Frikësimi i Europës prej refugjatëve

Evropa në të kaluarën ka emigruar në kontinentet më të largëta dhe kjo nuk duhet harruar, por sot në kohët më moderne të saj ajo ndihet e frikësuar nga refugjatët, të ardhur nga vendet e luftës. Emigrantët tani për këtë Evropë të kthyer në një kështjellë, janë shqetësimi kryesor i qytetarëve të saj të qytetëruar përballë çështjeve ekonomike dhe papunësisë, kjo sipas sondazhit Eurobarometër të kryer në fund të majit në vendet anëtare të BE dhe vendet kandidate dhe të botuar në fund të korrikut nga Komisioni Evropian. Por a është kjo Evropë që ne duam më njerëzore dhe humanitare?

Nga studimi i nëntorit të vitit 2017, kushtet ekonomike, papunësia dhe deficitet buxhetore ishin shqetësimet kryesore të qytetarëve evropianë, ndërsa emigrimi ishte në vendin e katërt me 24 %. Sot popujt e Evropës, me një rritje në 38% e tyre e shohin praninë e migrantëve si shqetësim kryesor, pasuar nga situata ekonomike me 27%, papunësia 24%, problemi ekonomik 23%. Ky është problemi që theksohet më shume nga qytetarët e 20 shteteve anëtare të BE-së, me Maltën me tregues të lartë me 65%, të cilët po përjetojnë një fluks të madh të emigrantëve, ndjekur nga Gjermania me  55%. Në Itali, ku vijnë dhjetëra mijëra emigrantë në të gjithë Mesdheun, ky problem ka të bëjë edhe me shumicën e qytetarëve në 43%. Në shumicën e vendeve, emigrantët që nuk janë në BE kanë ndjenja negative, Çekia me  81%, Letonia 78%, Greqia 78% dhe Sllovakinë 77%. Krahasuar me nëntorin 2014, pikëpamja negative e këtyre emigrantëve ka shënuar një rritje në 15 vende, kryesisht në Lituani dhe Poloni.

Suedia qëndron si vendi i vetëm ku shumica dërrmuese e popullsisë ka një pamje pozitive të migrantëve jo-BE, në 66%.

Sh. Zinxhiria / Focus News.al

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet