A po përpiqet Rusia të ndikojë në zgjedhjet evropiane?

Marco Silva

Zyrtarët e Bashkimit Evropian thonë se Rusia po përdor dezinformata për të ndikuar në rezultatin e zgjedhjeve të Parlamentit Evropian të kësaj jave. Sa seriozisht duhet të merren paralajmërimet e tyre? “Dimri nuk është e vetmja gjë që po vjen, kështu është edhe rreziku i ndërhyrjes në zgjedhjet tona”, tha Sir Julian King, komisioneri i BE për sigurinë, në një konferencë shtypi në fund të vitit të kaluar. I dyshuari i tyre kryesor është Rusia. Zyrtarët e BE-së thonë se Kremlini ka përdorur për vite me radhë dezinformata për të mbjellë mosmarrëveshje dhe konfuzion nëpër Evropë, duke minuar besimin e votuesve në Bashkimin Evropian dhe në demokracitë e veta. Rusia i mohon rregullisht këto akuza, duke i quajtur “plotësisht të rreme” dhe “të pabazuara”. Por disa komentues besojnë se pakënaqësia e votuesve me BE-në – gjëja që Moska është akuzuar për nxitjen – nuk duhet të mbështetet në aktorët e huaj, por në politikën e brendshme.

Cilat janë dëshmitë e ndërhyrjes ruse?

Për shumë njerëz, frazat si “dezinformata” dhe “lajme të rreme” erdhën vetëm në radar pas zgjedhjeve presidenciale të vitit 2016, ku sipas agjencive të inteligjencës të SHBA, Rusia veproi fshehurazi për të ndikuar tek rezultati. Moska e ka quajtur pretendimin “absurd”. Por zyrtarët në Bruksel po ndërmarrin veprime kundër dezinformimit të perceptuar rus që nga viti 2015, kur u krijua Task Force Stratcom Lindore. Është një njësi prej 15 vetash, misioni i të cilëve është të identifikojë dhe të vërë në dukje çdo përpjekje të Kremlinit për të mashtruar dhe konfuzuar qytetarët e Bashkimit Evropian. Giles Portman, i cili kryeson forcën e punës, i tha BBC Trending: “Prova është duke u hartuar për disa vite tani që Rusia ka kërkuar të ndikojë në proceset demokratike evropiane.

Përpjekjet janë bërë për të krehur, për të hedhur ose për të denigruar politikanë të caktuar, ose për të paraqitur politika të caktuara. Mënyra më e mirë për të forcuar veten është të dobësojë kundërshtarin e saj”. Si shembull, ai citon zgjedhjet e vitit 2017 për parlamentin gjerman, ku nacionalistët e krahut të djathtë dyshohet se mbështeteshin nga Rusia. Dhe gjatë zgjedhjeve presidenciale franceze në të njëjtin vit, mediat e financuara nga Kremlini u akuzuan për “përhapjen e gënjeshtrave” gjatë gjithë fushatës elektorale. Kishte gjithashtu sugjerime që Rusia ishte përfshirë në një përpjekje të minutës së fundit të emaileve nga fushata e Emmanuel Macron.

Sa seriozisht është duke marrë këtë situatë BE-ja?

Komisioni Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, thotë se disinformimi është pjesë e strategjisë ushtarake të Rusisë dhe se Moska shpenzon deri në 1.1 miliardë euro në mediat pro-Kremlin – një shumë e madhe në krahasim me buxhetin e Task Forcës Stratcom Lindore prej € 3 milion (£ 2.6 milion) që do të shpenzohen deri në fund të vitit 2020. Task Force drejton një bazë të dhënash të hapur për publikun, ku liston artikujt e lajmeve të publikuara nga mediat ruse që sipas analizës së tij përmbajnë gënjeshtra dhe mesazhe të dezinformimit pro-Kremlin. Deri më sot, ajo ka përpiluar më shumë se 4,500 raste. Ata gjithashtu publikojnë një buletin të përjavshëm me disa nga gjetjet e tij. Megjithëse grupi i punës tani përqendrohet vetëm në mediat ruse me lidhje me Kremlinin, ai u vu nën presion në vitin 2018 për listimin e artikujve të botuar nga mediat holandeze si shembuj të dezinformimit.

Në atë kohë, u akuzua se po përpiqej të shtypte lirinë e medias dhe, përballë perspektivës së veprimeve ligjore. Në përgjigje, forca e punës u kthye prapa dhe hoqi tre artikujt nga databaza e saj. Megjithatë, njësia është vetëm një pjesë e vogël e planit të veprimit më të gjerë të BE-së kundër dezinformimit, zbuluar në dhjetor të vitit të kaluar. Ka gjithashtu fushata digjitale të ndërgjegjësimit, fonde shtesë për ekipet e ekspertëve përgjegjës për zbulimin e dezinformatave dhe angazhime më të gjera që mediat sociale të Google, Facebook dhe Tëitter. Ato përfshijnë bërjen e reklamave politike më transparente dhe heqjen e llogarive të rreme. Një “Sistem i Alarmit të Shpejtë” është krijuar gjithashtu për të ndihmuar qeveritë evropiane të reagojnë në kohë reale ndaj kërcënimeve të reja të dezinformimit. Megjithatë, zëdhënësi i Komisionit Europian Johannes Bahrke i konfirmoi BBC-së asnjë alarm ende nuk është shkaktuar.

Çfarë thotë Rusia për këto akuza?

Në një deklaratë, Ambasada Ruse në Londër përshkroi akuzat për ndërhyrjen e zgjedhjeve si “krejtësisht të rreme” dhe “të pabazuara”. BBC gjithashtu iu referua kanalit të lajmeve ruse RT për koment. Në një deklaratë, zëvendës-kryeredaktori, Anna Belkina, tha se pretendimet e dezinformatave kundër mediave ruse “shërbejnë për të heshtur dhe për të nxjerrë zëra të ligjshëm nga debati publik”. “Është përtej naivit të mendojmë se nëse RT nuk ekzistonin, çështjet që mbulojmë nuk do të ekzistojnë,” tha ajo. “Mbizotërimi i zërave kundërthënës është ajo që ka dëmtuar gjatë stabilitetin politik të mediave, jo RT.”

A mund ta tejkalojë BE-ja seriozitetin e kërcënimit?

Pavarësisht nga vëmendja e medias që i është dhënë subjektit në vitet e fundit, disa kërkime akademike në të vërtetë kanë vënë në dyshim shtrirjen e dezinformatave dhe lajmeve të rreme në të gjithë kontinentin. Ka edhe nga ata që, ndonëse pranojnë se disinformimi i mbështetur nga Rusia është i vërtetë, argumentojnë se reagimi i BE-së është i gabuar. “Duke u përqendruar në dezinformimin rus, Komisioni Evropian po e zhvendos fokusin nga çështjet politike më të ngutshme dhe kjo është e rrezikshme”, thotë Julia Rone, një studiuese në Departamentin e Politikës dhe Studimeve Ndërkombëtare të Kembrixhit. “Ka njerëz që shqetësohen legjitimisht për pabarazinë ekonomike, për papunësinë e të rinjve, dhe veçanërisht për imigracionin”, thotë ajo. “Ka shumë mobilizim nga e djathta ekstreme në të gjithë Evropën dhe nuk mund t’i atribuohet thjesht agjentëve të huaj”. BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet