Azil në Francë, shqiptarët përpara shtetasve nga Afganistani, Haiti dhe Sudani

Publikuar më 08. 01. 2018 nga Eno Shkëmbi

Shqiptarët renditen në vend të parë të kërkesave për azil në Francë, duke kaluar edhe vendet e Lindjes së Mesme apo Afrikës, që janë në konflikt. “Le Figaro” raporton se numri i kërkesave për azil është rritur në nivel historik, duke shënuar mbi 100,000 aplikime, një rritje prej 17% gjatë 2016-s.

Në vitin 2017, vendi i parë i origjinës së azilkërkuesve ishte Shqipëria, me 7 630 aplikime (përjashtuar të miturit shoqërues). Kjo është një rritje prej 66%, krahashuar me vitet e mëparshme. Duke marrë parasysh faktin që Shqipëria konsiderohet një vend me “origjinë të sigurt”, OFPRA ka dhënë azil vetëm për 6.5% të aplikantëve shqiptarë. Kreu i Zyrës Franceze për Refugjatët, Pascal Brice shprehet se fenomeni në fjalë është i lidhur me emigracionin ekonomik.

Shifrat janë shqetësuese për autoritetet franceze, të cilat kanë nisur verën e kaluar një plan veprimi për të luftuar rrjetet e emigracionit të paligjshëm në bashkëpunim me palën shqiptare. Në vend të dytë vijnë afganët, mandej shtetasit nga Haiti.