Eksperti gjerman shqyrton faktet: A përhapet Koronavirusi nëpërmejt ushqimit? Mësoni çfarë duhet të bëni në shtëpi!

Edhe pse koronavirusi mund të mbijetojë në sipërfaqe për një kohë të kufizuar, rregullat e sigurisë së ushqimit në vendet anëtare të BE-së sigurojnë një nivel të lartë mbrojtjeje ndaj ushqimit të kontaminuar, tha shefi i Autoritetit Europian për Sigurinë e Ushqimit (EFSA) Bernhard Url në një intervistë. Url foli me EURACTIV në fillimin e 75 takimit të Forumit Këshillëdhënës EFSA, i cili ishte planifikuar të zhvillohej në Osijek, ku ndodhet agjensia Kroate e Sigurisë Ushqimore, më 1-2 Prill, por u shndërrua në një ngjarje virtuale duke pasur parasysh COVID-19. Ai theksoi se aktualisht nuk ka prova se ushqimi është një burim i mundshëm ose rrugë transmetimi, siç deklaroi EFSA më 9 mars.

“Transmetimi është i lidhur me traktin respirator. Kjo do të thotë që virusi përhapet përmes piklave të frymëmarrjes, të prodhuara kur një person i infektuar kur kollitet ose teshtin”, tha Url. Një person i infektuar mund të kontaminojë ushqimin duke përgatitur ose trajtuar atë me duar të pa lara ose përmes pikave infektive. Sidoqoftë, ai tha që rregullat e BE-së për sigurinë e ushqimit sigurojnë një nivel të lartë mbrojtjeje ndaj ushqimit të kontaminuar.

Sipas Url, BE ka rregulla të rrepta që garantojnë një nivel të lartë të sigurisë ushqimore, përfshirë masat e sigurimit të bios dhe praktikat e mira të higjienës për punëtorët që merren me ushimin. Këto masa tashmë mbrojnë konsumatorët nga infeksionet e tjera të mundshme përmes ushqimit të kontaminuar, jo vetëm koronavirusit, shtoi ai.

“Ende nuk mund të them sa duhet rëndësinë e standardeve të larta të higjienës, gjithashtu në familjet tona, kur ne jemi duke përgatitur ushqim”, vazhdoi ai, duke shtuar se higjena është thelbësore, jo vetëm për të parandaluar COVID-19, por çdo lloj infeksioni që sjell ushqimi.

“Të gjithë ne mund të marrim masa paraprake të thjeshta, siç është larja dhe kanalizimi i të gjitha sipërfaqeve dhe enëve të kontaktit me ushqimin, larja e duarve dhe gatimi i duhur i ushqimit për shembull”, tha ai.

Për më tepër, ai tha që ky virus, si me koronaviruset e tjera të njohura, është i ndjeshëm ndaj temperaturave të gatimit.

Autoritetet shëndetësore belge kanë marrë kohët e fundit vendimin për të mos shërbyer biftekë dhe mish në restorante dhe kafene.

Kjo është në përputhje me masat paraprake të sigurisë ushqimore të Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), e cila ka lëshuar rekomandime paraprake, duke përfshirë këshilla për ndjekjen e praktikave të mira higjenike gjatë trajtimit dhe përgatitjes së ushqimit, siç janë larja e duarve, gatimi i mishit tërësisht dhe shmangia e kontaminimit të mundshëm ndërmjet ushqime të gatuara dhe të pjekura.

I pyetur se cilat eksperimente shkencore kontribuojnë në përfundimin se transmetimi përmes konsumit të ushqimit, ai përmendi përvojën nga shpërthimet e mëparshme të koronavirusëve të lidhur, siç janë SARS dhe koronavirus i sindromës së frymëmarrjes në Lindjen e Mesme.

Ai gjithashtu tha që autoritetet shëndetësore si OBSH ose Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) pajtohen që ushqimi nuk është një mjet për infeksion.

“Sidoqoftë, ne jemi duke monitoruar nga afër literaturën shkencore për çdo informacion të ri dhe të rëndësishëm”, shtoi ai.

Koronaviruset janë një familje e madhe e viruseve që janë të zakonshëm tek kafshët dhe njerëzit dhe ato janë një nga arsyet kryesore të ftohjes së zakonshme nga e cila vuajnë shumë prej nesh çdo vit.

“Virusi i ri SARS-CoV-2 duket se ndjek këtë model, pasi ndikon në traktin respirator”, tha ai. “Deri më tani nuk kemi asnjë dëshmi të një infeksioni me koronavirus nga ushqimet e kafshëve te njerëzit”.

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet