Janning/ Franca dhe Gjermania kanë dyshime për qëndrueshmërinë e reformave në Shqipëri. Politika e ka treguar ndër vite se ka dështuar. Në Shqipëri sfida social-ekonomike është shumë herë më e madhe se në vendet e tjera lindore

Erjon Dervishi

Mbledhja e fundit e Këshillit të Ministrave të Bashkimit Europian, nuk dha një sinjal pozitiv për çështjen e hapjes së negociatave me Shqipërinë. Pjesë e këtyre negociatave është edhe Maqedonia e Veriut. Edhe ajo nuk ka marrë një përgjigje pozitive për hapjen e negociatave. Gjatë konferencës për shtyp në përfundim të mbledhjes në Luksemburg, Komisionieri për Zgjerim, Johannes Hahn dhe Ministrja e Jashtme e Finlandës, Tytti Tuppurainen, u shprehën se çështja e hapjes së negociatave është tepër komplekse. Kjo për faktin se tre vende janë kundër Shqipërisë. Më kryesorja nga këto vende është Franca. Josef Janning, eksperti për politikat europiane, pranë Këshillit Europian të Marrëdhënieve me Jashtë, në një intervistë për gazetën “Shekulli”, shpjegon qëndrimin e Francës ndaj çeljes së negociatave me Shqipërinë. Sipas Z. Janning, Franca e shikon zgjerimin e Bashkimit Europian si dobësim të kësaj të fundit për të marrë vendime. Z. Janning është skeptik për zgjerimin e mëtejshëm të Bashkimit Europian. Pas Ballkanit Perëndimor nuk parashikohen zgjerime të mëtejshme.

Z. Josef, a jeni optimist se Këshilli i Ministrave i Bashkimit Europian do të japë një mendim pozitiv për hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut?

Unë pres që Këshilli Europian të aprovojë hapjen e negociatave, por vetëm pas një debati të gjatë. Në fund, besoj se pozicioni i tillë do të mbizotërojë, për të mbajtur vrullin e reformës duke hapur negociatat, të cilat gjithsesi do të zgjasin disa vite. Në çdo rast, politika tjetër nuk duhet të fillojë me përjashtimin e ndonjë procesi të zgjerimit për periudhën e ardhshme 5-vjeçare.

Cilat janë shqetësimet kryesore për Francën dhe Gjermaninë në lidhje me Shqipërinë?

Të dy qeveritë kanë dyshime për qëndrueshmërinë e reformave në Shqipëri, jo vetëm sepse ka pasur shumë kthesa në proceset e transformimit të vendeve europiane pas vitit 1989. Për më tepër, në krahasim me ish-vrapuesit e përparshëm si Polonia apo Hungaria, sfida social-ekonomike është më e madhe dhe cilësia e qeverisjes është më e dobët në Shqipëri.

Si e shpjegoni qëndrimin e Francës ndaj Shqipërisë?

Francezët e shohin zgjerimin si dobësim të aftësisë së Bashkimit Europian për të marrë vendime. Parisi gjithmonë ka preferuar thellimin mbi zgjerimin. Londra ka mbrojtur zgjerimin me qëllim parandalimin e thellimit, ndërsa Berlini ka ndjekur një politikë për të ndjekur paralelisht të dy qëllimet.

A mendoni se Bashkimi Europian po përpiqet të ndalojë procesin e zgjerimit në të ardhmen e afërt?

Unë nuk mendoj kështu, edhe pse nuk parashikoj zgjerime përtej Ballkanit Perëndimor, ndoshta Moldavia në ndonjë moment, por si asnjë vend tjetër. Zgjerimi në fakt ka shtuar ndjeshëm kompleksitetin e politikës së Bashkimit Europian; ajo vazhdoi më tej idenë e një Europë të Bashkuar, por ajo ka dobësuar qeverisjen e këtij uniteti. Si përmbledhje, zgjerimi vazhdon, por pa pritje të mëdha.

Josep Janning: Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut i duhet perspektiva e anëtarësimit

Josep Janning nuk sheh rrugë tjetër për BE, veç çeljes së negociatave. “Duhet parë edhe ana tjetër, nëse nuk ka një qëllim, një perspektivë të besueshme anëtarësimi, atëherë për aktorët politikë aty bëhet e vështirë, për të mos thënë se bëhet shumë e vështirë t’i qëndrojnë kursit për t’i afruar vendet e tyre në mënyrë konsekuente në drejtim të BE”, tha ai në një prononcim për median gjermane, DË. Sipas tij, fillimi është i lehtë, por më pas puna bëhet serioze dhe pikërisht në këtë fazë duhet vullneti i fortë politik për t’iu mbetur besnik reformave. Në këtë kuptim ndihmon shumë perspektiva e anëtarësimit, thotë Janning. Jo vetëm inkurajimi për reforma që i duhet dhënë këtyre vendeve në rrugën e afrimit me standartet e BE është një argument pro çeljes së tyre për ekspertin gjerman. Josef Janning shikon edhe një interes të BE për zgjerimin me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut në drejtim të sigurisë. “Për BE shtrohet pyetja a mundet ajo t’i mbajë larg ato demokraci europiane që duan të futen brenda saj. Këtë ajo nuk mund ta bëjë, pa dorëzuar idenë se është vatër e të gjitha demokracive në Europë”, thekson Janning.

Biografia

Josef Janning është bashkëpunëtor i lartë i politikës dhe shef i zyrës në Berlin të Këshillit Europian për Marrëdhëniet e Jashtme. Temat e tij të fokusit përfshijnë integrimin evropian, reformën në BE, politikën e jashtme dhe të sigurisë europiane dhe gjermane, qeverisjen globale dhe marrëdhëniet transatlantike. Janning u bashkua me Këshillin Europian për Marrëdhëniet me Jashtë në Prill 2014 si bashkëpunëtor i lartë i politikës në zyrën e Berlinit. Nga viti 2013 deri në 2014 ai ishte një bashkëpunëtor i Mercatorit në Këshillin Gjerman për Marrëdhëniet e Jashtme. Para kësaj ai shërbeu si Drejtor i Studimeve në Qendrën e Politikave Europiane (EPC) në Bruksel. Midis viteve 2001 dhe 2010, Janning drejtoi punën e politikave ndërkombëtare si Drejtor i Lartë i Fondacionit Bertelsmann, një fondacion i madh privat gjerman. Pozicionet e mëparshme në karrierën e tij përfshijnë Zëvendës Drejtorin e Qendrës për Kërkime të Politikave të Aplikuara (CAP) në Universitetin e Mynihut nga 1995-2007. Më parë, ai ka mbajtur poste mësimore në Universitetin e Mainzit, Universitetin Hebraik të Jeruzalemit dhe profesor në Universitetin Renmin të Pekinit. Ai ka punuar me institucione udhëheqëse të ekspertëve në Europë, ShBA dhe Azi, dhe ka angazhuar dhe udhëhequr grupe të ndryshme studimore ndërkombëtare, grupe të niveleve të larta dhe komisione. Janning ka botuar gjerësisht studime për çështjet europiane, marrëdhëniet ndërkombëtare, politikën e jashtme dhe të sigurisë të BE-së, politikën gjermane të jashtme dhe të Europës si dhe çështjet globale. Për këto çështje ai është gjithashtu një komentues i shpeshtë me mediat gjermane dhe ndërkombëtare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet