Çfarë ndodh përgjatë kufirit shqiptaro – grek? Pse është kthyer në problem për BE?

Shqiptarët kanë kaluar dhe vazhdojnë të kalojnë kufirin nga Shqipëria drejt Greqisë.

Llogaritet se kufiri ndërmjet shtetit shqiptar dhe atij grek është kaluar në mënyrë të parregullt në mënyrë të përsëritur që nga viti 1990 dhe se vazhdon të mbetet problem edhe sot e kësaj dite, pavarësisht se kohët kanë evoluar dhe shqiptarët lëvizin lirshëm në hapësirën e BE. Megjithatë, shqiptarët kanë të drejtë të udhëtojnë në vende të BE-së, por jo edhe të punojnë. Për në Greqi, ata shkojnë më së shumti për të punuar si emigrantë ekonomikë. Ky emigracion ekonomik ndodh masivisht edhe sot, për shkak se shqiptarët vazhdojnë të punojnë në të zezë te pronarët në shtetin grek dhe se këta të fundit (pronarët grekë më shumë) rrallë ndiqen penalisht, shkruan agjencia europiane e lajmeve “Fontex”.

Shqiptarët punojnë në mënyrë sezonale në Greqi, kryesisht në ndërtim dhe në bujqësi. Numër të madh e problematik ka pasur më herët, por edhe gjatë viteve të fundit, kufiri në fjalë mbetet ndër më problematikët e hapësirës së BE-së. Mbi 5000 persona kanë kaluar në mënyrë të paligjshme kufirin ndërmjet Shqipërisë dhe Greqisë përgjatë vitit 2016, gati 8000 kanë kaluar më 2015. Kjo ndodh në një kohë që ka edhe liberalizim vizash për shtetasit shqiptarë.  /D.Xh/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet