Evropa ka nevojë për Ballkanin

Shumë vende të Bashkimit Evropian nënshkruan një letër këtë javë për të nisur shpejt negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë Veriore për t’u bashkuar me Unionin. Katërmbëdhjetë vende janë të vendosura afër Evropës Qendrore dhe Lindore. Letra e tyre i drejtohet kryesisht në Holandës dhe Francës, të cilët thonë se Shkupi dhe Tirana janë gati dhe se nuk ka “mbështetje” për zgjerimin në vendet përkatëse. Këtu shohim dinamikën klasike të të ashtuquajturit ‘pushtet intrasacional’ në punë – me fjalë të tjera, një superfuqi e cila është vendosur midis superfuqive të tjera dhe po sfidohet nga të gjitha anët. BE është një forcë e tillë. Vendet e BE-së Lindore e shohin Rusinë dhe Turqinë, ashtu si në të kaluarën, si një rrezik se janë duke tërhequr vendet e Ballkanit në sferën e tyre të ndikimit. Nëse BE nuk i ofron Ballkanit një perspektivë, rajoni bëhet i paqëndrueshëm. Pastaj lindin konflikte. Kjo është e rrezikshme për Bashkimin Evropian. Vendet e BE-së perëndimore e gjejnë të ekzagjerua këtë arsyetim. Ata shohin kërcënime më të mëdha: një luftë tregtare me Amerikën; Brexit; sulme kibernetike; presioni i migracionit nga jugu; aktivitetet ushtarake ruse dhe kineze në Arktik. Për të dhënë disa shembuj. Në librin e tij të fundit “Strategjia e madhe e Perandorisë Habsburge”, shkruar nga amerikani, Wess Mitchell se shumica e “forcave të shtrënguara” në histori çuan vetëm në një ekzistencë të shkurtër dhe të trazuar: ata ishin të rrethuar nga armiq, por nuk kishin mjetet për të mposhtur ose t’i qetësoni në të njëjtën kohë. Kjo është pikërisht ajo që Bashkimi Evropian po shqetësohet gjithnjë e më shumë, saqë rruga e sigurt e Aleancës Perëndimore po shpërbëhet. Vetëm Perandoria e Habsburgëve arriti të mbijetojë me shekuj, “e mbyllur” dhe mirë. Në kulmin, perandoria shtrihej në Spanjë dhe Holandë, dhe në Ukrainë e Kroaci. Perandori Jozef I njëherë u ankua: “Aleatët e mi e dinë se si ndahet fuqia ime ushtarake, e fragmentuar në çdo cep të Evropës. Ata e dinë se si unë jam në Hungari dhe Transilvani dhe sa e vështirë është për mua të gjej një ushtri në qoftë se një kërcënim vjen papritmas nga Suedia, paralelizmi me Evropën. Nëse një shtet kompleks multietnik me gjermanët, hungarezët, italianët, sllavët dhe të tjerët, aq i madh dhe i ndarë në mënyrë të brendshme, mbijeton aq gjatë në një mjedis plot me konkurrentë të fortë, pavarësisht problemeve të përhershme financiare vëren Mitchell tek Habsburgët, pikërisht për shkak se ishin të dobët, gjithmonë u përpoqën të fitonin kohë. Kjo ishte strategjia e tyre: shtyrja e konflikteve dhe mundësisht shmangia e tyre krejtësisht, “Muddling through” ishte motoja Habsburge. Habsburgët kishin një ushtri të vogël që ishte kryesisht mbrojtëse, sepse fqinjët, si Prusia, Rusia, Turqia dhe Franca gjithmonë u përpoqën të ndanin popujt e Habsburgëve, perandori formoi aleanca me popujt në periferi të perandorisë së tij. Për shembull, ai vendosi një tampon rreth kufirit të jashtëm dhe shpesh mund të luftonte konfliktet jashtë territorit të tij. Ai gjithashtu mbante gjithmonë disa fuqi të mëdha si mike. Nëse kishte ndonjë pengesë diku, ai mund të llogariste në ndihmën e tyre. Kishte ushtri më të mëdha, më të forta se ai. Habsburgët shpesh humbën betejat, por rrallë luftëra. Sipas Mitchell, me Habsburgët shkoi keq, kur perandori Frans Jozef e braktisi këtë strategji nga mesi i shekullit të nëntëmbëdhjetë. Ushtria u bë më e madhe, më sulmuese. Ai u konfliktua me fqinjët. Ai i dha ‘rajonit’ tij pak vëmendje, gjë që i bëri ata ta marshojnë. Logjika e Habsburgëve, e aplikuar për momentin: kini kujdes se mbrojtësit përgjatë kufijve tanë të jashtëm nuk shndërrohen në kërcënues. Sipas Presidentit Tusk, Maqedonia Veriore dhe Shqipëria kanë “bërë gjithçka që kemi kërkuar”. Ata kanë nevojë për një perspektivë evropiane, përndryshe Rusia dhe Turqia marrin përsipër. Nëse Habsburgët u bënë një histori fatale, ishte pakujdesia në Ballkan.

 

Caroline de Gruyter shkruan çdo javë për politikat e Evropës

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet