×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Europa po përgatitet për blerjen e parë të vaksinave, por çfarë duhet të dini për këtë proces? Nga siguria deri tek shpresa për vitin 2021

Kompanitë farmaceutike Pfizer, BioNTech dhe Moderna tejkaluan pritjet gjatë 10 ditëve të fundit kur njoftuan dy kandidatë të veçantë për vaksinat koronavirus se ishin më shumë se 90 përqind efektivë në provat klinike. Të mërkurën, Pfizer njoftoi më shumë rezultate të mira dhe tha se kishte në plan të aplikonte për përdorim emergjent brenda ditësh.

Por mos filloni të planifikoni akoma një festë të Vitit të Ri. Edhe nëse rregullatorët evropianë i autorizojnë këto vaksina së shpejti, shumica e njerëzve ndoshta nuk do të marrin vaksinën për një kohë. Ka ende një pasiguri të madhe për atë që mund të arrijnë këto vaksina dhe për sa kohë. Ka pengesa të papara për të marrë mjaft nga këto vaksina të bëra për të imunizuar të gjithë botën. Dhe ka gjithashtu një betejë të afërt midis vendeve për ditët e para.

Këtu është shpjegimi i gjithçkaje që duhet të dini

A do të kthehet jeta në normalitet në 2021?

Vaksinat janë premtuese, por nuk janë një shkop magjik. Deri më tani, vaksinat nga BioNTech/Pfizer dhe Moderna kanë treguar rezultate të forta, dhe më shumë mund të vijnë. Por edhe dy kandidatët kryesorë ende duhet të përfundojnë provat klinike dhe të marrin miratimin për shpërndarje të gjerë. Kreu i Agjencisë Evropiane të Barnave, Emer Cooke, i tha një pyetje të POLITICO të mërkurën se ai pret që një vaksinë mund të autorizohet “para fundit të vitit”. Kur bëhet fjalë për furnizimin, shumë kompani – shpesh të ndihmuara me paratë e taksapaguesve – kanë hedhur miliona në prodhimin e kandidatëve për vaksina ndërsa ato janë ende në zhvillim e sipër. Por ato furnizime do të jenë të kufizuara. BioNTech dhe Pfizer presin që të bëjnë 50 milion doza në fund të vitit 2020 dhe 1.3 miliardë në fund të vitit 2021. Çdo person do të kërkonte dy doza, kështu që nëse gjithçka shkon mirë, 650 milion njerëz mund të vaksinohen deri në fund të vitit 2021. Moderna do të jetë në gjendje të bëjë vetëm 20 milion doza vaksinash deri në fund të vitit 2020, ekskluzivisht për SHBA. Ai thotë se shpreson të japë miliona doza globale në fillim të 2021. Megjithatë, ato do të ishin një rënie në ujë, duke pasur parasysh që popullsia globale është gati 8 miliardë njerëz. Do të duhet kohë për të vaksinuar të gjithë.

A do të jetë e mjaftueshme një vaksinë?

Na duhen shumë vaksina për të funksionuar. Vaksinat e ndryshme do të përmbushin gjëra të ndryshme – një vaksinë mund të jetë më e mirë për popullatat e moshuara ose të prekshme, ndërsa një tjetër mund të jetë më e mirë për të rinjtë. Dikush mund të parandalojë përhapjen e virusit, ndërsa një tjetër mund të parandalojë sëmundjen e rëndë. Ne gjithashtu ende nuk e dimë se çfarë lloj imuniteti nevojitet për të mbrojtur të gjithë nga koronavirusi. (Ne as nuk e dimë me siguri se sa zgjat imuniteti për ata që kanë kontraktuar natyrshëm virusin.) Vaksinat jo gjithmonë imitojnë imunitetin natyror. Shumë vaksina prodhojnë një imunitet që është më i gjatë se sa arrini pasi merrni natyrshëm virusin, por të tjerët prodhojnë imunitet më të shkurtër. Ne gjithashtu mund të kemi një situatë ku njerëzit do të kishin nevojë për goditje të rregullta përforcuese. Këto vaksina gjithashtu kanë pengesa të ndryshme prodhuese. Vaksina nga BioNTech dhe Pfizer është një lloj i ri i bazuar në ARN të dërguarit (mARN), i cili në teori duhet të jetë më i lehtë për tu prodhuar më shpejt sesa vaksinat tradicionale. Por duhet të ruhet në akull të thatë. Kjo e bën vaksinën Moderna, gjithashtu një vaksinë mARN, të duket më mirë sepse mund të ruhet për 30 ditë në frigoriferë normal. Por ka një pengesë tjetër: Kërkon më shumë ARNi, gjë që e bën më të vështirë prodhimin. Duke marrë parasysh shumë të panjohura dhe pengesa logjistike, na duhen vaksina të shumta për të pasur sukses.

A do të jetë e sigurt?

Këto vaksina janë duke u zhvilluar në kohë rekord, por kjo nuk do të thotë që ato janë të dobëta. Shpejtësia pasqyron faktin se kompanitë e drogës dhe qeveritë kanë hedhur shuma të papara parash në përpjekje dhe janë mbështetur në përparime të mëdha në shkencë. Rregullatorët ndërkombëtarë, përfshirë Agjencinë Evropiane të Barnave (EMA) janë të bindur se nuk do të bëjnë kompromis për sigurinë, pa marrë parasysh çfarë. Në vend të kësaj, ata kanë krijuar mënyra për të shpejtuar atë që shpesh është një proces i gjatë dhe i rëndë për të miratuar ilaçet. EMA nisi një proces “rishikimi rrotullues” në mënyrë që zhvilluesit e vaksinave të mund të paraqesin të dhëna ndërsa prova vazhdon, në vend që të presë deri në fund. EMA premtoi gjithashtu se do të publikojë rezultatet e provave klinike të çdo vaksine që autorizon. Ndërsa këto vaksina i afrohen vijës së përfundimit, është e rëndësishme të mbështeteni në këshillat nga autoritetet shëndetësore të verifikuara si EMA dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe të përjashtoni sasinë e madhe të dezinformimit në internet – qoftë nga një blog i rastësishëm ose nga afati kohor i një shoku në Facebook.

A mund të ndalojnë vaksinat të jenë efektive?

Evropa është e mbushur me ndjenja anti-vax – në fakt, një studim nga shtatori tregoi se Franca ka disa nga normat më të këqija të besimit të vaksinave në botë. Por vendet evropiane, në përgjithësi, kanë parë përmirësime falë fushatave të synuara të shëndetit publik. Kur bëhet fjalë për vaksinat e koronavirusit, është e mundur që hezitimi i vaksinave nuk do të jetë një çështje kryesore për një kohë, duke marrë parasysh që gjithsesi pritet një mungesë fillestare e furnizimit. Por disa vende me siguri kanë parë se si skepticizmi mund të prishë planet kombëtare të vaksinimit. Disa mund të ndjekin Mbretërinë e Bashkuar, e cila sapo ka nisur një fushatë informacioni për të dalë përpara çështjes. Ekspertët thonë se gjërat më të mira që qeveritë mund të bëjnë tani është të sqarojnë masat që po marrin për të siguruar që vaksinat të jenë të sigurta; shpjegoni pse këto vaksina po lëvizin kaq shpejt; dhe prish çdo mit para se të ngrihen në internet.

Kush po fiton aktualisht garën për të gjetur vaksinën e parë – Evropa apo SHBA?

Nuk ka përgjigje të qartë. Çdo kryeqytet – nga Londra në Moskë në Uashington (dhe po, edhe Brukseli) – është përpjekur të pretendojë fitoren. Por kjo garë ndërlikohet me partneritetet transatlantike, zinxhirët e furnizimit me ilaçe dhe faktin që vendet po nënshkruajnë marrëveshje me kompani të bazuara jashtë kufijve të tyre. I pari që postoi rezultate të forta ishte ndërmarrja e përbashkët nga bioteknologjia gjermane BioNTech dhe kompania amerikane e ilaçeve Pfizer. Kjo u përputh vetëm një javë më vonë nga bioteknologjia Moderna e ShBA. Ndërmarrja e përbashkët e Mbretërisë së Bashkuar midis AstraZeneca dhe Universitetit të Oksfordit shumë mirë mund të jetë një nga ato më të hershmet që do të përdoret gjithashtu në publik. Tani janë gati 50 vaksina që testohen te njerëzit, dhe më shumë se 150 të tjerë akoma në laborator, përfshirë kandidatë të shumtë premtues nga Kina).  Rusia ishte e shpejtë për të shpallur që Sputnik V e u gjet të ishte 92 përqind efektive të njëjtën javë që BioNTech/Pfizer njoftoi rezultatet e tyre. Sidoqoftë, Moska u kritikua në gusht për dhënien e vaksinës për popullatën e përgjithshme para se të kishte përfunduar provat klinike.

Sa doza vaksinash ka blerë BE?

Komisioni Evropian ka siguruar afër 2 miliardë doza të vaksinave të ndryshme të koronavirusit në zhvillim. Kjo përfshin 200 milion doza dhe ndoshta 100 milion të tjera nga Pfizer / BioNTech. Janë porositur gjithashtu 300 milion doza të një vaksine Sanofi / GSK; 200 milion dhe mundësia e blerjes së 200 milion të tjera nga Johnson & Johnson; 300 milion fillestare dhe ndoshta 100 milion të tjerë të kandidatit të AstraZeneca / Universiteti i Oksfordit; dhe 225 milion dhe ndoshta 180 milion të tjerë vaksina nga CureVac. Një marrëveshje që mund të përfundojë në javët e ardhshme do t’i siguronte BE-së 80 milion doza të vaksinës Moderna, me mundësinë për të blerë 80 milion të tjerë. Nëse të gjitha këto vaksina tregohet se janë të sigurta dhe efektive dhe të gjitha këto porosi kalojnë, kjo do të ishte mbi 1.2 miliardë të garantuara dhe vetëm ndrojtje prej 2 miliardë e mundshme – për afërsisht 448 milion njerëz në BE. Thënë kjo, shumë prej këtyre vaksinave kërkojnë dy të vaksinime për person. Të gjitha këto marrëveshje përfshijnë gjithashtu aftësinë për vendet e BE-së për të shitur ose dhuruar vaksinat në vendet e tjera.

Kush do t’i marrë ato?

Komisioni ka insistuar që të gjitha vendet e BE-së do të marrin çdo vaksinë të suksesshme në të njëjtën kohë bazuar në një “çelës shpërndarjeje proporcionale të popullsisë”. Komisioni gjithashtu tha se vaksinat duhet së pari të shkojnë te njerëzit që punojnë në mjediset e kujdesit shëndetësor dhe shtëpitë e kujdesit; të moshuarit mbi moshën 60 vjeç; njerëzit me kushte shëndetësore që i bëjnë ata më të prekshëm ndaj sëmundjeve të rënda; punëtorët thelbësorë dhe ata që nuk mund të distancohen nga ana shoqërore; dhe grupeve socio-ekonomike të pafavorshme. Por politika shëndetësore në BE varet nga secili vend anëtar. Pra, edhe pse pothuajse të gjitha vendet e BE-së kanë nënvizuar se vaksinat do të shkojnë për punonjësit shëndetësorë dhe njerëzit në nevojë, disa mospërputhje mund të ndodhin.

A do të jenë të detyrueshme vaksinat?

Shumica e vendeve thonë se nuk do të jenë, duke përfshirë Gjermaninë, Maltën dhe Bullgarinë. Eurodeputeti Francez i Gjelbër, Yannick Jadot ndezi një debat në Francë kur ai argumentoi se vaksina duhet të ishte e detyrueshme – duke shkuar kundër këshillave nga autoriteti shëndetësor i vendit. Por pikëpamja e tij duket se është përjashtim. A munden vendet e BE-së ta bëjnë atë vetëm dhe të blejnë vaksina për veten e tyre? Ndoshta. Strategjia e vaksinave e Komisionit tha se çdo vend që merr pjesë në përpjekjet e përbashkëta të blerjes (kështu, BE27) nuk mund të ketë negociata paralele me të njëjtët prodhues. Por duke marrë parasysh se portofoli i Komisionit përfshin gjashtë kompani (dhe ndoshta disa më shumë), ka vaksina të tjera që vendet e BE, në teori, mund të blejnë dhe që nuk janë të mbuluara nga negociatat në Bruksel. Hungaria bëri lajm kohët e fundit kur njoftoi se vendi do të importonte vaksinën Sputnik të Rusisë dhe shprehu interes për blerjen e vaksinave kineze. Pothuajse të gjitha vaksinat duhet të aprovohen nga EMA, në vend të rregullatorëve kombëtarë. Por ka një shteg nga 2001 që lejon vendet e BE-së të anashkalojnë ligjin dhe të vendosin një vaksinë në treg në një rast urgjence. Duket se Hungaria do të kërkonte të përdorte këtë përjashtim, por është ende për t’u testuar.

Sa do të kushtojë e gjitha?

Komisioni ka afërsisht 2.1 miliardë euro për t’i përdorur si parapagim. Nëse vaksinat vërtetohen, vendet e BE do të paguajnë pjesën tjetër të shumës së rënë dakord me secilën kompani. Pavarësisht nga një shtytje e madhe nga eurodeputetët dhe fushatat e hyrjes, Komisioni dhe kompanitë e ilaçeve kanë mbajtur çmimin për vaksinë private, duke përmendur konfidencialitetin tregtar. Akoma, ka disa të dhëna. Vaksina nga AstraZeneca/Universiteti i Oksfordit do të shitet me kosto deri në fund të pandemisë (thuhet se kufizohet në korrik 2021) – rreth 2 € për dozë. Vaksinat më të shtrenjta siç është kandidati i Moderna do të shiten rreth 32 deri 37 dollarë për dozë, megjithëse Reuters raportoi se BE po diskuton të paguajë nën 25 dollarë për dozë. Komisioni gjithashtu mund të provojë dhe të nënshkruajë më shumë marrëveshje vaksinash. Por Brukseli po pret që vendet të dërgojnë 750 milion € më shumë që Komisioni të bëjë më shumë marrëveshje.

A do të ndikojë Brexit në furnizimet në Angli?

Qeveria britanike dhe kompanitë e barnave janë përpjekur të sigurojnë publikun britanik se Brexit nuk do të ndikojë në furnizimin e tyre me vaksina. BioNTech/Pfizer ka deklaruar se ka një plan “të fortë” për të sjellë vaksinat e saj në Mbretërinë e Bashkuar. Por si shumica e gjërave me Brexit, ka ende shumë pasiguri. Dhe nëse nuk ka BE-Angli marrëveshje tregtare më 1 janar, punëtorët e transportit paralajmërojnë se mund të ketë radhë të gjata që përpiqen të sjellin mallra, përfshirë ilaçe dhe vaksina, në Britani të Madhe. Ky është një shqetësim i madh duke marrë parasysh se vendet kontinentale siç është Belgjika janë prodhues të mëdhenj të vaksinave.

A po ndihmon BE pjesën tjetër të botës?

Në pranverë, Komisioni organizoi dy ngjarje të mëdha virtuale për të mbledhur para për vaksinat, testet dhe trajtimet për popullsinë globale. Brukseli po merr gjithashtu një rol udhëheqës (por disa thonë se është i kufizuar) në strukturën COVAX – një përpjekje nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, Gavi the Aleanca e Vaksinave dhe Koalicioni për Inovacione të Gatishmërisë Epidemike (CEPI) për të siguruar deri në nëntë vaksina të mundshme për globit – duke dhuruar 500 milion €. Sidoqoftë, avokatët e shëndetit global e kanë quajtur Komisionin hipokrit për nënshkrimin e marrëveshjeve të vaksinave që e vendosin BE-në përpara radhës. Komisioni është tërhequr mbrapa, duke argumentuar se shumë prej marrëveshjeve të tij lejojnë vendet e BE-së të shesin ose dhurojnë vaksinat e tyre vendeve të tjera, dhe se disa madje japin një shumë të caktuar për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Burimi: Politico.eu 

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Parashikimi i motit për sot

Parashikimi i motit për sot

Publikuar më 25.11.2020
Mësoni si do të jetë moti sot....

Mësoni si do të jetë moti sot.

Lexo më shumë

Këto janë shenjat që tregojnë se jeni mbipeshë dhe kujdesi që duhet të tregoni

Këto janë shenjat që tregojnë se jeni mbipeshë dhe kujdesi që duhet të tregoni

Publikuar më 25.11.2020
Me gjithë informacionet dhe këshillat që mjekët dhe dietolog...

Me gjithë informacionet dhe këshillat që mjekët dhe dietologët japin çdo ditë mbipesha është ende një problem serioz. Miliona persona në botë janë të prekur nga obeziteti apo mbipesha dhe vetëm një numër i vogël i tyre janë të ndërgjegjshëm për këtë fakt. Sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë të cilës i referohet […]

Lexo më shumë

“Jeni larg dashurisë, shqyrtoni mundësitë e reja”/ Çfarë parashikojnë yjet për sot

“Jeni larg dashurisë, shqyrtoni mundësitë e reja”/ Çfarë parashikojnë yjet për sot

Publikuar më 25.11.2020
Dashi 21 Mars – 19 Prill Hëna është e favorshme: përfi...

Dashi 21 Mars – 19 Prill Hëna është e favorshme: përfitoni prej saj, qiell i bukur për dashuri. Në punë, ky është një vit që përfshin vendime të rëndësishme dhe që ju lejon të kapërceni disa pengesa! Demi 20 Prill – 20 Maj Mundohuni ta jetoni këtë ditë me një qetësi të madhe. Në punë, […]

Lexo më shumë

Ekspertët ngrenë shqetësimin: Njerëzit po përdoren si subjekte laboratorike në një eksperiment të shtrenjtë

Ekspertët ngrenë shqetësimin: Njerëzit po përdoren si subjekte laboratorike në një eksperiment të shtrenjtë

Publikuar më 24.11.2020
Testet e shpejta të antigjenit për të kontrolluar popullatat...

Testet e shpejta të antigjenit për të kontrolluar popullatat e mëdha po bëhen arma e fundit në luftën e Evropës kundër koronavirusit. Por jo aq shpejt, thonë ekspertët e shëndetit publik. Gjithnjë e më shumë shqetësohen se njerëzit po përdoren si subjekte laboratorike në një eksperiment jashtëzakonisht të shtrenjtë. Sllovakia së fundmi bëri një arritje […]

Lexo më shumë

Foto prekëse/ Vajza rri para dirtares ku është shtruar mamaja e saj e prekur nga COVID-19

Foto prekëse/ Vajza rri para dirtares ku është shtruar mamaja e saj e prekur nga COVID-19

Publikuar më 24.11.2020
Një vajzë italiane ka qëndruar me orë të tëra mbi kabinën e ...

Një vajzë italiane ka qëndruar me orë të tëra mbi kabinën e makinës në këmbë, për të parë nënën e saj në dritaren e spitalit. Theksojmë se disa muaj më parë ishin imazhet e Xhihad Al-Suwaiti, një djalë pak më shumë se 30 vjeç nga qyteti palestinez i Beit Aëëa në Bregun Perëndimor, i cili […]

Lexo më shumë

VOA: Vaksina e Oksfordit e përshtatshme për shpërndarje të shpejtë në të gjithë globin

VOA: Vaksina e Oksfordit e përshtatshme për shpërndarje të shpejtë në të gjithë globin

Publikuar më 24.11.2020
Një vaksinë për Covid-19 e prodhuar nga Universiteti britani...

Një vaksinë për Covid-19 e prodhuar nga Universiteti britanik i Oksfordit dhe firma farmaceutike AstraZeneca ka treguar rezultate të mira në provat e hershme klinike. Siç e shpjegon korrespondenti i Zërit të Amerikës, Henry Ridgwell, vaksina është e përshtatshme për shpërndarje të shpejtë në të gjithë globin. Analizat paraprake të provave me 20 mijë vullnetarë […]

Lexo më shumë

Fillon konkurrenca e vaksinave/ Rusia premton të japë vaksinën falas për qytetarët e saj dhe me 10 dollarë për dozë për të huajt

Fillon konkurrenca e vaksinave/ Rusia premton të japë vaksinën falas për qytetarët e saj dhe me 10 dollarë për dozë për të huajt

Publikuar më 24.11.2020
Vaksina Sputnik V e Rusisë është më shumë se 95 përqind efek...

Vaksina Sputnik V e Rusisë është më shumë se 95 përqind efektive dhe do të jetë falas për të gjithë qytetarët rusë, njoftoi qeveria të martën. Instituti i Kërkimeve Gamaleya i Moskës, i cili shërben në ministrinë ruse të shëndetësisë, tha në një njoftim se tregjet ndërkombëtare do të jenë në gjendje të blejnë serumin […]

Lexo më shumë

Bill Gates jep lajmin e mirë: Të gjitha vaksinat do të funksionojnë që nga muaji shkurt, do kemi ulje të vdekjeve

Bill Gates jep lajmin e mirë: Të gjitha vaksinat do të funksionojnë që nga muaji shkurt, do kemi ulje të vdekjeve

Publikuar më 23.11.2020
Bill Gates, bashkëthemeluesi i Microsoft dhe bashkëthemelues...

Bill Gates, bashkëthemeluesi i Microsoft dhe bashkëthemeluesi i Fondacionit Bill & Melinda Gates, është optimist për zhvillimin e vaksinave të koronavirusit. Dy kandidatët e parë të vaksinave që mund të marrin autorizimin e FDA, një nga Pfizer dhe një nga Moderna, duket se janë 95 për qind efektivë kundër koronavirusit. Por Gates gjithashtu shpreson shumë […]

Lexo më shumë