EURACTIV: Greqia mund të bllokojë negociatat e Shqipërisë

Organizata e njohur ndërkombëtare në Bruksel, thekson rrezikun që ekziston nga ana e Greqisë për bllokimin e hapjes së negociatave me BE. Burimet diplomatike flasin për një ndryshim të Politikës së Jashtme nga ana e Mitsotakis

Erjon Dervishi

Pas kthimit të Demokracisë së Re në pushtet, ka shqetësime në Bruksel, Berlin dhe Uashington lidhur me ndryshimet në politikën e Greqisë ndaj fqinjëve të Ballkanit, shkruan EURACTIV. Në rrezik është fati i marrëveshjes historike mbi çështjen e emrit të nënshkruar nga qeveria e majtë SYRIZA me Maqedoninë e Veriut në qershor të vitit 2018, një ngjarje e përshëndetur si e ashtuquajtura “Evropa dhe politika e jashtme” (Ioannis Armakolas). Për më tepër, ekspertët pyesin se deri në çfarë mase grekët do të kthehen në politikat e papërshtatshme në rajon dhe në këtë mënyrë do të minojnë momentin pozitiv që Athina ka kontribuar duke arritur një marrëveshje me Shkupin. Shqetësimet mund të justifikohen pasi Demokracia e Re ka kundërshtuar marrëveshjen, duke votuar kundër saj në Parlament, ndërsa udhëheqësi i tij Kyriakos Mitsotakis shumë herë e përshkroi atë si “të turpshëm” dhe zyrtarët e partisë madje e quajtën atë “tradhtar”. Në një farë mase, qëndrimi i Demokracisë së Re është diktuar nga fakti se shumica e publikut (60%) dhe votuesit e partisë (80%) e kanë hedhur poshtë marrëveshjen. Ka pasur gjithashtu shqetësim se partitë e së drejtës do të kishin bërë sulme serioze në elektoratin e Demokracisë së Re, nëse kjo e fundit do të pranonte marrëveshjen. Megjithatë, shumica e qartë që mori Mitsotakis në zgjedhjet e së dielës mund të nënkuptojë se do të mbizotërojë një politikë e moderuar e huaj.

Procesi i anëtarësimit në BE i Shqipërisë: Rreh i mbyllur

Ministri i jashtëm hije i Demokracisë së Re, Giorgos Koumoutsakos, sqaroi disa muaj më parë se partia e tij nuk do të pranonte fillimin e negociatave të pranimit të Shqipërisë. Duket se Demokracie e Re është gati të bllokojë shpresat evropiane të Shqipërisë në tetor dhe ndoshta favorizon ndarjen, në rast se ka njëzëshmëri në rastin e Këshillit Evropian për rastin e Maqedonisë Veriore. Fokusi i Greqisë do të vazhdojë të jetë në krizën aktuale politike në Shqipëri dhe në rekordin e saj në luftën kundër sundimit të ligjit dhe korrupsionit. Por mbi të gjitha, shqetësimet kryesore kanë të bëjnë me mbrojtjen e të drejtave të pakicës greke, një çështje qartësisht shqetësuese për Demokracinë e Re. Ajo që i ndërlikon më shumë çështjet është se trajtimi i pakicës greke në Shqipëri është një çështje shumë emocionale, duke tërhequr në mënyrë tipike vëmendjen mediatike të populizmit që gjeneron presion mbi politikën; kjo është një çështje “më afër zemrës” të votuesve të krahut të djathtë të Demokracisë së Re. Ajo që mbetet për t’u parë është nëse qeveria e re do të përpiqet të trajtojë mosmarrëveshjet greko-shqiptare, të cilat tanimë bllokohen pas një dialogu premtues të hapur nga qeveria SYRIZA në 2017. Problemet bilaterale përfshijnë, ndër të tjera, kufizimin e zonave detare dhe gjendjen teknike të luftë që ekziston që nga viti 1945. Qeveria e mëparshme e Demokracisë së Re, arriti një marrëveshje mbi përcaktimin e zonave të detit me Shqipërinë në vitin 2009, por marrëveshja u anulua nga Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë. Zyrtarët e Demokracisë së Re thonë se marrëveshja është e panegociueshme dhe vetëm ndryshime të vogla mund të pranohen. Drejtuesi kryesor kundër marrëveshjes me kufirin e detit ka qenë udhëheqësi i atëhershëm i opozitës, Edi Rama, i cili tani është kryeministër. Mbetet për t’u parë nëse qeveria e re do të vendosë kushte tepër të ngurta për shpresat e Shqipërisë për në BE dhe për caktimin e çështjeve dypalëshe. Ka shumë të ngjarë që ata të kërkojnë ndonjë nxitje duke zbatuar taktikën e zakonshme të “shkopit dhe karotës”; në këtë rast, shkopi do të lidhej me çështjet e pakicës etnike greke dhe shanset, karota e Shqipërisë për në BE. Por ajo që përbën një ushtrim në kuadrin e rrethit është fakti se, pavarësisht kësaj lidhje komplekse, Greqia duhet të mbajë shpresat e pranimit të Shqipërisë në një periudhë të kundërshtimit në rritje ndaj zgjerimit brenda Bashkimit Evropian. Një ikje e mundshme e hyrjes në Bashkimin Evropian të Shqipërisë nuk do të ishte në dobi të Greqisë, pasi ajo do të minonte stabilitetin e Tiranës dhe do të dobësonte levën evropiane mbi politikën shqiptare. Për më tepër, Greqia do të ishte me siguri e shqetësuar nga lëvizjet drejt një bashkimi të Shqipërisë dhe Kosovës, të cilat sigurisht do të shumohen nëse shpresat e pranimit të Tiranës në BE janë të frustruara. Kështu, Greqia do të përpiqet të arrijë një ekuilibër mes mbajtjes së presionit të fortë politik mbi Shqipërinë dhe mbajtjes së gjallë të perspektivës evropiane. Një detyrë sfiduese me të vërtetë.

Ndërkombëtarët

Nikos Dendias, ministri i sapoemëruar i punëve të jashtme, konsiderohet gjithashtu një politikan i moderuar, edhe pse ai nuk ka përvojë të mëparshme në politikën e jashtme. Qëndrimi i Mitsotakis ka provokuar skepticizëm në aleatët perëndimorë të Greqisë, por tani ai pritet të punojë drejt riparimit të urave me Berlinin dhe Uashingtonin dhe për të lehtësuar tensionet në marrëdhëniet me Brukselin. Nuk është rastësi që pas zgjedhjeve të PE të qershorit, kur u bë e qartë se Demokracia e Re do të fitonte me lehtësi në zgjedhjet kombëtare, zyrtarët e partisë ulën retorikën kundër Marrëveshjes së Prespës. Mitsotakis ka thënë vazhdimisht se “ne nuk pajtohemi, por ne do të respektojmë marrëveshjen”. Në fund të fundit, linja zyrtare e partisë kundërshton çdo mundësi që Marrëveshja e Prespës të hiqet. Shpjegimi i tyre ishte se kjo do t’i kishte dhënë çdo të drejtë Turqisë për të vazhduar taktikat e saj të revizionit në lidhje me Traktatin e Lozanëve të vitit 1923. Për më tepër, zyrtarët e partisë kanë argumentuar në mënyrë të përsëritur që sapo Marrëveshja të jetë ratifikuar në mënyrë të paanshme, çdo përpjekje që Greqia ta anulojë do të ishte në dobi të Shkupit në vend të Athinës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet