×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

BE e ka shndërruar zgjerimin në një rrotë brejtësish

Kristof Bender, Adnan Cerimagic, Gerald Knaus 

Zgjerimi i menjëhershëm i Bashkimit Europian në Ballkan është i mundur vetëm nëse është thellësisht transformues. Pa përmirësime rrënjësore të institucioneve dhe ekonomisë, asnjë vend tjetër i Ballkanit Perëndimor nuk do të anëtarësohet kurrë në Bashkimin Europian. Aktualisht, procesi i zgjerimit të BE-së nuk është transformues. Ajo nuk frymëzon politikanë dhe mijëra nëpunës civilë të bëjnë përpjekjet e nevojshme për të shndërruar vendet e tyre.

Aderimi i pafund

Vitet e fundit, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë punuar shumë. Ata besuan se do të fillonin negociatat e pranimit. Ata kishin një qëllim të përkohshëm kuptimplotë dhe frymëzues. Mali i Zi, Serbia, Turqia, Maqedonia e Veriut, Shqipëria – të gjitha këto vende arritën të kryejnë reforma të vështira para se të fitonin statusin e kandidatit ose të fillonin negociatat e pranimit. Kjo funksionoi sepse ata panë përpjekjet e tyre si domethënëse: Ishte e qartë se çfarë duhej bërë; e çoi vendin më pranë qëllimit përfundimtar të anëtarësimit. Dhe kjo varej nga përpjekjet e vetë vendit. Pas fillimit të bisedimeve, megjithatë, perspektiva e bashkimit zhduket në të ardhmen e largët. Nëse një vend bëhet një anëtar i plotë nuk do të varet vetëm nga përpjekjet e tij. Kjo varet nga gjendja e BE-së në të ardhmen e largët. “Para ndonjë zgjerimi efektiv, ne duhet të dimë se si të reformojmë veten,” tha Presidenti Francez Emmanuel Macron tetorin e kaluar, duke shtuar se, “nëse nuk ka një moment zgjimi kolektiv, ne nuk mund të sjellim anëtarë të tjerë, madje në pesë ose dhjetë vite”. Është e paqartë nëse dhe kur do të ndryshojë kjo. Do të thotë gjithashtu që pas hapjes së negociatave të pranimit nuk ka ndonjë qëllim të besueshëm. Imagjinoni për një moment që të gjithë anëtarët e BE-së do të pranojnë të fillojnë bisedime me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë pa ndonjë ndryshim në mënyrën se si zhvillohen bisedimet e pranimit. Çfarë do të ndodhte? Me shumë mundësi, shumë pak. Duke punuar shumë gjatë viteve të fundit, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria së shpejti do të humbnin vrullin. Reformatorët e tyre do të fillojnë të ndjehen si brejtësit në një rrotë, duke kuptuar se çfarëdo përpjekje të bëjnë, ata ende nuk do të afrohen më shumë me anëtarësimin në BE. Kjo është ajo që ka ndodhur me garuesit. Mali i Zi filloi bisedimet e pranimit në qershor 2012. Temat e diskutuara ndahen në 33 kapituj, të ashtuquajturat kapituj. Në tetë vjet, Mali i Zi ka përmbushur kushtet (ose “mbyllur”) tre kapituj. Serbia, që kur filloi negociatat në vitin 2014, ka mbyllur dy. Sipas vlerësimeve të Komisionit, ndërmjet vitit 2015 dhe 2019, Mali i Zi nuk bëri përparim në 23 kapituj, përparoi (pak) në nëntë, dhe ishte mbështetur në një. Në këtë moment, Mali i Zi është “i avancuar” (shkalla më e mirë) në kapituj zero dhe ka një “nivel të mirë përgatitjeje” në shtatë. Me këtë ritëm, do të duhen dekada në Mal të Zi për të përmbushur të gjitha kriteret. Është gjithashtu befasuese që – në të gjithë 33 kapitujt – Maqedonia e Veriut sot qëndron afërsisht në të njëjtin nivel të përputhjes me standardet e BE-së si Mali i Zi. Maqedonia e Veriut madje nuk ka filluar bisedimet e pranimit. Nuk ka hapur ose mbyllur asnjë kapitull. Përqendrimi në hapjen e kapitujve ka mashtruar vëmendjen politike. Ai nuk është tregues i përparimit.

Reformat inspiruese

Sot, BE-ja duhet të gjejë konsensus midis anëtarëve të saj për të përafruar rrethin e Maqedonisë Veriore-Shqipëri. Por ai gjithashtu duhet të reformojë procesin, ta bëjë atë vërtet të bazuar në meritë dhe të ofrojë një qëllim të besueshëm të përkohshëm që frymëzon ndryshim real. Kjo është e mundur përmes një reforme që mbështetet në sistemin aktual, por bën katër ndryshime thelbësore. Së pari, procesi do të kishte dy faza: Qëllimi i bisedimeve do të mbetej pranimi i plotë, por faza e parë, si një qëllim i përkohshëm kuptimplotë, do të ishte hyrja në Tregun e Vetëm, i cili mbulon pjesën më të madhe të acquis dhe politikat e BE-së. Bashkimi i Tregut të Vetëm deri në vitin 2025 është një qëllim realist për pararendësit e Ballkanit. Bashkimi i Tregut të Vetëm deri në vitin 2030 duhet të jetë një synim realist për të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor. Kjo duhet të varet vetëm prej tyre. Atëherë ata do të gëzonin katër liritë – lëvizjen e lirë të mallrave, kapitalit, shërbimeve dhe punës – që Norvegjia dhe Islanda gëzojnë sot. Së dyti, në vend që të hapni dhe mbyllni kapitujt një nga një, të gjitha kapitujt që lidhen me Tregun e Vetëm do të hapen në fillim dhe – pasi të plotësohen kushtet – të mbyllen të gjitha menjëherë. Masa kryesore e përparimit do të ishte ndryshimet thelbësore të matura në raportet e progresit. Kjo kërkon hartat cilësore dhe listat kontrolluese për secilin kapitull, të kombinuara me vlerësime të rregullta bindëse të publikut nga Komisioni. Së treti, sundimi i ligjit do të bëhet me të vërtetë thelbësor: Të gjitha kushtet në lidhje me demokracinë, shtetin e së drejtës dhe të drejtat e njeriut do të duhej të përmbusheshin plotësisht përpara se çdo vend të mund të hynte në Tregun e Vetëm. Kushtet e sundimit të ligjit do të ishin po aq kërkuese për hyrjen në Tregun e vetëm si për anëtarësim të plotë, dhe monitorimin e këtyre edhe më të rrepta. BE duhet të zhvillojë mënyra të reja për të vlerësuar fushat kryesore të sundimit të ligjit. Këto mund të përfshijnë monitorimin gjyqësor të rasteve të zgjedhura të rëndësishme, vlerësime të thelluara të shfaqjes së korrupsionit, monitorimin sistematik të transmetuesve kombëtarë dhe vlerësime të thella të kontrollit parlamentar të shërbimeve të sigurisë.

Së katërti, nëse ndonjë vend shkel seriozisht të drejtat themelore të njeriut ose minon pavarësinë e gjyqësorit, duhet të jetë e mundur të pezullojë procesin e pranimit me një shumicë të thjeshtë të anëtarëve të BE-së. Pezullimi duhet të ketë efekte reale, duke përfshirë ngrirjen e fondeve para pranimit. Dhe gjithashtu duhet të jetë e mundur të rifilloni bisedimet me një shumicë të thjeshtë.

Çfarë konsiston për Ballkanin Perëndimor?

Kryerja e reformave të nevojshme për t’u anëtarësuar në Tregun e Vetëm dhe për t’u anëtarësuar në BE ka qenë dukshëm e dobishme për ekonomitë periferike. Duke marrë parasysh ndryshimet në nivelet e çmimeve, Lituania shkoi nga 37 për qind e PBB-së mesatare të BE për frymë në 1999 në 81 për qind në 2018. Gjatë së njëjtës periudhë, Rumania shkoi nga 26 në 66 për qind. Maqedonia e Veriut sot është në nivelin e Lituanisë në vitin 1999. Bosnja dhe Hercegovina sot është vendi ku Rumania ishte në vitin 1999. Vendet mund të ndryshojnë. Politika e zgjerimit mund të ketë një ndikim të madh. Për këtë, ajo duhet të jetë e besueshme, e bazuar në meritë dhe serioze. Ka ndodhur më parë. Mund të ndodhë përsëri. Të gjithë anëtarët e rinj të BE-së nga Europa Lindore u anëtarësuan në Tregun e Vetëm kur u anëtarësuan në BE. Austria, Finlanda dhe Suedia u bënë së pari anëtare të Tregut të Vetëm, dhe më pas – pasi të lejoheshin rrethanat politike – anëtare të plota të BE-së menjëherë pas kësaj. Të gjithë ata që janë në Ballkanin Perëndimor që duan që vendet e tyre të shndërrohen, të përfitojnë nga politika të mira mjedisore, të kenë zbatuar rregulla të qarta në prokurimin publik dhe të shikojnë një të ardhme më të prosperuar, duhet ta mbështesin këtë. Anëtarësia në Tregun e Vetëm nuk është një alternative për anëtarësimin në BE. Shtrihet drejtpërdrejt në rrugën e pranimit. Dhe është mënyra e vetme e besueshme dhe kuptimplote drejt këtij qëllimi.

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fenomeni i shëmtuar “Frrok Çupi”

Fenomeni i shëmtuar “Frrok Çupi”

Publikuar më 03.12.2020
Nga: Egers Bardhi Më kujtohet shumë mirë se si njëri pre...

Nga: Egers Bardhi Më kujtohet shumë mirë se si njëri prej pedagogëve më këshilloi që të shmangia televizionin e mbi të gjitha emisionet politike si një burim informacioni për aktualitetin, duke i cilësuar ato si ndotje akustike, kakofoni, çorba partiake, promovim antivlerash e deformim i shtyllës kurrizore të diskursit politik. Fatëkeqsisht, si shumë herë të […]

Lexo më shumë

Veton Surroi: Lajthitja e Këshillit Bashkiak të Kukësit, Gjici me deficit të thelluar intelektual!

Veton Surroi: Lajthitja e Këshillit Bashkiak të Kukësit, Gjici me deficit të thelluar intelektual!

Publikuar më 02.12.2020
Veton Surroi Me hapa të vendosur përpara drejt të së kaluarë...

Veton Surroi Me hapa të vendosur përpara drejt të së kaluarës Faulkneri, Kukësi dhe lajthitjet e së ardhmes 1. “E kaluara kurrë nuk është e vdekur. Madje, as që është e kaluar”. Mund të ndodhë që ndonjë lexues të më qortojë për përdorimin e sërishëm të këtij citati të William Faulknerit, por nëse kjo ndodh […]

Lexo më shumë

E ka një ‘’bela’’ historia, të mëson shumë

E ka një ‘’bela’’ historia, të mëson shumë

Publikuar më 02.12.2020
Pirro Naçi Grekët dhe shqiptarët besojnë se dy popujt  janë ...

Pirro Naçi Grekët dhe shqiptarët besojnë se dy popujt  janë historikisht armiq?! Ky opinion në një masë të gjerë njerëzish është pasaktësi ose injorim i historisë. Janë  opinione dhe pasaktësi ndoshta të  qëllimshme, ndoshta  edhe nga mungesa e njohjes së historisë. Ka një arsye të ‘’mirë’’ që njerëzit nuk merren me historinë: -Të mëson shumë-thotë […]

Lexo më shumë

S’ka Dibër të Madhe dhe të Vogël, por ka vetëm një Dibër!

S’ka Dibër të Madhe dhe të Vogël, por ka vetëm një Dibër!

Publikuar më 26.11.2020
Alban Daci Për herë të parë përmendet në hartën e Ptolemeut ...

Alban Daci Për herë të parë përmendet në hartën e Ptolemeut (shek.II e.r.) me emrin Deburus. Më 1502, njihet si qendër e rëndësishme qytetare. Në vitet 30-40 të shek XIX, Dibra me afro 8 400 banorë dhe 250 dyqane, ishte një nga qendrat më të rëndësishme ekonomike të tregut të brendshëm shqiptar. Në kohën e […]

Lexo më shumë

Sa shumë i kam dhënë këtij vendi, e kurrë, kurrë s’më ka dhënë asgjë

Sa shumë i kam dhënë këtij vendi, e kurrë, kurrë s’më ka dhënë asgjë

Publikuar më 23.11.2020
Haris Vongli Si e dalë shëndoshë e mirë nga Covid-19, ku...

Haris Vongli Si e dalë shëndoshë e mirë nga Covid-19, ku veç besimit tek fryma e shenjtë dhe miqtë e të afërmit, të fushës së mjeksisë a jo, besim të madh gjeta edhe tek vetja e shërbimi që i bëra instiktivisht vetes, si edhe duke lexuar shumë, me shpresë plot e sakrifica të panumërta, po […]

Lexo më shumë

Histeri publike kundër Bashës!

Histeri publike kundër Bashës!

Publikuar më 21.11.2020
Alban Daci Njerëz, nuk e kuptoni që po jetojmë në një diktat...

Alban Daci Njerëz, nuk e kuptoni që po jetojmë në një diktaturë moderne dhe kjo ka emrin “Rilindje”. Reagimi thuajse publik i të gjithëve: institucioneve, mediave, pushtetit dhe një grupi qytetarësh kundër deklaratës së Bashës për numrin e viktimave, dëshmon qartë polarizimin maksimal të shoqërisë dhe kontrollin e saj nga pushteti në shërbim të pushtetit. […]

Lexo më shumë

Ekrem Spahiu: Pse u krijua Legaliteti, 77 vite më parë?!

Ekrem Spahiu: Pse u krijua Legaliteti, 77 vite më parë?!

Publikuar më 20.11.2020
Nga pikëpamja historike, Partia “Lëvizja e Legalitetit” e ka...

Nga pikëpamja historike, Partia “Lëvizja e Legalitetit” e ka zanafillën që nga “Triumfi i Legalitetit”, më 24 dhjetor 1924, kur u rikthye legjimiteti i zgjedhjeve të dhjetorit 1923 të fituara nga Ahmet Zogu. Në kontekstin e Luftës së II Botërore, zogistët, përveçse kanë kontribuar drejtpërdrejt në luftë, janë përpjekur me të gjitha mënyrat për bashkimin […]

Lexo më shumë

Kur avokatja e Bashës mbron krimin e Ramës te Teatri Kombëtar

Kur avokatja e Bashës mbron krimin e Ramës te Teatri Kombëtar

Publikuar më 19.11.2020
Arben Rrozhani Në 32 faqet e raportit të Avokatit të Populli...

Arben Rrozhani Në 32 faqet e raportit të Avokatit të Popullit për shembjen banditeske të kompleksit të Teatrit Kombëtar, natën e 17 majit, dhe dhunën ndaj civilëve që pasoi aktin barbar, nuk gjen të përmendur në asnjë radhë fjalët “qeveri’, “bashki”, “Rama”, ‘Veliaj”, ndërsa fjala “terror” është fshehur, e përmendur vetëm një herë, në mes […]

Lexo më shumë