Çfarë po ndodh me marrëveshjen Shqipëri-Greqi? Flet Aleksis Tsipras

Kryeministri grek Alexis Tsipras ka folur edhe një herë rreth paktit me Shqipërinë, pak ditë pasi mediat greke raportuan se marrëveshja ka ngrirë deri më janar të 2019-s.

Nga Samiti i Ballkanit Perëndimor në Londër, kreu i qeverisë greke tha se po përpiqet që të zgjidhin problemet mes Greqisë dhe Shqipërisë, raportojnë mediat helene.

“Greqia doli nga kriza, pikërisht sepse insistoi që zgjidhja për ekonominë, refugjatët dhe stabilitetin rajonal nuk është nacionalizëm, as inerci dhe as transferim i zgjidhjes në të ardhmen”, tha ai, duke shtuar: “Periudha që kaluam ishte jashtëzakonisht e vështirë për Ballkanin”.

Tsipras gjithashtu kujtoi se në 2014, Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker njoftoi “ngrirjen e zgjerimit”. “Europa përjetoi, përtej krizës ekonomike, krizën më të keqe të refugjatëve pas luftës, e cila u përqendrua në rajon. Në këtë sfond, forcat e Greqisë kërkuan zvogëlimin ose shpërbërjen e “Shengenit”, i cili kërkoi anulimin e zgjerimit, por edhe thellimin si dhe mbylljen e njëanshme e kufirit në Rrugën e Ballkanit. Ne kemi përjetuar një përpjekje abuzive të grushtit të shtetit në Turqi, si dhe krizave në Shqipëri dhe Maqedoni”, theksoi kryeministri.

Alexis Tsipras tha: “gjërat po ndryshojnë tani”. “Me marrëveshjen e Prespës, marrëveshjen bullgaro-maqedonase, me përpjekjet për të zgjidhur çështjet midis Greqisë dhe Shqipërisë, me presidencën e suksesshme bullgare të BE-së dhe ringjalljen e agjendës së Selanikut për zgjerimin e BE-së”, tha kryeministri. Duke ju drejtuar krerëve që morën pjesë në Samiti, Kryeministri theksoi se “mbrojtja e dinjitetit të popujve tanë mund të arrihet vetëm nëpërmjet mjeteve të dialogut, negocimit dhe bashkëpunimit të ashpër, jo izolimit dhe intolerancës. Historia jonë duhet të jetë baza për progres dhe bashkë-zhvillim, që të mos na mbysin në izolim”. Kryeministri grek theksoi gjithashtu se forcat që kishin vijën e nacionalizmit në vitin 2014 ende e kanë atë. Por sot, ka një perspektivë tjetër për rajonin tonë për të frymëzuar pjesën tjetër të Europës. Greqia parashtron katër tema me rëndësi strategjike. Një politikë e integruar e refugjatëve për Europën, duke përfshirë të tre dimensionet e ekuilibrit (mbrojtja e kufijve të jashtëm, bashkëpunimi me vendet e treta dhe ndarja e barabartë e barrës).

– Zhvillimi i infrastrukturës rajonale të transportit dhe logjistikës (si krijimi i lidhjeve të shpejta hekurudhore midis Pireut dhe Selanikut me Ballkanin ose zhvillimin e porteve të Trakës dhe Maqedonisë);

– Forcimi i interkoneksionit energjetik (TAP, IGB, Korridori Vertikal dhe LNG Alexandroupolis)

– Promovimi i fondeve nga fondet europiane për të motivuar qytetarët. Kryeministri përshëndeti vendimin e BERZH për të financuar projektet e infrastrukturës ndërkufitare dhe interkonektivitetit për të mbështetur Marrëveshjen e Prespës. /E.D/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet