Aurora dhe lindja e diellit

“Sunrise rrëzon një parti aurora mbi hemisferën jugore”, tha astronauti Ricky Arnold i imazhit që shënoi nga Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar.

Aurorat janë një nga shumë fenomenet tokësore që ekuipazhi i stacionit hapësinor vëzhgon nga lart mbi planetin. Dritat vallëzuese të aurorave ofrojnë pamje spektakolare, por edhe kapin imagjinatën e shkencëtarëve që studiojnë energjinë hyrëse dhe grimcat nga dielli. Aurorat janë një efekt i grimcave të tilla energjike, të cilat mund të përshpejtohen nga dielli, si në një rrymë të qëndrueshme të quajtur era e diellit ose nga shpërthimet gjigante të njohura si shpërhapje masive koronare ose CME.

Pas një udhëtimi drejt Tokës që mund të zgjasë tri ditë, grimcat diellore dhe fushat magnetike shkaktojnë lëshimin e grimcave tashmë të bllokuara pranë Tokës, e cila nga ana e tyre shkakton reaksione në atmosferën e sipërme në të cilën molekulat e oksigjenit dhe azotit lansojnë fotone të dritës. Rezultati: dritat veriore dhe jugore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet