Ja sa gota ujë duhet të pini në ditë

Publikuar më 09. 06. 2017 nga Shekulli Online

Uji luan rol të rëndësishëm në trupin e njeriut. Ai na ndihmon për të ruajtur temperaturën e trupit, për të transportuar lëndë ushqyese dhe toksina dhe vepron si një amortizues për nyjet tona. Është gjithashtu i rëndësishëm për shëndetin dhe bukurinë e flokëve, lëkurës dhe thonjve tanë. Me ndryshimin e sezonit është e rëndësishme të dimë sa ujë duhet të pimë çdo ditë në mënyrë që trupat tanë të funksionojnë në mënyrën më të mirë, shkruan FemratNews.

Sasia e duhur në të vërtetë është e bazuar në atë se sa ujë ikën nga trupat tanë. Sipas “Gazetës Evropiane të Ushqyerjes Klinike”, kërkesat e njerëzore për ujë nuk bazohen në një marrje minimale sepse ka kaq shumë faktorë që ndryshojnë nevojat tona për ujë. Për shembull, kërkesat e ujit do të varen nga individi nëse një person ka një normë të lartë apo të ulët të djersës. Gjithashtu varen edhe nga situata. Dikush që po luan një ndeshje në natyrë në një ditë të ngrohtë do të duhet të pijë më shumë se dikush që nuk është aktiv.

Klima gjithashtu mund të bëjë një ndryshim. Më shumë ujë do të zhduket nga lëkura jonë në një mjedis të thatë sesa në një mjedis të lagësht. Sipas studiuesve, sasia e përditshme e ujit të rekomanduar për një të rritur që bën jetë sedentare është tetë gota (rreth dy litra) për gratë dhe 10.5 gota (2.5 litra) për meshkujt. Nëse jeni të shqetësuar se nuk mund të pini të gjithë atë sasi uji në një ditë, mos e pini. Shumë prej nesh marrin ujë përmes ushqimit dhe pijeve përveç ujit, por është ende e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se sa gota duhen në një ditë.

Etja është sinjali i parë që ju tregon se duhet të pini ujë. Por s’është i vetmi: Kur e dini ose kuptoni se po humbisni ujë – kur jeni të djersitur, për shembull – duhet të pini para se të ndiheni të etur. Qëndrimi i hidratuar është thelbësor për funksionimin dhe lumturinë tuaj.

/A.L/