Ballkani Perëndimor, oborri i Europës

Valbona Zeneli, Zoran Nechev, The Globalist

Askush në Europë nuk përfiton nga një Ballkan i paqëndrueshëm. Historia ka treguar më shumë se një herë. Kjo është arsyeja pse termi “integrim euro-atlantik” për të përshkruar të ardhmen e rajonit duhet të jetë shumë më tepër sesa retorikë e përshtatshme.

Shumë më tepër sesa retorikë.

Ai duhet të jetë mekanizmi kryesor për drejtimin e sigurisë, stabilitetit dhe demokracisë në oborrin para Europës. Pa dyshim, procesi i “europianizimit” të këtij rajoni të trazuar kërkon reforma të ashpra strukturore nga ana e vendeve në Ballkanin Perëndimor. Karota e anëtarësimit në Bashkimin Europian është përdorur për të motivuar elitat politike për të nxitur transformimin në vendet e tyre. Në ditët e ardhshme, Këshilli Europian do të marrë një vendim të rëndësishëm në lidhje me të ardhmen e integrimit në BE për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Hapja e negociatave të pranimit do të injektonte patjetër siguri dhe parashikueshmëri në rajon. Ndërsa është e rëndësishme të shpërblehen këto vende për përpjekjet e bëra deri më tani, është thelbësore që të hapen negociata për të pastruar rrugën për reformat e ardhshme nën kujdesin dhe kushtëzimin e BE-së. Kostoja e integrimit të Ballkanit Perëndimor në familjen europiane dhe sistemin e vlerave është shumë më e ulët sesa mbajtja e tyre në gjatësi të krahut.

Duhen dy për tangon

Çfarë drejtimi do të marrë Ballkani Perëndimor në të ardhmen varet si nga vizioni gjeopolitik i BE-së, ashtu edhe nga vullneti politik i vendeve në rajon për të ndërmarrë reforma serioze demokratike. Sa i përket këtyre të fundit, është koha që ata tregojnë seriozisht se nënkuptojnë të mbajnë kursin drejt Perëndimit duke “ecur në këmbë, jo vetëm duke folur për bisedimet”. BE gjithmonë ka qenë dhe do të mbetet e angazhuar në Ballkan. BE është deri tani dhuruesi më i madh, partneri më i madh tregtar dhe investitori më i madh i drejtpërdrejtë i huaj në rajon.

Lodhja e zgjerimit kundrejt lodhjes së reformave

Në shkurt 2018, Komisioni Europian publikoi një strategji premtuese dhe të besueshme për Ballkanin Perëndimor, i shoqëruar me gjashtë nisma të flamurit. Pas shumë viteve të “lodhjes së zgjerimit” nga ana e BE-së, dukej se strategjia i dha një shtysë optimizmit në rajon, i cili tashmë preket nga “lodhja e reformave”. Sidoqoftë, entuziazmi fillestar u zbeh shpejt. Në qershor 2018, Këshilli Europian shtyu, përsëri, procesin e negociatave të BE për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Ndarja brenda BE-së për çështje të tilla si emigracioni, Brexit dhe të tjerët devijuan nivelin e nevojshme të vëmendjes politike përsëri larg çështjes së zgjerimit.

Zgjedhje e qartë për BE-në

BE përballet me një zgjedhje të qartë. Nëse BE vë në dukje besueshmërinë duke mos hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, aftësia e BE-së për të aplikuar kushte të rrepta për qeverisje të mirë do të zvogëlohej. Kjo do të krijonte një vakum të madh të fuqisë perëndimore në rajon. Vendet e rajonit në mënyrë të pashmangshme do të fillojnë të disorientohen dhe të përfshihen në një përpjekje për të gjetur partnerin tjetër “strategjik”.

Dinamizëm i ri nga një Komision i ri Europian?

Lajmi i mirë është se Presidenti i ardhshëm i Komisionit të BE-së, Ursula Von der Leyen, tashmë ka njoftuar se komisioni i saj do të angazhohet të veprojë gjeopolitikisht në një botë me një konkurrencë të madhe të pushtetit. Vitet e fundit, ndërhyrja agresive e Rusisë në Ballkanin Perëndimor është rritur. Qëllimi i Rusisë, minimumi, është të rrisë kostot e integrimit të rajonit në NATO dhe BE. Në mënyrë të vendosur, Rusia vepron kështu si një plaçkitës dhe është e prirur të shfrytëzojë dobësitë e brendshme politike dhe ekonomike të rajonit.

Faktori i Kinës

Kina gjithashtu luan një rol gjithnjë e më të dukshëm në rajon. Ai i sheh vendet e Ballkanit Perëndimor si një frutë. Me “paratë e saj të lehta”, ajo ka mënyrat e veta për të marrë një nivel në rritje të vazhdueshëm të kontrollit ekonomik dhe gjeopolitik në Europën Juglindore. BE-ja duhet të pyesë veten se çfarë është ajo për të fituar për një afat të mesëm dhe më të gjatë, nëse këto vende, si rezultat i rritjes së ndikimit kinez, e gjejnë veten në një kurth borxhi dhe ulin standardet mjedisore dhe standardet të punës. Mbi të gjitha, kjo do të nënkuptonte jo vetëm të përjetësosh, por mund të përkeqësonte korrupsionin tashmë të përhapur dhe mungesën e transparencës në rajon. Ndjeshmëria ndaj aktivizimit diplomatik dhe ekonomik në rritje të Pekinit në rajon është nxitur nga skepticizmi nëse BE mund të formojë një pozicion të përbashkët ndaj Ballkanit Perëndimor. Për më tepër, shtrirjet e mundshme midis rrëfenjave anti-perëndimorë të Pekinit dhe Moskës nuk duhet të anashkalohen kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor.

Përfundim

BE ka mundësinë dhe një interes të fortë për të bllokuar një moment pozitiv afatgjatë në të gjithë rajonin. Ky është momenti më i mirë që BE të angazhohet për zgjerimin, pasi sondazhet tregojnë një rritje të madhe të besimit dhe optimizmit të më shumë se 61% të qytetarëve europianë drejt BE-së, rezultatet më të mira që nga viti 2014. Në këtë situatë, vendet anëtare të BE-së duhet të promovojnë debat publik për zgjerimin e ardhshëm, të theksojnë rëndësinë e vlerave, rregulla të qarta dhe qeverisje të mirë dhe të mbështesin zhvillimin e përgjithshëm në shtetet kandidate. Më në fund, nëse BE nuk do të hyjë në Ballkanin Perëndimor me mjetet dhe investimet e saj demokratike të transformimit për ta afruar atë në vlerat dhe institucionet e saj, atëherë qytetarët nga Ballkani do të vazhdojnë të shkojnë në BE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet