×

Rr. Ismail Qemali, Pallati 18, Kati 1, 1001, Tiranë, Shqipëri
“Shekulli Group”

Amerika humbi Afganistanin: A është Iraku humbja e radhës?

Rrëzimi i Afganistanit ngre pyetje në lidhje me atë që përbën një tërheqje të përgjegjshme. Një rrjet kryengritës më pak se një e treta e madhësisë së forcave afgane të sigurisë morën pushtetin brenda disa javësh pavarësisht se Shtetet e Bashkuara investuan 83 miliardë dollarë gjatë gati dy dekadave. Shtetet e Bashkuara dështuan të evakuojnë qytetarët amerikanë dhe partnerët lokalë, duke çuar në një evakuim të fundit nga aeroporti ndërkombëtar i Kabulit i shënuar nga një bombë shkatërruese vetëvrasëse e ISIS dhe braktisjen e qindra amerikanëve. Ndërsa shumë amerikanë mbështetën një tërheqje, mënyra se si u krye ajo tronditi kombin.

Udhëheqësit amerikanë nuk duhet të ishin të befasuar nga marrja e shpejtë e talebanëve. Ndërsa diskutimi në media u përqëndrua në dështimet e inteligjencës amerikane, faktori më i rëndësishëm ishin supozimet e dobëta që liderët amerikanë mbajtën në lidhje me mënyrën se si tërheqja do të ndryshonte ekuilibrin e fuqisë brenda Afganistanit. Këto gabime ofrojnë një rast studimi të rëndësishëm për të informuar përpjekjet e vazhdueshme të tërheqjes së SHBA në Lindjen e Mesme, veçanërisht në Irak. Objektivat, shtrirja dhe kushtet e sigurisë të operacioneve të SHBA në Afganistan dhe Irak ndryshojnë ndjeshëm. Sidoqoftë, Shtetet e Bashkuara përballen me konsiderata të ngjashme në lidhje me kapacitetin operacional të forcave partnere, legjitimitetin qeveritar dhe vullnetin për të luftuar atë meritë të vëmendjes pasi vendi shkëputet nga Iraku.

Së pari, Shtetet e Bashkuara janë mbështetur shumë në forcat e operacioneve speciale të partnerizuara. Forcat amerikane nxitën zhvillimin e Trupave Komando të Ushtrisë Kombëtare Afgane si një forcë shumë kompetente e aftë për të vepruar me më shumë pavarësi sesa forcat më konvencionale të Afganistanit. Komandot luftuan trimërisht kundër talebanëve deri në dorëzimin e qeverisë afgane dhe vazhduan të luftojnë së bashku me milicitë anti-talebanë në luginën Panjshir më pas. Sidoqoftë, komandot afganë nuk mund të mbushin hendekun e aftësive ose elasticitetit të Forcave më të gjera Afgane të Mbrojtjes dhe Sigurisë (ANDSF), të cilat mbështeteshin në koalicionin për logjistikë, ajër dhe mbështetje të inteligjencës- një dobësi për të cilën Kongresi dhe Forcat Ndërkombëtare të Ndihmës së Sigurisë- raportet e porositura nuk arritën të paralajmëronin.

Në mënyrë të ngjashme, në Irak, Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e tyre të koalicionit kanë kultivuar Shërbimin Kundër Terrorizmit (CTS) dhe kanë përmirësuar Forcat më të gjera të Sigurisë Irakiane (ISF), por nuk kanë eliminuar varësinë e asnjërit nga mbështetja e SHBA. CTS është një forcë kritike kundër ISIS-it që i ka mundësuar kryeministrit irakian të ndërmarrë veprime të kufizuara kundër përfaqësuesve iranianë, të cilët përndryshe mbajnë pandëshkueshmëri pothuajse të plotë. Sidoqoftë, CTS përfshin një pjesë të ISF dhe nuk mund të plotësojë boshllëqet e sigurisë. CTS dhe ISF gjithashtu mbeten të varur nga ajri, inteligjenca dhe mbështetja e kontraktorëve amerikanë. Këshilltarët amerikanë po punojnë për të nxitur aftësitë irakene për të mbushur këto boshllëqe, por do të duhet kohë dhe mbështetje afatgjatë politike amerikane për të arritur rezultate.

Së dyti, Shtetet e Bashkuara vendosën përparësitë e gabuara në zbutjen e rreziqeve të tërheqjes nga Afganistani. Ndryshe nga tërheqja e paralajmëruar e Presidentit Donald Trump por e ndërprerë nga Siria në 2018 dhe 2019, forcat amerikane filluan përgatitjet për tërheqje nga Afganistani pasi kaluan në një rol këshillues në 2014. Ndërsa Shtetet e Bashkuara i siguruan ANDSF -së pajisje dhe furnizime që mund të mbushnin përkohësisht disa boshllëqet e qëndrueshmërisë dhe aftësive, ai anashkaloi çështjen shumë më të rëndësishme të nxitjes së kompetencës shtetërore të nevojshme për të luftuar një kryengritje vicioze dhe të orientuar politikisht. Shtetet e Bashkuara nënvlerësuan shumë mbështetjen që i duhej qeverisë afgane për të detyruar talebanët në negociata.

Kalbja institucionale brenda qeverisë afgane dhe ANDSF ishte ndoshta përshpejtuesi më i madh i kolapsit të Afganistanit. Korrupsioni, rrjetet e patronazhit dhe ofrimi i dështuar i shërbimeve ishin endemike. Rezultati i zgjedhjeve të kontestuara të vitit 2014 minoi legjitimitetin e qeverisë. Shtetet e Bashkuara i detyruan udhëheqësit afganë të formojnë një qeveri uniteti jo-kushtetuese që nuk pasqyronte një konsensus të qëndrueshëm ndër-komunal. Përjashtimi i qeverisë afgane nga marrëveshja e paqes SHBA-taleban minoi më tej legjitimitetin e saj. Më pas, pagat e shumë nëpunësve civilë, policisë dhe personelit ushtarak afgan nuk u paguan, duke dëmtuar mbajtjen brenda forcave të sigurisë dhe duke sinjalizuar një qeveri të lëkundur.

Shtetet e Bashkuara po dështojnë në mënyrë të ngjashme për të forcuar legjitimitetin dhe aftësinë e shtetit irakian për të duruar një tërheqje të SHBA. Qeveria irakiane është e përfshirë mes një lëvizjeje proteste të orientuar nga reforma dhe zgjerimit malinj të përfaqësuesve iranianë brenda institucioneve shtetërore irakiane, gjë që përjashton reformën. Shtetet e Bashkuara mbështesin përpjekjet e kryeministrit irakian Mustafa al-Kadhimi për të përmbysur trajektoren rënëse të Irakut, por nuk ka arritur të sigurojë mbështetjen e nevojshme për të kapërcyer ndikimin e përfaqësuesve të Iranit. Ndërsa vullneti i forcave irakiane për të luftuar ISIS -in nuk ka gjasa të dobësohet në një afat të afërt, këto presione kumulative mund të fillojnë të gërryejnë efektivitetin e tyre. Për shembull, përfaqësuesit iranianë përdorën ndikimin e tyre për të zvogëluar buxhetin e Ministrisë së Mbrojtjes me 26 përqind, duke rritur buxhetin për Komisionin e Mobilizimit Popullor (PMC), i cili siguron financimin e tyre, me 14 përqind.

Humbja e vendeve të parlamentit të partive politike të lidhura me Iranin në zgjedhjet e 10 tetorit në Irak nuk duhet të interpretohet si një problem i zgjidhur në Uashington. Pjesëmarrja rekord e ulët e votuesve demonstron një sfidë të vazhdueshme, afatgjatë ndaj qeverisë për legjitimitetin e Irakut që kërkon angazhim të qëndrueshëm të SHBA.

Së fundi, Shtetet e Bashkuara nënvlerësuan efektet stabilizuese të një pranie të vogël të Shteteve të Bashkuara në Afganistan. Marrëveshja e njëanshme e SHBA me talebanët demoralizoi ANDSF duke krijuar një përshtypje se talebanët kontrollonin të ardhmen e Afganistanit. Tërheqja e plotë e SHBA hoqi fuqinë e qeverisë afgane, duke përjashtuar negociatat brenda-afgane që udhëheqësit amerikanë inkurajuan. Ajo gjithashtu i hendikepoi forcat afgane të cilat ende mbështeteshin në Shtetet e Bashkuara për mbështetjen ajrore, logjistike dhe inteligjencës dhe nuk kishin një motivim unifikues ose narrativ ideologjik të shërbimit kombëtar. ANDSF u shkatërrua pasi komandantët dhe personeli braktisën postat, u korruptuan nga udhëheqësit talebanë, ose u braktisën.

Në Irak, një tërheqje e vazhdueshme e SHBA mund të prodhojë efekte të ngjashme. Shtetet e Bashkuara po e zvogëlojnë misionin e tyre kundër ISIS pasi transferuan tetë baza në Forcat e Sigurisë Irakiane (ISF) dhe tërhoqën afërsisht 2,700 trupa. Forcat e tjera konvencionale amerikane janë vendosur në Bagdad, Erbil dhe bazën ajrore al -Assad në Anbar dhe tashmë i kanë dhënë fund efektivisht rolit të tyre luftarak. Ky tërheqje e pjesshme ka ulur shikueshmërinë e SHBA në lidhje me performancën e ISF kundër ISIS dhe në konkurrencë me përfaqësuesit iranianë, të cilët po zgjerojnë praninë e tyre destabilizuese përgjatë rrugëve kryesore të tranzitit dhe në zonat sunite. Administrata e Biden po sinjalizon se një tërheqje e plotë mund të ndodhë.

Tërheqja e Shteteve të Bashkuara nga Iraku nuk ka gjasa të prodhojë një pushtim të menjëhershëm të ISIS -it mbi qytetet irakiane të ngjashme me marrjen e talebanëve. Sidoqoftë, do të krijojë një vakum destabilizues të fuqisë që mund të përshpejtojë rindërtimin e ISIS. Bashkëpunimi i ri midis qeverisë federale të Irakut dhe Kurdistanit irakian kundër rrjeteve më të forta të ISIS në territoret e diskutueshme mund të lëkundet në mungesë të mbështetjes së qëndrueshme të SHBA. Rritja e tensioneve midis milicive të lidhura me Iranin, Pêşmergeve kurdë dhe Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) në rrethe si Sinjali rrezikojnë të shkaktojnë ndërhyrje të drejtpërdrejtë nga Turqia dhe Irani.

Shtetet e Bashkuara kanë nevojë për një plan tërheqjeje më të kalibruar në Irak. Mbajtja e këshilltarëve amerikanë është e nevojshme si kundërpeshë ndaj Iranit, por nuk është e mjaftueshme për të arritur kushtet e qëndrueshme të sigurisë dhe qeverisjes. Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të përballen me presion në Irak nga përfaqësuesit e Iranit, të cilët mbeten të përkushtuar për të përshkallëzuar derisa të tërhiqen të gjitha forcat amerikane. Tërheqja në Irak po ushqen paqëndrueshmëri, jo duke e zbutur atë. Shtetet e Bashkuara duhet të riorientohen në një mision afatgjatë për të stabilizuar Irakun bazuar në nevojat e tij, në vend që të vazhdojnë një pajtim të gabuar me Iranin.

Jennifer Cafarella është Anëtare e Sigurisë Kombëtare në Institutin për Studimin e Luftës (ISW), një pozicion i krijuar për të sponsorizuar udhëheqësit në rritje të sigurisë kombëtare. Puna e saj me shkrim është shfaqur në mediat kryesore duke përfshirë Foreign Affairs, Washington Post, New York Times dhe të tjera. Ajo mori një B.A. nga Universiteti i Minesotës në Studimet Globale me një fokus në Lindjen e Mesme. Jennifer kohët e fundit shkroi një pjesë me dy pjesë mbi gabimet e SHBA në Afganistan, në dispozicion këtu. Ajo poston në Twitter në @JennyCafarella.

Caroline Rose është Analiste e Lartë dhe Shefe e Programit të Vakumeve të Energjisë në Institutin për Strategji dhe Politika të New Lines, ku ajo hulumton hapësirat e pakontrolluara, territoret e kontestuara, pikat e ndezjes gjeopolitike dhe peizazhet e sigurisë pas tërheqjes, me fokus Lindjen e Mesme dhe Mesdheun. Komenti dhe puna e saj mbi gjeopolitikën evropiane dhe të Lindjes së Mesme janë paraqitur në disa media, të tilla si Foreign Policy, The Independent, BCC News dhe të tjera. Caroline mban një Master të Shkencave (MSc) në Historinë Ndërkombëtare nga Shkolla e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër (LSE) dhe një Bachelor të Arteve nga Shkolla e Shërbimit Ndërkombëtar të Universitetit Amerikan.

 

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ndërron jetë senatori amerikan, postimi i tij i fundit në Twitter: Zoti e bekoftë Kosovën dhe SHBA-të

Ndërron jetë senatori amerikan, postimi i tij i fundit në Twitter: Zoti e bekoftë Kosovën dhe SHBA-të

Publikuar më 05.12.2021
Është ndarë nga jeta në moshën 98-vjeçare ish-senatori ameri...

Është ndarë nga jeta në moshën 98-vjeçare ish-senatori amerikan dhe ish-kandidati për President, Bob Dole. Ish-senatori ka ndërruar jetë gjatë kohës që ishte në gjumë dhe ende nuk dihen shkaqet e sakta të kësaj humbjeje. Vdekja e Dole u konfirmua nga Fondacioni Elizabeth Dole dhe familja e tij përmes një deklarate të dielën. Dole u […]

Lexo më shumë

Makina përplas këmbësoren, shoferi ia mbath. E plagosura dërgohet me urgjencë në spital

Makina përplas këmbësoren, shoferi ia mbath. E plagosura dërgohet me urgjencë në spital

Publikuar më 05.12.2021
Një 58-vjeçare është përplasur nga një automjet, duke e lënë...

Një 58-vjeçare është përplasur nga një automjet, duke e lënë të plagosur. Ngjarja ka ndodhur në Korçë, ndërsa drejtuesi i mjetit është larguar. E plagosura aktualisht ndodhet në spital jashtë rrezikut për jetën. “Më datë 05.12.2021, rreth orës 16:45, në lagjen nr. 18, Korçë, një automjet ka përplasur shtetasen D. M., 58 vjeçe, banuese në […]

Lexo më shumë

11 efektivë dalin përdorues droge në Tiranë! Ja komisariatet ku kanë rezultuar pozitivë

11 efektivë dalin përdorues droge në Tiranë! Ja komisariatet ku kanë rezultuar pozitivë

Publikuar më 05.12.2021
11 efektivë të Policisë së Shtetit kanë rezultuar përdorues ...

11 efektivë të Policisë së Shtetit kanë rezultuar përdorues droge, nga testimet e kryera në 6 Komisariate të Tiranës. Testimi ka nisur në të gjithë vendin, në mënyrë rastësore dhe do të jetë periodik, pas urdhrit të dhënë nga drejtori i ri i Policisë së Shtetit, Gledis Nano. Disa efektivë kanë kundërshtuar rezultatin e testimit, […]

Lexo më shumë

Pamje të rënda nga momenti kur ushtria vërsulet me makinë drejt protestuesve, vdesin 5 persona (Video)

Pamje të rënda nga momenti kur ushtria vërsulet me makinë drejt protestuesve, vdesin 5 persona (Video)

Publikuar më 05.12.2021
Pesë demonstrues janë vrarë, e të paktën 15 tjerë janë arres...

Pesë demonstrues janë vrarë, e të paktën 15 tjerë janë arrestuar, pasi që forcat e sigurisë në Mianmar kryen aksionin e bastisjes kundër atyre që supozohet se kryen grusht-shtet, raportojnë mediat lokale. Dëshmitarët okularë kanë bërë të ditur për Reuters, se dhjetëra persona janë lënduar e fotografitë dhe videot e publikuara nëpër rrjetet sociale, tregojnë […]

Lexo më shumë

Zetori bie në kanal, humb jetën 55 vjeçari në Fier, plagoset e bija 10 vjeçe

Zetori bie në kanal, humb jetën 55 vjeçari në Fier, plagoset e bija 10 vjeçe

Publikuar më 05.12.2021
Një aksident i rëndë ka ndodhur pasditen e sotme në Fier, nj...

Një aksident i rëndë ka ndodhur pasditen e sotme në Fier, një një 55-vjeçar ka humbur jetën, ndërsa vajza e tij e mitur 10 vjeçe është plagosur. Sipas policisë, 55-vjeçari ishte duke drejtuar mjetin e tij zetor, kur ka rrëshqitur dhe është rrëzuar në kanal. “Sot rreth orës 15:40, shtetasi B. H., 55 vjeç, banues […]

Lexo më shumë

Shoferi humb kontrollin e mjetit dhe del nga rruga, plagosen tre pasagjerët. Detajet e aksidentit

Shoferi humb kontrollin e mjetit dhe del nga rruga, plagosen tre pasagjerët. Detajet e aksidentit

Publikuar më 05.12.2021
Tre persona, pasagjerë në një automjet kanë mbetur të plagos...

Tre persona, pasagjerë në një automjet kanë mbetur të plagosur si pasojë e një aksidenti. Ngjarja ka ndodhur pasditen e kësaj të diele në rrugën Elbasan-Peqin, ku shoferi i makinës, një 23-vjeçar ka humbur kontrollin e mjetit duke dalë nga rruga. Të plagosurit janë të moshës 48, 52 dhe 21 vjeç, të cilët u dërguan […]

Lexo më shumë

Shënohet 1 viktimë nga Covid-19 në Kosovë, ja sa raste të reja janë shënuar brenda 24 orëve të fundit

Shënohet 1 viktimë nga Covid-19 në Kosovë, ja sa raste të reja janë shënuar brenda 24 orëve të fundit

Publikuar më 05.12.2021
Në 24 orët e fundit në Kosovë është regjistruar një viktimë ...

Në 24 orët e fundit në Kosovë është regjistruar një viktimë nga COVID-19, raporton Gazeta Express. Gjatë kësaj kohe janë raportuar edhe 3 raste të reja të infektuara me këtë virus. Kështu është bërë e ditur nga Ministria e Shëndetësisë. Gjatë kësaj kohe janë shëruar 4 persona nga COVID-19.

Lexo më shumë

Skandali në Greqi, si u pajis me pasaportë false porositësi i vrasjes së komisarit Artan Cuku për t’i shpëtuar ekstradimit

Skandali në Greqi, si u pajis me pasaportë false porositësi i vrasjes së komisarit Artan Cuku për t’i shpëtuar ekstradimit

Publikuar më 05.12.2021
Të tjera detaje dalin në dritë në lidhje me skandalin e pasa...

Të tjera detaje dalin në dritë në lidhje me skandalin e pasaportave në Greqi. Bledar Jambelli allias Rikardo Muho, porositësi i vrasjes së Komisar Artan Cukut, rezulton të jetë pajisur me identitet grek fals nga grupi kriminal që u ndryshonte identitetin kriminaleve shqiptare me qellim që t’i shmangeshin drejtësisë. Bledar Jambelli kishte siguruar në Xania […]

Lexo më shumë