×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Dimitrios Papadimoulis: Urgjente, të ndalet largimi i rinisë nga Shqipëria

Nënkryetari i Parlamentit Evropian dhe njëherësh shefi i delegacionit të partisë SYRIZA, flet për gazetën “Shekulli”. Ai thekson se “reformat urgjente janë ato që i ofrojnë të rinjve perspektiva të qarta”; “Rinisë shqiptare i duhet arsimim dhe punësim, meritokraci dhe barazi”

Erjon Dervishi

Parlamenti Evropian ka angazhuar një numër eurodeputetësh për të analizuar situatën në Shqipëri dhe për të qenë prezent në përgatitjen e shumë reformave, të cilat janë shumë të nevojshëm për negociatat e Shqipërisë me Bashkimin Evropian. Si pasojë e rrezikut të kërcënime të fuqive të treta, rajoni i Ballkanit është kthyer përsëri në qendër të vëmendjes së këtij institucioni vendimmarrës. Për herë të parë, për mediat shqiptare flet nënkryetari i Parlamentit Evropian, Dimitris Papadimoulos, i cili mban edhe postin e kryetarit të grupit të deputeëve grekë “SYRIZA”, në Parlamentin Evropian, Papadimoulis shpreson se, me zbatimin e reformave të kërkuara nga Bashkimi Evropian, Shqipëria mund të jetë shumë afër procesit të integrimit evropian.

Intervista e plotë:

Papadimoulis, si e shihni situatën në Shqipëri?

Shqipëria ka një shoqëri shumë dinamike dhe një potencial për të ndërtuar një ekonomi dhe një shoqëri të begatë për qytetarët e saj. Pavarësisht momenteve të vështira që vendi ka hasur në të kaluarën, Shqipëria sot ka një orientim të qartë evropian dhe është faktor i stabilitetit në rajon. Sfidat më të mëdha sot për Shqipërinë, janë të vazhdojnë më tej me reformat thelbësore, të japin një shtysë të re për rritjen, rritjen e standardit të jetesës, rritjen e kohezionit social dhe mbrojtjen e mjedisit. Këto do t’i ofrojnë rinisë shpresa të reja dhe punësim cilësor bazuar në standardet evropiane, duke parandaluar ikjen e mëtejshme të trurit. Duke folur për rajonin, kjo është një mundësi unike për Shqipërinë, dhe Ballkanin Perëndimor në përgjithësi, për të përparuar. Për shumë vite pas Agjendës së Selanikut të vitit 2003, Bashkimi Evropian gabimisht i kushtoi pak vëmendje problemeve reale të popullit të rajonit, duke u përqendruar tek stabiliteti. Këtë vit me agjendën e re evropiane për Ballkanin Perëndimor, por edhe me marrëveshjen e Prespës midis Greqisë dhe FYROM, ka një dinamizëm të ri dhe optimizëm në rajon. Duke përparuar në reformat esenciale dhe duke përmirësuar më tej marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë, Shqipëria mund të përparojë më tej në një mënyrë të qëndrueshme drejt Evropës.

A mendoni se Shqipëria ka bërë ndonjë përparim drejt Bashkimit Evropian?

Pa dyshim, Shqipëria ka bërë përparim të rëndësishëm në procesin e integrimit evropian. Kjo është reflektuar në mënyrë të përsëritur në raportet vjetore të progresit të Komisionit Evropian dhe Parlamentit Evropian, si dhe Konkluzioneve të Këshillit Evropian. Ky progres na lejon të jemi optimistë që Shqipëria do të fillojë negociatat e pranimit në 2019, e cila do të përshpejtojë agjendën e saj të reformave. Shqipëria duhet të përdorë plotësisht instrumentet dhe ndihmën e BE-së dhe të përgatitet për negociatat e ardhshme dhe procesin e shqyrtimit. Duhet të jetë e qartë, megjithatë, se reformat duhet të avancohen jo për hir të vetë integrimit në Bashkimin Evropian, por për të mirën e qytetarëve shqiptarë. Rritja e transparencës, meritokracisë dhe demokratizimit, forcimi i sundimit të ligjit, reformimi i gjyqësorit dhe administratës publike, përmirësimi i mjedisit të biznesit janë reforma që duhet të ndryshojnë jetën e përditshme të të gjithë shqiptarëve. Prandaj, zbatimi i legjislacionit të miratuar është thelbësor

Papadimopulos, a ka Parlamenti Evropian ndonjë plan apo program për Shqipërinë?

Parlamenti Evropian është në dialog të vazhdueshëm me Kuvendin e Shqipërisë, përmes takimeve të saj të institucionalizuara dyvjeçare, të Komitetit Parlamentar të Stabilizim Asociimit, i cili ofron rekomandime të përbashkëta specifike të votuara nga anëtarët e të dy parlamenteve. Ky dialog duhet të rritet, pasi forcon bashkëpunimin mes dy parlamenteve, por edhe midis partive politike dhe grupeve parlamentare. Është thelbësore që kultura e dialogut politik të zbatohet, pasi nevoja për partitë politike shqiptare për të gjetur një bazë të përbashkët për të ardhmen e vendit, është urgjente. Parlamenti Evropian gjithashtu ka takime të rregullta me parlamentarët e vendeve të Ballkanit Perëndimor, përfshirë Shqipërinë, për çështje të rëndësishme evropiane, si ekonomia, migracioni dhe çështjet sociale. Kontakti me shoqërinë civile është gjithashtu thelbësor për të kuptuar dhe përmirësuar më mirë të drejtat themelore, civile dhe të pakicave në vend, duke përfshirë çështje të rëndësishme siç janë liria e medias, liria e shprehjes, mbrojtja e mjedisit, të drejtat pronësore dhe lufta kundër korrupsionit.

Cilat janë reformat kryesore që duhet të përmbushë Shqipëria deri në qershorin e ardhshëm, kur pritet të merret vendimi për statusin e negociatave?

Reformat kryesore janë përshkruar qartë nga raportet e të gjitha institucioneve të BE-së: reforma e administratës publike, reforma e gjyqësorit, lufta kundër korrupsionit, lufta kundër krimit të organizuar dhe mbrojtja e të drejtave të njeriut, përfshirë të drejtat e personave që u përkasin pakicave dhe të drejtave pronësore. Puna e rëndësishme është bërë në lidhje me miratimin e legjislacionit përkatës. Tani sfida e vërtetë është zbatimi i duhur. Për më tepër, dua të theksoj rëndësinë e konsultimeve publike para miratimit të akteve legjislative. Është e rëndësishme që qytetari shqiptar të dijë dhe të jetë pjesë e këtij procesi, duke rritur pronësinë e tij, gjë që do të ndihmojë edhe gjatë procesit të zbatimit. Organizatat e shoqërisë civile, mund të luajë një rol jetësor në këtë proces. Ne gjithashtu duhet t’i shohim këto reforma në një mënyrë korrekte: çfarë mund të arrijmë vërtet në reformimin e administratës publike, nëse korrupsioni është i përhapur në sektorin publik? Është e panevojshme të thuhet se kjo pyetje mund të jetë adresa për të gjitha vendet e botës. Së fundmi, është e rëndësishme që Shqipëria të intensifikojë përpjekjet e saj në luftën kundër krimit të organizuar, i cili ende krijon shqetësime si brenda dhe jashtë vendit, por edhe për të shqyrtuar në bashkëpunim me vendet fqinje, sfidat e reja për fluksin e migracionit dhe refugjatëve. Sidoqoftë, si në çdo vend tjetër, konsensusi politik është i nevojshëm për avancimin e këtyre reformave vendimtare. Mund të them se reformat urgjente janë ato që i ofrojnë të rinjve perspektiva të qarta për arsimin dhe punësimin dhe ndjenjën, se meritokracia dhe barazia, janë vlerat themelore të shoqërisë shqiptare. Të gjitha shoqëritë vetëm duke siguruar këto vlera dhe perspektiva për të rinjtë e tyre arrijnë të përparojnë në mënyrë të qëndrueshme.

Cili është mendimi juaj për situatën në Kosovë dhe Serbi?

Me gjithë progresin e arritur, situata ende nuk mund të konsiderohet si e kënaqshme. Përtej tensioneve ndëretnike në Kosovë, vazhdojnë problemet strukturore të korrupsionit, krimit të organizuar, ekonomisë së stërngarkuar dhe ikjes së trurit. Përsëri, bashkësia ndërkombëtare dhe Bashkimi Evropian kanë sukses të kufizuar të ndërtimit, së bashku me vendorët, me struktura efikase shtetërore dhe krijojnë shpresë të re për brezin e ri. Është karakteristikë e kompleksitetit të çështjeve, se edhe procesi i integrimit evropian të Serbisë është i lidhur, madje si kapituj të veçantë të acquis communitare, me situatën në Kosovë dhe përparimin e dialogut Beograd-Prishtinë. Ajo që kemi mësuar nga rastet e mëparshme është se ne duhet të shmangim zgjidhje të lehta, por jo të qëndrueshme.

Çfarë mendoni për zgjedhjet e ardhshme parlamentare të BE në maj 2019?

Zgjedhjet evropiane në maj janë një nga zgjedhjet më të rëndësishme në historinë e Bashkimit Evropian. Evropa përballet me kriza të papërfaqësuara, të tilla si financat, migrimi dhe refugjatët dhe kriza e sigurisë, të cilat sfidojnë strukturat dhe vlerat evropiane. Partitë politike tradicionale në fakt nuk arritën të ofrojnë zgjidhje konkrete dhe të qëndrueshme. Pabarazitë dhe varfëria u rritën, papunësia u rrit, solidariteti dhe humanizmi evropian u zhduk në një farë mase. Si rezultat, ideologjitë ekstreme të ekstremit të djathtë dhe qasjet politike të bazuara në ksenofobinë dhe gjuhën e urrejtjes e shtuan ndikimin e tyre në pjesë të gjëra të shoqërive evropiane. Duket se disa njerëz kanë harruar se cilat ishin pasojat e atyre ideologjive 80 vjet më parë. Prandaj, unë besoj fuqishëm se forcat pro-evropiane, demokratike dhe progresive duhet të intensifikojnë dialogun e tyre, të luftojnë dhe mbrojnë vlerat evropiane, sundimin e ligjit, të drejtën për të qenë të ndryshëm dhe të barabartë, forcimin e llogaridhënies dhe transparencës demokratike, përfshirjes në rritjen dhe punësimin. Rezultatet e zgjedhjeve evropiane dhe formimi i Komisionit të ri Evropian, gjithashtu do të ndikojnë shumë në zhvillimet lidhur me zgjerimin e Bashkimit Evropian dhe të ardhmen e rajonit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pak ditë para mbledhjes së Kuvendit të thërritur nga Berisha, zyrtari i lartë amerikan vjen gjatë javës në Tiranë

Pak ditë para mbledhjes së Kuvendit të thërritur nga Berisha, zyrtari i lartë amerikan vjen gjatë javës në Tiranë

Publikuar më 05.12.2021
Shtetet e Bashkuara të Amerikës vihen në lëvizje pak orë për...

Shtetet e Bashkuara të Amerikës vihen në lëvizje pak orë përpara mbledhjes së kuvendit të thirrur nga i shpalluri ‘non grada’ i SHBA-ve, Sali Berisha. Të enjten e datës 9 dhjetor i dërguari i Shteteve të Bashkuara të Amerikës për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar do të vizitojë Tiranën. Në agjendën e zyrtarit të lartë amerikan […]

Lexo më shumë

Publikohen emrat e delegatëve të Beratit që firmosën për Kuvendin Kombëtar, dalin kundër dy deputetët e PD (VIDEO)

Publikohen emrat e delegatëve të Beratit që firmosën për Kuvendin Kombëtar, dalin kundër dy deputetët e PD (VIDEO)

Publikuar më 05.12.2021
Degët e Partisë Demokratike Berat, Poliçan e Dimal kanë zyrt...

Degët e Partisë Demokratike Berat, Poliçan e Dimal kanë zyrtarizuar sot emrat e delegatëve të tyre për kongresin e 11 Dhjetorit. Lista me emrat e delegatëve u lexua nga përfaqësues të degëve përkatëse përpara selisë së Partisë Demokratike Berat. Nga dega e Beratit kanë firmosur për në kongresin e 11 Dhjetorit 125 nga 198 pra […]

Lexo më shumë

“Basha të përballet me sistemin belg të drejtësisë”/ Eksperti gjerman të CDU-së: Shqipëria duhet të vendosë, ose me BE ose me Vuçiç

“Basha të përballet me sistemin belg të drejtësisë”/ Eksperti gjerman të CDU-së: Shqipëria duhet të vendosë, ose me BE ose me Vuçiç

Publikuar më 05.12.2021
Situata politike në vend mori një tjetër goditje javën që la...

Situata politike në vend mori një tjetër goditje javën që lamë pas. Në qendër të debateve ishte vendimi i Gjykatës Kushtetuese për të legjitimuar zgjedhjet vendore të 30 qershorit. Për ekspertin gjerman të CDU-së, Martin Henze, një vendim i tillë është antikushtetues dhe i marrë nën presionin e Edi Ramës. Në intervistën e dhënë për […]

Lexo më shumë

Berisha tregon skenarin, çfarë do të bëjë një ditë pas Kuvendit

Berisha tregon skenarin, çfarë do të bëjë një ditë pas Kuvendit

Publikuar më 03.12.2021
Mbrëmjen e sotme Sali Berisha e çoi “Foltoren” në Bilisht. I...

Mbrëmjen e sotme Sali Berisha e çoi “Foltoren” në Bilisht. Ish-kryeministri kishte akuza direkte për Lulzim Bashën për dosjen e “Toyota Yaris” ku tha se dekonspiroi operacionin dhe se nga drejtësia në Shqipëri e shpëtoi Edi Rama, por në Belgjikë çështja është akoma hapur. “Edi Rama i mbylli dosjen “peng-kryetarit”. Mirëpo dosja i kishte rrënjët […]

Lexo më shumë

KQZ çon për kallëzim penal 67 numërues, vodhën votat për kandidatët, nga Çuçi, Balluku, Shalsi i PS-së te Belind Këlliçi i PD-së

KQZ çon për kallëzim penal 67 numërues, vodhën votat për kandidatët, nga Çuçi, Balluku, Shalsi i PS-së te Belind Këlliçi i PD-së

Publikuar më 03.12.2021
67  numërues do të shkojnë për kallëzim penal nga Komisioni ...

67  numërues do të shkojnë për kallëzim penal nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, për shkak se akuzohen për parregullsi dhe vjedhje votash në zgjedhjet e 25 prillit.  Raportohet se numëruesit janë nga qarqe të ndryshme të vendit ku kryeson Tirana me 7 qendra votimi. ABC ka siguruar inicialet e numëruesve ku vihet re që janë […]

Lexo më shumë

Vetoja e Bullgarisë ndaj Shkupit, PS kundër Ilir Metës: Shqipëria nuk duhet të shkëputet nga Maqedonia e Veriut!

Vetoja e Bullgarisë ndaj Shkupit, PS kundër Ilir Metës: Shqipëria nuk duhet të shkëputet nga Maqedonia e Veriut!

Publikuar më 02.12.2021
Vetoja e Bullgarisë për Shkupin dhe fillimi i negociatave të...

Vetoja e Bullgarisë për Shkupin dhe fillimi i negociatave të Shqipërisë me BE janë sërish shkak i një tjetër përplasje mes mazhorancës qeverisëse dhe Presidencës. Por Tirana zyrtare nuk është e unifikuar në këtë qëndrim. Presidenti Ilir Meta ditë më parë pranoi propozimin e Bullgarisë që Shqipëria të ndahet nga Maqedonia e Veriut për të […]

Lexo më shumë

Ferdinand Xhaferraj nuk do jetë më kreu i PD në Durrës, Basha emëron pasardhësin e ri (EMRI)

Ferdinand Xhaferraj nuk do jetë më kreu i PD në Durrës, Basha emëron pasardhësin e ri (EMRI)

Publikuar më 02.12.2021
Deputeti dhe njëkohësisht kreu i PD në Durrës, Ferdinand Xha...

Deputeti dhe njëkohësisht kreu i PD në Durrës, Ferdinand Xhaferraj ka dhënë dorëheqjen nga posti që mban.  Xhaferraj ka dhënë dorëheqjen që prej momentit kur kandidoi për deputet por vetëm tani i është pranuar. Ndërkohë kryedemokrati Lulzim Basha pa humbur kohë ka emëruar pasardhësin e Xhaferrajt pasi pranoi dorëheqjen e këtij të fundit. Tashmë në […]

Lexo më shumë

PD i bashkohet mazhorancës, kush janë 3 projektligjet që u votuan në Kuvend

PD i bashkohet mazhorancës, kush janë 3 projektligjet që u votuan në Kuvend

Publikuar më 02.12.2021
Gjatë fjalës së mbajtur në seancën plenare në Kuvend, depute...

Gjatë fjalës së mbajtur në seancën plenare në Kuvend, deputeti i Partisë Demokratike Ervin Salianji, bëri me dije qëndrimin e grupit parlamentar demokrat në lidhje me ligjin për pastrimin e parave. Salianji u shpreh se Partia Demokratike do ta votojë këtë ligj, jo sepse mendon se qeveria ka vullnet për ta zbatuar, por sepse në […]

Lexo më shumë