×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Heronjtë e çlirimit të Kosovës

Prof.Dr.Mehdi HYSENI

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi me rastin e 20-vjetorit të çlirimit të Kosovës nga Serbia pushtuese gjenocidale,më 12 qershor 2019, patjetër, do të duhej ta nderonte presidentin e Amerikës, Bill Clinton me medaljen HERO I PAVARËSISË SË REPUBLIKËS SË KOSOVËS, jo vetëm me urdhrin e lirsë, sepse është i pamjaftueshëm në krahasim me veprën e madhe historike, me kontributin dhe me meritat e jashtëzakonshme të Bill Clintonit, shpëtimtarit të  2 milionë e gjysmë shqiptarëve në Kosovë (1999). Pra, JO vetëm me  urdhrin e lirisë”, por edhe me  Urdhrin e Heroit të Kosovës, Presidentit të Amerikës, Bill Clinton ! Sepse  Presidenti historik amerikan, Bill Clinton ishte  i pari dhe i vetmi lider politik në skenën ndërkombëtare, që botërisht deklaroi se Serbia bëri gjencid në Kosovë-në zemrën e Evropës (1999). Ky ishte shkaku, pse Bill Clinton dha urdhrin historik për bombardimin e së ashtuquajturës Republikë Federale Jugosllave (Serbia dhe  Mali i Zi), më 24 mars 1999. Bill Clinton së bashku me  Madeleine Albright  (Sekretare e Departamentit Shtetëror Amerikan) dhe William Walker (diplomat i shquar amerikan  dhe shef i Misionit të OSBE-së në Kosovë) së bashku me kryekamandantin e NATO-s, Gjeneralin amerikan Wesley Clark kanë meritat kryesore historike, politike, diplomatike dhe ushtarake për shpëtimin e Kosovës nga gjenocidi i Serbisë së Slobodan Milosheviqit (1989-1999).

Kush ta shpëton jetën dhe të sjellë lirinë dhe pavarësinë, ai është vëlla, shok,  mik dhe  hero. Prandaj, të mos i ndajmë, të mos i injorojmë dhe të mos i harrojmë heronjtë e Kosovës, qofshin kombëtarë apo ndërkombëtarë. Lufta e përbashkë, liria dhe pavarësia e Kosovës na bashkoi me Amerikën. Prandaj, këtë bashkim dhe këtë miqësi jemi të obliguar ta ruajmë me sjellje, me  vepra  dhe me vlera konkrete, jo vetëm me fjalë boshe, me mashtrime, me devijime dhe me hipokrizi të ndryshme, që dëmtojnë interesin e përgjithshëm strategjik  dhe bashkëpunimin  afatgjatë shqiptaro-amerikan. Pra, ta shikojmë të vërtetën në sy se liria dhe pavarësia e Kosovës,  është vepër  historike e  përbashkët e UÇK-së së Adem Jasharit, të mbështetur dhe të legalizuar nga Amerika e Bill Clintonit dhe e George W. Bush. Kjo është arsyeja dhe argumenti i qëndrueshëm, që mbështesin vendimin e ligjshëm të Kosovës për njohjen e statusit hero të  presidentëve Bill Clinton dhe George W.Bush.

Ata që  pavarësuan Kosovën, janë heronjë të Kosovës. Nuk kanë emër tjetër. Mirëpo, këtë duhet  zyrtarizuar edhe de jure Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, duke  i nderuar me mirënjohje të veçantë-heronjë të Kosovës, presidentët e SHBA-së, Bill Clinton dhe George W. Bush.  Pra,  krahas heronjve kombëtarë shqiptarë, Adem Demaçi dhe Adem Jashari, edhe ish-presidentët  e Amerikës Bill Clinton dhe George W.Bush janë heronjë të Kosovës, sepse me luftë dhe me paqe ia sollën lirinë Kosovës (1999 – 2008). Vetë Bill Clintoni dhe Amerika mbështetën dhe ndërkombëtarizuan çështjen e Kosovës, si dhe legalizuan Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) në Konferencën e Rambujesë ( shkurt 1999). Së këndejmi,  kryekomandanti legjendar (truri dhe zemra e Kosovës) së bashku me trimat e tij të UÇK-së, të parët filluan luftën për çlirimin e Kosovës nga Serbia pushtuese, kurse  presidenti amerikan Bill Clinton e përfundoi me sukses, duke e mposhtur me forcë Serbinë (78 ditë bombardim nga NATO-ja).

Kjo ishte fitorja historike e Adem Jasharit dhe e Bill Clintonit, sepse  Kosovës ia sollën lirinë dhe pavarësinë (1999). Këta janë  heronjtë më të merituar historikë për lirinë dhe për pavarësinë e Kosovës. Ndryshe Kosova, edhe sot, do të kishte qenë nën tutelën kolonialiste dhe imperialiste të Serbisë gjenocidale. Duke qenë se lirinë Kosovës ia solli Amerika, atëherë është  e logjikshme dhe e njerëzishme  që ish-presidentët e saj të merituar, Bill Clinton dhe George W. Bush, të shpallën heronj të Kosovës, sepse vetëm ngritja e lapidarëve të tyre nuk është  satisfaksion i mjaftueshëm për historinë e re të Kosovës së pavarur. Në Prishtinë,  në vend të  Trekëndshit serbo-jugosllav komunist “bratstvo-jedinstvo”, të ngritet në formë pirgu Shtatorja e lartë e lirisë së Kosovës me heronjtë e saj: Adem Demaçi, Adem Jashari, Bill Clinton dhe George W.Bush. Këto katër personalitete kombëtare dhe ndërkombëtare, që i përkasin shekujve XX dhe XXI, pa dyhsim se janë FLAMURI-SIMBOLI i përjetshëm i lirisë dhe i pavarësisë së Kosovës (17 shkurt 2008). Pikërisht, ndërtimi i Shtatores së Katërshes heroike të pavarësimit të  Kosovës (Demaçi, Jashari, Clinton dhe Bush)  midis Kuvendit të Kosovës dhe Komunës së Prishtinës, duhet të jetë kujtimi i përjetshëm i brezave të sotëm dhe të nesërm shqiptarë, jo  Trekëndshi “bashkim-vëllazërim”  çetniko-partizan serbo-jugosllav, i cili, fatkeqësisht, edhe pas ndryshimit të faqes historike dhe politike të Kosovës (1999-2019) po qëndron si “gogol” i pamposhtuar për t’iu kujtuar shqiptarëve  mizoritë, masakrat dhe gjenocidin serbo-jugosllav të bërë në Kosovë, gjatë LDB dhe pas përfundimit të saj (1945-1999).

Mbijetesa e Trekëndshit “bratsvo-jedinstvo” në qendër të Prishtinës, është turpi më i madh i politikës dhe i ligjvënësve të Repulikës së Kosovës, sepse simbolizon pushtimin kolonizues të Kosovës me dhunë, me forcë dhe me gjenocid nga   bandat  ushtarake, pramilitare dhe policore vrastare pushteuse serbo-jugosllave  dhe të kuislingëve-mbështetësve të tyre shqipfolës. Përmendorja në formë trekëndshi “bashkim-vëllazërim”, e vendosur midis Kuvendit të Kosovës dhe Komunës së Prishtinës, nuk është vlerë simbolike kombëtare  shqiptare e as vlerë e demokracisë evropiane perëndimore, por vetëm simbol famëkeq i “bashkim-vëllazërimit” me dhunë, me terror dhe me gjenocid ndaj shqiptarëve të Kosovës. Ky ishte trekëndshi “vullnetar” i “bashkim-vëllazërimit” serbo-jugosllav shqiptar (1945-1999). Ruajtja dhe përkujdesja e kësaj përmendoreje antiliri, antipavarësi dhe antivetëvendosje Kosovës shqiptare, nuk është aspak njerëzore, humane, kombëtare e as e drejtë, sepse bie ndesh me kërkesën historike dhe me luftërat njëqindvjeçare të shqiptarëve për lirinë, për pavarësinë e Kosovës dhe për ribashkimin e saj me Shqipërinë. Prandaj, është e domosdoshme dhe imediate, që ligjëvënësit e Kosovës, të miratojnë vendimin përkatës për shembjen e asaj përmendoreje famëkeqe partizane  komuniste serbo-jugosllave, dhe në vend  të saj, të ngritet shtatorja historike me katër simbolet e saj  heorike  dhe të lavdisë: ADME DEMAÇI, ADEM JASHARI, BILL CLINTON DHE GEORG W. BUSH, sepse këta kanë meritat kryesore për lirinë dhe pavarësinë e Kosovës (17 shkurt 2008), jo çetnikët komunistë serbo-jugosllavë, që më 1945 me forcë, me reprezalje dhe me gjenocid e RIPUSHTUAN dhe e RIKOLONIZUAN KOSOVËN e Shqipërisë etnike.

