Faleminderit Republika e Kosovës!

Behgjet Pacolli

12 qershori 1999 është data më e rëndësishme në historinë e kohëve të fundit për qytetarët e Republikës së Kosovës. Njëzet vjet më parë, tërheqja e trupave serbe nga Kosova filloi pikërisht një ditë pasi ish presidenti finlandez Marti Ahtisaari, i dërguari i posaçëm i Kombeve të Bashkuara dhe ndërmjetësi i NATO-s, përfunduan marrëveshjen e paqes me liderin serb Slobodan Milosheviç në Beograd. Pas 78 ditëve të konfliktit të armatosur, ndërhyrja e Forcave Ajrore të NATO-s më 10 qershor 1999, në fund i solli popullit tw Kosovës lirinw e shumëpritur. Ai mbylli gjithashtu kapitullin më të përgjakshëm në historinë evropiane pas Luftës së Dytë Botërore, shkruar nga shpërbërja e shtetit jugosllav në tërësi, me më shumë se një milion të zhvendosur dhe më shumë se 200,000 njerëz të vrarë në mënyrë të pafajshme. Shkaku i kësaj tragjedie ishte vetëm politika agresive e Millosheviçit dhe regjimit të tij. Shtetet e reja të Sllovenisë, Kroacisë, Bosnje dhe Hercegovinës, Malit të Zi, Maqedonisë Veriore dhe Kosovës dolën nga shteti i mëparshëm i Titos në Gadishullin Ballkanik. Kjo datë si festë publike quhet edhe dita e paqes në Republikën e Kosovës. Republika e Kosovës, e liruar në luftën e përbashkët të UÇK-së dhe Forcave të Armatosura Perëndimore, ka festuar lirinë e saj për 20 vjet.

Njëzet vjet paqe është prova më e mirë se ndërhyrja e Shteteve të Bashkuara, Britanisë së Madhe, Francës, Italisë dhe për herë të parë në historinë e saj të kohëve të fundit, ishte e drejtë për Gjermaninë, sepse ajo solli paqe të rrënjosur thellë. Më 17 shkurt 2008, Republika e Kosovës shpalli pavarësinë e saj nën administrimin e Kombeve të Bashkuara dhe nën mbrojtjen e NATO-s. Përkundër të gjitha dënimeve dhe kritikave, paqja e krijuar 20 vjet më parë vazhdon të jetë e vërtetë sot dhe pavarësia e shpallur njëmbëdhjetë vjet më parë nuk ka provokuar luftëra të reja, në kundërshtim me të gjitha paralajmërimet. Përkundrazi, Kosova nuk është vetëm një faktor i qëndrueshëm i stabilitetit në rajon sot, por po punon shumë për të forcuar paqen dhe për të vendosur një shembull të mirë për shtetet e tjera. Shteti ynë sot njihet nga më shumë se 115 vende në botë. Të gjithë fqinjët e Ballkanit, me përjashtim të Serbisë dhe pjesës serbe të Bosnjës dhe Hercegovinës, e njohin pavarësinë e Kosovës dhe bashkëpunimi ynë me ta është shembull. Dialogu midis Prishtinës dhe Beogradit ka vazhduar për tetë vjet, po përfundon dhe po përfundohet nga përpjekjet e palodhura të BE-së – Çmimet Nobel për Paqen e vitit 2012 – me njohjen reciproke të vendeve tona.

Fakti që kancelarja Angela Merkel dhe presidenti francez Emanuel Macron kanë ndërhyrë në këtë dialog tregon jo vetëm gatishmërinë e tyre për t’u përkushtuar personalisht në këtë hap të fundit, por gjithashtu përforcon besimin tonë në paqen në Ballkan. Pas zgjidhjes së mosmarrëveshjes së emrit midis Greqisë dhe Maqedonisë Veriore, ne mund të shpresojmë për më shumë lajme të mira nga Ballkani. Marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë janë vërtet shumë komplekse. Sidoqoftë, jam shumë optimist dhe i bindur se promovimi i paqes përmes Berlinit dhe Parisit dhe mbështetja e tij nga Uashingtoni, Kosova dhe Serbia do të japë forcën për të kryer këtë pjesë të fundit të rrugës së përbashkët me njohjen e ndërsjellë dhe paqen e përjetshme për të arritur një rajon paqësor. Si biznesmen, i cili gjithashtu mban postin e Presidentit të Kosovës, Zëvendëskryeministër dhe tani mban postin e Ministrit të Jashtëm, e kuptoj se kontributi për të mirën e popullit të vet dhe marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë me popujt e tjerë nuk është as në shitje.

Paqja mes popujve tanë është pa alternativë! Ajo paraprihet nga dora e dobishme e Evropës për të arritur marrëveshje të mira dhe të pranueshme për dy vendet tona dhe popujt tanë. Unë punoj pa pushim për ta bërë këtë dhe e di se ne po përballemi me ditë të vështira në këtë udhëtim, të cilën duhet ta marrim së bashku me Serbinë. Megjithatë, 20 vitet e fundit tregojnë në retrospektivë se ne duhet të përfundojmë dialogun me Serbinë pa dyshim nëpërmjet njohjes reciproke. Në këtë ditë, me rastin e kësaj date të rëndësishme, dua t’ju kujtoj se nuk ka shtet më të rëndësishëm për Kosovën dhe qytetarët e tij sesa Gjermania. Përdorimi i Forcave të Armatosura Federale Gjermane për të shpëtuar jetën njerëzore në vendin tim dhe ndihma e vazhdueshme e Gjermanisë për dy dekada është e jashtëzakonshme! Çdo qytetar i pestë kosovar jeton dhe punon në Republikën Federale. Ekzistojnë lidhje të forta mes nesh, historike, emocionale dhe të përditshme, më të forta se çdo popull tjetër evropian. Duhet të zgjerojmë dhe thellojmë miqësinë dhe bashkëpunimin ekzistues! Pas 20 vjetësh kujtojmë luftën dhe paqen! Dhe për 20 vjet, jam i bindur, do të kujtojmë përkrahjen e palëkundur të Gjermanisë në rrugën tonë të përbashkët si një familje – si një familje evropiane – në lidhje të thellë me Berlinin!

Autori është Ministri i Jashtëm dhe Zëvendëskryeministri i parë i Kosovës, Die Welt

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet