A mund ta ndihmojë Evropa Ballkanin të mbajë emigrantët e saj të rinj?

Alida Vraçiç, Social Europe.eu

Në një mbledhje të nivelit të lartë në Bled të Sllovenisë, Nikolla Dimitrov, ministri i jashtëm i Maqedonisë së Veriut, së fundmi shprehu shpresën se bisedimet e pranimit të vendit të tij me BE do të fillonin këtë muaj. Ai gjithashtu theksoi se një fillim i bisedimeve të pranimit do të ndihmojë në bindjen e të rinjve që të mos emigrojnë dhe të kërkojnë një “mënyrë jetese europiane” diku tjetër. Kjo ishte një rast i rrallë kur një politikan i lartë nga Ballkani Perëndimor iu drejtua emigracionit si një çështje, dhe shprehu shpresë se tendenca mund të ndalet me vendimet e duhura dhe me perspektivën e hyrjes në BE. Sidoqoftë, një pyetje e madhe është nëse hapja e bisedimeve të pranimit në BE, apo edhe anëtarësimi eventual, në të vërtetë do t’i bindë gratë dhe burrat e rinj dhe të aftë të qëndrojnë në rajon. Përgjigja bëhet më e komplikuar kur gjashtë vendet e Ballkanit perëndimorë – Shqipëria, Bosnja, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia – krahasohen me Kroacinë fqinje. Atje, nivelet e emigracionit janë rritur shumë që nga koha e anëtarësimit në BE dhe pavarësisht nga viti 2013. Shumë kroatë shpresuan se pranimi në BE do të sigurojë stimuj të mjaftueshëm për njerëzit për të qëndruar në Kroaci, por kjo nuk ndodhi.

Situatë e rëndë

A mund të ndihmojë pak magjia e BE-së? Për shumicën e vëzhguesve të rajonit, situata duket e rëndë për sa i përket emigracionit. Shifrat e fundit të Eurostat thonë se rreth 230,000 njerëz u larguan nga rajoni gjatë vitit të kaluar. Numri më i madh emigroi nga Shqipëria 62,000. Kjo u pasua nga Bosnja dhe Hercegovina (53.500), Serbia (51,000), Kosova (34.500), Maqedonia e Veriut (24.300) dhe Mali i Zi (3,000). Hulumtimi për Gallup ndërkohë ka treguar se rreth 46 për qind e njerëzve në Serbi nga 15 deri në 29 vjeç duan të largohen pa synuar të kthehen. Njëzet e shtatë për qind e atyre me arsim të lartë shprehën dëshirën për t’u larguar përgjithmonë. Kjo vjen me një kosto për vendet e tyre. Sipas një raporti të fondacionit Ëestminster nga viti 2019, me katër në pesë serbë të rinj që mendojnë të emigrojnë, kjo rrjedhje njerëzore mund të kushtojë Serbinë deri në 1.2 miliardë euro në vit. Asnjë vend në rajon nuk mund ta lejojë këtë, por po ndodh. Situata është e ngjashme në vendet e tjera të rajonit dhe këta numra duhet të bëjnë përshtypje për të gjithë një ndjenjë urgjence. Krahasuar me ekonomitë e Evropës perëndimore, vendet e rajonit kanë pak për të ofruar. Gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor janë akoma ndër më të varfrit në Evropë dhe ritmi i tyre i konvergjencës me standardet evropiane është i ngadaltë. Shumica e elitave politike lokale shfaqen më shumë të përqendruara në përfitimet personale dhe interesat e biznesit privat sesa në të mirën publike. Punët me pagë të mirë janë të pakta. Në 2018, 1.15 milion njerëz në rajon ishin të papunë. Ndërsa kjo ishte më pak se një vit më parë, rënia në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Kosovë ishte nxitur kryesisht nga pasiviteti më i lartë dhe emigracioni i mundshëm, i cili uli nivelin e pjesëmarrjes së fuqisë punëtore. Sipas fjalëve të raportit të fundit të Bankës Botërore të vitit 2019 për Ballkanin perëndimor, “Nëse lihet pa presion, sfidat e kapitalit njerëzor do të kufizojnë ashpër perspektivat e rritjes dhe uljes së varfërisë”.

“Më shumë Europë”?

Jo të gjithë largohen për arsye thjesht ekonomike. Shumë prej tyre thuhet se largohen për shkak të atmosferës ‘toksike’ dhe mungesës së perspektivës së madhe. ‘Më shumë Evropë’ në Ballkanin Perëndimor mund të zhvendosë ingranazhet. Ndërsa zhgënjehen nga dekada premtime boshe nga elitat e tyre lokale, qytetarët e rajonit ende ndajnë një vizion për perspektivën afatgjatë të anëtarësimit në BE. Në të gjashtë vendet, ata kanë më shumë të ngjarë të thonë se anëtarësimi do të përfitonte sesa të dëmtonte vendet e tyre. Së paku katër në pesë banorë thonë se anëtarësimi në BE do të përfitonte vendin ose rajonin e tyre. Për shumë prej tyre, procesi i pranimit në BE vjen në forma të ndryshme. Qytetarët e rajonit e lidhin anëtarësimin me standarde të përmirësuara të jetesës, rritje të vendeve të punës, arsim më të mirë, rrugë më të pastra, grumbullim të duhur të mbeturinave dhe një ligjërim politik më të civilizuar dhe të denjë. Ata e lidhin atë me jetën më të mirë të përditshme. Megjithatë, deri më tani, përpjekjet e Evropës për të përkthyer fuqitë e saj transformuese në rajon dhe në mesin e njerëzve nuk kanë krijuar një ndryshim të rëndësishëm – qoftë në aspektin e proceseve, as të politikës. Për më tepër, qytetarët mbeten kryesisht në mungesë të ligjërimit politik në vendet e tyre. Sa i përket BE-së, zgjerimi nuk ka qenë as në agjendë me vite. Mungesa e oreksit për zgjerim midis vendeve kryesore të BE-së, për të habitur, ka bërë që një numër në rritje i njerëzve në Ballkanin Perëndimor të besojnë se rajoni i tyre nuk do të bëhet kurrë pjesë e BE-së. Si përgjigje, ata zgjedhin të emigrojnë në BE. A mund të sigurojë një shpresë mesazhi aktual nga Brukseli? Sipas fjalëve të Ursula von der Leyen, tani presidentja e parë femër e Komisionit Evropian: Ballkani Perëndimor është shumë i rëndësishëm për Bashkimin Evropian. Është Evropë. Prandaj, unë do të mbështes sa më shumë që të jetë e mundur marrëdhëniet në rritje midis vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe Bashkimit Evropian. ‘

Tregim bindës që mungon

Von der Leyen zyrtarisht merr në krye të ekzekutivit të BE më 31 tetor – ditën kur Britania do të dalë nga blloku. Se sa do të sjellë Komisioni i ri në rajonin e Ballkanit Perëndimor, pothuajse me siguri do të përcaktojë fatet e shumë personave që mendojnë të emigrojnë. Siç ka parë dëshmitarë në Ballkanin Perëndimor shumë herë, mungesa e narracioneve bindëse të paraqitura nga individë të hapur, të ndershëm dhe të përkushtuar rezulton në dështim, ndërsa personalitete kompetente, energjike dhe të përkushtuara mund të sjellin përparime shumë të nevojshme. Konsiderimi i mendimit se kush do të udhëheqë procesin e zgjerimit ka një rëndësi ekstreme. Mjetet më të fuqishme të BE-së kanë kufij. Nga krahasimi dhe monitorimi deri te asistenca teknike dhe fondet para pranimit, suksesi në Ballkanin Perëndimor do të kërkojë modifikime të thella. Është shumë në diskutim, dhe jo vetëm për Ballkanin Perëndimor. Nëse nuk do të ketë përmirësime të rëndësishme së shpejti, rajoni do të pësojë me siguri sfida të rënda demografike. Emigracioni masivisht do të shkaktojë mungesë të madhe të punës dhe ekspertëve. Kjo do të ketë pasoja të menjëhershme dhe afatgjata. Por kostoja më e madhe për të gjithë do të jetë të ndihmosh vendet e shkreta – më të mirat dhe më të ndritshmet e të cilave kanë shkuar prej kohësh.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të tjera

Abissnet