Këto katër personalitete shqiptare dhe amerikane (kombëtare dhe ndërkombëtare) përbëjnë kuintesencën e kuptimit dhe të domethënies së përmbajtjes së historisë, të lirisë dhe të pavarësisë së Kosovës. Pa këtë histori, mirëfilli nuk mund të kuptohet, të shpjegohet e  as të justifikohet e vërteta mbi lirinë dhe mbi pavarësinë e Kosovës (2008). Si në çdo vend të botës, ata që sjellin lirinë dhe pavarësinë një populli kanë vetëm një emër, quhen heronjë, ashtu sikurse Adem Demaçi, Adem Jashari, Bill Clinton dhe George W. Bush, të cilët janë flamurtarët e merituar- kurora e lulediellit dhe e luledritës së Kosovës së lirë, të pavarur, sovrane dhe demokratike. Ndaj presidenti aktual i Kosovës, Hashim Thaçi  (edhe pse me vonesë të madhe) ka rastin historik, që krahas  heronjve të kombit dhe të Kosovës, Adem Demaçi dhe Adem Jashari, t’i shpallë heronjë të Kosovës, edhe presidentët historikë të SHBA-së., Bill Clinton dhe George W.Bush, se janë pjesë e pandashme e frytit të lirisë dhe të pavarësisë së Kosovës. Nolens volens, duhet pranuar të vërtetën se vepra e tyre  politike, humanitare dhe ushtarake ka karakter historik, kombëtar dhe ndërkombëtar për Kosovën, sepse  Amerika e bëri të pavarur dhe sovrane, të cilën sot e njohin 140 shtete të Kombeve të Bashkuara. Heroizmi i Bill Clintonit  dhe vulsja e pavarësisë nga George W. Bush , janë përligjja dhe justifikimi i luftës së UÇK-së për lirinë  dhe për pavarësinë e Kosovës.

Njohja ligjore e statusit hero  Bill Clinton-it dhe George W. Bush-it, në asnjë mënyrë nuk do të thotë mohimin dhe zhvlerësimin e betejave, të kryengritjeve, të luftërave dhe të sakrificave të dëshmorëve dhe të heronjve shqiptarë, që me qindra e me mijëra kanë derdhur gjak dhe kanë flijuar jetët e tyre për ta bërë Kosovën e lirë dhe të pavarur (1878-1999), por, është vërtetim dhe kurorëzim historik, politik, kombëtar dhe ndërkombëtar i veprës së tyre heroike ngase Amerika  për herë të parë në historinë e kombit shqiptar, ia arriti t’ia sjellë lirinë dhe pavarësinë Kosovës së Shqipërisë etnike, duke e shkëputur përgjithmonë nga  Serbia kolonialiste dhe gjenocidale (1912-1999).  Pra, Amerika (superfuqi botërore) me presidentët e saj Bill Clinton dhe George W. Bush, ishte ajo që me luftë, me politikë dhe me diplomaci ia doli, që ta realizojë  ëndrrën dhe aspiratën  shekullore të dëshmorëve dhe të heronjve shqiptarë të Kosovës, që Kosova të jetë e lirë dhe e pavarur. Ndaj, shpallja dhe nderimi heronj të Kosovës e presidentëve historikë të Amerikës, Bill Clinton dhe George W.Bush, në asnjë segment nuk e konteston, nuk e zbeh, nuk e hijeson e as nuk e mohon meritën e heronjve dhe të dëshmorëve të UÇK-së me  heroin Adem Jashari në krye,  që flijuan jetën e tyre për ta çliruar Kosovën nga Serbia pushtuese gjenocidale, por  de fakto dhe de jure është kurorëzim dhe njohje e drejtpërdrejtë e luftës çlirimtare dhe antikoloniale të UÇK-së për çlirimin dhe shkëputjen e Kosovës nga Serbia kolonialiste, ekspansioniste, hegjemoniste, militariste dhe gjenocidale (1912-1999).

 

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Për të gjithë ata që duan të ndryshojnë emrin “Nënë” dhe për të gjithë ne që e dashurojmë!

Për të gjithë ata që duan të ndryshojnë emrin “Nënë” dhe për të gjithë ne që e dashurojmë!

Publikuar më 10.06.2021
Ç’thot’ ajo e ve e gjorë, -Mbretëreshë pa kurorë...

Ç’thot’ ajo e ve e gjorë, -Mbretëreshë pa kurorë- Faqe-çjerrur, lesh-lëshuar, Shpirt e zëmër përvëluar; Gjysm’ e vdekur: “O Shqiptarë, Nënës mos ia bëni varrë!” Fan Noli A ka peshore të masë fjalën tënde, mirësinë tënde që përkedhel botën? A ka dashuri që mund të falet më shumë se jotja? A ka oqeane me bojë […]

Lexo më shumë

Bujqësia dhe pesha e saj në ekonominë shqiptare

Bujqësia dhe pesha e saj në ekonominë shqiptare

Publikuar më 04.06.2021
Silvana Begaj Shqipëria (në aspektin natyror) është e bekuar...

Silvana Begaj Shqipëria (në aspektin natyror) është e bekuar me rreth 260 ditë në vit diell me një klimë mesdhetare shumë favorizuese për çdo lloj kulture bujqësore me toka vitale për zhvillimin e bimësisë. Shqipëria (në aspektin e tregut) është porta e Europës e me gjërë. Specialistët e fermerët kanë eksperienca dhe kanë marrë rendimente […]

Lexo më shumë

Të zhdukurit e periudhës komuniste në Shqipëri kërkojnë drejtësi

Të zhdukurit e periudhës komuniste në Shqipëri kërkojnë drejtësi

Publikuar më 03.06.2021
Frank Shkreli Turp për qeverinë shqiptare dhe për diplomatët...

Frank Shkreli Turp për qeverinë shqiptare dhe për diplomatët perëndimorë në Tiranë që heshtin! “Që nga viti 1991, qasja e të gjitha qeverive — socialiste dhe demokrate– “është kalibruar të mos shqetësojë gardën e vjetër”, tha një diplomat që e ndjekë këtë çështje nga afër. (Fred Abrahams)/ Nga rrjetët sociale mësova se javën që kaloi, […]

Lexo më shumë

“I madh e i vogël kanë vendosur gjyqtaren ne turrën e druve”, Bushati: Gjithandej ka plasur një fushatë për linçimin e saj, por …

“I madh e i vogël kanë vendosur gjyqtaren ne turrën e druve”, Bushati: Gjithandej ka plasur një fushatë për linçimin e saj, por …

Publikuar më 31.05.2021
Andi Bushati Media të djathta dhe të majta, i madh dhe i vog...

Andi Bushati Media të djathta dhe të majta, i madh dhe i vogël, fanatikë të rrjeteve sociale dhe ata që i përdorin ato për të mos u dukur jashtë mode, kanë vendosur në turrën e druve një gjyqtare të Elbasanit për videot që ajo ka hedhur në rrjet. Enkeleda Kapedani, kryetarja e gjykatës së këtij […]

Lexo më shumë

Klithmat e një gruaje….

Klithmat e një gruaje….

Publikuar më 25.05.2021
E larguar në orbita pafund larg Atdheut tim fizikisht më bën...

E larguar në orbita pafund larg Atdheut tim fizikisht më bënë të afrohem me revoltë shpirtërisht duke më kthyer aty kur dëgjoj këto copëza poshtërimesh vrastare që i bëhet një femre. I afrohem me përbuzje  tymin e zi që ka pllakosur shoqërinë tonë, moralin tonë, ndërgjegjen duke  nxirë shpresën sa herë që dëgjohen klithmat e […]

Lexo më shumë

“Më kanë përdhunuar vajzën! Do t’ua shqyej zemrat nga kraharori!”

“Më kanë përdhunuar vajzën! Do t’ua shqyej zemrat nga kraharori!”

Publikuar më 21.05.2021
Nga Erjona Rusi Jooooooooooo, mos! Më kanë përdhunuar vajzën...

Nga Erjona Rusi Jooooooooooo, mos! Më kanë përdhunuar vajzën. Joooooo! Nuk po i besoja syve atë që shihja në lajme. Ishte fëmija im, drita e syve, dashuria më e madhe e jetës. Ma kishin përdhunuar. Po jepej në lajme. Po thonin emrin e saj, shkollën e saj, dhe më pas nxorrën 5 fytyra bishash që […]

Lexo më shumë

Berisha non grata, më keq vonë se kurrë

Berisha non grata, më keq vonë se kurrë

Publikuar më 19.05.2021
Andi Bushati Të gjithë ata që janë ndjerë të ligështuar në j...

Andi Bushati Të gjithë ata që janë ndjerë të ligështuar në janarin e vitit 2011, kur dëgjonin ambasadorin amerikan në Tiranë, ta konsideronte Sali Berishën si një burrë shteti, pasi me urdhërin direkt të tij ishin vrarë katër demostrues opozitarë në bulevard, me siguri që sot kanë ndjerë një sadisfaksion të vonuar moral. Të gjithë […]

Lexo më shumë

Thirrje organeve drejtuese për luftën kundër varfërisë!

Thirrje organeve drejtuese për luftën kundër varfërisë!

Publikuar më 15.05.2021
Silvana Begaj Demokracia ekziston aty ku askush nuk është aq...

Silvana Begaj Demokracia ekziston aty ku askush nuk është aq i pasur sa të blejë dikë tjetër dhe askush aq i varfër sa për t´u shitur (Rousseau) Detyra themelore e një shteti është garantimi i një jete dinjitoze për shtetasit e tij. Fokusi i çdo qeverie, pushteti, duhet patjetër të përfshijë shtresat në nevojë duke […]

Lexo më shumë