“Çmendet” presidenti filipinas, urdhëron ushtrinë: Femrat rebele goditini në pjesën intime

Gazeta amerikane “Washington Post”, shkruan se presidenti i Filipineve, Rodrigo Duterte u tha ushtarëve javën e kaluar që t’i gjuajnë femrave rebele në organet gjenitale, e fundit kjo pas një serie vërejtjesh të dhunshme dhe të pahijshme.
Duke iu drejtuar një grupi të ish-rebelëve komunistë, Duterte, i cili shërbeu si kryetar i bashkësisë së qytetit para se të bëhej president, duket se inkurajonte Forcat e Armatosura të Filipineve (AFP) që të kapin në shenjë gratë në konflikt.
“Tregojuni ushtarëve. Ka një urdhër të ri që vjen nga kryetari i bashkësisë. Ne nuk do të vrasim ty. Ne do të qëllojmë në pjesën intime tuajën”, tha ai.
“Nëse nuk ka v…në, do të ishte e padobishme,” vazhdoi Duterte, duke shfaqur të nënkuptonte se gratë janë të padobishme pa organet gjenitale të tyre, raportojnë mediet lokale.
Presidenca e Duterte-s është përcaktuar nga dhuna, ndërsa pas dhunës edhe me gjuhën misogyniste.
Qëkur erdhi në pushtet për një premtim për të vrarë të gjithë përdoruesit e drogës dhe tregtarët në vend, mijëra filipinas janë qëlluar për vdekje, duke bërë që Gjykata Ndërkombëtare Penale të hapë një ekzaminim paraprak.
Duterte rregullisht denigron dhe kërcënon gratë, por kur sfidohet, ai këmbëngul se kjo ishte vetëm një shaka. Vetëm javën e kaluar, zëdhënësi i tij, Harry Roque, akuzoi gratë për “kundërpërgjigje” ndaj komenteve të presidentit.
Duterte, i cili u zgjodh president në vitin 2016, ka bërë bujë edhe për dhunimin e një australiani, dhe për urdhrin që ua dha trupave të përdhunonin gratë në konflikt. Ai shpesh ndan mendime të padëshiruara për atraktivitetin seksual të grave, veçanërisht politikanëve femra që vënë në dyshim politikat e tij, në një përpjekje të dukshme për të poshtëruar, turpëruar dhe heshtur.
Ndërsa vërejtjet për Duterte filluan të qarkullojnë gjatë fundjavës, grupet feministe dhe grupet për të drejtat e njeriut shprehën tronditje.
Duterte vë në dukje hapur dhunën ndaj grave, kontribuon në ndëshkimin e tyre dhe më tej konfirmon veten si një “macho-fascist” më të rrezikshëm në qeveri tani”, tha një përfaqësues i Gabriela, organizatë feministe.
“Ai po e shtyn AFP-në fashiste të bëjë shkelje më të përgjakshme të të drejtave të njeriut dhe abuzime të rënda të së drejtës humanitare, ndërkombëtare dhe merr terrorizmin shtetëror ndaj grave dhe njerëzve në një nivel krejt të ri”.
Në një deklaratë, Carlos Conde, një studiues për Human Rights Watch, thirri vërejtjet e Duterte-së “të fundit në një seri të deklaratave të pahijshme, të pabesë dhe të poshtëruara që ai ka bërë për gratë”.
“Ai inkurajon forcat shtetërore të kryejnë dhunë seksuale gjatë konflikteve të armatosura, që është një shkelje e së drejtës ndërkombëtare humanitare”, thuhet në deklaratë.

Të tjera

Abissnet